AUDIO Ascultă farsa ProSport. Sunat de un 'consilier', Gigi Becali a scos imediat 10 tichete! Dialog incredibil:

1 mar 2013 37034 afişări Europa League

Ziariştii ProSport s-au dat drept funcţionari de stat şi au obţinut de la George Becali promisiunea că vor primi azi bilete la meciul Steaua - Chelsea. În acest timp, fanii caută.

În iunie 2001, ProSport inventa un personaj fictiv, Florin Scurtu, care avea să apară în multe momente delicate pentru sportul românesc. Ziariştii care l-au impersonat pe Scurtu au fost fie preşedinţi de club şi au votat în Adunarea Generală a FRF, fie politicieni şi au obţinut bilete la meciuri în situaţii critice, în care publicul nu mai avea acces la tichete. Istoria lui Scurtu o puteţi găsi mai jos.

După 8 ani, Florin Scurtu a înviat special pentru Steaua - Chelsea, meciul din 7 martie înaintea căruia biletele au devenit valută forte. Pe piaţa neagră, un tichet e oferit şi cu 4.000 de lei, oficialii de la Steaua cer intervenţia autorităţilor să oprească specula, în timp ce gloriile din anii '80 se plâng că nu sunt respectate. Iovan şi ceilalţi nu au primit nicio invitaţie din partea clubului pentru care au câştigat Cupa Campionilor în 1986.

Calculele sunt complicate. 35 de mii de bilete au fost vândute pe internet, 5.500 de locuri nu pot fi ocupate, din cauza normelor UEFA de securitate, 2.500 de tichete merg la Chelsea. Rezultă 43 de mii de bilete, cu 12 mii mai puţin decât capacitatea Naţional Arena. Jucătorii au primit şi ei 2.000 de tichete, însă unde sunt celelalte?

Florin Scurtu a plecat ieri în căutarea misterului. Asumându-şi identitatea unei secretare şi a unui consilier de stat de la cabinetul premierului Victor Ponta, doi ziarişti de la ProSport l-au contactat pe finanţatorul George Becali. Odată trecut prin introducerea "şefei de cabinet" căreia Becali i-a răspuns extrem de politicos, consilierul de stat Florin Scurtu a intrat în miezul problemei. Cu mult tupeu, i-a solicitat lui Becali 10 bilete. Citiţi dialogul următor pentru a vedea promptitudinea răspunsului unui parlamentar român la cererea unui funcţionar de stat. Discuţia poate fi ascultată la "Ora de ProSport", emisiune transmisă în direct de Sport.ro şi www.prosport.ro, de la 15:00.

Scurtu: Alo, bună ziua, domnul Becali?
Becali: Da, cine e?
Scurtu: Toată stima, Florin Scurtu, consilier de stat la cabinetul lui Victor Ponta pe probleme de ştiinţă şi tehnologie. Îmi cer scuze că vă deranjez, vă reţin un minut, puteţi vorbi?
Becali (răspunde în băşcălie): Da, vă rog, onoarea e de partea mea!
Scurtu: Mă bucur să vă aud. Felicitări pentru ce aţi făcut la Steaua, vă deranjez într-o problemă personală, ştiu că vă e dificil acum, în momentul ăsta...
Becali (plictisit probabil de astfel de solicitări): La subiect, la subiect, la subiect!
Scurtu: Ok, nişte bilete la meci, se poate?
Becali (se umflă în pene): Păi, da' bineînţeles!

"Nu vreau să fiu păcălit!"
Odată acceptul obţinut, "consilierul" Scurtu a trecut la detalii, însă lucrurile s-au împotmolit la numărul de bilete. Becali a vrut să verifice identitatea interlocutorului pentru că, spune el, a mai fost păcălit...

Scurtu: Dacă se poate, vreo 10 bilete?
Becali: Mâine, trebuie să-mi spuneţi numele pentru cine doriţi...
Scurtu: Sunt din anturajul familiei mele, dar sunt şi consilieri din cabinetul premierului. Pentru mine şi pentru familia mea sunt trei, eu cu fiica şi cu băiatul meu, mai sunt trei consilieri de la cabinetul premierului Ponta...
Becali: Să-mi spuneţi mâine, mâine mă sunaţi...
Scurtu: Vă sun mâine personal, să vă dau numele exacte, ce şi cum?
Becali (se justifică): Eu o să mă interesez, ştiţi de ce!? Pentru că, de ce...sunt foarte mulţi care zic: <Domn'e, eu sunt cutare, cutare, şi mă păcălesc!> Şi nu-mi convine o păcăleală...
Scurtu: Sunt convins că primiţi telefoane şi sute de telefoane de astea...
Becali: Deci, mâine...mă sunaţi, ne vedem şi o rezolvăm, da!?
Scurtu: Am înţeles. Vă deranjez la palat, direct? Trimit pe cineva?
Becali: La ora 12, vorbim la telefon mâine la 11-12, ca să fiu eu sigur, ca să fiu acolo, nu!?
Scurtu: Deci, vin personal, trimit pe cineva, cum facem?
Becali (îl ia de sus pe consilier): Păi, daaaa', o să veniţi personal dacă vreţi atâtea bilete. Dacă voiaţi numai două, trimiteaţi pe cineva.
Scurtu: Am înţeles...Mulţumesc foarte mult pentru...
Becali (intervine, simte că e posibil ca interlocutorul să se supere şi se justifică din nou): Dacă vreţi 10, trebuie să fac investigaţii (râde blând)…
Scurtu: Aoleuuu, deci vă pun la treabă, cu alte cuvinte?
Becali: Păi, da' bineînţeles! Păi, daaaaa'…
Scurtu (plusează la sentiment): O Stea avem în ţara asta şi trebuie s-o onorăm şi noi cu prezenţa. Vreţi, nu vreţi, suporterii sunt de mai multe categorii, şi de la Guvern, şi mai mici, şi mai mari...

