EXCLUSIV | Sobolewski, şeful Bursei de Valori Bucureşti: "Steaua va fi o poveste de succes pe piaţa românească de capital"

26 aug 2015 7426 afişări Liga 1

Reacţiile nu au întârziat să apară, după ce lui Gigi Becali i s-a propus listarea la Bursă a echipei Steaua. Însă una din condiţiile de bază este împăcarea cu CSA şi obţinerea mărcii pierdute în urma deciziei din 3 decembrie 2014. Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, încurajează această idee. 

Dumitru Costin, secretarul general al AFAN, declarase pentru www.prosport.ro, săptămâna trecută, că Gigi Becali ar trebui să-şi listeze la Bursă echipa de fotbal.

“Ar trebui să cumpere marca, să lase orgoliile şi să pregătească acest club pentru a-l lista la Bursă. Să vândă o parte importantă din acţiuni, se vor găsi foarte multe persoane fizice şi juridice care vor investi în Steaua, iar asta înseamnă că el va lua o poală de bani. Va fi respectat, dar nu va mai fi stăpânul absolut al clubului Steaua, care poate fi primul club de fotbal din România cotat la Bursă. Vă garantez că, la valul de simpatizanţi pe care îi are, Steaua va deveni cel mai bogat club din România şi va avea performaneţe zeci de ani de acum încolo”, spunea Dumitru Costin.


Orice evoluţie din teren a echipei poate influenţa cotaţia bursieră a societăţii lui Becali, în eventualitatea în care se va regăsi pe BVB

Reacţiile nu au întârziat să apară. Dacă Becali îi va urma sfatul secretarului general AFAN, atunci el ar avea şi susţinerea şefului Bursei de Valori Bucureşti. Ideea i se pare foarte bună lui Ludwik Sobolewski, care chiar încurajează listarea primului club de fotbal din România.

“Listarea poate deschide noi oportunităţi”

Polonezul, care a fost numit CEO al BVB în 2013, a declarat pentru ProSport: “Listarea clubului sportiv Steaua Bucureşti la Bursa de Valori Bucureşti poate avea multiple implicaţii pozitive. Aceasta poate fi prima listare a unui club românesc de fotbal la bursă, ceea ce poate deschide noi oportunităţi. Pieţele de capital reprezintă cea mai bună alegere pentru afaceri excepţionale, cele care au o istorie în urmă şi care îşi doresc să progreseze în continuare şi să îşi pună amprenta în istorie. Sunt convins că Steaua Bucureşti este genul acesta de brand, care va înflori pe piaţa de capital”.     

Şi pentru a întări cele afirmate mai sus, Ludwik Sobolewski îi oferă patronului stelist exemple din străinătate.

“A fost dovedit de listarea cu succes a cluburilor Manchester United la NYSE (Bursa de la New York), Borussia Dortmund la Deutsche Borse, Juventus, AS Roma şi Lazio la Borsa Italiana şi Fenerbahce la Borsa Istanbul, că bursele sunt locul potrivit pentru cluburile de fotbal. Sunt încrezător că Bursa de Valori Bucureşti este, de asemenea, locul potrivit pentru Steaua Bucureşti, brand bine cunoscut în Europa”, a mai spus el. 


Pentru a putea deschide şampania, Gigi Becali va trebui să se abţină de la declaraţii critice împotriva jucătorilor săi

Sobolewski: „Suporterii ar putea cumpăra acţiuni şi şi-ar însuşi un rol activ în evoluţia clubului”

Şeful BVB a explicat în continuare beneficiile aderării în grupul de cluburi renumite care au ales să se listeze la bursă: „Steaua va avea oportunitatea unică de a-şi crea o relaţie specială cu fanii, oferindu-le acestora ocazia achiziţionării de acţiuni şi de a-şi însuşi un rol activ în evoluţia clubului, cu domnul Becali în continuare în frunte, dacă îşi doreşte să păstreze o parte din paticipaţia sa la club. Listarea Stelei va avea un alt impact pozitiv, fiind poarta către banii necesari pentru dezvoltarea echipei, inclusiv cumpărarea de noi jucători, cât şi pentru dezvoltarea infrastructurii clubului. Sunt convins că Steaua Bucureşti va fi o poveste de succes pe piaţa românească de capital. Va fi o mare onoare şi plăcere să-i spunem bun venit la BVB Clubului Steaua Bucureşti”.

Una dintre cel emai vechi echipe din Polonia s-a listat la Bursa din Varşovia

Originar din Polonia, unde a fost şeful Bursei din Varşovia, Sobolewski şi-a adus aminte şi de o poveste de succes privind listarea pe NewConnet a echipei Ruch Chorzow, multiplă campioană la fotbal a acestei ţări. „Intenţia din spatele listării a fost aceea de a atrage mai mult interes din partea presei şi al sponsorilor şi de a transmite un puternic semnal despre cum sunt tratate integritatea, onestitatea şi transparenţa în cadrul clubului”, a spus Sobolewski.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.