VIDEO | Narcisa Lecuşanu la ProSport LIVE: ”Am fost un copil simplu cu doi părinţi surdo-muţi din Bacău şi nu a avut cine să-mi dea un şut în fund”. Ce a spus vicecampioana mondială despre implicarea politică în alegerile de la handbal

7 feb 2018 9009 afişări Comentează şi tu Handbal
VIDEO | Narcisa Lecuşanu la ProSport LIVE: ”Am fost un copil simplu cu doi părinţi surdo-muţi din Bacău şi nu a avut cine să-mi dea un şut în fund”. Ce a spus vicecampioana mondială despre implicarea politică în alegerile de la handbal

Narcisa Lecuşanu, candidată la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, a fost prezentă în studioul ProSport şi am stat de vorbă despre multe teme actuale din această campanie. Medaliată cu argint la Mondialul din 2005, fosta componentă a echipei naţionale a insistat mult pe capitolul copii şi juniori, şi-a prezentat o parte din strategia cu care vrea să câştige alegerile din 14 februarie.

...de ce candidează

”Sunt mai multe motive care m-au determinat să intru în această cursă, ştiu că nu e uşor, dar în primul rând este motivul de a reda handbalului românesc viitorul. În ultimul timp, cei care lucrează în handbalul juvenil nu au avut deloc atenţia Federaţiei. Un alt motiv foarte puternic care m-a făcut să mişc sunt poziţiile mele pe care le am la Federaţia Europeană şi Federaţia Internaţională (n.r. membru în Comitetul Executiv). M-aş bucura să pot să aduc acel plus de valoare de la nivel internaţional. Dar în primul rând, sectorul juvenil, această direcţie, m-a făcut să intru în această cursă”

... sectorul juvenil

”Între timp, s-au întâmplat lucruri care nu le-au convenit nici antrenorilor, dacă mă gândesc la Centre, acolo unde antrenorii români nu sunt plătiţi, pentru că ulterior am auzit că acest spaniol care este la Sighişoara (n.r. Jordi Giralt) are un salariu bun. Consider că şi antrenorii noştri merită să fie remuneraţi, până la urmă cu toţi avem nişte facturi de plătit, trebuie să trăim, trebuie să mâncăm. Preşedintele actual ştie despre ce vorbesc şi mă poate contrazice oricând dacă are argumente. Îmi aduc aminte acea situaţie cu Relu Roşca. După ce a ieşit campion mondial, la numai un an a avut acea opţiune să meargă antrenor la Baia Mare, care evolua în Liga Campionilor, sigur pe un contract bun. Parcă îl şi văd pe preşedinte: <<Ne trădează, pleacă!>>. Şi atunci am zis că e logic, dacă nu plătim...”

”Tot ce am pus în proiectul meu este viabil, se poate implementa. Şi mă gândeam aici la remunerarea antrenorilor care sunt la CSS-uri, la LPS-uri. Din punctul meu de vedere sunt nişte eroi. Ei sunt seva sportului şi implicit a handbalului spre performanţă. Fără CSS-uri şi LPS-uri, eu cred că nu mai putem vorbi de performanţă. De aceea consider că trebuie să ne întoarcem la aceşti oameni, undeva trebuie să se întâmple şi cred că e timp”

... dacă ar vedea una din colegele de generaţie pe banca tehnică a naţionalei, alături de Ambros Martin

”Da, da, da! Dacă mă întorc înapoi, în 2010 am ţinut foarte mult ca antrenorul de atunci, Radu Voina, să aibă o femeie lângă el, pe Luminiţa Huţupan. Şi a fost un lucru extraordinar pentru că nu numai că venea ca şi mine dintre fete şi le cunoaşteam foarte bine, dar a fost mama şi tata. Suntem ciudate şi noi, eu vin din teren, dar cineva trebuie să te adune”

... problema taliilor

”M-am interesat şi la nivel internaţional, nu am mai auzit ca o altă ţară să impună jucători cu talie, nici măcar Rusia de la care am preluat ideea. Întrebând în stânga şi în dreapta, de ce a fost totuşi introdusă această talie, răspunsul a fost foarte drăguţ şi vreau să vi-l împărtăşesc. Undeva în 1976, băieţii au câştigat doar medalia de argint (n.r. JO de la Montreal), fiind învinşi de ruşi. Şi de aici a pornit întrebarea, ce fac ruşii: talie şi probe de control. <<Gata! Şi noi!>>. Şi le-am făcut. Bun, dar au trecut totuşi 40 şi ceva de ani şi s-au mai schimbat multe lucruri de atunci”.

