Ce Rapid joacă pe Giuleşti? AFC a trimis cerere la Clubul Sportiv, dar e acuzată că nu are palmaresul, că e înglodată în datorii şi e legată de Copos. "Aristocraţii" s-au asociat cu Mişcarea Feroviară şi CS Rapid

7 aug 2016 9692 afişări Comentează şi tu Special
Ce Rapid joacă pe Giuleşti? AFC a trimis cerere la Clubul Sportiv, dar e acuzată că nu are palmaresul, că e înglodată în datorii şi e legată de Copos. "Aristocraţii" s-au asociat cu Mişcarea Feroviară şi CS Rapid 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15552716/2/cerere-afc-de-meciuri-pe-giulesti.jpg

E destul de clar, în acest moment, că moştenirea Rapidului se va împărţi, cel puţin deocamdată, în două: AFC Rapid, acţionar minoritar în falimentarul SC FC Rapid SA, şi Mişcarea Feroviară Rapid, formaţie sprijinită de Ministerul Transporturilor, CS Rapid şi Clubul Aristocratic Rapid.

AFC Rapid, al cărei preşedinte este Horia Manoliu, fost angajat la SC FC Rapid SA, s-a mişcat mai repede şi s-a înscris în Liga 5 (campionat organizat de AMFB), a înregimentat foştii angajaţi ai defunctei FC Rapid şi a făcut cerere să joace, cu tarif preferenţial, pe Stadionul Giuleşti.

Lucrurile sunt complicate pentru că personalităţile din Clubul Aristocratic Rapid şi unii suporteri s-au raliat proiectului conceput de Vali Caciureac, preşedinta Clubului Sportiv Rapid, şi susţin clubul Mişcarea Feroviară Rapid – entitate aflată sub egida Ministerului Transporturilor, la fel ca şi CS. Această formaţie ar trebui să se înscrie în Liga 5 în zilele următoare.

AFC Rapid a trecut la contact adresa e-mail a clubului lui Valerii Moraru!


Cererea ca AFC Rapid să joace pe Stadionul Giuleşti redactată de Horia Manoliu

În acest context, după primele mutări ofensive ale lui Horia Manoliu – omul despre care se bănuieşte în interiorul mişcării rapidiste că ar fi interfaţa lui George Copos – a urmat reacţia.

Manoliu a trimis o cerere (o puteţi citi alăturat în facsimil exact aşa cum a fost redactată de autor) către Clubul Sportiv, în care proclamă AFC Rapid drept deţinătorul palmaresului, continuatorul de drept al FC Rapid şi cere să joace pe Giuleşti cu tarif preferenţial.

Numai că unele amănunte stârnesc nedumerire. Într-un interviu acordat ProSport săptămâna trecută, Manoliu a subliniat că nu are nicio legătură cu Valerii Moraru, dar adresa de e-mail trecută ca punct de contact pe cererea trimisă la Clubul Sportiv este fcrapid@outlook.com, care aparţine SC FC Rapid SA a lui Valerii Moraru!

Unul din acţionarii minoritari îi cere lichidatorului judiciar să anuleze cesionarea palmaresului de la SC FC Rapid către AFC Rapid

Ştampila este inscripţionată Asociaţia Fotbal Club Rapid Bucureşti, dar are – de asemenea – sigla SC FC Rapid SA a lui Valerii Moraru. Aceasta este făcută, probabil, în virtutea Articolului 26 din Statutul SC FC Rapid SA, introdus de George Copos în 2010 şi care stipulează că „în caz de lichidare a Societăţii, dreptul de joc în competiţiile interne şi internaţionale va fi cesionat, cu titlu gratuit, Asociaţiei Fotbal Club Rapid Bucureşti“.


Paragraful din Statutul SC FC Rapid introdus de Copos în 2010 şi pe care acţionarul minoritar Adrian Matei vrea acum să-l anuleze în justiţie

Copos a deţinut AFC Rapid până la începutul lunii aprilie a acestui an, când a cedat clubul către alte persoane, între care Horia Manoliu (fost angajat) şi Octav Cobzărean (om de afaceri foarte apropiat de Copos).

