Povestea vieții maestrului Ion Cupen: talentul urmărit de umbra Securității. Citește și omagiul adus de Cupen în 2007 marelui Nicolae Dobrin, unul dintre textele emoționante scrise de regretatul ziarist

Autori: Bitescu Wili, Costin Negraru Publicat: 23 May. 2014, 18:50 Actualizat: 25 May. 2014, 13:00 Special
Povestea vieții maestrului Ion Cupen: talentul urmărit de umbra Securității. Citește și omagiul adus de Cupen în 2007 marelui Nicolae Dobrin, unul dintre textele emoționante scrise de regretatul ziarist

Și-a început cariera la „Sportul”, ca apoi talentul său să treacă, pe rând, prin mai toate redacțiile importante din România. Câștigător a numeroase premii, Ion Cupen a plecat din această lume vineri dimineață, în jurul orei nouă, iar duminică urmează să fie înmormântat la cimirul Mărcuța din Capitală. Trupul neînsuflețit al marelui ziarist va fi depus sâmbătă la capela cimitirului.

  • Ion Cupen avea mai multe probleme medicale grave, printre care afecțiuni cardiace și diabet. A fost internat în spital, dar a semnat pe proprie răspundere ordinul de externare în ciuda faptului că starea sa se înrăutățise: își dorea să moară

  • Unul dintre momentele care i-au marcat viața jurnalistului s-a consumat în anii studenției, când, după o scrisoare acidă trimisă lui Tudor Arghezi, pe care-l acuza că a pactizat cu comuniștii, a fost urmărit și persecutat de Securitate

Geniul care n-a mai vrut să trăiască

Ion Cupen s-a stins din viață la capătul unei lupte la care renunțase de mult timp. Joi a cerut să fie lăsat să plece din spital, chiar dacă starea sa de sănătate era din ce în ce mai fragilă, iar în aceeași zi, spun apropiații săi, ziaristul ar fi cerut să i se aducă otravă. Suferința ultimilor ani, cauzată de pierderea soției, l-a făcut pe Ion Cupen să îmbrățișeze ideea morții, iar puținele clipe de liniște le găsea doar în compania a două animale dragi sufletului său: o pisică și un câine maidanez pe care îi salvase de pe străzi. Considerat a fi unul dintre cei mai talentați ziariști ai generației sale, Cupen a refuzat să mai scrie în ultima perioadă a vieții. „Nu mai pot”, era răspunsul care însoțea imediat solicitările celor care voiau ca talentul său să umple din nou paginile ziarelor. În ProSport, Ion Cupen a încetat să mai scrie în 2007, invocând motive personale. A mai avut colaborări cu Evenimentul zilei, Gazeta Sporturilor și Sport Total FM. 

În 2005, la Gala Premiilor Ioan Chirilă, Ion Cupen (dreapta) a fost câștigătorul premiului pentru „editorialistul anului”

Persecutat de Securitate după o „anonimă” trimisă lui Arghezi

Momentul care a influențat cumplit existența lui Ion Cupen s-a petrecut în 1961, atunci când acesta era un simplu student. Revoltat de atitudinea obedientă a cunoscutului poet Tudor Arghezi față de regimul comunist, studentul Cupen a decis să îi trimită acestuia o scrisoare anonimă cu titlul  „Bătrâne scriitor”, în care își manifesta dezamăgirea. Pasaje din acea scrisoare au fost publicate în urmă cu câțiva ani de Gazeta Sporturilor.

  • V-ați vândut, dumneavoastră, care vă încrustaserăți de mult pe crucea de aur a marilor talente literare. Dar fericirea trece prin stomac și se poate că nu există nici o excepție chiar dacă este vorba despre scriitori excepționali. De la înălțimea vârstei și aureolei ce vă înconjoară, v-ați năpustit mai deunăzi asupra unui coleg de breaslă ce a putut așterne pe hârtie o capodoperă de cronică de familie. Ce contează că și-a părăsit țara, când s-a dus acolo unde mintea este slobodă și condeiul descătușat? V-ați vândut. Ne-ați adus dezamăgire, maestre Arghezi, și ea se va transforma în oroare dacă, iertați-mă, pe lăcașul dumneavoastră de veci se va înălța un stâlp ca la comuniști și ca la Sadoveanu. 

