Cum v-a schimbat viaţa ziua de 7 mai 1986? Partida Barcelona-Steaua, refăcută pe Internet. Finala Cupei Campionilor, povestită minut cu minut, aşa cum nu a făcut-o presa acelor vremuri

7 mai 2014 23230 afişări Special
Cum v-a schimbat viaţa ziua de 7 mai 1986? Partida Barcelona-Steaua, refăcută pe Internet. Finala Cupei Campionilor, povestită minut cu minut, aşa cum nu a făcut-o presa acelor vremuri

Cum v-a schimbat ziua de 7 mai 1986 viaţa? Întrebarea le-a fost adresată de ProSport câştigătorilor Cupei Campionilor. “Nu ştiu dacă mi-a schimbat-o”, spune Gabi Balint care avea 23 de ani în momentul Sevilla. “Dacă puteam să plec din ţară imediat după finală mi-ar fi schimbat-o cu siguranţă. Am avut oferte. E adevărat că în CV am rămas cu un trofeu european, un lucru mare. Dacă nu marcam la penaltyuri, nu aş fi fost atât de important. Mândria mea este că am dat şi eu un gol în finala aceea. Când mă uit acum înapoi, mă consider un fotbalist împlinit”.

Suspendat în finală, căpitanul Tudorel Stoica spune: „Nu ne-a schimbat. Cel puţin pe mine nu m-a schimbat, nu aveam cum să mă schimbe, chiar dacă a fost un eveniment major. Pentru noi toţi a reprezentat bucuria imensă de a adăuga un trofeu unic, jucând la o echipă din Estul Europei. Practic, la mijloc a fost mândria că am câştigat. Până la urmă, asta e cel mai important în fotbal. A fost şi este cel mai râvnit trofeu din Europa. N-am făcut decât să ne bucurăm, am intrat definitiv în istorie”.

Ladislau Boloni simte că victoria cu Barcelona “ne-a făcut mai oameni. Ţin minte impactul pe care l-a avut asupra mea la aterizarea omului pe Lună. Eram copil, mă uitam fascinat la un televizor de la club. Să nu cumva să comparaţi victoria noastră cu aterizarea pe Lună, nu e acelaşi lucru, însă vreau să spun că finala de la Sevilla a fost un eveniment sportiv ieşit din comun în fotbal. A dat ceva unor oameni care nu aveau mare lucru în România”. 

Student la Politehnică, Andrei Robescu nu era născut pe 7 mai 1986. Tânărul din Buzău în vârstă de 22 de ani este fan înrăit al Stelei din 1999: “Prima amintire legată de fotbal este finala de Cupă din acel an, SteauaRapid, câştigată la penalty-uri, după ce în timpul regulamentar scorul fusese 2-2. Aveam 7 ani”. Andrei a reconstruit filmul finalei de la Sevilla din amintirile rudelor şi din retransmisia anuală a meciului, programată inevitabil, în fiecare an, pe final de primăvară. Ce înseamnă pentru Andrei ziua de 7 mai 1986? “Mă face întotdeauna mândru că sunt stelist şi că sunt suporterul uneia dintre cele mai titrate echipe din estul Europei. Un moment unic în fotbalul românesc”, răspunde tânărul pe mesageria de Facebook.

În acea primăvară târzie din 1986, Mark Zuckerberg, inventatorul Facebook, avea doi ani şi nu reprezenta un mare pericol pentru lumea lumea comunistă, din care făcea parte şi România. Tinerii socializau în cofetării şi îşi lăsau, romantic, trandafiri în băncile şcolii.  În noaptea dintre 7 şi 8 mai, mii dintre ei  - mulţi transformaţi în fani ai Stelei de evenimentele uimitoare din ultimele ore - au plecat pe jos spre aeroportul Otopeni pentru a-i aştepta pe proaspăt campionii Europei. În bezna informaţională, apăruse zvonul că Steaua urma să aterizeze spre dimineaţă, însă avea să o facă abia a doua zi pe seară.

