Vineri: cel puțin 5 steliști, la „șpriț” acasă la Reghecampf. Duminică: 3 steliști încalcă toate regulile tactice la autogolul cu Oțelul, iar doi aleargă mai puțin decât arbitrul. Dovada că Gâlcă pleacă: deplasarea lui Mache în Austria

  • Publicat:
  • Actualizat:

„Accelerează Florin Cernat, Cernat în fața porții, este autogol”. Este comentariul care a însoțit faza golului de 1-0 marcat de Latovlevici pentru Oțelul, duminică seară, în meciul care l-a adus pe Costel Gâlcă la un pas de demitere. Fraza și faza, animată mai sus pentru ProSport de Costin Grigoraș, merită puțin mai multă atenție decât cea acordată în ultimele 48 de ore.

Pornim de la un fapt. Latovlevici nu mai jucase titular de 6 luni. „A pus piciorul și l-a lovit. La el e clar că n-a mai jucat de mult. Nu e ușor”, explică Gabi Balint, analistul Digi Sport, faza golului. Urmează acum o serie de date și fapte pe care ProSport se rezumă să le enumere. Ele sunt desprinse din imaginile DigiSport pe care le puteți urmări aici.

1. Faza s-a petrecut în minutul 19. Nu era încă jumătatea primei reprize.

2. Latovlevici are 28 de ani, Adrian Popa 26 de ani, iar Cernat are 35 de ani.

3. Latovlevici și Adrian Popa sunt doi dintre jucătorii din lotul Stelei cu cele mai bune rezultate la testele de viteză de la antrenamente. Nici unul nu a reușit să-l ajungă pe Cernat, un fotbalist cu 7, respectiv, 9 ani mai în vârstă.

4. Adi Popa, plecat în urmărirea lui Cernat cu un handicap de câțiva centimetri, privește de trei ori în centru (privirea sa este indicată de săgeata roșie), unde veneau Helder și Hamroun. Cu toate acestea, aleargă neconvingător după Cernat. Ajunge în careu mult după acesta și se oprește înainte ca mingea să intre în poartă.

5. Deși la începutul fazei privește în centru unde se afla Hamroun, iar Helder pleacă pe același spațiu liber din centru, Filip aleargă și el după Cernat, spre zona în care se mai aflau deja Latovlevici și Adrian Popa.

6. La această fază, arbitrul Robert Dumitru a alergat spre poarta Stelei mai repede decât Adi Popa și Filip. El nu apare inițial în cadru, însă la ultima fază este la câțiva metri în spatele celor doi.

Priviți imaginile de mai jos. La începutul fazei, în imaginea 1, Latovlevici, Popa și Filip privesc în același timp spre centru, însă aleargă toți în altă direcție. Singurul care încearcă să se apropie de purtătorul balonului este Latovlevici, însă la un moment dat adoptă și el o traiectorie paralelă cu Cernat. În a doua imagine, surprinsă câteva secunde mai târziu, Latovlevici și Popa întorc din nou capetele simultan spre zona în care sunt deja vizibile două tricouri roșii, însă în a treia imagine se observă că nici unul nu a luat măsuri pentru a bloca jucătorii Oțelului din acea zonă descoperită. În momentul centrării, Helder și Hamroun așteptau o pasă pentru a rămâne singuri cu poarta goală, în timp ce Popa și Filip stăteau inutili pe linia careului de 16 metri (imaginea 4).

Privită din alt unghi (foto jos), faza golului este la fel de bizară. Trei fotbaliști de la Steaua fug cu viteze diferite în șir indian după Cernat, în timp ce în dreapta lor vin doi adversari. Ce spune teoria în astfel de cazuri? Explică fostul fundaș stânga al naționalei României din 1994, Tibor Selymeș: „Când fundașul lateral este departe de purtătorul balonului, el trebuie să se asigure că spatele său este asigurat și apoi trebuie să încerce să ajungă la adversar”. Niciunul dintre cei trei nu se duce se asigure spatele, adică zona centrală, iar Latovlevici aleargă în paralel cu Cernat.

