România U21 la Euro 2019. Performanţa de excepţie pe care naţionala lui Rădoi o poate atinge la partida de luni cu Franţa, după 56 de ani! Generaţia lui Hagi, Popescu & Co, dar şi altele doar au visat la aşa ceva

22 iun 2019 3128 afişări U21
România U21 la Euro 2019. Performanţa de excepţie pe care naţionala lui Rădoi o poate atinge la partida de luni cu Franţa, după 56 de ani! Generaţia lui Hagi, Popescu & Co, dar şi altele doar au visat la aşa ceva

România U21 este fără doar şi poate noua minune a sportului românesc. Echipa condusă de Mirel Rădoi a obţinut două victorii de senzaţie la Euro 2019 din Italia şi San Marino, 4-1 cu Croaţia şi 4-2 cu Anglia, şi are toată ţara la picioare. Ianis Hagi şi ceilalţi băieţi pot da luni, după meciul cu Franţa (ora 22:00), o dublă lovitură, calificarea în semifinalele turneului final, dar şi calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

 • Trei sportivi a calificat până acum România pentru competiţia supremă de anul viitor, este vorba despre Robert Glinţă (nataţie), Laura Coman (tir) şi Florentina Iuşco (atletism).

România nu s-a mai calificat la Jocurile Olimpice de vară cu naţionala de fotbal de 56 de ani, de la ediţia din 1964, culmea, care a avut loc tot la Tokyo! Atunci, reprezentativa ţării noastre a terminat pe locul 5, după ce a pierdut cu 2-0 în faţa Ungariei în sferturile de finală, apoi a învins Ghana şi Iugoslavia în jocurile de clasament. Generaţii întregi au visat să fie prezente la Jocurile Olimpice, însă nu au reuşit să ajungă acolo. Ianis Hagi, Puşcaş, Coman & Co au însă şanse imense de a prinde biletele pentru Tokyo în vara viitoare, şi a participa practic la o competiţie alături de toţi marii sportivi ai Planetei.

 • Romario, Crespo, Bebeto, Zamorano, Tevez şi Gnabry (actualul jucător al lui Bayern) se numără printre jucătorii celebri care au terminat pe locul 1 în topul celor mai buni marcatori la diferite ediţii ale Jocurilor Olimpice.

La fel ca şi la ediţiile precedente, la Jocurile Olimpice din 2020 vor ajunge 16 naţiuni. Europa are alocate 25% din locuri, adică patru echipe naţionale, care obţin prezenţa în urma Campionatului European U21 din Italia şi San Marino. Practic, cele patru echipe care se califică în semifinale obţin automat şi calificarea pentru Tokyo 2020.

Aşadar, dacă România va ajunge în semifinalele Euro U21 după partida de luni cu Franţa, va avea un plus de 23 de sportivi în delegaţia olimpică de anul viitor, un calcul pe care Comitetul Olimpic şi Sportiv Român cu siguranţă nu l-a avut în vedere, pentru că nimeni nu s-a aşteptat la un asemenea parcurs al fotbaliştilor, dar, bineînţeles, vine cum nu se poate mai bine!

 • La Jocurile Olimpice de la Tokyo, fiecare naţională se poate deplasa cu un lot fotbal din 23 de fotbalişti. Există şi o limitare a sportivilor eligibili să participe, adică jucători născuţi după 1 ianuarie 1997 cu maximum trei fotbalişti care pot să depăşească şi această vârstă.

La ultimele ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară, România a avut foarte puţine reprezentante la „jocuri sportive”. În general, naţionala de handbal feminin a ţinut steagul sus, în sensul că a ajuns acolo în Beijing 2008 şi Rio 2016, fără a rupe însă gura târgului. Aşadar, performanţă băieţilor de la fotbal din Italia şi San Marino are şi mai mare greutate în tot acest context al sportului românesc.

Ultimele prezenţe ale naţionalelor României – jocuri sportive – la Jocurile Olimpice (aflate şi în programul ediţiei 2020)

 • Fotbal – ediţia 1964
 • Handbal masculin - 1992
 • Handbal Feminin – 2016
 • Volei Feminin - 1980
 • Volei Masculin - 1980
 • Polo Masculin – 2012
 • Baschet Feminin – nu s-a calificat niciodată
 • Baschet Masculin - 1952

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.