SERIAL ECHIPELE REÎNFIINŢATE | Petrolul este singurul proiect al suporterilor cu finanţare 100% privată. Cristi Vlad, preşedinte: "N-am luat bani publici şi nici nu ne interesează". Clubul susţinut de Veolia vizează revenirea în Liga 1 cel târziu în 2020

4 iul 2017 7153 afişări Special
SERIAL ECHIPELE REÎNFIINŢATE | Petrolul este singurul proiect al suporterilor cu finanţare 100% privată. Cristi Vlad, preşedinte: "N-am luat bani publici şi nici nu ne interesează". Clubul susţinut de Veolia vizează revenirea în Liga 1 cel târziu în 2020
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Dintre proiectele echipelor mari din fotbalul românesc repornite de suporteri în vara anului trecut, Petrolul Ploieşti este, fără nicio îndoială, cel mai de succes. Suporterii „găzarilor“ s-au dovedit cei mai mulţi, cei mai pătimaşi şi cei mai tenaci, reuşind în prima parte a sezonului de Liga 4 să finanţeze aproape singuri activitatea echipei.

Unele elemente din noua epopee a Petrolului, azi promovat în Liga 3, sunt comune cu cele întâlnite de reporterul ProSport, în serialul despre echipele reînfiinţate, şi la celelalte branduri ţinute în viaţă de suporteri: U Cluj, Oţelul, Farul. Şi aici ideea de a porni din Liga 4 le-a venit unor iubitori ai echipei după falimentul vechiului club, s-a constituit o asociaţie de susţinători, au fost cooptaţi şi numiţi în conducere şi pe banca tehnică foşti jucători care însemnau ceva în oraş. Startul a fost greu, brandul şi susţinerea publicului au creat însă o emulaţie care a ajutat la aducerea unor fotbalişti (în mare parte, foşti jucători chiar la grupele de juniori de la club) peste nivelul de amatori din Liga 4. Au fost şi costuri mai mari decât cele obişnuite la acest nivel. Meciurile au fost transmise profesionist, cu mai multe camere şi comentatori, pe un canal de YouTube. Există şi o pagină de Facebook foarte bine întreţinută, care menţine legătura cu simpatizanţii.

Diferenţele fundamentale între proiectul Petrolul şi celelalte proiecte susţinute de suporteri care au promovat în Liga 3

Există însă şi diferenţe notabile între proiectul Petrolul şi celelalte. În primul rând, aşa cum am scris mai sus, este vorba de numărul suporterilor. Au fost meciuri multe în Liga 4 care s-au jucat pe „Ilie Oană“ cu 6-7.000 de spectatori plătitori. Galeria s-a simţit responsabilă cu spectacolul, intrând des în conflict chiar cu jandarmii. Apoi, la fel de important, Petrolul este singura echipă, dintre cele repornite de suporteri, care nu a apelat la sprijinul autorităţilor locale, ba din contră. Începând de astă-iarnă, proiectul a căpătat o stabilitate financiară concretă odată cu venirea companiei Veolia. În această vară, între Veolia şi Petrolul s-au semnat nişte acte care fac din firma finanţatoare principalul factor de decizie.

ProSport a stat de vorbă cu Cristi Vlad, fostul jucător petrolist astăzi preşedinte al clubului, şi Bogdan Dinu, suporter din Peluza I „Ilie Oană“ implicat în proiect încă din prima secundă. Cei doi au descris, din poziţiile pe care le ocupă, cum văd evoluţia acestui proiect unic în România. Dacă vă întrebaţi de ce am stat de vorbă cu un suporter despre lucruri concrete din bucătăria clubului, răspunsul e simplu: pentru că la Petrolul oamenii aceştia au fost efectiv implicaţi în gestionarea lui şi în luarea deciziilor.

Bugetul pentru promovarea în Liga 2– 400.000 de euro. Bugetul pentru promovarea în Liga 1 – 1.000.000 de euro


Bogdan Dinu (centru) însoţeşte Petrolul, inclusiv în deplasări, de câteva decenii. De astă-vară s-a implicat, alături de foarte mulţi alţi suporteri ploieşteni, în salvarea echipei. FOTO: Contul de Facebook al lui Bogdan Dinu

Bogdan Dinu a explicat, pentru ProSport, termenii înţelegerii în urma căreia clubul a închiriat brandul Petrolul de la Primărie: „Preluarea, pentru următorii 4 ani, presupune nu doar plata sumei despre care s-a scris deja, de aproximativ 100.000 de lei pe an, dar şi clauze de performanţă foarte clare. În sezonul următor trebuie să promovăm în Liga 2. După maximum încă doi ani, adică nu mai târziu de finalul sezonului 2019-2020, trebuie să promovăm în Liga 1. Cel mai târziu în al patrulea sezon, adică 2020-2021, trebuie să ne clasăm pe locurile 8-10 în Liga 1. Dacă nu atingem targetul, brandul se întoarce de drept înapoi, la Primărie“.

