Unul dintre minerii prinşi în Mina Lupeni în urma accidentului de ieri este fotbalistul Raul Cişmaşiu. Salvatorii au reuşit să scoată cele trei persoane la suprafaţă, însă veştile nu sunt bune

6 oct 2017 12443 afişări Special
Unul dintre minerii prinşi în Mina Lupeni în urma accidentului de ieri este fotbalistul Raul Cişmaşiu. Salvatorii au reuşit să scoată cele trei persoane la suprafaţă, însă veştile nu sunt bune 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16756578/4/lupeni.jpg
  • UPDATE 09:00:  Bilanţul accidentului produs joi după-amiază la mina Lupeni este unul nefericit. Unul dintre cei trei mineri prinşi în subteran de surparea tavanului a decedat, altul a fost transportat în comă indusă la Bucureşti, iar al treilea, chiar fotbalistul de la Hercules Lupeni, este în viaţă.
  • 11 mineri care scoteau stâlpi de susţinere din mina Lupeni au fost surprinşi de prăbuşirea tavanului. Opt dintre ei s-au salvat, în timp ce trei au rămas captivi la peste 400 de metri adâncime. S-a săpat după ei mai bine de jumătate de zi, însă efort în cazul unuia dintre ei a fost zadarnic.
  • ProSport a aflat de ieri, după producerea accidentului de la Lupeni, că unul dintre mineri este fostul fundaş de la Jiul Petroşani, Minerul Lupeni şi CS Vulcan, Raul Cismaşiu. În vârstă de 39 de ani, Cismaşiu e legitimat în prezent la Hercules Lupeni, formaţie care evoluează în Liga a IV-a Hunedoara. În urmă cu 13 ani, Cismaşiu evolua în eşalonul secund cu gruparea Minerul Lupeni.

Primul dintre cei trei mineri prinşi în subteran şi scos la suprafaţă după multe ore de la tragicul accident de la Lupeni a fost Florin Suciu. Acesta a fost scos afară din mină pe targă, după multele ore în care echipa de intervenţie a săpat pentru a ajunge la el şi pentru a-l disloca din zona captivă, şi preluat de un echipaj SMURD.

Al doilea miner salvat a fost Raul Cişmaşiu, cel care în timpul liber joacă fotbal pentru echipa de ligă a patra Hunedoara Hercules Lupeni. Cişmaşiu a fost cel mai norocos dintre cei trei mineri rămaşi captivi în subteran după surparea tavanului unei galerii, deoarece nu a fost ”îngropat” de tonele de cărbune căzute, ci a fost blocat într-o poziţie verticală într-o zonă cu aeraj corespunzător, transmite site-ul local gddhd.ro. După aproximativ douăsprezece ore de la producerea accidentului, Raul Cişmaşiu a ieşit pe propriile picioare din mină şi a fost preluat de un echipaj al Ambulanţei Hunedoara.

Din păcate, veştile nu au fost bune în cazul celui de-al treilea ortac surprins de surparea din mina Lupeni care a avut loc joi după-amiază. Tată a trei copii, Mihai Codleanu a fost găsit de echipele de salvare fără semne de viaţă, la mică distanţă de Cişmaşiu, acesta nesupravieţuind surpării de cărbune.

”Din păcate, trebuie să dăm şi o veste pe care nu ne-am fi dorit-o: al treilea miner implicat în accidentul subteran din mina Lupeni nu a supravieţuit. A fost găsit de salvatori fără suflare şi nu a răspuns manevrelor de resuscitare (...) Am făcut tot ce este posibil ca şi cel de-al treilea să fie scos în condiţii de siguranţă la suprafaţă. Nu a fost acest lucru posibil şi o să se constate de către medicina legală de ce nu a fost posibil şi cum a survenit decesul”, a transmis vineri dimineaţă, la Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu.

Între timp, starea de sănătate a primului miner scor la suprafaţă s-a agravat, astfel că a fost preluat de un elicopter şi transportat în comă indusă la Bucureşti, la Spitalul Floreasca. Coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa, a transmis în această dimineaţă, potrivit Mediafax, că starea lui Florin Suciu este extrem de gravă şi instabilă, organismul său având de suferit din cauză că a fost supus "compresiunii" galeria unde a fost suprins.

"Starea pacientului este extrem de gravă. În momentul de faţă este în investigaţii. A venit cu un sindrom de strivire, care e o boală extrem de complexă şi care apare celor prinşi sub dărâmături, în general, şi duce la o dereglare a tuturor funcţiilor vitale ale organismului", a declarat medicul. Bogdan Opriţa a precizat că următoarele ore şi zile sunt importante în stabilizarea pacientului, acesta având insuficienţă renală. "Hipotermia nu era atât de gravă şi era un fenomen conex, care a avut darul să agraveze celelalte disfuncţii din organism. (..) Muşchii se topesc în timpul acestor leziuni şi produc inunndarea rinichilor. În momentul de faţă este instabil şi facem toate eforturile. Muşchii au suferit o leziune difuză generalizată din cauză că a fost suprins şi supus compresiunii în acea galerie. Întreg organismul lui prezintă o suferinţă generalizată", a mai spus Opriţa.