 “Cred că ar fi fost un moment cu totul şi cu totul special să pot trăi un asemenea meci. Dar, sper ca în viitor să pot trăi să asist la o performanţă notabilă, nu neapărat câştigarea trofeului pentru că ar fi imposibil în fotbalul actual. Poate un sfert de finală de Ligă, cine ştie?!“, spune Andrei Robescu. Pentru el şi pentru alte milioane de tineri fani ai Stelei, născuţi după 7 mai 1986, ProSport reface în formatul informaţional al anului 2014 firul zilei care a marcat pentru totdeauna fotbalul românesc. LIVE Blog-ul de mai jos duce Internetul înapoi în timp şi surprinde poveştile de acum 28 de ani ca şi cum se întâmplă astăzi.


UPDATE 11:35 Victor Piţurcă a vorbit la finalul partidei despre realizarea obţinută şi despre modul în care s-a desfăşurat meciul de la Sevilla. "Ne-a lipsit puţină şansă ca să câştigăm chiar înainte de prelungiri. Fundaşii spanioli au jucat agresiv şi am simţit că ne studiaseră temeinic. Oricum, însă, echipa noastră a fost superioară pe ansamblu, iar despre penalty-uri ce să mai spun? Duckadam a devenit acum, pe bună dreptate, cel mai grozav portar din câţi au fost vreodată, apărând toate penalty-urile care i s-au tras. Sunt fericit!", a spus atacantul Stelei. Şi Lucian Bălan, cel care a jucat cu noroc în finala cu FC Barcelona, a avut un cuvânt de spus, atât în timpul jocului cât şi la final. "Sunt fericit că, printr-o şansă, care a fost, din păcate, neşansa lui Tudorel Stoica, am ajuns titular în această finală. M-am străduit să evoluez la nivelul echipei, această mare echipă care este Steaua, cea mai bună din Europa!"


UPDATE 11:16 "Datorez echipei Steaua cea mai mare împlinire din activitatea mea de jucător. Îmi pare rău că am ratat penalty-ul şi îi mulţumesc în mod special lui Duckadam că a reparat greşeala mea", a spus Ladislau Boloni, mijlocaş Steaua, la finalul partidei. "Mi-ar fi plăcut să înscriu şi în timpul meciului, nu numai la barajul de penalty-uri, dar sunt oricum mulţumit. Pronosticurile mele s-au adeverit - am câştigat Cupa, iar eu am înscris... primul gol, cum am promis!", a spus şi Lăcătuş.


UPDATE 11:05 Mircea Costea de la ziarul „Sportul” relatează ce se întâmplă pe străzile din centrul Bucureştiului. „Din blocuri ies oameni fericiţi-tineri, maturi, vârstnici... Toţi strigă plini de bucurie: „Steaua!” şi „Cinste lor, cinste campionilor!” Ferestrele se deschid larg şi alţi oameni fericiţi răspund. Oamenii cetăţii, ai ţării întregi, se bucură din toată inima pentru această biruinţă a Stelei, a fotbalului românesc”  

Talentaţii fotbalişti ai Stelei au adunat cu migală de pe stadioanele Europei pulberea de aur cu care, iată, acum i-au dat străluciri şi mai intense Cupei Campionilor Europeni”, este caracterizarea comentatorului Teoharie Coca Cosma.


Apără Duckadaaaaam! Cupa Campionilor Europeni vine la Bucureşti. Extraordinarul portar român a ghicit din nou colţul la execuţia lui Marcos şi Steaua devine campioana Europei! „Suntem finalişti, am câştigat cupa”, exclamă Teoharie Coca Cosma. Explozie de bucurie în teren, acolo unde toţi jucătorii sunt îmbrăţişaţi. Oficialii UEFA pregătesc trofeul pentru ceremonia de premiere. 

GOOOOOLLLLLL, Gabi Balint!!!!!!! 2-0 pentru Steaua, decarul campioanei României nu îi lasă nicio speranţă lui Urruticoechea, cel care a plonjat în colţul opus! Emeric Ienei, antrenorul echipei de la Sevilla, a explicat de ce nu l-a desemnat pe Anghel Iordănescu ca executant de 11 metri: “Legat de loteria penaltyurilor, ţin minte că am avut inspiraţia de a-l alege pe Gabi Balint în locul lui Puiu. Anghel nu dorea să bată şi pentru că era secund şi presiunea era suplimentară“.

Apără Duckadaaaaam!!!! Excelent portarul român care ghiceşte din nou colţul la execuţia lui Pichi Alonso. Steaua conduce cu 1-0 după primele trei serii de lovituri de la 11 metri.

