Pas înapoi cu stângăcii. Premierul Cioloș spune pe Facebook că n-a intenționat să dezbine prin premierea preferențială a handbalistelor. Mesajul, corectat ulterior, are și o greșeală gramaticală

Autor: Matei Udrea Publicat: 02 Jan. 2016, 12:02 Actualizat: 03 Jan. 2016, 16:59 Special

După polemica din ultimele zile, produsă de premierea preferențială a handbalistelor și omiterea celorlalți medaliați la Mondialele din 2015, premierul României, Dacian Cioloș, a postat pe 31 decembrie, după prânz, pe contul său personal de Facebook, un mesaj de reconciliere.
Șeful guvernului spune că n-a urmărit să dezbine oamenii prin suplimentarea cu câte 60.000 de lei a premiilor pentru „bronzul” obținut la Mondiale de naționala feminină de handbal, deși efectul măsurii, dar și al intervenției purtătorului de cuvânt Dan Suciu, exact acesta a fost.

„Nu vreau să fiu eu cel care creează dezbinare”

„Prin premierea handbalistelor de la echipa națională, dorința guvernului a fost de a premia valoarea și performanța, și nu aceea de a dezbina. Nu are nimeni de câștigat din disputa lansată în ultimele zile, decât în măsura în care această dezbatere ne ajută să progresăm și nu să ne dezbinăm. Îmi propun să organizăm la începutul anului o discuție cu oamenii sportului, cu campionii sportivi pentru a vedea cum putem evita pe viitor astfel de situații și totodată cum ne putem organiza pentru competițiile care vin. Bunul nostru cel mai de preț cred ca este încrederea. Dezbinarea nu poate duce la nimic bun, mai ales în sport. Nu vreau să fiu eu cel care creează dezbinare. Mult succes tuturor sportivilor români in 2016! Noi vă vom fi alături!”, a scris Dacian Cioloș pe contul său personal de Facebook.
Inițial, premierul scrisese, în antepenultima propoziție din mesaj, „cel care crează dezbinare”. Userul George Lazăr i-a atras atenția: „Creează, nu crează”. Premierul a rectificat și i-a dat dreptate interlocutorului.

Atât modul în care a acționat, cât și a comunicat premierul pe parcursul întregii povești dovedește stângăcie și, mai ales, este în totală distonanță cu vorbele sale de pe Facebook. După ce Dacian Cioloș a anunțat în pripă suplimentarea primelor pentru handbalistele tricolore, de la 12.800 la 72.800 de lei pentru fiecare dintre fetele care au cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial din Danemarca, mai mulți sportivi medaliați și ei, în acest an, la Mondiale au reclamat tratamentul diferit din partea autorităților. Marian Drăgulescu, gimnast de opt ori campion mondial și de nouă ori campion european de-a lungul carierei, printre puținii sportivi de la care sperăm o medalie și la vară, la Olimpiada de la Rio, a fost purtătorul de cuvânt al grupului de omiși.
Lucrurile au escaladat neplăcut când Dan Suciu, purtător de cuvânt al guvernului, a intervenit la DolceSport pentru a lansa o mulțime de cuvinte grele la adresa lui Drăgulescu. Acestuia i s-a reproșat că are o „regretabilă atitudine revendicativă” iar „discursul său a degenerat”. Și mai grav, Suciu a făcut afirmații care au provocat rapid atât interpretări, cât și o polemică între sportivi. „Mi se pare o lipsă de solidaritate deplasată din partea domnului Drăgulescu”, a afirmat Suciu, care apoi a adăugat că „eu pot să vă asigur că pe viitor vom căuta soluții pentru mărirea premiilor, dar nu vom reveni asupra celor (n.r. – premiilor) deja acordate” – această ultimă afirmație sunând mai degrabă ca o asigurare bizară dată handbalistelor că nu li se vor micșora la loc sumele după acest scandal, decât ca o informare a celor nemulțumiți că nu au de ce să se aștepte ca și ei să fie premiați.

