În umbra lui Stalin: presa sportivă la finalul lui 1954. De la textele tatălui lui Cristian Ţopescu, la performanţele strungarului-fotbalist Ştefan Covaci. Cum a pierdut Dinamo Cupa în faţa unei echipe din "B"

27 dec 2014 34067 afişări Comentează şi tu Special
În umbra lui Stalin: presa sportivă la finalul lui 1954. De la textele tatălui lui Cristian Ţopescu, la performanţele strungarului-fotbalist Ştefan Covaci. Cum a pierdut Dinamo Cupa în faţa unei echipe din "B" 12 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/13740167/1/brusturi.jpg

În 1954, finalul de an în presa sportivă din Republica Populară Română, pe scurt R.P.R, însemna o poză a lui Stalin şi multă propagandă comunistă. Marele conducător sovietic murise cu un an în urmă, însă perioada de dezgheţ de la Moscova urma să înceapă abia în 1956. Până atunci, paginile din Sportul popular aveau să fie dominate de ştiri despre performanţele sportivilor sovietici, modele de “abnegaţie” pentru români, şi de materiale de propagandă despre încercările Germaniei federale de a reface Wehrmacht-ul. La 9 ani după terminarea războiului, zecile de milioane de oameni captivi dincolo de Cortina de Fier trăiau cu frica indusă că un nou război este iminent. ProSport vă propune o întoarcere în timp, din 10 în 10 ani, pentru a scana modul în care s-au transformat sportul şi presa de sport din România.

Ştefan Covaci, fotbalistul strungar care şi-a făcut planul pe următorii 7 ani

Pe 21 decembrie 1954, sub semnătura locotenent colonelului Felix Ţopescu, antrenor şi călăreţ fruntaş şi, în acelaşi timp, tatăl viitorului comentator TV Cristian Ţopescu, cetăţenii RPR erau asiguraţi că “Vom şti să impunem pacea!” (foto, colţul de jos): "A dispărut prea repede din mintea aţîţătorilor la război ruşinoasa zdrobire a armatelor germane, risipite şi măcinate de marea armată a păcii, de glorioşii ostaşi sovietici". Poza răposatului Stalin trona peste o primă pagină în care nu se scrie nimic despre sport. În aşteptarea războiului, Sportul popular relata în finalul de an 1954 despre marile reuşite în muncă ale sportivilor români. Era perioada în care, în timp ce mii de români pătimeau în lagărele comuniste, încadrarea în câmpul muncii decidea statutul social. Sportivii nu puteau face excepţie.

Într-un text care acum stârneşte zâmbete, un anume Ştefan Covaci, fotbalist şi muncitor la întreprinderea Electromotor din Timişoara, este lăudat pentru modul în care punea în aplicare diverse tehnici de strungărie inventate, evident, de strungarii sovietici. Deşi marele Ştefan Covaci, viitorul antrenor care a câştigat Cupa Campionilor cu Ajax de două ori în anii ’70, e născut în Timişoara, strungarul Covaci e doar o potrivire de nume. Mult mai cunoscutul Covaci antrena în 1954 la Universitatea Cluj, pe atunci Ştiinţa, după ce se retrăsese din cariera de jucător cu un an în urmă. În finalul textului, aflăm că strungarul Covaci a reuşit să-şi depăşească zilnic planul cu 280 la sută, ajungând să muncească pentru producţia anului 1961! Adică peste 7 ani de la acel moment.

Cupa pierdută de Dinamo în faţa unei echipe din liga a doua

Ce se întâmpla însă în sportul adevărat în acel final de an? Campionatul care se disputa pe sistemul primăvară toamnă se încheiase, iar titlul fusese luat de Flamura Roşie Arad, viitoarea UTA. CCA şi Dinamo au terminat pe 2, respectiv, 3 într-un clasament în care U Cluj şi Poli Timişoara se numeau Ştiinţa, Petrolul era Flacăra, iar în campionat participau trei Locomotive, din Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti. Pentru cititorii tineri, Dinamo Oraşul Stalin este FC Braşov de acum.