GOOOOOLLLLLL!!!! Marius Lăcătuş aduce Steaua în avantaj! 1-0 după execuţia şeptarului, bară transversală-gol!! Urruticoechea nu a avut nicio şansă.

Duckadam apără din nou! Portarul român este incredibil şi ghiceşte din nou colţul la execuţia în dreapta a lui Pedraza. Se menţine echilibrul!

Ratează şi Boloni! Urruticoechea este eroul meciului până acum după ce blochează şi cel de-al doilea penalty, unul executat în dreapta portarului de optarul român. "Momentul penaltyului nu-l pot uita. Trăsesem şi în campionat, iar acum oscilam, să schimb, să nu schimb colţul. În mod normal, dacă ratezi un penalty, trauma îţi rămâne în cârcă o viaţă întreagă. Victoria a atenuat senzaţia asta, dar nu a şters-o sută la sută. Am rămas cu un gust amar, e nereuşita mea, o nereuşită personală. Dacă cineva mi-ar fi oferit un târg înainte de meci, “ratezi, dar câştigi cupa”, aş fi acceptat cu două mâini"

Apără Duckadaaammm!!! Portarul român scoate spectaculos şutul bun, pe colţul drept, al lui Alesanco. Este 0-0 în continuare.

Majearu ratează primul penalty! Urruticoechea parează şutul slab al românului, şut venit pe colţul stâng. Tribunele sunt în delir, portarul Barcelonei îndeamnă la calm.


"Nea Imi căuta executanţi de penaltyuri. Unii dintre noi erau obosiţi, alţii aveau cârcei sau poate nu aveau curaj. După ce am văzut cum ratau ceilalţi, m-am relaxat. Nu aveam ce să pierd dacă ratam şi eu", spune Gabi Balint pentru ProSport.

Minutul 120 S-a încheiat şi a doua repriză de prelungiri! Se trece la executarea loviturilor de departajare, acolo unde alegerile lui Ienei şi inspiraţia lui Duckadam pot aduce trofeul la Bucureşti.

Minutul 116 Gol anulat pentru FC Barcelona. Centralul anulează reuşita pentru o preluare cu mâna făcută de Carrasco. Reluarea fazei a fost incompletă pentru că Steaua a contraatacat rapid şi a ratat o ocazie mare prin Bărbulescu.

Minutul 112 Ienei face şi el o schimbare. Piţurcă este scos de pe teren, iar în locul lui intră numărul 16, Marin Radu II. Presiunea pe Steaua începe să fie tot mai mare, fanii cer un gol şi urlă la fiecare corner al echipei pe care o susţin.

Minutul 111 O nouă schimbare la Barcelona. Iese Archibald şi intră Pichi Alonso.

Potrivit datelor ziarului Sport, cotidianul de casă al Barcelonei, reţeta meciului se ridică la 230 milioane de pesetas (1,725 mil dolari) din care 20 de milioane reprezintă vânzarea de bilete, 73 de milioane provin din drepturile de retransmitere a meciului şi 65 de milioane din publicitatea facută pe stadion.

Minutul 107 Iovan este împins în reclamele din spatele porţii lui Duckadam şi sparge litera „P” din bannerul cu Opel. Imediat, Bumbescu opreşte prin fault o acţiune periculoasă a Barcelonei şi primeşte cartonaş galben.

Minutul 105 Duckadam sprintează nervos spre Iordănescu pentru a-l atenţiona să îi respecte indicaţiile de aşezare a zidului la o lovitură liberă de la 25 de metri a Barcelonei. Faza este finalizată uşor, cu o respingere din careu. Imediat, centralul fluieră finalul primei reprize de prelungiri şi cere schimbarea terenurilor de joc. Urmează partea a doua.

Minutul 98 Steaua ţine jocul departe de poarta lui Duckadam, jocul spaniolilor devine din ce în ce mai dur. Iordănescu, Lăcătuş şi Majearu sunt cei mai faultaţi fotbalişti ai ultimelor minute. 