Marcel Răducanu: „Nu ai voie să chemi jucătorii la tine acasă”

Balint vorbește despre responsabilitatea lui Gâlcă în seria de eșecuri din ultima vreme: „Are și Costel partea lui de vină. Nu știu cum a lucrat în vestiar, dar Reghecampf știa cum să-și apropie jucătorii. Îi mai lua la un grătar, îi lua pe mai multe părți. Jucătorii par a fi cam departe de Gâlcă. Sau cel puțin o parte dintre ei”.

18 jucători din lotul Stelei au fost transferați sau se află în relații excelente cu soții Reghecampf: Râpă, Papp, Varela, Tamaș, Bourceanu, Guilherme, Filip, Prepeliță, Breeveld, Adi Popa, Nicolae Stanciu, Țucudean, Niță, Enceanu, Rusescu, Chipciu, Latovlevici și Tănase

În imaginile de mai sus, apar cinci steliști. Arlauskis a venit în această iarnă, la fel și Tamaș, jucător adus de soția lui Laurențiu Reghecampf. Adrian Popa a lucrat cu Reghecampf la Chiajna, de unde a venit odată cu antrenorul, iar Lucian Filip a colaborat cu Reghecampf la Snagov și Chiajna, urmând apoi traseul lui Popa. Ultimul din imagine este Iasmin Latovlevici. Aflat în ultimul an de contract, el a fost retrogradat în acest sezon la statutul de rezervă din cauza refuzului de a-și prelungi înțelegerea. Decizia a fost luată de finanțatorul George Becali. Latovlevici colaborează cu impresarul Florin Iacob, însă din cauza unor probleme personale ale acestuia, în ultimele 4 luni jucătorul s-a apropiat de soții Reghecampf.

Vineri la prânz, cu două zile înainte de meci, Iasmin Latovlevici se afla la vila soților Reghecampf de la Snagov. Nu a fost singurul jucător al Stelei prezent în acea zi la ceea ce vecinii au descris a fi un „șpriț”. Alți fotbaliști recunoscuți au fost Bourceanu, Rusescu și Chipciu, însă pe pontonul din spatele casei mai erau fotbaliști care nu au fost identificați.

„Sigur că dacă se află lucrurile astea, dau rău față de ceilalți jucători și de antrenor, dar acum relațiile între antrenori și jucători există dintotdeauna. Înțeleg că de Bourceanu îl leagă un grad de rudenie. Nici nu te poți izola, iar fotbaliștii fac orice în timpul liber. Nu o văd ca un semn de indisciplină”, e de părere Gabi Balint, câștigător de Cupa Campionilor cu Steaua în 1986. Din Germania, o altă legendă a Stelei, Marcel Răducanu, are o altă opinie despre legăturile dintre jucătorii lui Gâlcă și fostul lor antrenor: „Așa ceva nu se întâmplă aici. Nu ai voie ca antrenor să faci așa ceva. E vorba până la urmă de un coleg de breaslă. Nu ai voie să încerci să-i retezi picioarele de la scaun, să-l dea afară. Aici, când sunt probleme la un club cu un antrenor, mai vezi un alt antrenor la stadion, se mai uită la meciuri, dar nu chemi jucătorii la tine. Asta nu am auzit în Germania. E păcat”.

Fiecare trebuie să se gândească. Sunt profesioniști, trebuie să dea înapoi pentru ce au primit. Îi vezi pe unii că intră pe teren doar ca să intre. Nu dau totul, deși eu sunt sigur că pot mai mult
Gabi Balint

Peste 48 de ore după vizita de la Snagov, Latovlevici a fost titular, însă vestea nu i-a luat prin surprindere decât pe puținii fani ai Stelei din tribune. Ei se așteptau să-l vadă pe postul de fundaș stânga pe Guilherme sau pe Toșca. Vineri, Latovlevici știa că va juca. Potrivit unor apropiați, fotbalistul fusese anunțat încă de la începutul săptămânii trecute că urmează să fie titular. Cel care îl informase fusese finanțatorul George Becali.