Într-un interviu acordat ProSport, doctorul Mihai Pîrvu, preşedintele Clubului Aristocratic Rapid, a afirmat că Horia Manoliu l-a minţit, ascunzându-i faptul că ar mai avea şi alţi asociaţi la AFC Rapid.

Însăşi chestiunea palmaresului este sub semnul întrebării. Horia Manoliu a afirmat, pentru ProSport, că „nu crede“ că George Copos ar fi lăsat problema palmaresului nerezolvată, dar Vali Caciureac, preşedinta CS Rapid, a dat asigurări, tot prin intermediul publicaţiei noastre, că palmaresul 1923-1994 este la gruparea sa.

Mai mult decât atât, Adrian Matei, unul dintre suporterii care deţin 1% din acţiunile la SC FC Rapid SA şi care susţin proiectul renaşterii echipei sub semnul Ministerului Transporturilor, a declarat pentru ProSport că acel paragraf din Statut invocat de AFC Rapid este nul. „Voi solicita lichidatorului judiciar anularea cesiunii drepturilor sportive, emblema, palmaresul şi toate celelalte. Menţinerea acestei cesiuni înseamnă că patrimoniul FC Rapid SA este diminuat, astfel că se lezează drepturile creditorilor, un activ valorificabil a fost transmis cu titlu gratuit“, şi-a motivat acţiunea Adrian Matei, care are şi calitatea de creditor după ce a cumpărat o creanţă modică.

Dacă acest demers ar avea câştig de cauză – cel mai probabil, diferendul se va finaliza tot în instanţă –, atunci marca Rapid, cu palmaresul 1994-2016 şi sigla actuală, vor fi scoase la licitaţie. Lichidatorul judiciar Aurel Brihac a declarat deja pentru ProSport, în urmă cu două săptămâni, că e interesat de valorificarea mărcii pentru a mai stinge din datoriile lăsate de Valerii Moraru.

Indiferent de deznodământul luptelor descrise mai sus, în acest moment, scriptic vorbind, palmaresul SC FC Rapid SA nu aparţine încă AFC Rapid din simplul motiv că nu s-a încheiat procedura de lichidare a societăţii. Măcar pe hârtie mai există încă posibilitatea ca actualul patron al FC Rapid SA, Valerii Moraru, să plătească urgent toţi cei 4,5 milioane de euro datorii şi să ceară instanţei reinserţia societăţii în circuitul economic. Această posibilitate e, desigur, doar teoretică, dar până când SC FC Rapid SA nu va fi radiată de la Registrul Comerţului nimeni nu poate pretinde că moşteneşte palmaresul şi marca. După cum am scris mai sus, acestea sunt râvnite şi de lichidator, care doreşte să le scoată la licitaţie.

Pe Giuleşti e loc de un singur Rapid


Pe stadionul Rapid e loc de o singură echipă, a dat asigurări Vali Ionescu Caciureac, preşedinta CS Rapid. Rămâne de văzut care va fi această formaţie. FOTO: Mediafax

Peste toată această încurcătură a mai apărut şi acuzaţia că AFC Rapid, în calitate de continuatoare a UFC Rapid (aşa cum a afirmat Horia Manoliu pentru ProSport), ar fi cufundată în datorii. Doctorul Mihai Pîrvu a afirmat, în interviul menţionat mai sus, că AFC Rapid datorează Corvinului Hunedoara 900.000 de dolari şi mai are alte zeci de mii de euro datorii către alte persoane şi instituţii.

Aceasta fiind conjunctura, e greu de spus ce echipă Rapid va juca din septembrie, în Liga 5, pe Stadionul Giuleşti. Atât cei care susţin AFC, cât şi cei care sprijin[ Mişcarea Feroviară afirmă că dispun de posibilitatea financiară de a merge înainte şi revendică spiritul rapidist.

Cert este, conform celor declarate de Vali Caciureac pentru ProSport, în exclusivitate, săptămâna trecută, că pe Giuleşti va fi loc de o singură echipă Rapid.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.