Părerea uluitoare a șefilor ascunși din handbal despre campionii din alte sporturi: nu fac audiență, concursurile durează prea puțin, nu scrie România pe ei, deci nu merită aceleași premii

Atacul venit din partea reprezentantului guvernului la adresa lui Marian Drăgulescu a pus imediat paie pe foc și a încurajat apariția unor discuții și metode de a le purta cel puțin la fel de nepotrivite. Sub acoperirea anonimatului, conducători din lumea handbalului s-au repezit la gimnast și s-au lansat în considerații deplasate, comparând spectatorii care vin la handbal cu cei din gimnastică și numărul concursurilor la care participă practicanții diverselor sporturi. Ba, mai mult, lui Drăgulescu aceiași oficiali ascunși sub protecția anonimatului i-au spus deschis că „premierea nu s-a făcut din banii lui”.
„Marian Drăgulescu are vreo 8 șanse la Europene și alte 8 la Mondiale, iar pentru fiecare medalie se fac premieri. În plus, Cristina Neagu este campioană mondială pe postul ei, a fost desemnată și MVP-ul turneului final, Valentina Ardean este campioană mondială pe postul ei, dar fetele nu au primit niciun ban pentru acest lucru. (…) La Campionatele Mondiale și Europene, în dreptul unui sport de echipă scrie România. La sporturile individuale se spune întâi de Marian Drăgulescu și abia apoi că reprezintă România. (…) Fetele nu au primit premierile din banii lui Marian Drăgulescu. Solidaritatea lui nu o văd! Iar faptul că handbalistele au avut parte de o primire specială la Aeroport și apoi la Guvern se datorează și lobby-ului făcut de federație. A cerut domnul Stoica să fie primiți gimnaștii la Salonul Prezidențial și nu s-a aprobabt acest lucru? A făcut domnul Adrian Stoica vreo solicitate la Guvern pentru a suplimenta primele? Apoi, o competiție la un sport de echipă durează 2-3 săptămâni, chiar și o lună de zile pentru fotbal. Din ce știu, la gimanstică este vorba de câteva zile. La handbal, fetele au meciuri oficiale săptămânal, chiar și câte 2-3, iar într-un an ajung la 70-80 de jocuri. Sunt câștigătoare de Liga Campionilor, de cupe europene și nu primesc nimic pentru acest lucru de la stat. Au creat emulație, reușesc să umple săli, s-au înființat fan-cluburi! Marian Drăgulescu are câteva concursuri pe an, în rest are numai antrenamente. Ca să nu mai vorbim de audiență, câți români se uită la un turneu final de handbal, baschet, volei și câți urmăresc o finală la un sport individual”, au fost părerile exprimate de conducătorii anonimi din handbal despre practicanții sporturilor individuale și despre performanțele lor.

Drăgulescu a evitat polemicile cu anonimii și a precizat că vrea doar echitate

Într-un interviu acordat pentru ProSport, Marian Drăgulescu a evitat să alimenteze această ceartă și a menționat că n-a dorit niciodată anularea premiilor primite de handbaliste, dar că dorește ca toți sportivii care fac performanță să fie tratați egal de statul român. „Doamne-ferește, cum să mă deranjeze că au primit fetele o răsplată meritată pentru munca lor? Nimeni să nu se gândească la așa ceva și e foarte urât dacă unii au insinuat asta, e o ticăloșie! Să fie clar: noi am cerut e-chi-ta-te! Atât, nimic în plus. Echitate din partea statului român în tratarea cetățenilor săi, a performerilor”, a precizat gimnastul.

Drăgulescu a adăugat că scuza găsită de Dan Suciu, cum că nu se pot face premieri retroactive, nu este valabilă: „Dacă voiau cu adevărat să facă un gest frumos, găseau soluții. Puteau să facă o gală a sportului românesc, de sfârșit de an, unde să fie premiați și ceilalți, nu doar handbalul. Modalități de a proceda corect față de toată lumea se găsesc, trebuie să existe însă și bunăvoință”.
Alin Petrache, președintele COSR, a adăugat, pentru ProSport, că această practică a multiplicării premiilor pentru anumiți sportivi – „de două ori, de trei ori, de patru ori” – nu e corectă și e de natură să producă, inevitabil, nemulțumiri. Șeful olimpismului a convocat sportivii medaliați la Mondiale în 2015 pentru o discuție pe 2 ianuarie 2016, atunci când va căuta împreună cu aceștia o modalitate de a îndrepta lucrurile.

