VIDEO | CSA Steaua împlineşte 68 de ani. De la Iolanda Balaş-Soter şi Iosif Sârbu, la campionii de azi. Boroi: "O datorie sufletească de a îmbogăţi zestrea de medalii"

7 iun 2015 629 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
VIDEO | CSA Steaua împlineşte 68 de ani. De la Iolanda Balaş-Soter şi Iosif Sârbu, la campionii de azi. Boroi: "O datorie sufletească de a îmbogăţi zestrea de medalii"
  • Azi se împlinesc 68 de ani de la înfiinţarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua, club care a dat sportului mondial nenumăraţi performeri care au urcat pe podiumurile olimpice, mondiale şi europene, dar şi echipe de top care au cucerit cupe continentale şi au devenit ambasadoare ale României. Pe pagina de facebook a clubului militar a fost azi postat un material emoţionant despre istoria clubului în câteva rânduri, articol pe care îl redăm mai jos.

"În urmă cu 68 de ani, pe 7 iunie, la iniţiativa unor militari – iubitori ai sportului, printre care generalul-maior Dumitru Petrescu, generalul-maior Oreste Alexandrescu, comandorul Traian Săvulescu, locotenent-colonelul Ion Costăchel, maiorul Cornel Şandru – lua fiinţă Asociaţia Sportivă Armata. Ceea ce reprezenta o necesitate pentru sportivii care îşi satisfăceau stagiul militar, dar şi pentru alţi militarii în termen iubitori de sport, s-a transformat în scurt timp într-o adevărată putere. În 1947, anul înfiinţării, AS Armata avea opt secţii: fotbal, călărie, scrimă, tenis, box, volei, atletism şi tir. Astăzi, în compunerea CSA Steaua Bucureşti intră nu mai puţin de 27 secţii sportive, acoperind majoritatea ramurilor şi disciplinelor, olimpice şi neolimpice, jocuri sportive sau sporturi individuale.


În 68 de ani, numele Steaua a devenit sinonim cu marea performanţă, s-a amplificat cu fiecare generaţie de sportivi, antrenori şi tehnicieni care au contribuit la gloria, prestigiul şi marea popularitate de care se bucură astăzi clubul militar. Marii sportivi se regăsesc în număr atât de mare în cele aproape şapte decenii de existenţă, încât este imposibil să-i nominalizezi pe toţi.
De cine să aminteşti mai repede atunci când vorbeşti de performanţa stelistă? De primul campion olimpic al României, Iosif Sârbu? De atleta Iolanda Balaş-Soeter – prima dublă campioană olimpică din istoria sportului românesc, autoare a 14 Recorduri Mondiale, care figurează în Cartea Recordurilor cu o performanţă imposibil de egalat (150 de concursuri consecutive câştigate în perioada 1957-1966)? De cea mai titrată echipă de handbal, de două ori câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni (1968 şi 1977)? De fantastica echipă de fotbal, câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni, în seara magică de 7 mai 1986? De echipa de hochei pe gheaţă, care este deţinătoarea Recordului Mondial pentru cele mai multe titluri naţionale câştigate în istorie (40), înaintea celebrelor TSKA Moscova (32) şi Montreal Canadiens (24)? De celebrul Ilie Năstase, singurul tenisman român care a devenit numărul 1 mondial? De cele 95 de medalii olimpice cucerite de sportivii stelişti, care au făcut ca palmaresul CSA Steaua Bucureşti să fie mai bogat decât al multor ţări de pe bătrânul continent (Austria – 86, Cehia – 43, Irlanda – 28, Belarus – 78, Croaţia – 23, Lituania – 21, Slovacia – 24, Portugalia – 23)?


Zestrea de medalii olimpice, mondiale şi europene a fost adunată în cele aproape şapte decenii de sportivii care au pus mai presus de orice pasiunea şi dragostea pentru culorile roş-albastre. În tricoul Stelei, s-au format mari personalităţi, modele de ambiţie şi caracter, care au devenit simboluri. Pentru ei a răsunat imnul României în arene, pe stadioane, în săli de pe întreg mapamondul. Şi, de fiecare dată, ne-au făcut să fim mândri că suntem români. De ziua Clubului Sportiv al Armatei ”Steaua Bucureşti” se cuvine să le spunem lor, CAMPIONILOR, antrenorilor care i-au îndrumat, tehnicienilor care i-au susţinut, La mulţi ani! Şi nu numai lor. Gândurile celor care astăzi pun umărul la susţinerea performanţei steliste se îndreaptă către toţi cei care, de-a lungul anilor, au contribuit la strălucirea Stelei.

Preşedintele CSA Steaua Bucureşti, George Boroi: ”Istoria celui mai puternic club din România, scrisă de generaţii întregi de sportivi, este pentru noi o datorie de onoare, o datorie sufletească, de a continua, de a îmbogăţi această zestre fantastică. Mă bucur enorm când văd la sportivii de astăzi aceeaşi dăruire, aceeaşi pasiune, aceeaşi mentalitate de învingător pe care au avut-o dintotdeauna steliştii. Tuturor sportivilor, foşti sau actuali, antrenorilor, tehnicienilor le urez La mulţi ani! De asemenea, vreau să mulţumesc fanilor şi suporterilor care iubesc tot ceea ce reprezintă Steaua. Din susţinerea lor, campionii noştri şi-au luat avântul de a merge mai departe, de a urca tot mai sus. Nu în ultimul rând, acum când sărbătorim 68 de ani de la înfiinţarea clubului, mulţumesc tuturor militarilor, care au pus umărul la construirea stadionului, a bazelor de antrenament, care au susţinut şi au iubit întotdeauna Steaua şi culorile roş-albastre. Suntem ”camarazi de arme” din 1947 şi mergem înainte, uniţi.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.