Steaua a aliniat o echipă mult mai tânără decât cea a campioanei Spaniei. Teoharie Coca Cosma anunţă faptul că media de vârstă a fotbaliştilor campioanei României este de 25 de ani şi 9 luni, în timp ce media de vârstă a fotbaliştilor Barcelonei este de 28 de ani şi 8 luni.

Minutul 93 Spaniolii cer penalty în startul primei reprize de prelungiri. Archibald cade în careu într-un duel pentru balon cu Boloni, însă nu se acordă nimic. Reluările arată cât se poate de clar că scoţianul s-a agăţat de fotbalistul român.


Carmen Stănescu, una dintre cele mai mari actriţe din România, a apreciat performanţa europeană a Stelei din sezonul 1985/86: „Steaua a devenit o echipă omogenă, matură, greu de învins, iar jocul practicat de ea este o adevărată desfătare a ochiului. Este un frumos spectacol, care încântă privirea”. 


Minutul 90+2 Se fluieră finalul timpului regulamentar de joc! Se intră în prelungiri. „Cele două echipe au etalat toate potenţele de care dispun. Atât cele fizice, cât şi cele tehnice şi tactice. Vrem să spunem că Steaua a etalat un joc foarte frumos”, apreciază comentatorul meciului.


Minutul 84 Prima schimbare la Barcelona. Terry Venables îl introduce pe Jose Moratalla în locul lui Bernd Schuster. Internaţionalul vest-german iese agale de pe teren, semn că Barcelona este mulţumită cu rezultatul şi caută intrarea în prelungiri. Vizibil enervat de către decizia tehnicianului englez, fotbalistul a luat o decizie incredibilă şi a plecat la hotel cu un taxi. Finalul partidei a fost trăit de către neamţ în camera de hotel, iar acesta a povestit amuzat: “Am văzut penalty-urile la hotel. Am vrut să câştige Barcelona deoarece muncisem doi ani pentru asta. Dar în ceea ce îl priveşte pe Terry, eram fericit că echipa a pierdut

Minutul 80 Archibald reia cu capul din şase metri, nemarcat, puţin peste poarta lui Duckadam. „Barca, Barca” se aude din ce în ce mai tare, iar spectatorii din spatele porţii Stelei aruncă cu obiecte în teren.

Minutul 77 Şut al lui Boloni de la 30 de metri respins în corner cu dificultate de portarul Barcelonei. Publicul simte dominarea Stelei, iar jucătorii spaniolilor se îndeamnă reciproc la calm.


Dan Condurache, unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat România, a vorbit despre dragostea pe care o poartă clubului din Ghencea: „Iubesc Steaua de pe vremea când eram elev la şcoala generală, când ’băteam’ şi eu mingea, în curtea şcolii, pe stradă, pe unde apucam. Dragostea pentru Steaua a venit aşa, din senin, ca un trăsnet care te pocneşte când nici nu te-aştepţi. Voi urma această echipă peste tot, am să alerg în ritmul ei, fie la deal, fie la vale, iar dacă vreodată o vor atinge ’seismele’ îi voi pansa rănile cu aceeaşi dragoste de copil, cu acelaşi respect ca pentru întâia şi ultima iubire... Le ţin pumnii şi am să răguşesc strigând ’Haide, Steaua!’ ”. 


Minutul 72 Piţurcă iroseşte o şansă uriaşă. Scăpat singur în careul Barcelonei, atacantul amână intercepţia, nu atacă balonul, şi este deposedat de fundaşii spaniolilor.

Momente bune ale Stelei, echipă care domină jocul. Intrarea lui Anghel Iordănescu i-a descătuşat pe fotbaliştii români, iar Barcelona se apără compact, pe două linii, la 25 de metri de propria poartă

Minutul 71O primă schimbare, o mare surpriză”, anunţă comentatorul Teoharie Coca Cosma. În locul lui Lucian Bălan intră Anghel Iordănescu, antrenorul secund al Stelei. "Intrarea lui nea Puiu ne-a dat mult curaj. Când l-am văzut cu câtă uşurinţă dribla, am simţit că ne cresc aripi", mărturiseşte Gabi Balint pentru ProSport.

Minutul 67 Ocazie uriaşă şi pentru Barcelona. Pedraza reia puţin pe lângă poarta lui Duckadam cu un şut din marginea careului. Publicul simte momentul bun al Barcelonei şi intensifică scandările. Anghel Iordănescu iese la încălzire, fapt surprins de camerele TV.

