Roland Garros 2019 | Face decoruri pentru filme, a fost in România în urmă cu 6 ani, iar acum are un rol extrem de important la Openul Francez. Zeci de oameni s-au oprit să îl privească, duminică. Corespondenţă din Paris

27 mai 2019 1068 afişări Tenis

Corespondenţă din Paris

Tragerea la sorţi pentru cele două tablouri principale de simplu, feminin şi masculin, a fost efectuată joi seară. Însă numele celor 128 de jucători şi 128 de jucătoare care se vor lupta pentru Cupa Muschetarilor şi, respectiv, Cupa Suzanne Lenglen, au apărut pe panoul imens, special amplasat între terenul principal Philippe Chatrier şi Terenul 1, abia duminică la prânz, în ziua în care s-a dat start-joc pe tabloul principal. Este vorba despre tradiţie: un artist caligraf a completat cu un marker alb lăptos, special, cele 256 de poziţii ale tablourilor.

Panoul verde-închis cu tablourile de simplu, care concurează de la egal la egal cu cel mare panou electoral văzut în ultimele săptămâni în Bucureşti, este unul dintre punctele favorite ale plătitorilor de bilete pentru o fotografie în cadrul complexului, un loc deja iconic, la fel cum mai sunt zidul de zgură ştampilat cu logo-ul turneului sau silueta din bronz care o înfăţişează pe Suzanne Lenglen.


Caligrafie, tenis şi doi artişti. Christian Delhome spune că apreciază tenisul, ca spectacol, fără a avea un jucător favorit. Jucătorul al cărui nume tocmai apare pe panou, Roger Federer, este chiar artistul suprem din sportul alb. Foto: Cezara Paraschiv

Christian Delhome a început munca duminică, la ora 10:00, cu o oră înainte de startul partidelor, când era deja permis accesul general în complex. A fost un spectacol pentru fanii tenisului. Pentru a ajunge de la Novak Djokovic la Rafael Nadal, extremele tabloului masculin, Delhome a avut nevoie de trei ore şi jumătate. A început cocoţat pe o scară metalică şi a avansat calculat, verificând ortografia fiecărui nume. A coborât, a ajuns apoi să pună genunchiul în pământ pentru a completa ultimele rânduri. De câteva ori, a scututrat discret mâna şi a luat câteva secunde de pauză.

La Roland Garros 2019, i-a ţinut loc unui amic. A fost prima dată când se ocupă de tablourile de concurs ale Open-ului Francez, spune Christian Delhome pentru ProSport. "Sunt artist caligraf. Dar nu numai. Fac decoruri de film, sculptez. În Franţa, se pune mult accent pe caligrafie, se preferă aşa ceva, în locul a ceea ce obţii la calculator, pentru că este mai personal", răspunde Delhome curiozităţii reporterului ProSport.

Spunându-i că aştept să ajungă la numele lui Marius Copil, reprezentantul României din proba de simplu masculin, Christian Delhome zâmbeşte, oferind imediat câteva detalii. "Am fost în urmă cu vreo şase sau poate şapte ani în România. Am făcut decorurile pentru un film. Eu lucrez în preproducţie, nu stau, practic, la filmări. De aceea, nici nu prea ţin minte numele filmelor la care lucrez. De multe ori, nici nu le văd. Dar ţine minte că am lucrat cu studenţi români şi a fost agreabil", povesteşte în ceea ce, probabil, a fost cea mai lungă pauză luată în timpul completării tabloului masculin.

Cu Christian Delhome, fanii tenisului se vor întâlni zilnic în următoarele două săptămâni. El va completa mai departe numele tuturor învingătorilor.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.