Marea surpriză avea să apară în finala Cupei României, disputată pe 5 decembrie, pe stadionul Republicii. După ce eliminase 4 echipe din prima ligă, printre care CCA, Metalul Reşiţa, o formaţie aflată pe locul 7 în seria a II-a din liga secundă, a învins-o şi pe Dinamo cu 2-0. N-a contat că Dinamo era cea mai în formă echipă a finalului de campionat. Cu o apărare formată din 7 oameni, echipa din Reşiţa a câştigat prin dubla lui Seleş. După această performanţă, Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport a premiat Metalul cu 10 milioane de lei, sumă care a fost folosită pentru construirea stadionului din Valea Domanului.

În ciuda înfrângerii care reprezintă şi acum un moment negru din istoria clubului Dinamo, pe finalul anului Titus Ozon, atacant şi maestru al sportului, semna un articol în Sportul popular în care promitea că "noi fotbaliştii şi cu deosebire fruntaşii trebuie să ne pregătim cu multă seriozitate şi ambiţie, să ne ridicăm nivelul politic, ideologic şi profesional". În oraşele Republicii Populare Române, condusă stalinist de Gheorghe Gheorghiu Dej, se făceau promisiuni de creştere a nivelului politic, în munţii Fărăgaş o mână de români, care refuzau să accepte comunismul şi care erau numiţi "bandiţi" de autorităţi, continuau să se opună sistemului.  Abia în 1958 "bandele" aveau să fie lichidate de comunişti.

Anchetă cu echipamentul unui sportiv de la Recolta MAS

În 1954, Sportul popular nu făcea anchete care să desemneze sportivul anului. În schimb, apăreau numeroase materiale critice cu scopul de a menţine trează vigilenţa cetăţenilor şi a forţelor de ordine. Un exemplu este materialul "Până când?", despre un anume tovarăş Virgil Bucur, sportiv la Recolta MAS, care a primit echipament în februarie 1953 şi nu l-a returnat nici până la finalul lui 1954. Publicată pe pagina a doua a unui cotidian naţional, fapta tovarăşului în cauză este susţinută şi cu fotocopia procesului verbal de primire a echipamentului.

În ultimul număr al anului, pe lângă paginile dedicate împlinilor, apar clasicele "răvaşe", mesaje în versuri dedicate diverselor persoane din sport. De cele mai multe ori, ele conţineau înţepături aluzive la adresa performanţelor din acel an. În 1954, unul dintre mesaje conţine o întrebare care stârneşte acum hohote de râs. Personajul căruia îi sunt dedicate versurile este un anume fotbalist Salam.


CE SE ÎNTÂMPLA ÎN 1954 ÎN LUME

  • Uniunea Sovietică încetează să mai ceară “daune” pentru pagubele produse de Germania pe teritoriul ei în al doilea război mondial
  • Crimea este transferată în interiorul URSS de la Republica Socialistă Rusă la Republica Socialistă Ucraina
  • Primul zbor al avionului Boeing 707
  • Are loc premiera filmului lui Akira Kurosawa,“Cei şapte samurai”

CE MAI SCRIA SPORTUL POPULAR PE FINAL DE 1954

Textele de mai jos nu sunt publicate în colţul ziarului. Ele au apărut pe pagina a doua. În primul sunt lăudate realizările de la cluburile sportive Recolta Grumăzeşti şi Recolta Brusturi din raionul Târgu Neamţ. În cel de-al doilea, este prezentat un fapt divers din Comăneşti unde sportivii erau obligaţi să se echipeze direct în sală din cauză că vestiarul era ocupat de instrumentele fanfarei întreprinderii.

CITEŞTE AICI EPISODUL 2, DEDICAT FINALULUI DE AN 1964. CUM ERAU IRONIZAŢI FOTBALIŞTII ŞI CUM ARATĂ FOTBALUL DE MOŞ GERILĂ

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.