PANAMA PAPERS | Dezvăluiri bombă! Messi şi-ar fi ascuns banii în acelaşi loc cu Vladimir Putin. Documente incredibile au fost scoase la suprafaţă. Ce legături există între Roşia Montană, RAFO Oneşti şi cele peste 200.000 de offshore-uri din Panama

4 apr 2016 14344 afişări Special
PANAMA PAPERS | Dezvăluiri bombă! Messi şi-ar fi ascuns banii în acelaşi loc cu Vladimir Putin. Documente incredibile au fost scoase la suprafaţă. Ce legături există între Roşia Montană, RAFO Oneşti şi cele peste 200.000 de offshore-uri din Panama

O uriaşă scurgere de informaţii a zguduit tot Mapamondul. Nume mari din politica şi sportul mondial sunt implicate in cea mai mare scurgere de informaţii de până acum, Panama Papers. Pe scurt, este vorba despre peste 200.000 de offshore-uri înregistrate de o firmă de avocatură, prin care s-au spălat bani sau s-a urmărit sustragerea de la plata impozitelor. Printre nume apare cel al lui Lionel Messi, dar şi ale unor înalţi demnitari din FIFA.

Peste 100 de organizaţii media din lume, printre care şi câteva publicaţii cu reputaţie, precum The Guardian, Le Monde sau BBC, au lucrat împreună pentru cele mai mari dezvăluiri de acest gen din ultimii ani. Din România, cei de la RISE Project au fost cei care au pus umărul la ceea ce The Guardian scrie că este cea mai mare scurgere de informaţii din istorie. Cei peste 370 de jurnalişti din 78 de ţări deţin acum informaţii despre peste 200.000 de offshore-uri care au în spate câteva dintre cele mai mari personalităţi din lume.

Documentele aparţin firmei Mossack Fonseca, o casă de avocatură care are ca obiect de activitate deschiderea de firme paravan, în spatele cărora se ascund câteva dintre cele mai importante personalităţi din lume. Aceste offshorer-uri sunt folosite adesea pentru spălare de bani, mascarea mitei sau evaziune fiscală. Printre cele mai importante personalităţi descoperite până acum că au legături cu Mossack Fonsesc sunt Vladmiri Putin, tatăl lui David Cameron, Bashar Al-Assad, regele Arabiei Saudite, Michel Platini sau Lionel Messi. Potrivit celor de la The Guardian, din aceste documente reiese faptul că Vladimir Putin ar fi ascuns prin aceste firme nu mai puţin de două miliarde de dolari. În documentele ajunse în posesia jurnaliştilor apar numele preşedintele Rusiei şi ale mai multor apropiaţi ai acestuia.

FIFA, o nouă pată uriaşă

Potrivit dezvăluirilor, şi FIFA este implicată în această “pânză de păianjen”. Se pare că există o legătură strânsă, abia acum scoasă la lumină, între Juan Pedro Damiani, membru în comisia de etică a FIFA, şi Eugenio Figueredo, fost vicepreşedinte al FIFA, acuzat recent de corupţie, cu firma de avocatură Mossack Fonseca. Astfel, FIFA ar primi o nouă lovitură în ceea ce priveşte capitolul de credibilitate, unul deja lovit în ultimii ani şi care abia mai stă în picioare.

Documentele din Panama indică faptul că firma de avocatură a lui Juan Pedro Damiani, membru în comisia de etică a FIFA, are relaţii de afaceri cu persoane implicate în scandalul FIFA – mai precis cu fostul vicepreşedinte Eugenio Figueredo, care ar fi primit mită pentru acordarea unor drepturi de televizare. Documentele dezvăluie faptul că firma de avocatură a lui Damiani din Uruguay a reprezentat un offshore conectat la Hugo şi Mariano Jinkis, tată şi fiu, acuzaţi că ar fi dat mită pentru a câştiga drepturile de televizare ale evenimentelor fotbalistice din America Latină. Damiani mai reprezintă şapte companii care au legături cu Figueredo. 3 milioane de euro ar fi primit Damiani dacă toată schema nu ar fi ieşit la iveală.

Reprezentaţii FIFA au reacţionat imediat, insistând faptul că ei nu ar fi ştiut despre “afacerile” celor doi decât atunci când jurnaliştii de la The Guardian au trimis un mail, în care cereau explicaţii: “Putem doar conforma faptul că, pe 19 martie, am fost informaţi de Hans-Joachim Eckert despre posibilitatea unui astfel de legături. După ce am aflat aceste lucruri, am deschis o anchetă pentru a afla şi noi mai multe lucruri”, au declarat reprezentanţii FIFA.

Iar dacă lucrurile nu erau deja complicate, se pare că aceleaşi documente dezvăluie faptul că, prin diverse tranzacţii, firma lui Damiani ar mai fi reprezentat un offshore care i-a asigurat lui Figueredo posibilitatea de a sponsoriza diverse instituţii sportive. Există, în total, 200 de astfel de afaceri între cei doi angajaţi FIFA. Până în 2015 s-ar fi ajutat reciproc. Damiani şi Figueredo reprezintă două nume mari în fotbalul din America de Sud. Pe lângă faptul că este avocat, Damiani este şi preşedintele unuia dintre cele mai mari cluburi de fotbal din America de Sud, Penarol.

Numele lui Lionel Messi apare şi el

Cel mai bun fotbalist al lumii are o firmă offshore deschisă pe numele tatălui său, Jorge Messi. Societatea Mega Star Enterprises a fost înregistrată de cei de la Mossack Fonseca în februarie 2012, însă până acum nu s-a descoperit nicio ilegalitate. Totuşi, starul Barcelonei este anchetat în Spania pentru evaziune fiscală. Fiscul spaniol a constat că Lionel Messi a încercat să se sustragă de la plata impozitelor prin cedarea drepturilor de imagine unor firme offshore înregistrate în Belize şi Uruguay. Nu este însă vorba despre Mega Star. În acest scandal din Spania, Jorge Messi a plătit voluntar 5 milioane de euro, bani ce reprezintă diferenţele de impozit. Cei de la The Guardian susţin că l-au contactat pe Messi în urmă cu 12 zile pentru a comenta faptul că numele său apare în Panama Papers, dar până acum starul Barcelonei n-a oferit niciun răspuns. De asemenea, Jorge Messi n-a dorit să facă niciun comentariu.

România, lovită de aceste firma paravan

Potrivit celor de la RISE Project România, în ţara noastră s-au desfăşurat mai multe afaceri care au avut în spate firme paravan înregistrate de biroul de avocatură Mossack Fonseca. Printre numele care apar în aceste documente este cel al lui Frank Timiş, un miliardar de origine română, cu afaceri bazate în principal pe extragerea resurselor naturale. Conform sursei citate, Frank Timiş a folosit firme înfiinţate de Mossack Fonseca pentru a demara mai multe afaceri în România. Printre acestea, societatea de extracţie a minereului aurifer de la Roşia Montana, însă şi mai multe firme care se ocupă cu extracţia petrolului şi a gazelor naturale. De asemenea, în documente apar detalii şi despre cei care au devastat RAFO Oneşti.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.