Criteriile de performanţă sunt, aşadar, foarte precise şi stricte. Aceasta este încă o deosebire fundamentală între Petrolul şi celelalte proiecte ale suporterilor promovate acum în Liga 3. Dacă restul îşi propun o urcare rapidă spre Liga 2, apoi vor reevalua situaţia, vizând revenirea în Liga 1 fără a fi însă condiţionaţi în vreun fel, în schimb la Petrolul s-a trasat deja ţinta inclusiv pentru primul an petrecut în primul eşalon.

„Credem că bugetul, pentru sezonul următor, ar trebui să fie undeva, pe la vreo 400.000 de euro, ca să fim siguri că promovăm fără emoţii. Începând cu Liga 2, probabil că bugetul va urca spre 1.000.000 de euro“, mai spune Bogdan Dinu. Petrolul a cheltuit, oricum, în sezonul recent încheiat, cei mai mulţi bani dintre toate echipele reînfiinţate – la concurenţă, probabil, cu U Cluj.

„Banii noştri, cu care am susţinut echipa, nu ni-i vom recupera. I-am dat ca să ţinem în viaţă Petrolul“

Siguranţa zilei de mâine a devenit o certitudine odată cu apariţia francezilor de la Veolia. Pentru asta, suporterii au acceptat să cedeze puterea de decizie. „Începând cu meciul de baraj, Veolia a devenit sponsorul nostru oficial. În sezonul viitor, Petrolul va avea Veolia pe piept. Din ceea ce ştiu eu, deja s-au virat banii în conturi pentru sezonul următor. Am ajuns la înţelegere cu compania, care foarte probabil va deveni acţionar majoritar la echipă“, spune Bogdan Dinu. „Era nevoie de asta pentru că noi, suporterii, nu aveam forţa să susţinem echipa până în Liga 1. Puteam face un buget de 150-200.000 de euro, dar nu puteam să mergem până sus. Rămânem în tribune alături de Petrolul. Banii noştri, cu care am susţinut echipa în acest an, nu ni-i vom recupera. I-am dat ca să ţinem în viaţă Petrolul“, analizează acesta.

Ce urmează? „Ştiu că va fi aglomeraţie mare peste un an, în Liga 2. Probabil că vom fi noi, U Cluj, Oţelul, Farul... Să ne vedem însă atunci şi acolo şi vom vedea cum vor evolua lucrurile!“


INTERVIU Cristi Vlad: „Veolia va suporta greul bugetului la Petrolul. Deciziile le vom lua împreună cu ei“


Cristi Vlad (centru, în picioare), 40 de ani, şi-a atins obiectivul din primul an, promovarea în Liga 3. Greul însă abia începe. FOTO: contul de Facebook al lui Cristi Vlad

Dialogul cu preşedintele Cristi Vlad a fost mai protocolar. Fostul jucător rugat de suporteri să preia şefia clubului a părut să ezite în a clarifica problemele aduse în discuţie: relaţia cu Veolia, bugetul, campania de achiziţii. Din acest punct de vedere, discuţia cu Cristi Vlad a fost mai puţin lămuritoare decât cele cu Ovidiu Sabău, managerul general de la U Cluj, şi Iulian Apostol, directorul de imagine de la Oţelul Galaţi.

ProSport: Mai întâi, hai să lămurim relaţia existentă acum între Petrolul şi Veolia. Vă preiau sau sunt doar sponsori?
Cristi Vlad, preşedinte Petrolul Ploieşti: Până acum au fost partenerii noştri de nădejde în tot ce s-a întâmplat, din iarnă şi până acum, şi urmează să oficializăm relaţia.

În ce constă relaţia asta?
Va fi… Ei vor fi finanţatorii noştri pe o perioadă, sperăm noi, cât mai lungă.

