Liga Naţională, noul El Dorado în handbal. Cum atrag echipele din România jucătoare de top

19 mar 2014 13672 afişări Sportbiz
Liga Naţională, noul El Dorado în handbal. Cum atrag echipele din România jucătoare de top

Material publicat în ediţia tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Cel puţin 10 jucătoare din Norvegia, ţara campioană olimpică în handbalul feminin, îşi doresc să vină la cluburi din România
  • Extrema stângă Camilla Herrem a şi semnat cu HCM Baia Mare

Întrecerea internă de handbal feminin s-ar putea transforma în următorii ani într-o adevărată Bundesliga. Numai în această perioadă au fost propuse cluburilor din România peste 65 de jucătoare din 26 de ţări. Salariile destul de atractive oferite în Liga Naţională (în medie 3.000 de euro la mai multe cluburi) în raport cu ce oferă întreaga piaţă din Europa le-a atras atenţia handbalistelor de pe continent, dar le-a ispitit şi pe cele din Brazilia. Surprinzător, România le face cu ochiul până şi jucătoarelor din Norvegia, Danemarca sau Suedia, care până nu demult priveau cu reticienţă un transfer în Balcani.

Din ţara campioană olimpică şi-au oferit deja serviciile nu mai puţin de 10 handbaliste, conform unor liste ajunse prin intermediul unor impresari pe masa grupărilor din România. Iar jucătoarele propuse nu sunt mediocre, ci chiar au reuşit să se impună la cel mai înalt nivel. Cinci dintre ele, Oftedal, Herrem, Kristiansen, Silje Solberg şi Sanna Solberg, au făcut parte din echipa naţională a Norvegiei care a participat la ultimul Campionat Mondial. Herrem a şi semnat cu HCM Baia Mare, extrema stângă având în palmares şi titlul olimpic la Londra în 2012.

Alături de Norvegia, toate reprezentativele de top din handbalul feminin oferă jucătoare pentru Liga Naţională. Brazilia, proaspăta campioană mondială, şi-a trimis deja cei mai importanţi „soli“. Do Nascimento şi Arenhart au devenit jucătoare cu acte în regulă la HCM Baia Mare, alte patru conaţionale semnând cu CSM Bucureşti. Nu sunt însă singurele handbaliste din Ţara Cafelei care vor să evolueze în România, alte şapte nume fiind prezentate cluburilor de impresari. Alte jucătoare importante din Germania, Franţa, Muntenegru, Rusia, Serbia, Spania, Suedia sau Olanda sunt gata să semneze cu formaţii din ţară.

Dilemă pe tema jucătorilor străini acceptaţi în România

HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti sunt singurele echipe din România care au transferat în ultimele săptămâni jucătoare de top din alte ţări. Alte echipe sunt încă în stand-by, aşteptând pentru moment să fie reglată problema jucătorilor străini. Discuţiile sunt aprinse pe tema numărului de handbalişti din afara graniţelor ţării admişi pe foaia de joc. O tabără susţine ca o echipă să utilizeze maximum trei jucători, în timp ce o alta îşi doreşte un număr nelimitat. Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, s-a exprimat pentru liberalizarea pieţii muncii, însă nu în orice condiţii. „Dacă vom accepta un număr mai mare de jucători străini, atunci aceştia trebuie să fie de calitate, componenţi ai echipelor naţionale, care să contribuie la creşterea calităţii“, a concluzionat Dedu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.