Stenograma neîncăpătoare. Becali îi dă pe toţi în fapt: sfaturi de la procuror, consiliere de la şeful Fiscului plus marele bonus. Da, planul secret de dezafiliere a Craiovei a existat şi lumea fotbalului ştia!

25 ian 2017 28481 afişări Special
Stenograma neîncăpătoare. Becali îi dă pe toţi în fapt: sfaturi de la procuror, consiliere de la şeful Fiscului plus marele bonus. Da, planul secret de dezafiliere a Craiovei a existat şi lumea fotbalului ştia!
FOTO: Liviu Iolu

Mâna de oameni – cel mult 40 de suflete – înghesuită pe băncile de lemn din sala Curţii de Apel Bucureşti nu s-a plictisit marţi, la proba cu martori a recursului din procesul dezafilierii Universităţii Craiova. Nu în fiecare zi îţi e dat să asculţi un multimilionar al României povestind, cu gura lui, cum intră la şeful Fiscului ca la el acasă şi ce sfaturi primeşte de la procurori din dosare care ar putea să-l privească. Plus, bonus, dovada aşteptată de Adrian Mititelu: mărturia că da, el, Gigi Becali, a ştiut de existenţa unui plan premeditat de dezafiliere a „Ştiinţei“. Un plan despre care lumea fotbalului românesc aflase ÎNAINTE de şedinţa Comitetului Executiv al FRF din 8 iulie 2011, când – aparent inopinant – s-a stabilit că Universitatea trebuie să moară.

E greu de spus acum cât a fost premeditare în mărturia lui Gigi Becali şi cât a fost scăpare. Cert este că, lăsând impresia că este înclinat să-i ajute pe acuzaţii Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu, latifundiarul i-a „îngropat“ fără să clipească. Aşa, în stilul lui caracteristic, expansiv şi impertinent (stăpânit totuşi bine de judecător cu o combinaţie de umor, fermitate şi îngăduinţă), Becali a spus ce a avut de spus. Şi au fost multe.

PLANUL

Mititelu: „E adevărat că mi-a spus ca să am grijă, că vor să mă dezafilieze şi să-mi ia jucătorii?“.

Becali: „Nu că-i iau jucătorii... I-am spus că am auzit că urmează ca el şi Iancu să fie declaraţi persona non-grata şi cluburile lor, dezafiliate“.

A urmat o secundă de linişte, apoi rumoare. Judecătorii au făcut ochii mari, rândul din stânga, al inculpaţilor, s-a blocat, cel din dreapta, unde erau răsfiraţi susţinătorii lui Mititelu, a început să se agite. „Gata! Asta a fost!“, concluzionează unul dintre oamenii olteanului.

Da, asta a fost! Magistratul care conduce şedinţa preia ideea din zbor şi presează: cine i-a spus lui Becali că urmează ca Universitatea Craiova şi Poli Timişoara să fie dezafiliate?

Becali şi-a dat seama, după reacţii, că spusese ceva important. Şi a încercat să bată în retragere. Nu era pentru prima oară, în timpul audierii, când din gură îi zburase porumbelul: „Aaa, nu mai ştiu... Se bârfea în lumea fotbalului... El (n.r. – Mititelu) se adresase instanţelor civile şi regulamentele fotbalistice nu permit asta“.

Judecătorul a mai insistat un pic, dar ceea ce era de spus se spusese: Becali tocmai depusese mărturie în faţa instanţei, sub jurământ, că ştiuse ÎNAINTEA şedinţei Comitetului Executiv al FRF din 8 iulie 2011 că se plănuieşte dezafilierea Craiovei şi a Timişoarei. Ambele, conduse de personaje care în acel moment erau în război fie cu Mircea Sandu, fie cu Dumitru Dragomir, fie cu amândoi deodată.

JUCĂTORII

Încercând să arate că sumele cerute ca despăgubiri pe jucători de Adrian Mititelu sunt exagerate – mărturia sa a fost, de altfel, convingătoare în această privinţă –, Gigi Becali a confirmat, totuşi, că a existat o pagubă de multe milioane de euro prin pierderea gratuită a jucătorilor.
Gigi Becali: „Apreciez, ca specialist, că toţi jucătorii de la Craiova făceau, la un loc, 5 milioane de euro!“. Apoi: „Hai, între 5 şi 10 milioane! Poate 7!“.

N-are importanţă suma. Gigi Becali l-a cumpărat pe Mihai Costea cu 1,7 milioane de euro (din care a apucat să plătească doar 1,1 milioane), a estimat în faţa judecătorilor că Silviu Lung jr. şi Găman valorau, fiecare, câte un milion de euro şi că pe Prepeliţă fusese cât pe ce să plătească 700.000 de euro. În plus, a confirmat că, la un moment dat, fusese dispus să plătească 3 milioane de euro pe Florin Costea. Care, a adăugat el, la acel moment, în 2011, nu mai valora atât pentru că se accidentase.

Becali a încercat apoi să o cotească. A spus că Mititelu fabulează, că jucătorii, de fapt, nu erau aşa buni, pentru că, altfel, i-ar fi luat la el.

Tardiv.

