PETRESCU 50 | Romario Benzar şi moştenirea numărului 2. Greutatea tricoului purtat de Petrescu, Contra şi Săpunaru

22 dec 2017 1274 afişări Special
PETRESCU 50 | Romario Benzar şi moştenirea numărului 2. Greutatea tricoului purtat de Petrescu, Contra şi Săpunaru

În lumina reflectoarelor s-au aflat mereu Hagi, Lăcătuş, Mutu, Dorinel Munteanu, Viorel Moldovan, Ilie Balaci... Cei care aveau puterea de a decide un meci. Cei care primeau între linii şi marcau un gol ce avea să bucure milioane de români. Lor li se putea reproşa o ratare, dar nu la fel de tare cum i se reproşa unui fundaş, sau unui portar, un gol încasat. Din spatele liniilor inamice te poţi întoarce numai ca un erou. De cealaltă parte a baricadelor, fundaşii trebuie să fie mereu la post şi să anihileze orice pericol. Nimeni nu te va ierta dacă vei face pasul greşit la ofsaid, pentru că astfel s-ar putea scrie povestea unui meci.

Asta nu înseamnă că nu poţi intra în istoria echipei naţionale din postura de fundaş, doar că e mai mult vorba de muncă şi disciplină, decât artă şi fineţe. Nume precum Popescu, Chivu sau Cornel Dinu ne-au rămas întipărite pe veci în memorie. Astăzi vorbim despre Dan Petrescu, cel mai selecţionat fundaş dreapta din istoria României, cu 95 de apariţii în tricoul galben. Component al "Generaţiei de Aur", Petrescu e ultimul fundaş dreapta care a făcut pasul la ofsaid în cadrul unui turneu final de Campionat Mondial. S-a retras din naţională după Campionatul European din 2000, după înfrângerea cu Italia din sferturi.

Pe urmele lui Dan Petrescu a venit Cosmin Contra. Jucat în centru la Europeanul din 2000, "Guriţă" a preluat ştafetă după retragerea "Bursucului" şi s-a instalat în partea dreaptă. Unul a jucat la Chelsea, altul la AC Milan. Ce vremuri... La EURO 2008, Contra a jucat pe poziţia pe care s-a consacrat, iar moştenirea lui Petrescu părea în siguranţă. Am aşteptat opt ani până să mai trăim o vară cu turneu final. Noile reglementări ale UEFA ne-au avantajat să ne calificăm la EURO 2016, unde am început eroic, dar am terminat ruşinos. Contra era retras de ceva timp, astfel că era momentul ca un nou fundaş dreapta să iasă în faţă. Ne-am bazat pe Cristi Săpunaru, în trecut câştigător al Ligii Europa cu FC Porto. Fost coleg cu Otamendi, Hulk sau Falcao. Un jucător care nu s-a dat niciodată înlături de la nimic.

Proiectul lui Hagi a început să dea roade. Daum ne-a propus un nou un nou număr 2 în formula de start, Romario Benzar. Campion cu Viitorul, jucătorul ajuns între timp la FCSB a debutat pentru România în meciul cu Muntenegru din preliminariile Campionatului Mondial din 2018, de la Cluj. A fost impecabil, a impresionat pe toată lumea şi a fost desemnat omul meciului la finalul celor 90 de minute. Se simţea munca "Regelui".

Va reuşi Benzar să se ridice la nivelul predecesorilor? Va ajunge să evolueze pentru o formaţie titrată din străinătate? Rămâne de văzut. Până atunci, Dan Petrescu rămâne cel mai selecţionat fundaş dreapta din istoria naţionalei.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.