OPINIE | 10-le Nadiei sau 10-le purtat de Hagi, pătate cu noroi de ziua în care am luat 10. O poveste adevărată, care poate fi principala explicaţie a dezastrului: “Al tău e aranjat, lasă să-i promovăm şi pe ai noştri”

21 mar 2019 4860 afişări Special
OPINIE | 10-le Nadiei sau 10-le purtat de Hagi, pătate cu noroi de ziua în care am luat 10. O poveste adevărată, care poate fi principala explicaţie a dezastrului: “Al tău e aranjat, lasă să-i promovăm şi pe ai noştri” Foto www.frf.ro

Ne dorim generaţii de 10 la echipa naţională, nu care să ia 10. Ne amăgim că avem viitor, ne batem cu pumnul în piept, bazându-ne doar pe Academia Hagi şi pe rezultatele naţionalei de tineret. După calificarea trupei lui Rădoi la Euro am crezut că visul urât s-a terminat. Şi vedeam cum curg calificări la turneele finale, la toate vârstele, cum vom privi din nou mândri meciurile mari din Champions League, cu români implicaţi în ele. Ziua de miercuri ne-a deschis însă ochii. Nu s-a schimbat nimic, iar viitorul este la fel de rău ca prezentul şi ca trecutul apropiat sau poate chiar mai rău! Generaţia lui Ianis Hagi, Radu şi Puşcaş este o excepţie, care nu reflectă nivelul de pregătire al juniorilor din România, care nu reprezintă rezultatul unor proiecte pe termen mediu şi lung. Este pur şi simplu o întâmplare, iar dacă cei care conduc fotbalul se culcă pe-o ureche liniştiţi, înveliţi de această generaţie, se îngroapă în minciună şi ipocrizie. Dintre naţionalele care miercuri au jucat la Under 17, doar Irlanda de Nord a luat 5 goluri, iar la nivelul Under 19 nimeni nu a pierdut atât de sever ca băieţii care au îmbrăcat, fără să merite, un tricou pe care ar trebui să şi-l cumpere din magazine.

Vina nu este a celor care au jucat. Este foarte clar că mulţi dintre ei nu trebuiau să fie acolo. Mulţi vor ajunge ospătari sau bucători, probabil. Vina este a celor care îi antrenează la cluburi, ai celor care aleg oameni care să facă selecţia şi mai ales a celor care îi selecţionează. Am auzit multe poveşti care m-au oripilat, legat de cât de profesionist se lucrează la acest nivel de vârstă. De la “m-au chemat la naţională, deşi nu mai jucam fotbal de 6 luni”, la “antrenorul unei grupe de juniori era şoferul celui care conducea clubul”. Sunt poveşti reale, spuse de oameni cu credibilitate, dar care nu vor să intre în conflicte, divulgând nume. Sunt de înţeles, pentru că un singur om nu se poate lupta cu un sistem bolnăvicios şi cu interese care depăşesc zona fotbalistică.

O poveste recentă m-a făcut să-mi dau seama că viitorul fotbalului este în mâinile unor oameni care n-au cum să-i facă bine. Mi-a spus-o un om care dorea să ajute un puşti ce se remarca meci de meci în străinătate. Face parte din copiii care au început fotbalul în altă ţară, purtaţi de visul de mai bine al părinţilor, ori cei care au fost duşi de părinţi să încerce să-şi facă o carieră în afara României, scârbiţi de nedreptăţile de la noi. La întrebarea de ce nu este selecţionat la naţionalele de juniori un copil care joacă cu regularitate într-o ţară cu fotbal mai bun ca al nostru, răspunsul a venit ca o lovitură peste ceafă. “Al tău e aranjat, lasă să-i promovăm şi pe ai noştri”, a fost răspunsul sec al unuia dintre cei care ar trebui să se ocupe de monitorizarea şi selecţia corectă a juniorilor. Cu această atitudine şi asemenea idei n-avem nicio şansă cu cei care ştiu că trebuie să fie corecţi cu fotbalul, pentru ca fotbalul să-i răsplătească.

Când selectăm pe pile şi interese, acesta este răspunsul pe care trebuie să-l primim. 10-le Nadiei sau 10-le purtat de Hagi au fost pătate cu noroi de ziua în care am luat 10 şi vor fi în continuare, dacă cei care ţin în mâini destinele fotbalului juvenil nu vor înţelege că o echipă naţională nu este o vitrină de magazin, unde se pune doar marfa care nu trece, dar trebuie vândută.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.