Vineri: cel puţin 5 stelişti, la "şpriţ" acasă la Reghecampf. Duminică: 3 stelişti încalcă toate regulile tactice la autogolul cu Oţelul, iar doi aleargă mai puţin decât arbitrul. Dovada că Gâlcă pleacă: deplasarea lui Mache în Austria

21 apr 2015 33412 afişări Liga 1

„Accelerează Florin Cernat, Cernat în faţa porţii, este autogol”. Este comentariul care a însoţit faza golului de 1-0 marcat de Latovlevici pentru Oţelul, duminică seară, în meciul care l-a adus pe Costel Gâlcă la un pas de demitere. Fraza şi faza, animată mai sus pentru ProSport de Costin Grigoraş, merită puţin mai multă atenţie decât cea acordată în ultimele 48 de ore.

Pornim de la un fapt. Latovlevici nu mai jucase titular de 6 luni. “A pus piciorul şi l-a lovit. La el e clar că n-a mai jucat de mult. Nu e uşor”, explică Gabi Balint, analistul Digi Sport, faza golului. Urmează acum o serie de date şi fapte pe care ProSport se rezumă să le enumere. Ele sunt desprinse din imaginile DigiSport pe care le puteţi urmări aici.

1. Faza s-a petrecut în minutul 19. Nu era încă jumătatea primei reprize.

2. Latovlevici are 28 de ani, Adrian Popa 26 de ani, iar Cernat are 35 de ani.

3. Latovlevici şi Adrian Popa sunt doi dintre jucătorii din lotul Stelei cu cele mai bune rezultate la testele de viteză de la antrenamente. Nici unul nu a reuşit să-l ajungă pe Cernat, un fotbalist cu 7, respectiv, 9 ani mai în vârstă.

4. Adi Popa, plecat în urmărirea lui Cernat cu un handicap de câţiva centimetri, priveşte de trei ori în centru (privirea sa este indicată de săgeata roşie), unde veneau Helder şi Hamroun. Cu toate acestea, aleargă neconvingător după Cernat. Ajunge în careu mult după acesta şi se opreşte înainte ca mingea să intre în poartă.

5. Deşi la începutul fazei priveşte în centru unde se afla Hamroun, iar Helder pleacă pe acelaşi spaţiu liber din centru, Filip aleargă şi el după Cernat, spre zona în care se mai aflau deja Latovlevici şi Adrian Popa.

6. La această fază, arbitrul Robert Dumitru a alergat spre poarta Stelei mai repede decât Adi Popa şi Filip. El nu apare iniţial în cadru, însă la ultima fază este la câţiva metri în spatele celor doi.

Priviţi imaginile de mai jos. La începutul fazei, în imaginea 1, Latovlevici, Popa şi Filip privesc în acelaşi timp spre centru, însă aleargă toţi în altă direcţie. Singurul care încearcă să se apropie de purtătorul balonului este Latovlevici, însă la un moment dat adoptă şi el o traiectorie paralelă cu Cernat. În a doua imagine, surprinsă câteva secunde mai târziu, Latovlevici şi Popa întorc din nou capetele simultan spre zona în care sunt deja vizibile două tricouri roşii, însă în a treia imagine se observă că nici unul nu a luat măsuri pentru a bloca jucătorii Oţelului din acea zonă descoperită. În momentul centrării, Helder şi Hamroun aşteptau o pasă pentru a rămâne singuri cu poarta goală, în timp ce Popa şi Filip stăteau inutili pe linia careului de 16 metri (imaginea 4).

Privită din alt unghi (foto jos), faza golului este la fel de bizară. Trei fotbalişti de la Steaua fug cu viteze diferite în şir indian după Cernat, în timp ce în dreapta lor vin doi adversari. Ce spune teoria în astfel de cazuri? Explică fostul fundaş stânga al naţionalei României din 1994, Tibor Selymeş: "Când fundaşul lateral este departe de purtătorul balonului, el trebuie să se asigure că spatele său este asigurat şi apoi trebuie să încerce să ajungă la adversar". Niciunul dintre cei trei nu se duce se asigure spatele, adică zona centrală, iar Latovlevici aleargă în paralel cu Cernat.