Scrisoarea anonimă trimisă de tânărul studen Ion Cupen a fost interceptată de Securitate, care, în anii următori, a reușit să îl indentifice drept autor după mai multe expertize grafologice. Cupen și-a asumat scrisoarea, dar, în ciuda faptului că pedeapsa inițială a fost una blândă, ziaristul a rămas mult timp în atenția Securității. Acest lucru, spun oamenii care au lucrat alături de marele jurnalist, i-a afectat inclusiv meseria, el fiind unul dintre cei care aveau mari greutăți în a părăsi teritoriul țării, chiar și în deplasări în interes de serviciu. „Unii au învârtit continentele pe degete. Eu am reușit să ajung o dată, după mari negocieri, până în Bulgaria”, povestea Cupen cum mergeau lucrurile în presa sportivă de dinainte de 1989.

Omagiu adus la moartea lui Dobrin

Poate cel mai emoționant text scris de maestrul Ion Cupen a fost un ultim omagiu adus lui Nicolae Dobrin, în iulie 2007, atuni când „Prințul din Trivale” trecea în neființă. Editorialul a fost publicat în „Evenimentul Zilei” și este reluat acum de ProSport.

Câteodată simt nevoia să cobor pe o frânghie de mătase în groapa cu amintiri.
Să cotrobăi prin cioburile lor, să le șterg de colb, să încerc să reconstitui scene marcante și personaje de neuitat. Și să le salt pe muchia prezentului ca pe niște fragmente ale unor povești fără de început și fără de sfârșit.
Mă gândesc la Dobrin. Singurul cuvânt din limba română pe care îl cunoștea marele Eusebio la descinderea sa recentă pe meleaguri clujene. Nici că s-ar putea o flatare mai emoționantă. Într-adevăr, Dobrin a fost un exemplar unic. Urcase de jos, de pe Ștrandul Argeșului, o pajiște tăiată de râu, dispărută azi, pe care puștimea încingea meciuri non-stop.

Talent precoce, a debutat la 14 ani în prima divizie. A uimit prin tehnicitate desăvârșită, rafinament, simț tactic, șut parșiv, altruism și fair-play. Dribla năucitor, cu privirea sus, parcă pentru a dibui un alt orizont, mai larg, doar la îndemâna lui. Lansa coechipierii pe poteci știute numai de el, întotdeauna nepăzite de adversar. Farmec, culoare, eficacitate. Și o continuă desconsiderare a prejudecăților, mototolind cu zâmbetul pe buze regulamentele posace ale vieții sportive.

Noi, gazetarii, îl numisem pe Dobrin „Prințul din Trivale”. Un titlu nobiliar retras în anii ’80, când vremurile se aspriseră, pentru a nu umbri cumva cultul deșănțat al personalității rezervat unui singur om. L-ați ghicit. E vorba de Dictator, același care a stopat transferul piteșteanului la Real Madrid, ce și-l dorea cu ardoare.
N-am să pot pricepe niciodată ce a fost în mintea despotului. Să nu se creeze un precedent sau teama de a înstrăina un bun național, încăpând în același talger cu, să zicem, Coloana Infinitului sau Arcul de Triumf?
Inutil să mai spun că Dobrin avea țara la picioare și județul natal la degetul mic. Simpla apariție pe stradă stârnea furori și năștea alaiuri. Pe tava recunoștinței de a-i fi contemporan, toată lumea cotiza. Odată, după un meci în care strălucise, ca de obicei, am avut onoarea să-i fiu tovarăș la stropirea evenimentului. După un ritual pe care nu-l cunoșteam, s-a aburcat apoi la volan, cu mine în dreapta, a luat un viraj scrâșnit pe contrasens, pe sub cozoroacele milițienilor de la Circulație, care-l salutau respectuos.
A oprit îin curtea stadionului, unde pâlcuri de admiratori comentau încă partida. A întredeschis geamul de la portieră. Inși bine hrăniți după înfățișare, parlagii, aveam să aflu, s-au repezit cu chiote de fericire, înghesuind prin crăpătura geamului teancuri de bancnote, ce i-au umplut poala. O contribuție mândră la pușculița fără fund a Prințului.

Dintre toate ofrandele cu iz de seif, de bar sau de budoar, una singură s-a lipit pe veșnicie de sufletul marelui fotbalist. Atunci când, într-o iarnă, aflat cu echipa în cantonament la Cabana Voina, un pui de țăran, adulmecându-i urma, a luat sub tălpi pe un ger năprasnic vreo 14 kilometri pentru a-și întâlni idolul. L-a găsit la masă. S-a apropiat sfios, tăcut, lăcrămând de emoție și i-a întins o portocală scoasă de sub suman. După care a dispărut ca un abur.