Ponta i-a dat telefonul pentru bilete

Lucrurile s-au complicat de tot pe final. Becali sunase deja la Guvern să se asigure dacă mai doreşte cineva bilete şi o făcuse chiar pe telefonul lui Ponta...

Becali: Eu nu înţeleg… Eu am sunat azi la Guvern, am sunat, am vorbit cu consiliera domnului Ponta, dar nu mi-a spus nimic.
Scurtu (pare vexat): Nu v-a zis nimic!? Păi, vă daţi seama că toată lumea vorbeşte acum de meci, fiecare vorbeşte pe nivelul lui de relaţii şi cunoştinţe..
Becali: Eu am sunat pe telefonul personal, pe care mi l-a dat domnul Ponta înainte, cu 14.14, nu ştiu dacă îl ştiţi...
Scurtu (încurcat de aranjamentele lui Becali): Ok… ştiu...am înţeles. Fiecare se descurcă cum poate. Dacă dumneavoastră mă serviţi, mulţumesc frumos, vă deranjez mâine cu un telefon şi ne vedem la 12.
Becali: Mâine aştept un telefon de la dumneavoastră.
Scurtu: Mulţumesc mult. O seară bună, toată stima.

ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ a dialogului poate fi ascultată în timpul emisiunii "Ora de ProSport", transmisă în direct de sport.ro şi www.prosport.ro, de la 15:00.

În niciun moment al discuţiei, Becali nu a menţionat vreun cuvânt despre preţul biletelor, semn că titulatura de consilier de stat deschide încă multe uşi în România. ProSport nu a mai continuat farsa, întrucât "consilierul" de stat Florin Scurtu nu există, iar un eventual telefon în care ar fi solicitat doar două bilete, în loc de 10, ar fi dat de bănuit. Ziariştii l-au contactat din nou pe Becali, aseară, pentru a-l anunţa că a fost o farsă. Răspunsul lui? O să râdeţi, dar nu a fost: "Să-mi %@&*^&#%$%$!".

"Am invitaţiile mele, le dau la oamenii care sunt importanţi. Nu v-a mers farsa. Nu îi dădeam niciun bilet. Trebuia să îl văd eu la faţă. Oricine din Guvern mă sună, oricând, eu îi dau bilete. Şi luni dimineaţă, şi marţi, la orice oră, eu am bilete pentru Guvern"
Gigi Becali, patron Steaua

"Nu dau biletele suporterilor. Nu!"
Gigi Becali, patron Steaua

"Şi mâine dacă vine un consilier, să vină, că-i dau! Ce vrea el!"
Gigi Becali, patron Steaua.

Scurtu a votat şi în Adunarea Generală
Florin Scurtu, personajul inventat de jurnaliştii ProSport acum 12 ani, a dat o lovitură şi în cea mai importantă reuniune din fotbalul românesc. În octombrie 2001, la o Adunare Generală a FRF, machiat şi cu mustaţă falsă, jurnalistul Ioan Viorel a reuşit să intre în sală şi, pretinzând că este preşedintele formaţiei din Liga a III-a, Rapid Teiuş, a votat (foto), la fel ca toţi ceilalţi oficiali de cluburi, subiectele aflate pe ordinea de zi a Adunării Generale. Florin Scurtu a discutat atunci cu Mircea Sandu şi cu Dumitru Dragomir despre problemele fotbalului mic: "Nu este posibil ca presa să vorbească despre blaturi şi la noi, la Divizia C!" , i s-a adresat Scurtu, indignat, lui Sandu pe holurile din vechiul sediu al FRF. "Ştiţi cum e treaba? Presa trebuie să scrie şi ea. Cum vreţi să-şi crească tirajele?", a fost răspunsul primit de la preşedintele FRF. Scurtu a fost invitat seara la Ştirile ProTV unde şi-a deconspirat identitatea în direct.

A obţinut bilete şi la meciul cu Ungaria
Criza biletelor de la Steaua - Chelsea a mai fost întâlnită şi în 2001, înainte de un meci al României cu Ungaria. FRF a scos atunci la vânzare 24.500 de tichete, dar 13.000 dintre ele au fost date cu circuit închis, greu accesibil suporterului de rând. Un reporter ProSport a reuşit totuşi să facă rost de bilete la meci, chiar de la Ion Piscanu, şeful de atunci al Departamentului de Protocol şi Organizare al Federaţiei. Jurnalistul a folosit acelaşi pseudonim, Florin Scurtu, şi a pretins că este consilier de stat pe probleme de logistică. "Să-mi spuneţi unde vreţi biletele. La tribuna I, la zero sau la a doua? Dar vă spun preţurile, pentru că nu am mai avut gratuităţi acum. Două milioane şi mâine vă dau biletele", a fost reacţia lui Piscanu care a doua zi a fost fotografiat în timp ce livra, la Palatul Victoria, biletele pentru funcţionari de stat.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.