Autor: Matei Udrea Publicat: 02 Jan. 2016, 12:02 Actualizat: 03 Jan. 2016, 16:59 Special
Pe aceeași temă
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
După 10 ani petrecuţi în Franţa, un sătmărean s-a întors în ţară şi cultivă „aurul gastronomiei”
După 10 ani petrecuţi în Franţa, un sătmărean s-a întors în ţară şi cultivă „aurul gastronomiei”
VIDEO Misterul monolitului metalic ajunge în România. Un obiect asemănător celui dispărut recent din Utah a fost descoperit în Piatra Neamţ
VIDEO Misterul monolitului metalic ajunge în România. Un obiect asemănător celui dispărut recent din Utah a fost descoperit ...
Gafa de PROPORTII a Barcelonei! Clubul a anuntat ca vine la Bucuresti pentru meciul de Champions League! Fanii unguri au luat FOC
Gafa de PROPORTII a Barcelonei! Clubul a anuntat ca vine la Bucuresti pentru meciul de Champions League! Fanii unguri au ...
HOROSCOPUL lunii decembrie. Zodia căreia îi merg toate peste așteptări luna aceasta
HOROSCOPUL lunii decembrie. Zodia căreia îi merg toate peste așteptări luna aceasta
Doliu uriaș în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă acasă
Doliu uriaș în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă acasă
Sute de mii de români, blocați în case! Veste șoc înainte de Sărbători. Totul se interzice
Sute de mii de români, blocați în case! Veste șoc înainte de Sărbători. Totul se interzice
COVID-19, mortal și după ce virusul dispare din organism! S-a îmbolnăvit, a fost declarată vindecată, dar a murit
COVID-19, mortal și după ce virusul dispare din organism! S-a îmbolnăvit, a fost declarată vindecată, dar a murit
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Țara în care femeile nu mai au voie să facă asta, nici măcar la ele în dormitor. Pedepsele sunt dure!
Țara în care femeile nu mai au voie să facă asta, nici măcar la ele în dormitor. Pedepsele sunt dure!
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Mutare BOMBĂ pentru Mutu! Cărei echipe îi va spune DA! Decizie lui șochează lumea fotbalului
Mutare BOMBĂ pentru Mutu! Cărei echipe îi va spune DA! Decizie lui șochează lumea fotbalului
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți o cred
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți o cred
Ai pus-o pe roată în câteva secunde şi ieşi din zăpadă pe loc - VIDEO
Ai pus-o pe roată în câteva secunde şi ieşi din zăpadă pe loc - VIDEO
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la durere la mânie
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la ...
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum! orice bărbat!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum! orice bărbat!
Barcelona, de râsul internetului: Clubul a confundat Budapesta cu Bucureşti!
Barcelona, de râsul internetului: Clubul a confundat Budapesta cu Bucureşti!
Cea mai mare dramă: Previziuni sumbre. România va ajunge la numai 10 milioane de locuitori. Facem autostrăzi, dar nu va avea cine să meargă pe ele
Cea mai mare dramă: Previziuni sumbre. România va ajunge la numai 10 milioane de locuitori. Facem autostrăzi, dar nu va ...
Avocatul lui Alex Bodi, declarații despre averea afaceristului! Suma colosală pe care a strâns-o fostul soț al Biancăi Drăgușanu anul trecut / VIDEO EXCLUSIV 
Avocatul lui Alex Bodi, declarații despre averea afaceristului! Suma colosală pe care a strâns-o fostul soț al Biancăi ...
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Cine este tânărul care își bate joc de Poliția Română? Beizadeaua a lovit cu mașina un polițist iar acum încearcă să mușamalizeze totul
Cine este tânărul care își bate joc de Poliția Română? Beizadeaua a lovit cu mașina un polițist iar acum încearcă ...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
Rita Ora își cere iertare după ce a încălcat restricțiile impuse de autorităț la petrecerea de ziua ei: ”A fost o eroare de judecată”
Rita Ora își cere iertare după ce a încălcat restricțiile impuse de autorităț la petrecerea de ziua ei: ”A fost ...