Finanţatori. Asta înseamnă că vor fi acţionari majoritari?
Deocamdată, ca şi sponsorizare, pentru că la nivelul ăsta, îţi dai seama, e greu să te gândeşti că poţi să produci ceva la Liga 3.

Eu nu mă refeream la profit. Voiam să ştiu dacă sunt acţionari sau doar sponsori.
Păi, acţionari majoritari, din ce ştiu eu, sunt în societăţile pe acţiuni. Dar, la momentul acesta, noi nu suntem o societate pe acţiuni. Ei vor fi oamenii care vor suporta greul bugetului.

Am înţeles. Şi deciziile majore cine le va lua la club?
Deciziile… Până acum, le-am luat împreună. Şi cred că aşa se va întâmpla şi de acum încolo. Deci, parteneriatul a fost unul foarte serios. Tot ce s-a întâmplat, s-a întâmplat de comun acord.

Deci, înţeleg, deciziile importante pentru club vor fi luate de reprezentanţii Veolia împreună cu conducerea clubului. Voi reprezentând suporterii? Sau pe cine?
Nu, nu! Eu sunt preşedintele clubului. Deci, pe partea sportivă, noi ne-am ocupat. Eu cu Tavi Grigore. Tavi ca antrenor, eu ca preşedinte. Şi, în principiu, mai departe aşa se va întâmpla. Pe partea sportivă. Pe celelalte părţi, vom fi împreună.

Îmi este în continuare neclar. Dacă voi veniţi cu un plan care implică o anumită sumă şi ei vor spune că pot oferi doar atât sau că nu sunt de acord, cine va avea ultimul cuvânt?
Păi, până acum nu s-a pus problema de genul ăsta pentru că totul s-a făcut de comun acord. Deci, nu s-a… Noi n-am venit cu sume… Noi vrem să venim cu un salariu, sau cu un buget de cheltuieli pentru Liga 3, dar de promovare.

Da.
Deci, nu s-a pus problema ca noi să venim cu nişte sume... Sau ei să vină cu nişte sume şi să nu picăm de acord. Şi sper ca aşa să fie şi pe mai departe. A fost un consens, din punctul ăsta de vedere.

Da, dar se poate ajunge, la un moment dat, la nişte diferenţe de opinie.
Asta... Nu pot să zic nu, dar până la momentul acesta n-au existat niciun fel de diferenţă de opinie. Totul a fost... Relaţia a fost foarte bună şi eu cred că aşa va fi şi pe mai departe.

„Nu primim şi nici n-am cerut bani de la buget“

Bani de la Primăria Ploieşti, de la autorităţile publice, primiţi?
Haha, nu! Nu primim şi nici n-am cerut.

Înţeleg, din tonul tău, că nici nu vă interesează.
Nu. Nu ne interesează.

Am înţeles. Deci obiectivul, în sezonul următor, este promovarea în Liga 2...
Sezonul următor... Da, este obiectiv clar: promovarea.

Vă ajunge lotul pe care îl aveţi acum? Sau îl remaniaţi masiv?
Nu ştiu dacă e remaniere masivă, dar cu siguranţă vor veni jucători care să crească valoric echipa.

Mulţi?
(ezită) N-aş putea spune un număr. Avem anumite locuri în echipă care trebuie întărite. Nu vrem să aducem foarte mulţi, vrem să aducem jucători valoroşi.

Aveţi deja o listă?
Păi, deja am semnat cu Arnăutu şi cu Puchea, iar acum suntem în discuţii cu o serie de alţi jucători.

„Suporterii au trei reprezentanţi în Consiliul de Administraţie“


Coregrafie afişată de fanii Petrolului la barajul de promovare în Liga 3, în urmă cu două săptămâni. FOTO: Contul de Facebook "Petrolul 1924"

Relaţia cu suporterii care mai este acum, după venirea Veolia?
Relaţia cu suporterii e foarte bună! Având în vedere că la un meci de Liga 4 au fost 13.000 de spectatori...

Mă refer la relaţia instituţională, având în vedere că, până la un anumit punct, ei au finanţat proiectul şi clubul.
Da, ei au contribuit major la ce s-a întâmplat până în iarnă. Iar din iarnă, lucrurile au intrat pe un făgaş normal din momentul în care a venit partener, lângă noi, Veolia. Dar ei au fost şi vor fi întotdeauna un punct de sprijin, din punctul meu de vedere.

Suporterii fac parte, în continuare din conducere?
Da, au trei reprezentanţi în Consiliu.