În primele 20 de minute din repriza a doua a fost practicat un fotbal foarte frumos, în mare viteză, cu faze periculoase la ambele porţi. Steaua a avut două situaţii excelente de a înscrie, prin Majearu şi Boloni”, apreciază Teoharie Coca Cosma.

Minutul 62 O nouă ocazie mare pentru Steaua, Boloni a şutat de la 20 de metri peste poartă după o combinaţie rapidă cu Piţurcă. Barcelona are posesia, însă ocaziile lipsesc de la poarta lui Duckadam.

Minutul 58 Din tribune se aude „Steaua, Steaua!”, scandare rapid acoperită de huiduielile celor peste 50.000 de spectatori. De câteva minute a fost pierdută legătura cu Teoharie Coca Cosma, pe transmisie se aude doar zgomotul de fond.

Minutul 54 Şut excelent al lui Majearu de la 25 de metri care trece puţin peste poarta spaniolilor. Este prima ocazie clară de gol a Stelei în cea de-a doua repriză.


Soţii Virginia Mirea şi Florin Dobrovici, actori la Teatru de Comedie şi Teatrul Giuleşti: „Ţinem cu Steaua pentru că dintre toate echipele noastre practică cel mai frumos, cel mai spectaculos fotbal”.  

Minutul 46 Barcelona începe în forţă partea a doua, Carrasco ratează de puţin intercepţia balonului în faţa lui Duckadam. Steaua începe printr-un pressing avansat şi insistent. „În prima repriză nu s-a riscat nimic şi este normal aşa, e finala Cupei Campionilor Europeni”, spune comentatorul.


Leopoldina Bălănuţă, o altă actriţă de mare succes, a fost una dintre suporterele care a susţinut Steaua în drumul spre Sevilla: „Simpatizez foarte mult cu echipa Steaua şi sunt, astfel, nelipsită de la ’meciurile tari’ pe care steliştii le susţin pe teren propriu. Îndrăgesc această echipă de pe vremea când juca sub numele de C.C.A. şi când sub culorile clubului activau nume sonore ca: Apolzan, fraţii Zavoda, Voinescu, Ienei şi mai ales Constantin ’profesorul’, cum i se spunea astăzi şi pe care eu l-am admirat foarte mult. Steaua este o echipă egală cu ea însăşi şi cred în şansa ei, iar publicul spectator trebuie să fie tot timpul alături de ea”. 


Minutul 45 Michel Vautrot fluieră finalul primei reprize. "Apărarea a prestat un marcaj exact la ambele vârfuri, la mijloc s-a muncit foarte mult, Piţurcă şi Lăcătuş s-au bătut, au căutat spaţii libere pentru a prelua balonul. Să sperăm că o vor face cu mai mult spor în a doua repriză”, sumarizează comentatorul Teoharie Coca Cosma.

Duckadam nu a făcut până acum nicio repunere din colţul careului de şase metri. De fiecare dată procedeul este executat de Ştefan Iovan.

Minutul 36 Bărbulescu salvează incredibil! Archibald centrează în faţa porţii, mingea îl depăşeşte pe Duckadam, însă Marcos nu apucă să reia în poartă pentru că Bărbulescu are o intervenţie la sacrificiu.

Minutul 35 Piţurcă ia o acţiune pe cont propriu, la 30 de metri central, pasează la întâlnire pentru Lăcătuş, însă şeptarul Stelei plecat din banda dreaptă este semnalizat în ofsaid. „Nu a fost nimic, absolut nimic n-a fost, poate vom revedea această fază”, apreciază comentatorul. Din păcate, reluarea nu este relevantă.

"A fost presiune mare, aveam emoţii mari. Ţin minte că am avut câteva acţiuni mai reuşite. Meciul a fost plictisitor, n-aş mai rezista în faţa televizorului să-l văd de la cap la coadă", spune Balint, în prezent, pentru ProSport

Minutul 31 Boloni primeşte şi el cartonaş galben pentru un fault foarte dur făcut în jumătatea de teren a Barcelonei. Teoharie Coca Cosma apreciază că nu a fost cazul pentru un avertisment.

