Afacerea de soi a unui fost campion al României. Adrian Anca a renunţat la fotbal şi încearcă să devină un afacerist de succes

5 iul 2014 7360 afişări Comentează şi tu Sportbiz
Afacerea de soi a unui fost campion al României. Adrian Anca a renunţat la fotbal şi încearcă să devină un afacerist de succes

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar.

Tot mai mulţi fotbalişti renunţă total la sportul în care au activat după ce se retrag şi aleg să intre în afaceri. E şi cazul lui Adrian Anca (38 de ani), fost atacant la Gloria, CFR şi Oţelul. A ajuns al doilea cel mai bun marcator din istoria echipei clujene şi a reuşit eventul cu această formaţie în 2008, dar a şters tot cu buretele doi ani mai târziu, când s-a retras. Atunci a conştientizat că lumea fotbalului nu-l mai atrage şi a intrat în afaceri. Domeniul: agricultura.

Visa de ceva vreme să scoată bani din pământ. Văzuse asta, la o scară mai mică, la tatăl său şi îi străfulgerase prin minte încă de când era fotbalist că domeniul părintelui său ar putea fi şi viitorul lui. „Mi-a plăcut întotdeauna. Am făcut şi facultatea asta. Sunt inginer agronom“, se prezintă Adrian Anca, omul de afaceri. E diferit faţă de Anca fotbalistul. E mult mai calculat. Aici se bazează pe o strategie, nu pe intuiţie, ca pe terenul de fotbal.
 
200 de hectare, patru angajaţi

Micul „paradis“ al celui poreclit cândva „Caniggia“ e cuibărit undeva, lângă Oradea. Cât priveşti cu ochii e doar teren în care fostul golgheter a investit. În 2010, el a demarat proiectul şi a avut curajul unui atacant care alege să execute un penalty decisiv. Şi-a băgat aproape tot ce a strâns din sport în noua afacere, bani adunaţi în toţi anii de fotbal transformându-se în culturi agricole. A început să cultive porumb, grâu şi secară, iar după patru ani trage linie şi spune că a ajuns la 500.000 de euro.

„Am investit aproape tot ce am câştigat în fotbal şi am vândut şi două apartamente pe care le aveam în Cluj Napoca, pentru a susţine investiţia“, îşi povesteşte Adi paşii de debut. Primii bani i-a dat pe teren. A achiziţionat peste 50 de hectare. A ajuns să deţină acum peste 200 de hectare, dar restul terenului este luat în arendă. A vrut să-şi concentreze grosul investiţiei în culturi şi nu în achiziţionarea de teren. Atacantul urcă în fiecare zi pe dealurile pe care i se întind culturile, atunci când nu e la întâlniri în care se specializează pe domeniul său. Şi lucrează cot la cot cu muncitorii. Toată afacerea funcţionează cu doar patru angajaţi şi o contabilă.
 
150.000 de euro din fonduri europene

Fostul atacant a ajuns să se specializeze şi în căutarea de forme adiacente de finanţare pentru afacerea sa. A studiat modul în care poate accesa fonduri europene şi s-a folosit la maximum de banii nerambursabili. A primit mult, cam un salariu bun de fotbalist în Liga 1, şi toţi banii au fost atraşi de când a început să cultive şi viţă de vie.

„150.000 de euro din investiţia totală reprezintă fonduri nerambursabile europene, prin programul pentru reconversie - restructurare viţă de vie“, povesteşte Adrian, care spune că a primit aceşti bani pe etape şi au fost condiţionaţi de încadrarea în unele norme extrem de stricte. Cel mai pretenţios este însă chiar el. „Am vrut mereu calitate şi am vrut să nu aibă nimeni ce am eu“, spune cu mândrie fostul campion al României.

„Estimez că voi produce 50.000 de litri de vin“

Cultura de viţa de vie este „bijuteria“ afacerii pentru Adrian Anca. Susţine că poate produce vinuri dintre cele mai rafinate, unele dintre ele care se produc doar în Franţa. A început în 2010 cu 3 hectare de viţă de vie, iar acum are 6 hectare cultivate. Anca a investit tot profitul din cereale în viţa de vie.
Primele rezultate se vor vedea însă abia la anul, când via va ajunge la maturitate. Din 2015 vrea să intre pe piaţă cu marca proprie de vin şi să o comercializeze la scară largă. Avertizează din start că nu va fi un vin ieftin. „Durează patru ani să poţi produce vin. Estimez că voi produce anul viitor 50.000 de litri de vin“, pasează Anca discuţia spre viitor.
 
„În 2016 îmi recuperez investiţia“

După patru ani de când a intrat în lumea afacerilor, Adrian Anca face un bilanţ şi mărturiseşte că a recuperat mai puţin de 10 la sută din ce a investit până acum. Cifrele nu-l descurajează însă şi spune că strategia sa este pe termen lung, iar până acum afacerea funcţionează după planul gândit. Abia anul trecut a început deja să calculeze profitul. „În 2010 am investit mult şi am ieşit pe minus. În 2011 a fost undeva, pe zero, 2012 pe minus pentru că a fost secetă, iar 2013 a fost primul an profitabil. Profitul n-a fost însă exagerat de mult. În jurul a 50.000 de euro. Şi anul acesta vom obţine plus, iar de anul viitor, după ce se va comercializa şi vin, voi începe să recuperez serios investiţia. Abia în 2016 îmi voi recupera în totalitate ce am investit. E o investiţie pe termen lung“, sună bilanţul afacerii lui Adrian Anca.
 
Un event şi două tentative ca antrenor

Adrian Anca s-a făcut cunoscut în liga secundă, la Industria Sîrmei Câmpia Turzii, în sezonul 2001 - 2002. Atunci a fost unul dintre golgheteri, cu 12 goluri. CFR-ul l-a cumpărat în 2003, iar acesta a marcat 24 de goluri în sezonul promovării ardelenilor în Liga 1. A ajuns cu CFR în finala Cupei UEFA Intertoto, iar în 2008 a fostul în lotul care a cucerit eventul. Anca este al doilea cel mai bun marcator din istoria echipei clujene în Liga 1, după Ricardo Cadu. Cel poreclit „Caniggia“ de fanii echipei clujene a mai jucat după 2008 pentru Gloria şi Oţelul. S-a retras în 2010 şi a antrenat pentru scurte perioade Silvania Şimleul Silvaniei şi Bihorul Beiuş.

Niciodată n-aş investi în fotbal. E o prostie. Acolo investeşti doar dacă nu ai ce face cu banii sau dacă vrei notorietate. Cred că doar Copos a câştigat din fotbal. Abia în 2016 îmi voi recupera în totalitate ce am investit. E o investiţie pe termen lung. Am investit aproape tot ce am câştigat în fotbal şi am vândut şi două apartamente pe care le aveam la Cluj
Adrian Anca, fost atacant CFR

10% din investiţie şi-a recuperat fostul fotbalist în 4 ani

500.000 de euro a investit Adrian Anca în afacerea sa

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.