Marcel Răducanu: "Nu ai voie să chemi jucătorii la tine acasă"

Balint vorbeşte despre responsabilitatea lui Gâlcă în seria de eşecuri din ultima vreme: "Are şi Costel partea lui de vină. Nu ştiu cum a lucrat în vestiar, dar Reghecampf ştia cum să-şi apropie jucătorii. Îi mai lua la un grătar, îi lua pe mai multe părţi. Jucătorii par a fi cam departe de Gâlcă. Sau cel puţin o parte dintre ei".

18 jucători din lotul Stelei au fost transferaţi sau se află în relaţii excelente cu soţii Reghecampf: Râpă, Papp, Varela, Tamaş, Bourceanu, Guilherme, Filip, Prepeliţă, Breeveld, Adi Popa, Nicolae Stanciu, Ţucudean, Niţă, Enceanu, Rusescu, Chipciu, Latovlevici şi Tănase

În imaginile de mai sus, apar cinci stelişti. Arlauskis a venit în această iarnă, la fel şi Tamaş, jucător adus de soţia lui Laurenţiu Reghecampf. Adrian Popa a lucrat cu Reghecampf la Chiajna, de unde a venit odată cu antrenorul, iar Lucian Filip a colaborat cu Reghecampf la Snagov şi Chiajna, urmând apoi traseul lui Popa. Ultimul din imagine este Iasmin Latovlevici. Aflat în ultimul an de contract, el a fost retrogradat în acest sezon la statutul de rezervă din cauza refuzului de a-şi prelungi înţelegerea. Decizia a fost luată de finanţatorul George Becali. Latovlevici colaborează cu impresarul Florin Iacob, însă din cauza unor probleme personale ale acestuia, în ultimele 4 luni jucătorul s-a apropiat de soţii Reghecampf.

Vineri la prânz, cu două zile înainte de meci, Iasmin Latovlevici se afla la vila soţilor Reghecampf de la Snagov. Nu a fost singurul jucător al Stelei prezent în acea zi la ceea ce vecinii au descris a fi un "şpriţ". Alţi fotbalişti recunoscuţi au fost Bourceanu, Rusescu şi Chipciu, însă pe pontonul din spatele casei mai erau fotbalişti care nu au fost identificaţi.

"Sigur că dacă se află lucrurile astea, dau rău faţă de ceilalţi jucători şi de antrenor, dar acum relaţiile între antrenori şi jucători există dintotdeauna. Înţeleg că de Bourceanu îl leagă un grad de rudenie. Nici nu te poţi izola, iar fotbaliştii fac orice în timpul liber. Nu o văd ca un semn de indisciplină", e de părere Gabi Balint, câştigător de Cupa Campionilor cu Steaua în 1986. Din Germania, o altă legendă a Stelei, Marcel Răducanu, are o altă opinie despre legăturile dintre jucătorii lui Gâlcă şi fostul lor antrenor: "Aşa ceva nu se întâmplă aici. Nu ai voie ca antrenor să faci aşa ceva. E vorba până la urmă de un coleg de breaslă. Nu ai voie să încerci să-i retezi picioarele de la scaun, să-l dea afară. Aici, când sunt probleme la un club cu un antrenor, mai vezi un alt antrenor la stadion, se mai uită la meciuri, dar nu chemi jucătorii la tine. Asta nu am auzit în Germania. E păcat".

Fiecare trebuie să se gândească. Sunt profesionişti, trebuie să dea înapoi pentru ce au primit. Îi vezi pe unii că intră pe teren doar ca să intre. Nu dau totul, deşi eu sunt sigur că pot mai mult
Gabi Balint

Peste 48 de ore după vizita de la Snagov, Latovlevici a fost titular, însă vestea nu i-a luat prin surprindere decât pe puţinii fani ai Stelei din tribune. Ei se aşteptau să-l vadă pe postul de fundaş stânga pe Guilherme sau pe Toşca. Vineri, Latovlevici ştia că va juca. Potrivit unor apropiaţi, fotbalistul fusese anunţat încă de la începutul săptămânii trecute că urmează să fie titular. Cel care îl informase fusese finanţatorul George Becali.