Minutul 29 Schuster reia cu capul din 6 metri, nemarcat, peste bara transversală a porţii lui Helmut Duckadam. Este cea mai mare ocazie a celor de la FC Barcelona până în prezent.

Steaua domină teritorial de aproximativ 5 minute, jocul se desfăşoară în jumătatea Barcelonei de teren, însă lipseşte ultima pasă. Jocul este foarte fragmentat, de faulturi sau de repuneri din aut

Minutul 25 Lăcătuş primeşte cartonaş galben după o intrare dură asupra portarului lui Urruticoechea. Spiritele sunt încinse, arbitrul îi cheamă pe cei doi căpitani, Iovan şi Alesanco, la discuţie pentru a calma jocul.

Minutul 19 Iovan iese din apărare spectaculos, cu mingea la picior, driblează mai mulţi jucători ai Barcelonei şi şutează de la distanţă, pe lângă poarta lui Urruticoechea. „Putea intra în combinaţie cu Lăcătuş sau cu Piţurcă, dar a preferat şutul de la distanţă”, spune Teoharie Coca Cosma.

Minutul 14 Avem parte de prima reluare a partidei: un fault al lui Boloni asupra lui Marcos

Minutul 12 Belodedici salvează Steaua şi blochează prin alunecare şutul lui Marcos din 8 metri. Meciul este dominat de Barcelona, echipa care încearcă să desfacă prin pase organizarea defensivă a Stelei. Campioana României iese din apărare în special prin mingi lungi, pe Piţurcă.

Minutul 9 Marcos aduce prima ocazie importantă pentru FC Barcelona cu un şut peste poartă din afara careului. „Spectacol fotbalistic foarte frumos”, apreciază Teoharie Coca Cosma.

Minutul 4 Bumbescu protejează o minge şi îl aruncă pe Carrasco în reclamele de pe margine. Suporterii se manifestă zgomotos, Barcelona are lovitură liberă de pe linia de corner, la marginea careului. Bumbescu respinge cu capul centrarea venită în careul lui Duckadam.

Minutul 3 Balint este faultat tare, la mijlocul terenului, de Migueli. „Sperăm ca Balint să nu se resimtă”, spune comentatorul. Arbitrul Vautrot acordă fault pentru Steaua.

Minutul 1 Startul aparţine Barcelonei. Echipele se studiază încă, spaniolii pasează lateral foarte mult, Steaua pare bine organizată defensiv.


UPDATE 20:13 „Bună seara, stimaţi telespectatori! Iată, ora marii finale a sosit. Fotbalul românesc, prin campioana ţării, Steaua Bucureşti, se află în faţa unui eveniment unic. Steaua porneşte astăzi să cucerească Europa. Din cele 31 de formaţii care au luat startul toamna trecută în această lungă şi dificilă cursă care este Cupa Campionilor Europeni au rămas doar două: cele mai bune echipe de club de pe continent, finalistele de astăzi: Steaua Bucureşti şi FC Barcelona care vor da aici ultima bătălie pentru cucerirea preţiosului trofeu”, este introducerea făcută de comentatorul Teoharie Coca Cosma. 


UPDATE 20:08 Steaua iese în capătul tunelului care o duce spre arenă. Primul e Iordănescu, antrenorul secund trecut azi pe foaie, ca rezervă. Ultimul e Ienei. Se uită în tribune la grupul de suporteri români care scandează: “Steaua, Steaua” şi „România, România”. Tehnicianul zâmbeşte.

 


UPDATE 19:52 Barcelona intră în vestiar, ultimul e Archibald. Steaua mai stă trei minute la încălzire. Ultimul rămâne Boloni, care îi mai trage două penalty-uri lui Stângaciu.


UPDATE 19:48 Comandantul clubului Steaua, colonelul Nicolae Gavrilă, este anunţat de soţia sa, aflată în tribune, că în programul de meci numele echipei este “Steaua de Budapest”. ”Am simţit că îmi fuge pământul de sub picioare. Eram disperat numai la gândul că se va afla în ţară şi va ieşi tâmbălău”, a povestit Gavrilă în cartea SuperSteaua. Comandantul clubului a făcut presiuni pe lângă organizatori pentru ca, pe stadion, crainicul să anunţe din 10 în 10 minute că Barcelona joacă împotriva echipei “Steaua de Bucarest”. 