În câţi ani vezi realizabilă promovarea în Liga 1?
Noi ne dorim cât mai repede...

Toată lumea îşi doreşte cât mai repede. Eu întrebam despre un orizont de timp care ţie ţi se pare realist şi obiectiv.
Eu aş vedea promovarea în maximum trei ani. Clar, discuţia de la Liga 3 la Liga 2 nu-şi are sensul, pentru că noi ne dorim să promovăm imediat. Urmând ca, din Liga 2 în Liga 1... Eu ştiu... În maximum doi ani, dacă nu chiar din primul an.

Discuţia asta ai avut-o şi cu cei de la Veolia şi cu suporterii? Toată lumea e de acord?
Păi, noi ne dorim să revenim cât mai repede în prima ligă. Acum, mai sunt şi alţi competitori, mai sunt şi alţii care vor să promoveze... Noi facem toate eforturile să promovăm cât mai repede. E greu de prevăzut că vom trece ca prin brânză din Liga 3 în Liga 2. Deci, de aceea zic şi îmi iau maximum trei ani, pentru că n-aş putea să zic acum că vom promova an de an. Mi-aş dori treaba asta, dar...

Veniturile preconizate pentru jucători la Petrolul în Liga 3: „1.700 de lei net plus prime de obiectiv. Şi seriozitatea primirii banilor la termenul stabilit“

Bugetul, pentru sezonul următor, este de 400.000 de euro...
Bugetul... Va fi... Eu ştiu... Pe acolo, pe undeva, va fi de promovare, pentru o echipă care îşi doreşte să promoveze. Ne dorim să dăm salarii decente pentru nivelul Ligii 3 şi să asigurăm seriozitatea primirii banilor la termenul stabilit.

Ce înseamnă un salariu decent pentru nivelul Ligii 3?
Undeva, la 1.500-1.700… Media.

De euro sau de lei?
De lei. 1.700 de lei.

Net?
Da.

Cu primă de obiectiv? Sau doar salariile?
Cu prime. Pentru că şi aici este un aspect extrem de important, ca băieţii să-şi muncească banii, să-şi îndeplinească obiectivele.

„Suntem 13 angajaţi la club. Cu tot cu cei cinci de la centrul de copii şi juniori“


Mircea Dridea, legendarul campion al Petrolului din anii '50-'60, şi Cristi Vlad, actualul preşedinte. Dridea, marcator în celebrul 3-1 din Petrolul - Liverpool, din Cupa Campionilor, singura victorie a unei echipe româneşti contra "cormoranilor", a pus la dispoziţie, vara trecută, clubul înfiinţat de el pentru ca "găzarii" să o ia de la capăt, din Liga 4. FOTO: Contul de Facebook al lui Cristi Vlad

Pentru promovarea în Liga 1, cam ce buget estimezi? Chivorchian îmi spunea anul trecut că Juventus Bucureşti a avut buget de 1.000.000 de euro.
Tot cam pe-acolo, pentru că în milionul ăsta de euro bugetezi şi centrul de copii şi juniori care trebuie foarte bine susţinut, înseamnă şi alte cheltuieli pe care le ai. Adică nu înseamnă doar salarii şi prime. Înseamnă şi multe alte cheltuieli adiacente. Adică, tot în jurul a 1.000.000 de euro.

Căutaţi şi alţi sponsori în afară de Veolia?
Căutăm parteneri serioşi, care să iubească clubul aşa cum o facem şi noi.

Acum, câţi angajaţi sunt la club?
Cu totul, vreo 13. Cu tot cu cei cinci angajaţi de la centrul de copii şi juniori.

13? Aşa puţini?
Da, păi, aşa s-a plecat. Urmează să ne dezvoltăm, nu putem să ducem activitatea aşa puţini oameni.

„Nu mi se pare complicată meseria de preşedinte de club, dar stresul şi responsabilitatea sunt foarte mari“

Cum te simţi în postura asta de şef de club? Bănuiesc că eşti pentru prima oară preşedinte.
Este o muncă ce mă onorează, o muncă foarte grea, pentru că este un club extrem de mare şi extrem de iubit. Eu am o oarecare experienţă. Tu ştii foarte bine că eu am fost şi la SC FC Petrolul în perioada de cupe europene şi în perioada bună a clubului. Dar învăţ foarte multe şi încerc să evoluez şi să cresc odată cu clubul, din punct de vedere profesional.