Omagii, Prințule din Trivale!”


Articol scris de Cătălin RUSU

Autori: Bitescu Wili, Costin Negraru Publicat: 23 May. 2014, 18:50 Actualizat: 25 May. 2014, 13:00 Special
Pe aceeași temă
Mihai Bendeac intervine în scandalul cu Alex Velea și îl face praf pe Abi Talent: „Abi este…”
Mihai Bendeac intervine în scandalul cu Alex Velea și îl face praf pe Abi Talent: „Abi este…”
Jabba jihadistul, un uriaş de peste 250 de kilograme şi unul dintre cei mai cruzi lideri ISIS, a fost arestat în Irak
Jabba jihadistul, un uriaş de peste 250 de kilograme şi unul dintre cei mai cruzi lideri ISIS, a fost arestat în Irak
S-a dat LEGE! Ce PENSIE primesti daca nu ai cotizat DELOC la stat
S-a dat LEGE! Ce PENSIE primesti daca nu ai cotizat DELOC la stat
Film pentru adulţi, turnat într-un apartament închiriat. Reacţia neaşteptată a proprietarei
Film pentru adulţi, turnat într-un apartament închiriat. Reacţia neaşteptată a proprietarei
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus Lopetegui arbitrului la pauza
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus ...
Cum fac amor africanii. Practica care șochează întreaga lume!
Cum fac amor africanii. Practica care șochează întreaga lume!
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
E ca nouă, BOSS. Nu bate, nu troncăne. Ce probleme a avut acest VW Golf VI cumpărat de la un samsar?
E ca nouă, BOSS. Nu bate, nu troncăne. Ce probleme a avut acest VW Golf VI cumpărat de la un samsar?
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut parte agresorul
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut ...
CAPCANĂ uriaşă: METODA prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi TOATE actele în regulă şi nu aţi încălcat nicio regulă
CAPCANĂ uriaşă: METODA prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi TOATE actele în regulă şi nu aţi încălcat ...
NAVA ce putea SALVA pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă. Situaţia INCEDIBILĂ care este CONDAMNATĂ şi după mai bine de 100 de ani
NAVA ce putea SALVA pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă. Situaţia INCEDIBILĂ care ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
Schimbări pentru șoferi! Cum se va face înmatricularea în 2020. Ce pățesc cei care nu respectă legea
Schimbări pentru șoferi! Cum se va face înmatricularea în 2020. Ce pățesc cei care nu respectă legea
Guvernul Orban, lovitură dură pentru pensionari și copii. Ce se întâmplă cu banii de pensii și alocații
Guvernul Orban, lovitură dură pentru pensionari și copii. Ce se întâmplă cu banii de pensii și alocații
Dumnezeu sa-l ierte! Artistul roman care a fermecat GENERATII intregi A MURIT! ULTIMA ORA
Dumnezeu sa-l ierte! Artistul roman care a fermecat GENERATII intregi A MURIT! ULTIMA ORA
BREAKING NEWS: Categoria de salriaţi care primesc 4 ZILE DE CONCEDIU în plus. De CONCEDIU în PLUS beneficiază cei care....
BREAKING NEWS: Categoria de salriaţi care primesc 4 ZILE DE CONCEDIU în plus. De CONCEDIU în PLUS beneficiază cei care....
Lovitură cruntă pentru Meghan Markle! Copilul va rămâne cu Prințul Harry după divorț
Lovitură cruntă pentru Meghan Markle! Copilul va rămâne cu Prințul Harry după divorț
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
S-a logodit cu un bărbat cu 31 de ani mai mare şi susţine că nu e vrea banii lui: A fost dragoste la prima vedere
S-a logodit cu un bărbat cu 31 de ani mai mare şi susţine că nu e vrea banii lui: A fost dragoste la prima vedere
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Bombă în showbiz: s-au logodit în secret! După o relație tumultoasă, iată că în sfârșit actorul și-a găsit fericirea în brațele unei superbe blonde
Bombă în showbiz: s-au logodit în secret! După o relație tumultoasă, iată că în sfârșit actorul și-a găsit fericirea ...
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Horoscop de Weekend cu Neti Sandu! Trebuie să fie în gardă aceste zodii
Horoscop de Weekend cu Neti Sandu! Trebuie să fie în gardă aceste zodii
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! I-au spart "lacătele" mentale printr-o manevră a detectivilor americani din anii '80
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! ...
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate