Troacă și Greblă, prinși în plasa DNA. Conexiunile cu sportul ale fostului ministru de la Interne și ale judecătorului de la Curtea Constituțională

Redactor:
Andru Nenciu
Troacă și Greblă, prinși în plasa DNA. Conexiunile cu sportul ale fostului ministru de la Interne și ale judecătorului de la Curtea Constituțională
  • Publicat:
  • Actualizat:

Înclinația oamenilor politici spre sport și relaționarea cu marii campioni a prins contur din ce în ce mai mult după anii ’90. Nu trebuia să fii vreun Einstein ca să ghicești scopul. Dincolo de abordarea unor cărți înduioșătoare gen „am practicat și eu sportul Z din fragedă pruncie” sau „m-a impresionat până la lacrimi evoluția lui X-ulescu”, pătrunderea cu pieptul în bombat și rânjet cuceritor în diferite arii de activitate avea efecte imediate: sporirea vizibilității, creștea autorității, spălarea unei imagini mototolite sau distragerea atenției de la subiectele controversate. Sub pretextul unor promisiuni stinse de tinere sau a unui trafic de influență, alăturarea oamenilor din câmpul politic de cei din sport s-a făcut rapid. Unii dintre ei au călcat însă pe bec, iar autoritățile îi strâng acum cu ușa. Fostul ministru Cristian David și judecătorul Toni Greblă sunt doi dintre oamenii pentru care procurorii DNA și-au înviorat mintea în ultimele zile. ProSport vă prezintă conexiunile cu sportul ale lui David, fost Troacă, tocmai fost ministru de Interne, și omul care împarte dreptatea, Toni Greblă.

Fostul ministru de interne, Cristian David, a fost reținut miercuri de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat ar fi primit mită în 2007 jumătate de milion de euro pentru a interveni pe lângă fostul prefect de Buzău, Cristine Bîgiu, în cazul unui teren de 15 hectare. Puțină lume știe însă că David e legat prin mii de fire și de fenomenul sportiv din România.

Iar principalul sector în care și-a consumat bazinul de energie a fost sportul cu mingea pe apă. Fost jucător la juniori, David s-a dovedit a fi omul din umbră la secția de polo a CS Dinamo în a doua jumătate a anilor 2000, perioadă în care echipa a dus o luptă în trei în campionat alături de CSM Digi Oradea și Steaua.

Vicepreședinte la FR de Polo și susținător din umbră al echipei de polo din Șoseaua Ștefan cel Mare

Chiar dacă nu o spunea explicit, Troacă (și-a schimbat numele în David în urma primei căsătorii) susținea și financiar echipa din Ștefan cel Mare, iar după ce a devenit președinte regretatul Anatolie Grințescu, la finele anilor 2000, fostul ministru a devenit și vicepreședinte al forului de polo. Surse din poloul românesc susțin că principalul său țel îl constituia atingerea funcției de șef al Federației, iar într-o perioadă în care Grințescu era măcinat de o boală grea, David chiar se implica serios la FRP. Exemplul cel mai clar îl reprezintă conferința de prezentare a lotului României care urma să participe la Mondialul din 2011 de la Shanghai. Desfășurat la club Polo din Floreasca, evenimentul a fost prezidat de David, iar politicianul l-a invitat special pentru a le ține un discurs poloiștilor pe Ion Țiriac.


Claudiu Niculescu, fost căpitan la Dinamo, la o sindrofie alături de David
Foto: Mediafax

Apropiat al lui Borcea, David venea și acum la meciurile echipei de fotbal

Fostul senator de Vaslui nu a plonjat doar în apele poloului de la Dinamo și ale federației de profil. Membru în Consiliul de Admnistrație al clubului de fotbal la începutului anilor 2000, David e bun prieten cu Cristi Borcea și un obișnuit al lojei stadionului din Ștefan cel Mare. De altfel, fostul ministru a continuat să vină la meciurile echipei de fotbal și după arestarea bunului său prieten, iar în sezonul 2014-2015 a fost văzut la toate partidele disputate pe teren propriu. În perioada în care trupa alb-roșie evolua în cupele europene, David nu lipsea din avionul care transporta echipa la confruntările din străinătate.

În toamna lui 2008, pe când ocupa funcția de ministru de Interne, David a cerut înlocuirea președintelui de-atunci de la CS Dinamo, Marcel Popescu, după ce Corpul de Control ar fi descoperit un prejudiciu de peste 1,3 milioane de lei pentru care s-a ajuns în Instanță. La scurt timp, Popescu a fost înlocuit cu șefa de la FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, cea care conduce și azi colosul din Bulevardul Ștefan cel Mare.

Consilier în MTS și pasionat de motociclism

Absolvent al Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1997), David a făcut parte și din echipa lui Crin Antonescu în perioada în care liberalul ocupa funcția de ministru al Ministerului Tineretului și Sportului. Omul reținut acum de procurorii DNA era unul dintre oamenii importanți din armata de consilieri ai lui Antonescu. Omul politic nu și-a ascuns niciodată nici pasiunea pentru motociclete. În declarația de avere depusă înaintea alegerilor din 2012, Cristian David și-a trecut doar bijuterii în valoare de 45.000 de euro și o motocicletă Martin Motors, fabricată în 2005.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obținute de MEDIAFAX, în 19 ianuarie s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul lui Cristian David, pentru luare de mită, iar o zi mai târziu a fost pusă în mișcare acțiunea penală. Cristian David este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul județului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreputului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Procurorii au arătat, în documentele citate, că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acționa pentru Cecilia Viorica Știrbulescu să îndeplinească toate formalitățile necesare în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Nițescu, director cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul de atunci al județului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău, în condițiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Nițescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaște pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.

„Ulterior, având confirmarea dată de Nițescu Valeriu Roger cu privire la intervenția ministrului internelor și reformei administrative, numitul Mladin Adrian s-a prezentat la Instituția Prefectului județul Buzău, unde a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prezentându-i acestuia situația dosarului de revendicare. La data de 18.09.2007, în timp foarte scurt după realizarea intervenției, Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pe numele persoanelor pentru care mandatarul a acționat Știrbulescu Cecilia Viorica asupra unei suprafețe de teren de 15 hectare”, potrivit procurorilor. În schimbul intervenției lui Cristian David la prefectul județului Buzău, Nițescu ar fi pretins și primit 1,1 milioane de euro de la Mladin, spunându-i acestuia că ministrul Internelor a pretins 500.000 de euro.

În 1 februarie 2008, Nițescu și Adrian Mladin au mers împreună la o bancă din centrul Capitalei, de unde Mladin a scos 500.000 de euro. Ulterior, cei doi au mers la sediul Ministerului Internelor, unde Nițescu i-a dat lui Cristian David cei 500.000 de euro, susțin procurorii. Cristian David a fost denunțat în 2014, iar DNA a cerut, în 10 noiembrie, aviz de la președinte pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mită. În 19 noiembrie 2014, Traian Băsescu, șeful statului la acea dată, anunța că a făcut solicitarea pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Cristian David, precizând că decizia nu înseamnă că acesta este vinovat, dar va merge în fața procurorilor pentru clarificări. Cristian David afirma că nu a avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate. „Nu am avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate, în consecință, nu există nicio premisă de a fi pretins nimănui nimic. Sunt surprins de momentul ales de un denunțător care și-a „amintit” tocmai acum pretinse fapte din 2007″, susținea Cristian David, într-o declarație transmisă agenției MEDIAFAX.


În 2001, pe când era prefect de Gorj, Greblă a alergat cu campioana mondiala de maraton Lidia Simon la un cros alaturi de aproximativ o mie de elevi din Tirgu Jiu

Toni Greblă, judecător la Curtea Constituțională este urmărit penal pentru trafic de influență, după ce a intervenit, la rugămintea finului său, în sprijinul intereselor firmelor acestuia. Greblă este cunoscut în fotbal drept un apropiat al fostului președinte al Pandurilor, Marin Condescu, dar și omul care a înregistrat stema clubului gorjean la OSIM.

Joi dimineață, DNA a emis un mandat de aducere pentru unul dintre judecătorii Curții Constituționale (CC), suspectat de trafic de influență. Este vorba despre fostul senator PSD, Toni Greblă, numit în această funcție în 2013, fiind acum suspectat că ar fi primit materiale electorale – un autoturism marca BMW și două rochii – de la finul său, pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia. Imediat după audieri, care au avut loc dimineață, Greblă a declarat că nu a dat nicio declarație și că faptele de care este acuzat nu sunt adevărate, precizând că autoturismul BMW împrumutat de la finul său, Ion Bircină, a fost „în familie”. Totodată, una dintre acuzele aduse lui Greblă este cea de suspectare de sprijin pentru exporturi ilegale, creând un grup infracțional care exporta către Federația Rusă produse agroalimentare din România cu încălcarea embargoului impus de Uniunea Europeană.

Apropiat al lui Condescu, nu rata meciurile Pandurilor

Personaj controversat, care a mai fost în centrul unor anchete DNA, Greblă este cunoscut în lumea fotbalului ca o persoană apropiată de clubul Pandurii Târgu Jiu și de fostul președinte al clubului gorjean, Marin Condescu. O prietenie apropiată care a dat naștere unor situații win-win atât pentru Condescu, dar și pentru Greblă, atât în fotbal, cât și în politică, Greblă fiind susținut de Condescu la alegerile din 2012, fiind cunoscută influența pe care fostul președinte al Consiliului de Administrație al Pandurilor o are în județul Gorj. Ce funcție îndeplinea, însă, Greblă la Pandurii?

Niciuna oficială! Nici membru al Consiliului de Administrație, doar cea de apropiat al lui Marin Condescu, funcție în care a reprezentat în direct clubul gorjean în intervenții televizate, încă din 2009, când, în calitate de președinte al Comisiei Juridice din Senat, a discutat la GSPTV despre o sesizare a Pandurilor împotriva unor membri LPF și FRF, care ar fi încălcat legile țării și regulamentele în vigoare, sesizare pe care a direcționat-o către Înalta Curte de Casație și Justiție. Însă presa gorjeană a scris în mai multe rânduri (1, 2, 3) că Greblă nu ar fi ratat multe meciuri pe care Pandurii le-a jucat în ultimele sezoane în Liga 1, fiind prezent chiar și la prezentările loturilor. Susținător asiduu al lui Condescu, Greblă a intrat în istoria Pandurilor, atunci când a încercat să îl protejeze pe Condescu în iulie 2013, atunci când președintele Pandurilor a încercat să fie îndepărtat de la club: „Complexul Oltenia este acționar, asociații n-au luat încă o decizie. Înlocuirea lui Condescu este ilogică, întrucât Pandurii a obținut rezultate istorice sub conducerea sa”.

„Sigla a fost realizată după o idee de a mea”

Totuși, legătura dintre Greblă și clubul care a ratat la mustață două retrogradări (în 2006, când Sportul a fost trimisă în liga secundă de FRF și în 2010, când Internațional Curtea de Argeș a cedat locul gorjenilor după retragere) este una mult mai strânsă. Una care a atras chiar și o plângere la DNA împotriva lui Condescu și a lui Greblă! Practic, Condescu, Greblă, plus alte două persoane au deținut, până în vara lui 2014, sigla echipei gorjene, pe care au donat-o Primăriei Târgu Jiu, fără vreo pretenție financiară. „De când echipa era în Divizia B, eu am ajutat fotbalul gorjean și echipa Pandurii Târgu-Jiu, de pe puterea funcțiilor care le îndeplineam. De când au intervenit neînțelegeri între diverse segmente de conducere ale clubului, am stat deoparte de echipă. În ceea ce privește sigla, ea a fost confecționată după o ideea de a mea, atunci când echipa intrase în Divizia A, îți trebuia o siglă. Pentru ca să confecționezi o siglă costă mult, am confecționat-o noi, așa cum ne-am priceput și am înregistrat-o la OSIM, ca să nu o înregistreze alții și apoi să ceară bani pe folosirea siglei”, declara Greblă în martie 2014, pentru Gorj Exclusiv, când presa gorjeană nota că judecătorul a fost constrâns să cedeze marca, din cauza implicațiilor privind ancheta DNA.


Condescu și Greblă au fost surprinși de fotoreporterii Gazetei de Sud la Marriott, discutând ca între prieteni, deși procurorii suspectau că fostul președinte al Pandurilor ar fi apelat la Greblă pentru a-l scăpa de problemele cu legea
Întâlnire pe 3 martie la Marriott

Numele lui Greblă și Condescu au fost implicate într-un dosar al DNA, în care fostul președinte al Pandurilor a fost trimis în judecată pentru spălare de bani. Potrivit referatului de acuzare, numele lui Greblă a apărut în circumstanțe interesante, fiind pe lista demnitarilor pe care Condescu i-a contactat în vederea sprijinului pentru rezolvarea problemelor legale. „Inculpatul Condescu Marin a contactat mai multe persoane având statutul de demnitar și funcționar public pentru a le solicita sprijinul în rezolvarea problemelor penale pe care le are, respectiv influențarea modului de soluționare a cauzelor penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Apreciem că în acest sens sunt relevante discuțiile purtate cu senatorul Toni Mihail Greblă și inspectorul șef Nicolescu Constantin din cadrul IPJ Dolj”, se precizează în referatul întocmit de procurorul Emil Moța în decembrie 2013, prin care a solicitat arestarea preventivă pentru 29 de zile a liderului de sindicat Marin Condescu. În aceste condiții, întâlnirea surprinsă de reporterii cotidianului Gazeta de Sud la hotelul Marriott din București pe 3 martie 2014 – adică la doar trei luni de la emiterea referatului, confirmând relațiile bune dintre cei doi. Motiv suficient pentru ca Greblă să fie criticat, deși a respins faptul că a discutat vreodată cu sindicalistul despre dosarul penal al acestuia.

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…