Ţi se pare mai complicat decât te aşteptai?
Nu mi se pare complicat, stresul este foarte mare şi responsabilitatea este foarte mare. Complicat... Nu pot să spun că este complicat, că vin tot din fotbal, ştiu ce şi cum. Ideea e că nu sunt singur. Lucrurile le facem împreună şi asta e foarte important. Deciziile nu le iau singur, ne consultăm, suntem mai mulţi...

Interesant.
Da. Sunt în contact permanent şi cu domnul Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România, care a fost tot timpul lângă noi. De-asta spun, legat de toate deciziile pe care le-am luat până acum, n-au apărut disensiuni pentru că lucrurile sunt clare şi toţi mergem pe aceeaşi linie.

Am o curiozitate. Mi-ai spus că stresul este foarte mare, şi îmi închipui că este, dar în condiţiile în care mari probleme cu promovarea nu aţi avut în sezonul trecut, care a fost sursa majoră de stres?
Păi, au fost foarte multe probleme, în sensul că noi am pornit, practic, de la nimic. Absolut. De aici şi până la a pune lucrurile în mişcare, mai ales că ne doream foarte tare... Ideea de la care am plecat noi a fost aceea ca Petrolul să nu moară.

„Este foarte important ca suporterii să creadă în tine. Iar eu cred că le-am respectat aşteptările“

 


Cristi Vlad a jucat în meciul retur al barajului de promovare ultimul său meci oficial din cariera de fotbalist. Intrat pe teren în minutul 84, în locul căpitanului Claudiu Tudor, preşedintele Petrolului a fost aplaudat la scenă deschisă, iar numele său a fost scandat de toţi cei 14.000 de spectatori prezenţi în tribune. Foto: Ziarul Prahova

Tu cum ai fost cooptat în proiect? Cum ai ajuns în el? Cine ţi-a propus să devii preşedinte?
Păi... Suporterii au propus treaba asta. La discuţii, pentru că au fost foarte multe discuţii anul trecut, în vară, despre cum o să facem, cum pornim la drum... Ei au venit cu propunerea asta.

Cât ţi-a luat ca să accepţi? O zi, două, o săptămână?
Nu m-am gândit nicio secundă pentru că e un lucru care m-a onorat, deşi ştiam că va fi foarte greu. Deci, nu m-am gândit, am fost doar onorat de propunerea lor, pentru că este foarte important ca suporterii să creadă în tine şi eu cred că le-am respectat aşteptările.

V-aţi făcut o proiecţie, cam cum va arăta grupa din care veţi face parte în Liga 3?
Da. Aşteptăm împărţirea federaţiei. Noi suntem pregătiţi pentru oricare din seriile în care am fi repartizaţi. Obiectivul rămâne clar, promovarea în Liga 2.

Cu cei de la federaţie aţi avut vreo discuţie până acum?
Deocamdată, nu. Este în curs de definitivare dosarul de afiliere la FRF şi... Probabil că vom merge săptămâna asta acolo, avem termen până pe 20. După ce vom fi afiliaţi, vom fi membri cu drepturi depline.

Sunt semne tot mai evidente că, în sezonul 2018-2019, se vor face patru locuri promovabile din Liga 2 în Liga 1.
Eu cred că fotbalul românesc are nevoie de echipele cu tradiţie. Pentru că este foarte important ca echipele cu tradiţie să fie în prim-planul fotbalului.

Câţi abonaţi aveţi la meciuri?
Am avut, în sezonul trecut, în jur de 1.000. Urmează ca, săptămâna viitoare, să punem în vânzare abonamentele pentru noul sezon. Noi sperăm să avem cât mai mulţi.


Echipa Petrolul care a promovat în Liga 3, după 2-2 pe „Ilie Oană“ din Ploieşti, cu Dentaş Tărtăşeşti (campioana Judeţului Dâmboviţa): Marinică - Catană, Prunescu, Frâncu, Velisar - Cl. Tudor (cpt.)(Cr. Vlad 84'), D. Chiriţă (Niţescu 86') - N. Popescu,  G. Păun (Butufei 46'), D. Gheorghe - Rol. Stănescu (Ad. Vintilă 46'). Antrenor: Octavian Grigore

Marcatori: Adrian Vintilă (68'), Nini Popescu (86') / Florin Leţu (7'), Florin Sandu (90+8')
În prima manşă a barajului, scorul fusese 3-0. Marcatori: Claudiu Tudor (47'), Jean Prunescu (69'), Nini Popescu (86')

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.