Două reguli clare, încălcate de Latovlevici

Duminică seară, contra Oţelului, Latovlevici a fost înlocuit la pauză cu Iancu. În acel moment, Steaua era condusă deja cu 2-0, iar Latovlevici îşi înscrisese un autogol. Captura de mai jos îl arată pe fundaşul stânga în momentul în care loveşte mingea. Ce spune teoria? Selymeş: "Când mingea vine din lateral, fundaşul încearcă să o acopere şi se aşază cu faţa spre ea. Dacă mingea e centrată tare, pe jos, fundaşul trebuie să o trimită în direcţia din care a venit, în aut sau în corner".  Aflat în repliere,Latovlevici nu respectă niciuna dintre cele două reguli. Încetineşte ritmul la intrarea în careu, nu ajunge să stea niciun moment cu faţa spre minge şi o loveşte apoi cu o mişcare folosită mai degrabă de atacanţi: piciorul întins spre înainte. Devierea rezultată a trimis balonul în plasă. Latovlevici e stângaci de meserie, însă a reuşit să mai înscrie cu piciorul drept, inclusiv un gol de colecţie la vinclu într-o partidă cu Concordia Chiajna.

Mai sunt 7 meciuri, acum trebuie să se mobilizeze echipa. Antrenorul trebuie să-i motiveze, dar pe Gâlcă cine îl mai motivează? Trebuie linişte acum
Marcel Răducanu

Învinsă de Oţelul, Steaua a câştigat un singur punct din cele 9 pentru care a jucat în această lună şi mai are un singur punct avans faţă de ASA Târgu Mureş, echipă antrenată de Liviu Ciobotariu, fostul dinamovist aflat în relaţii excelente cu familia Reghecampf. În aprilie 2015, echipa lui Gâlcă are un procentaj al punctelor câştigate de numai 11 la sută. În martie, Steaua obţinuse 66 la sută dintre puncte, iar în februarie zero la sută! Toate aceste cifre slabe sunt înregistrate după 16 februarie 2015, momentul în care Laurenţiu Reghecampf s-a întors în România, demis de la Al Hilal, iar media a început să scrie despre iminenta sa întoarcere la Steaua.

Procentajul punctelor Stelei lună de lună în acest sezon de Liga 1:

  • 100% - iulie 2014
  • 80% - august 2014
  • 77% - septembrie 2014
  • 75% - octombrie 2014
  • 100% - noiembrie 2014
  • 0% - februarie 2015
  • 66% - martie 2015
  • 11% - aprilie 2015

 

"Campionatul e la mâna lui ASA, dacă bat în cele şapte meciuri rămâne, sunt campioni", spune Gabi Balint. Marcel Răducanu este puţin mai optimist: "Trebuie să aibă grijă, mai au doar un punct, nu!? Tot Steaua cred că va câştiga campionatului, dar îl înţeleg şi pe antrenor. I-au plecat cei mai buni jucători. Să-ţi plece trei dintr-o dată, jucători cheie, e greu".

Ianuli a plecat să stabilească turneele din Austria, Gâlcă nu a fost întrebat

Cu cine va câştiga Steaua titlul? Cu Gâlcă sau cu Reghecampf? Reporterul ProSport, Florian Marian, a scris un excelent articol despre jocurile de culise din acest moment de la Steaua, pe care îl puteţi citi aici. Un alt eveniment, petrecut zilele trecute, demonstrează faptul că Gâlcă nu va rămâne la Steaua. Contactat de ProSport, joi 16 aprilie, team-managerul Marius Ianuli a spus că se află în Austria. "Am venit să văd hotelurile pentru cantonamentele de la vară". Antrenorul Costel Gâlcă nu a fost întrebat despre aceste cantonamente şi nici nu ştia despre deplasarea lui Ianuli. Vara trecută, el a mers cu echipa în Spania şi Italia. Austria era varianta preferată de Laurenţiu Reghecampf. Întrebat cine intermediază turneele, team-managerul a confirmat că Steaua lucrează cu Cristi Voicu, finul soţilor Reghecampf. "Asta nu e posibil, să nu ştie antrenorul unde se merge în cantonament. Vedeţi!? De asta nu avem rezultatele, de ce nu e linişte în fotbalul nostru. Sunt multe lucruri care nu sunt normale acolo. Mă doare", spune Marcel Răducanu.

Înseamnă că nu se mai doreşte continuare cu Gâlcă. Din păcate, el nu poate să domine vestiarul. Mie îmi pare rău, e antrenor tânăr, de viitor, însă n-a putut să gestioneze ca lumea situaţia
Gabi Balint
 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.