Ceea ce contează este că Gigi Becali, cumpărător de fotbalişti de la Universitatea Craiova, a confirmat în faţa instanţei că Mititelu chiar avea sub contract fotbalişti cu cotă de piaţă. Cât de mare? Nimeni nu poate şti şi discuţia devine contrafactuală. Cert este că vorbim de milioane. Bani care s-au pierdut prin dezafilierea clubului.

DUBLA MĂSURĂ

Vanitatea este o capcană în care oamenii puternici şi bogaţi cad des. Aşa a făcut şi Gigi Becali marţi. Mititelu a câştigat duelul minţilor cu latifundiarul întinzându-i o capcană.

Mititelu: „Poate confirma Gigi Becali că Steaua Bucureşti a fost somată de Comitetul Executiv al FRF, prin 2012-2013, să plătească 800.000 de euro către FCM Bacău, iar Steaua a dat în judecată federaţia?“.

Becali încearcă o eschivă şi menţionează că FRF n-avea nicio vină, pentru că acea decizie venise de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, iar federaţia nu era decât un simplu emisar.

Mititelu insistă însă, judecătorul prinde ideea din zbor şi, în final, Becali recunoaşte: „Am făcut contestaţie la Curtea de Apel, dar am retras-o“.

Împotriva cui v-aţi îndreptat în justiţie atunci, presează judecătorul. Becali se bâlbâie, se preface că nu înţelege întrebarea. Pare că încearcă să câştige timp, ca să se gândească la un răspuns convenabil pentru Dragomir şi Sandu. În cele din urmă, strâns cu uşa, acceptă: da, a fost o acţiune contra FRF şi a FCM Bacău, dar a renunţat la ea!

Cu Becali epuizat de efort, după deja două ore de audieri, Mititelu strecoară o altă întrebare-cheie cu cârlig. Şi martorul cade în capcană.

Mititelu: „A fost somat Gigi Becali de FRF să-şi retragă acţiunea din tribunal?“.

Becali se îmbăţoşează dintr-o dată: îi fusese lovit orgoliul. „Nu! Niciodată! Păi, şi dacă mă somau, ce, mi-era mie frică vreodată de federaţie? Mie de UEFA şi de FIFA mi-era frică. Dacă nu plăteam ăia 800.000, nu mai primeam banii din participarea în grupele Ligii Campionilor, 25 de milioane!“.

Demonstraţia fusese făcută: Gigi Becali tocmai afirmase că FRF şi LPF operau cu două măsuri. Pentru aceeaşi faptă, pe unii – Adrian Mititelu – i-au dezafiliat imediat, fără să clipească. Pe alţii – Gigi Becali – nici măcar nu l-au avertizat să-şi retragă plângerea din instanţele civile. Patronul FCSB a fost explicit în această privinţă: şi-a retras singur acţiunea, din proprie iniţiativă, dintr-o socoteală strict financiară.

PROCURORUL

Dar toate cele relatate mai sus au venit după un alt moment uimitor, care i-a luat pe nepregătite pe judecători, dar şi pe însuşi martorul care făcuse afirmaţia.

Gigi Becali: „Mi-a spus procurorul care instrumenta dosarul de evaziune fiscală în care este acuzat Mititelu că, dacă nu mă înscriu la masa credală pentru suma plătită pe Mihai Costea, pot fi acuzat că sunt complice!“.

Judecătorul s-a blocat, judecătoarea a început să zâmbească, procurorul de caz din dosar şi-a schimbat expresia feţei, toată lumea a ciulit urechile. Brusca tensionare a atmosferei a fost sesizată de Becali, care, ajutat uşor-uşor de întrebările instanţei, s-a grăbit să rectifice: da, procurorul i-a spus, dar DUPĂ ce el deja se înscrisese la masa credală, atunci când Craiova a intrat în insolvenţă!

OK, e bine de ştiut.

ŞEFUL FISCULUI

Unde poate ajunge o discuţie despre transferul unui fotbalist? Păi, de exemplu, la şeful Fiscului pe România! Care pentru Becali, ca pentru oricare alt cetăţean, desigur, avea întotdeauna uşa biroului deschisă şi un sfat util de dat.

Aşadar, Becali despre momentul în care a descoperit că nu-l mai poate lua pe Mihai Costea de la Universitatea Craiova pentru că Fiscul blocase conturile clubului: „Când am vrut să-l iau, Blejnar de la ANAF mi-a spus că nu pot. Eram disperat, că dădusem deja 1,1 milioane de euro“.

Judecătorul, minunându-se de atâta sinceritate, a insistat: sigur martorul fusese la şeful Fiscului, să discute această problemă personală? Becali a confirmat: „Eu am fost la Blejnar! Eu!“.

 

Concluziile acestor întâmplări le va trage fiecare. Ceea ce mai trebuie să ştiţi este că, la final, după audiere, în scurtul dialog cu Mititelu, Becali i-a scăpat: „O să iei 10 milioane!“.

Poate că s-a referit la momentul în care a recunoscut că jucătorii Craiovei chiar valorau o sumă importantă. Poate nu. Dar, oricum, în cazul unui actor atât de bun, e greu de spus, aşa cum am scris şi la început, cât a fost scăpare involuntară şi cât „fitile“ strecurate deliberat în buzunarele foştilor tovarăşi.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.