”Ceea ce produce talia asta, mi se pare că nu este corect vizavi de rezultatele echipelor, de atragerea copiilor spre handbal, că până la urmă despre asta este vorba. Ca să avem performanţă, trebuie să avem o masă, care nu o avem în acest moment. Mi se pare că această talie alungă copiii care vor să practice handbalul”

... oamenii pe care i-ar putea propune în fruntea Comisiilor de Arbitri, de Observatori, etc...

”Văd nişte oameni la care m-am gândit. Nu am discutat-o pentru că eu nu sunt încă preşedinte şi nu pot să le dau cioara de pe gard. În momentul în care voi primi votul de încredere al handbalului românesc, cu siguranţă veţi vedea o echipă frumoasă, deschisă, în slujba handbalului românesc. Şi eu mă pun în slujbă, nu handbalul mie”.

... implicare politică

”Nu sunt susţinută politic. Eu am făcut parte dintr-un Guvern tehnocrat, am fost sunată de o sportivă (n.r. Elisabeta Lipă) să vin la Minister. Nu cred că am sprijin politic, eu m-am dus pentru sport şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că am avut şansa asta, pentru că am fost un copil simplu cu doi părinţi surdo-muţi din Bacău şi nu a avut cine să-mi dea mie un şut în fund. Am avut şansa să ajung şi la nivel de administraţie centrală, iar acest lucru mi-a deschis orizontul. Pe lângă tot puzzle-ul care îl aveam eu despre handbal, am putut să văd ce se întâmplă şi la alte federaţii, să discut cu preşedinţi”.

”Avantajul major al lui Alexandru Dedu? Este preşedintele în exerciţiu şi are o familie olimpică în spate, aşa cum a susţinut. Mă face să cred şi treaba asta, dar mi-aş dori ca oamenii care vin la vot să nu se lase influenţaţi şi dacă ei simt că eu pot face ceva pentru handbalul românesc, să-mi acorde o şansă. Dacă simt că e mai bine cu continuitatea, să meargă aşa cum cred ei”.

... licitaţiile la Centrele Naţionale de Excelenţă

”Licitaţia care s-a dus la 20.000 de euro m-a mâhnit. Oameni buni, 20.000 de euro primeşte o jucătoare gata formată, iar de la junioare la senioare este o trambulină, îţi mai trebuie puţin. Dacă un club ia una gata formată din străinătate cu banii aceştia, nu mai vrea o junioară, să o ia şi să o crească. Eu văd licitaţia inutilă, tu ca federaţie ai luat deja ce aveai nevoie de la acei copii. Cel puţin centrele de la Sighişoara şi Vâlcea sunt făcute în parteneriate cu MEC-ul şi autoritatea locală, sprijinul financiar oricum există de acolo. Dacă voi deveni preşedinte, voi propune şi eu Consiliului de Administraţie ca o sumă până la 5.000 de euro să ajungă la clubul care dă o jucătoare acolo, iar 20-30% să meargă către antrenor. Tehnicianul care îmi creşte copilul să fie motivat să-mi găsească o talie, dacă e nevoie, sau un jucător talentat care să vină în centru şi să crească în sistem centralizat”

  • Emisiunea poate fi urmărită integral în video-ul care însoţeşte acest articol
  • Alegerile la Federaţia Română de Handbal sunt programate în 14 februarie, iar contracandidaţii Narcisei Lecuşanu sunt Alexandru Dedu şi Robert Licu
  • Joi, de la ora 14:00, în studioul ProSport va fi prezent Alexandru Dedu

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.