EXCLUSIV | Ilie Dobre a văzut moartea cu ochii. "Nu ştiu cum am scăpat cu viaţă din locurile astea". Episoadele îngrozitoare din "geografia" fostului comentator radio

30 ian 2019 4369 afişări ProSport Live

Invitat miercuri dimineaţa la ProSport LIVE, Ilie Dobre (65 de ani) a istorisit câteva episoade din călătoriile sale în toată lumea. Multe dintre ele le asociază cu meciuri antologice şi cu întâmplări dătătoare de speranţă, altele însă îi amintesc că pericolul pândeşte la tot pasul. Cu o înclinaţie către descoperirea unor locuri noi, fostul comentator radio s-a trezit, de câteva ori, prins într-un război de care era total străin. Şi nu numai Războiul Civil din Siria l-a făcut să-şi pună întrebări despre plecările ce aveau să vină, ci şi traficul halucinant din statele în care şoferii nu respectă vreo regulă. În ce oraş era un singur semafor... Descoperiţi mai jos.

"Eu am făcut diferenţa între fapte, între situaţii. Când am fost trimis de radio, am încercat să-mi respect promisiunea, să respect motivul pentru care eram acolo, dar când am mers particular a fost altceva. Peste tot pe unde am fost, Australia, ţările sovietice... Cam peste 70 de ţări am văzut particular, pe banii mei. Nu puteam să stau în hotel şi să beau o cafea. Eu în timpul liber mergeam în altă ţară să văd alte oraşe. Am plecat din Franţa şi am mers până în Belgia să văd vreo 3-4 oraşe. Asta s-a întâmplat într-o singură zi. Eu aveam stilul acesta, îmi plăcea să văd", demarează jurnalistul inclus în Cartea Recordurilor.

Continuă pe harta personală şi face un popas printre rafalele de gloanţe. "Am fost în Indonezia, Vietnam, America de Sud. Când am fost în Siria, în Damasc, am ajuns când începuse războiul, m-am speriat rău. Era în 2012, nu ştiam ce să fac. Se trăgea pe stradă, aveam impresia că se trage în hotelul în care eram cazat", rememorează Ilie Dobre, retras din activitate anul trecut.

Ce s-a întâmplat în Siria, pe scurt, în perioada în care Ilie Dobre s-a aflat în bătaia puştii

Faza insurgenţei timpurii din cadrul războiului civil sirian a durat din iulie 2011 până în aprilie 2012, fiind asociată cu apariţia militiilor înarmate de opoziţie în toată Siria şi începutul rebeliunii armate împotriva autorităţilor Republicii Arabe Siriene. Începutul insurgenţei a fost marcat de formarea FSA - Armata Siriană Liberă pe 29 iulie 2011, când un grup de ofiţeri au dezertat, declarând stabilirea primei forţe militare organizate de opoziţie. Alcătuită din personal militar sirian dezertaţi, armata de rebeli a cerut înlăturarea dictatorului Bashar al-Assad şi al guvernului său de la Putere. Perioada razboiului a constat în proteste civile, pentru ca ulterior să devină un conflict civil conform multor observatori de la Comisia Drepturilor Omului de la ONU. Rebelii deveneau tot mai bine organizaţi şi începeau să aibă primele succese în atacarea şi respingerea forţelor guvernului sirian. Liga Arabă a monitorizat misinea pe care a iniţiat-o în decembrie 2011, fiind încheiată cu un eşec în februarie 2012, când trupele siriene şi rebelii au continuat să poarte bătălii în întreagă ţară. Guvernul sirian a interzis observatorilor străini să vegheze asupra fronturilor active şi asupra asediilor fortăreţelor. În 2012, Kofi Annan a devenit Reprezentant Special al Libii Arabe de la ONU. Acesta a întocmit un plan de pace şi armistiţiu, însă în ciuda desfăşurării negocierilor, rebelii şi armata siriană au continuat să se lupte. Planul de armistiţiu al ONU a fost declarat şi aplicat de delegaţia specială a lui Kofi Annan şi declarată în aprilie 2012. Între timp, administraţia americană de atunci, în special preşedintele Barrack Obama şi secretarul de stat, Hillary Clinton, au făcut presiuni pentru demiterea preşedintelui sirian Bashar al-Assad din august 2011 în urmă comiterii violenţelor asupra populaţiei care încerca să protesteze paşnic pentru reforme democratice.

  • Jurnalistul a devenit primul român care a stabilit 10 recorduri mondiale omologate, în 2014 i-a fost acordat şi premiul "Omul Anului în Media", pentru promovarea sportului, a valorilor morale, a fair play-ului şi a valorilor sociale în sport. Ilie Dobre a intrat în Cartea Recordurilor pentru transmisiunea directă la radio a unui gol fără respiraţie (35 secunde şi 6 zecimi) şi pentru transmisiunea directă la radio a unui gol cu o singură respiraţie (1 minut şi 8 secunde).

În calitate de pieton, Ilie Dobre a învăţat să se adapteze printre maşinile cu herghelii sub capotă sau printre rablele din diferite oraşe ale lumii. Viteza de reacţie, răbdarea şi atenţia distributivă l-au făcut să iasă nevătămat din Iadul şoseleleor.

"La maşini, în Alger, era un singur stop, nu ştiam cum merg aşa. În Vienam la fel, nu sunt reguli, nu ştiu cum am scăpat cu viaţă din locurile astea. În Laos, în Cambodgia, la fel. Ei au în sânge asta, s-au obişnuit să trăiască aşa", a mai spus Ilie Dobre, la ProSport LIVE.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.