Echipaj SMURD aflat în aşteptarea scoaterii celor trei mineri din subteran. Foto: Gazeta de Dimineaţă


UPDATE 22:35: Raul Cişmaşiu, minerul care este şi fotbalist la Hercules Lupeni, pare a fi în regulă, cu toate că este captiv de multe ore în subteranul minei de cărbune din Lupeni.

Potrivit informaţiilor oferite de Ministrul Energiei, Toma Petcu, Cişmaşu este în viaţă şi echipele de salvare înaintează pentru scoaterea acestuia la suprafaţă. Este al doilea dintre cei trei mineri prinşi în subteran cu care s-a reuşit comunica.

Raul Cişmaşiu nu este captiv în peretele de cărbune, ci doar blocat de cantitatea de huilă căzută din tavan în momentul exploatării.

”Estimăm că foarte repede reuşim să începem urcarea la suprafaţă a primului miner. Colegii noştri au ajuns foarte aproape de cel de-al doilea miner, comunică cu el, au un dialog. Asta ne spune că este sănătos, se poate comunica cu el. Sperăm ca foarte curând să începem deblocarea celui de-al doilea miner”, a declarat, citat de Gazeta de Dimineaţă, ministrul Toma Petcu, care a mai transmis că, în paralel cu salvarea lui Cişmaşiu, se desfăşoară acţiunile de căutare şi a celui de-al treilea miner dat dispărut.


 

Trei mineri sunt prinşi sub pământ, după ce o galerie din mina Lupeni s-a surpat, alţi opt angajaţi reuşind să iasă la timp, anunţă Mediafax. Accidentul a avut loc după-amiaza, iar potrivit primelor informaţii surparea s-a produs pe o lungime de 10 metri. Potrivit Mediafax, premierul Tudose şi prefectul de Hunedoara au anunţat că minerii sunt în viaţă şi li se aud vocile. În zonă au fost trimise şi două elicoptere SMURD, iar mai mulţi salvatori minieri intervin şi la această oră pentru scoaterea victimelor de sub pământ. Distanţa pe care s-a surpat tavanul la mina Lupeni este de aproximativ 24 de metri.

ProSport a aflat că unul dintre mineri este fostul fundaş de la Jiul Petroşani, Minerul Lupeni şi CS Vulcan, Raul Cismaşiu. În vârstă de 39 de ani, Cismaşiu e legitimat în prezent la Hercules Lupeni, formaţie care evoluează în Liga a IV-a Hunedoara. În urmă cu 13 ani, Cismaşiu evolua în eşalonul secund cu gruparea Minerul Lupeni. "E un fundaş puternic şi şi-a dorit toată viaţa să ajungă în Liga 1. E un caracter tare şi va rezista. Şi-a întreţinut pasiunea până aproape de 40 de ani şi, ca mulţi din aceste locuri, a ales să muncească în mină", spune pentru ProSport un fost coleg care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Pe lângă Raul Cişmaşiu, ceilalţi doi bărbaţi prinşi în mină sunt Florin Suciu şi Mihai Codleanu. Cei trei au vârste cuprinse între 39 şi 43 de ani.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, cei trei mineri sunt blocaţi la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării pământului, aceştia se aflau în abatajul cu o lăţime de aproximativ patru metri şi o înălţime de doi metri.

"Opt mineri au părăsit zona periculoasă, şapte dintre ei fiind implicaţi în derularea operaţiunilor de suport tehnic. Trei mineri, cu vârste între 39 şi 43 de ani, au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni şi Salvamin Petroşani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operaţiunile de salvare. Aceaste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenţie fiind diferite de cele de la suprafaţă", a comunicat în cursul serii ISU Hunedoara.


Echipele de salvare sapă în muntele de cărbune de la Lupeni pentru a-i scoate la suprafaţă pe cei trei bărbaţi prinşi sub pământ. Foto: Gazeta de Dimineaţă

În urmă cu trei ore, Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara, declara pentru MEDIAFAX că se aud voci de sub malul prăbuşit de pământ la Lupeni, salvatorii minieri acţionând pentru a scoate cele trei victime din mină. "Noi suntem pregătiţi afară, avem şi două elicoptere, salvatorii se apropie de zona respectivă, se aud voci din interior, sperăm din tot sufletul ca cei trei să fie în viaţă", a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara.

Acesta a declarat pentru Mediafax că surparea de la mina Lupeni s-a produs pe o lungime de 10 metri, iar în momentul de faţă nu se ştie cu exactitate dacă cei trei mineri au fost prinşi sub pământ sau au rămas blocaţi în galerie înainte de malul surpat. Szekely a precizat că a fost anunţat şi ITM şi că se va face o anchetă privind condiţiile de lucru din mina Lupeni. "E o surpare de pământ pe o lungime de 10 metri, sunt trei oameni afectaţi, nu ştim dacă sunt prinşi sub pământ sau au rămas în partea dinaintea surpării. Va sosi un elicopter SMURD, sunt două ambulanţe, dintre care una pentru victime multiple. Am convocat grupul de suport tehnic format din reprezentanţi ISU, ITM, toate instituţiile care au relevanţă pe acest subiect", a declarat Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.