UPDATE 19:40 Ilie Bărbulescu iese primul la încălzire. Stadionul e un vulcan, petarde, torţe, un adevărat infern. La câteva secunde, apare şi Carrasco în fruntea jucătorilor catalani. Avem echipele de start: 

Steaua: Duckadam (4-4-2) – Iovan (c), Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan, Bölöni, Majearu, Lăcătuş – Balint, Piţurcă. 

Rezerve: Stîngaciu – Weissenbacher, Pistol, Petcu, Radu II. 

Antrenor: Emeric Ienei. 

Barcelona (4-4-2): Urruticoechea – Gerardo, Blanquetti, Alexanco, Alberto – Victor, Schuster, Marcos, Pedraza – Archibald, Hidalgo. 

Antrenor: Terry Venables. 

Arbitri: Michel Vautrot – Alain Delmer, M. Girard (toţi din Franţa)


UPDATE 19:25 Arena din Sevilla e plină ochi. Aproape 70.000 de spectatori. Stadionul a găzduit în 1982 semifinala dintre Germania de Vest şi Franţa (scor 3-3, dar nemţii au câştigat apoi la loviturile de departajare 5-4)


UPDATE 19:15 Ziariştii veniţi în România sunt uimiţi de condiţiile de la masa presei de pe stadionul „Ramon Sanchez-Pizjuan”. Sunt instalate tonomate cu sucuri Coca-Cola, Sprite şi Fanta


UPDATE 19:00 Se ajunge la stadion. Afară, mii de oameni fără bilete strigă ”Barcelona, Barcelona”. Lăcătuş spune când coboară din autocar: „Am promis că dau gol astăzi. Să nu uitaţi acest lucru.


UPDATE 18:40 Autocarul Stelei pleacă de la hotelul Macarena spre stadion. Stoica le spune ziariştilor: “1-0 vom avea noi la pauză“. Bărbulescu ţipă în italiană: “Forzza Ragazzi“. Belodedici e pe rândul doi, în faţă, în spatele antrenorului Ienei. Tehnicianul e destins, în dreapta lui stă Puiu Iordănescu, uşor neliniştit. Pe rândul din stânga, Duckadam e meditativ. Lăcătuş priveşte grav pe geam. Piţurcă parcă ar cânta la pian cu degetele pe genunchiul drept. În spatele autocarului, pe ultimul rând, Iovan pare uşor nervos. Un grup de suporteri arată din stradă 2-0 pentru Barcelona. Bumbescu sare şi le răspunde: “Să credeţi voi că luăm noi azi gol“. 


UPDATE 18:25 Componenţii Stelei par numai inimă şi muşchi. Mulţi dintre ei au fizic de decatlonişti, dar lotul cuprinde şi fotbalişti mai firavi. Pentru o pregătire fizică fără cusur lucrează profesorul Florentin Marinescu, dar şi omul care le “mângâie” muşchii, Dumitru Neagu. 

Fac zilnic masaj la 7-8 jucători, pentru fiecare fiindu-mi necesare 20 de minute. Înaintea unui meci, primii 11, titularii, trec pe la mine. Apoi urmează rezervele, în aşa fel încât să mă pot încadra în cele 40 de minute dedicate acestei încălziri”, mărturisea Neagu, pentru revista Steaua, înaintea finalei din 1986. 

Născut în 1947, anul în care s-a semnat actul de înfiinţare al Clubului Sportiv al Armatei, maseurul Stelei s-a stins din viaţă luna trecută, după o suferinţă cauzată de o ciroză hepatică. Neagu a lucrat la Steaua timp de 44 de ani. Fotbaliştii din diferite generaţii îl alintau cu apelativul “Ursul blând”.


Mitică Neagu, în centru, între Bumbescu şi Iordănescu, a fost unul dintre cei mai apreciaţi angajaţi din staff-ul medicat pe care i-a avut clubul de fotbal Steaua

CLICK AICI PENTRU A CITI PRIMA PARTE A LIVE BLOGULUI

Material realizat de Mădălin Răducu, Ovidiu Dumitrescu, Cătălin Rusu, Florin Marian, Cristian Scutariu, Cristian Voinea, Andru Nenciu şi Costin Ştucan

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.