Două reguli clare, încălcate de Latovlevici

Duminică seară, contra Oțelului, Latovlevici a fost înlocuit la pauză cu Iancu. În acel moment, Steaua era condusă deja cu 2-0, iar Latovlevici își înscrisese un autogol. Captura de mai jos îl arată pe fundașul stânga în momentul în care lovește mingea. Ce spune teoria? Selymeș: „Când mingea vine din lateral, fundașul încearcă să o acopere și se așază cu fața spre ea. Dacă mingea e centrată tare, pe jos, fundașul trebuie să o trimită în direcția din care a venit, în aut sau în corner”.  Aflat în repliere, Latovlevici nu respectă niciuna dintre cele două reguli. Încetinește ritmul la intrarea în careu, nu ajunge să stea niciun moment cu fața spre minge și o lovește apoi cu o mișcare folosită mai degrabă de atacanți: piciorul întins spre înainte. Devierea rezultată a trimis balonul în plasă. Latovlevici e stângaci de meserie, însă a reușit să mai înscrie cu piciorul drept, inclusiv un gol de colecție la vinclu într-o partidă cu Concordia Chiajna.

Mai sunt 7 meciuri, acum trebuie să se mobilizeze echipa. Antrenorul trebuie să-i motiveze, dar pe Gâlcă cine îl mai motivează? Trebuie liniște acum
Marcel Răducanu

Învinsă de Oțelul, Steaua a câștigat un singur punct din cele 9 pentru care a jucat în această lună și mai are un singur punct avans față de ASA Târgu Mureș, echipă antrenată de Liviu Ciobotariu, fostul dinamovist aflat în relații excelente cu familia Reghecampf. În aprilie 2015, echipa lui Gâlcă are un procentaj al punctelor câștigate de numai 11 la sută. În martie, Steaua obținuse 66 la sută dintre puncte, iar în februarie zero la sută! Toate aceste cifre slabe sunt înregistrate după 16 februarie 2015, momentul în care Laurențiu Reghecampf s-a întors în România, demis de la Al Hilal, iar media a început să scrie despre iminenta sa întoarcere la Steaua.

Procentajul punctelor Stelei lună de lună în acest sezon de Liga 1:

  • 100% – iulie 2014
  • 80% – august 2014
  • 77% – septembrie 2014
  • 75% – octombrie 2014
  • 100% – noiembrie 2014
  • 0% – februarie 2015
  • 66% – martie 2015
  • 11% – aprilie 2015

 

„Campionatul e la mâna lui ASA, dacă bat în cele șapte meciuri rămâne, sunt campioni”, spune Gabi Balint. Marcel Răducanu este puțin mai optimist: „Trebuie să aibă grijă, mai au doar un punct, nu!? Tot Steaua cred că va câștiga campionatului, dar îl înțeleg și pe antrenor. I-au plecat cei mai buni jucători. Să-ți plece trei dintr-o dată, jucători cheie, e greu”.

Ianuli a plecat să stabilească turneele din Austria, Gâlcă nu a fost întrebat

Cu cine va câștiga Steaua titlul? Cu Gâlcă sau cu Reghecampf? Reporterul ProSport, Florian Marian, a scris un excelent articol despre jocurile de culise din acest moment de la Steaua, pe care îl puteți citi aici. Un alt eveniment, petrecut zilele trecute, demonstrează faptul că Gâlcă nu va rămâne la Steaua. Contactat de ProSport, joi 16 aprilie, team-managerul Marius Ianuli a spus că se află în Austria. „Am venit să văd hotelurile pentru cantonamentele de la vară”. Antrenorul Costel Gâlcă nu a fost întrebat despre aceste cantonamente și nici nu știa despre deplasarea lui Ianuli. Vara trecută, el a mers cu echipa în Spania și Italia. Austria era varianta preferată de Laurențiu Reghecampf. Întrebat cine intermediază turneele, team-managerul a confirmat că Steaua lucrează cu Cristi Voicu, finul soților Reghecampf. „Asta nu e posibil, să nu știe antrenorul unde se merge în cantonament. Vedeți!? De asta nu avem rezultatele, de ce nu e liniște în fotbalul nostru. Sunt multe lucruri care nu sunt normale acolo. Mă doare”, spune Marcel Răducanu.

Înseamnă că nu se mai dorește continuare cu Gâlcă. Din păcate, el nu poate să domine vestiarul. Mie îmi pare rău, e antrenor tânăr, de viitor, însă n-a putut să gestioneze ca lumea situația
Gabi Balint
 

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul din aeroport
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul…
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele