OFICIAL | LPF a exclus Rapidul din Liga 1. Dinamo - ACS Poli se joacă sâmbătă, de la ora 21:00. "Ne manifestăm regretul că fotbalul românesc pierde un club ca Rapid". Reacţia lui Valerii Moraru

28 iul 2016 40334 afişări Special
OFICIAL | LPF a exclus Rapidul din Liga 1. Dinamo - ACS Poli se joacă sâmbătă, de la ora 21:00. "Ne manifestăm regretul că fotbalul românesc pierde un club ca Rapid". Reacţia lui Valerii Moraru
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

UPDATE 19:45 Valerii Moraru, omul care a adus Rapidul în situaţia de astăzi, a dezvăluit că nu poate face recurs, în condiţiile în care decizia Comisiei de Disciplină a FRF a fost favorabilă Rapidului, iar verdictul i-a aparţinut Ligii Profesioniste de Fotbal. Ce urmează pentru Rapid? "Tot ce se poate întâmpla este să vină investitori care să preia clubul, să platească datoriile şi apoi să dea Liga în judecată, să câştige cât vor."


UPDATE 18:50 LPF a emis un comunicat prin care a încercat să lămurească situaţia. Totul e oficial, Rapid e exclusă din Liga 1, iar locul giuleştenilor va fi luat de ACS Poli. Rapid are căi prin care poate ataca decizia: poate face recurs, apoi poate merge la TAS.

Comunicatul integral al Ligii:

"Având în vedere:

- Dizolvarea S.C. Fotbal Club Rapid S.A. dispusă de Tribunalul Bucureşti la 13.06.2016 şi faptul că până în prezent nu s-a obţinut suspendarea procedurii falimentului;

- Hotărârea executorie a Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF din 28.07.2016 prin care s-a reţinut că S.C. Fotbal Club Rapid S.A. îşi păstrează personalitatea juridică pentru operaţiunile lichidării până la terminarea acesteia, în condiţiile prevăzute de art. 233 din Legea societăţilor comerciale nr. 31/1990;

- C.I.I. Brihac Aurel este singura persoană care poate asigura în condiţii legale conducerea activităţii S.C. Fotbal Club Rapid S.A.;

- C.I.I. Brihac Aurel nu a formulat o cerere de înscriere în competiţiile organizate de LPF în numele S.C. Fotbal Club Rapid S.A. şi nici nu şi-a însuşit cererile de înscriere şi afiliere formulate de persoane care nu pot îndeplini operaţiuni pentru club;

- C.I.I. Brihac Aurel a arătat că ”fiind în procedura falimentului lichidatorul nu are dreptul de a încheia contracte de muncă sau convenţii de prestări servicii sportive, deoarece debitoarea (S.C. Fotbal Club Rapid S.A.) nu mai are activitate sportivă”;

Locul rămas vacant în sezonul 2016-2017 prin neînscrierea şi dizolvarea S.C. Fotbal Club Rapid S.A. este ocupat conform ROAF de ACS Poli Timişoara, care urmează a disputa primul joc oficial din cadrul acestei ediţii de campionat în ziua de sâmbătă, 30.07.2016, împotriva echipei FC Dinamo.

Ne manifestăm regretul că fotbalul românesc pierde un club ca S.C. Fotbal Club Rapid S.A. şi avem speranţa că suporterii, pe care i-am simţit alături de club, vor găsi soluţiile pentru a continua istoria spiritului vişiniu într-o nouă formă de organizare."


UPDATE 17:55 Dinamo a fost înştiinţată că va juca cu ACS Poli Timişoara, sâmbătă, de la ora 21:00. "Câinii" îşi programaseră un meci amical cu Dunărea Călăraşi, iar mâine vor avea o conferinţă de presă. Dinamo a început deja să vândă bilete pentru meciul cu ACS Poli.


UPDATE 16:46 Ioan Miculaş, preşedintele ACS Timişoara, a confirmat pentru ProSport că LPF a decis ca echipa bănăţeană să ia locul Rapidului în Liga 1. „Am fost înştiinţaţi verbal, acum aşteptăm anunţul scris al LPF. Am fost anunţaţi că suntem în Liga 1 şi vom juca duminică, de la ora 21:00, cu Dinamo. Nu intenţionăm să cerem amânarea partidei, deşi n-am putut, din cauza incertitudinii, să completăm lotul cu fotbalişti de nivelul Ligii 1. Avem tratative, dar n-am putut legitima pe nimeni", a declarat Miculaş pentru ProSport. 

Sursele publicaţiei noastre spun că, pe de o parte, nici timişorenii nu vor să rişte o nouă răzgândire a LPF şi nici televiziunile nu sunt dispuse să mai accepte încă o etapă incompletă. 

Din acest moment, cu decizia favorabilă a Comisiei de Disciplină în buzunar şi cu hotărârea LPF de a-i înlocui cu ACS Timişoara, acţionarii Rapidului ar putea, teoretic, să meargă în instanţă şi să ceară daune de la Ligă. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va şi întâmpla, ţinând cont că, în ultimii doi ani, Gino Iorgulescu l-a sprijinit constant pe Valerii Moraru.


UPDATE 16:30 Comisia de Disciplină a FRF a decis, în cele din urmă, că Rapid întruneşte condiţiile de a juca în Liga 1, pasând astfel cazul, înapoi, la LPF! Motivul acestei hotărâri a fost explicat deja de ProSport şi poate fi citit mai jos. Numai că LPF ar fi decis, potrivit DigiSport, să excludă totuşi formaţia giuleşteană şi să introducă în loc ACS Timişoara! În această situaţie, conducerea LPF îşi asumă un posibil proces cu Rapid, dar salvează pe moment contractul pentru drepturile TV, care prevede obligativitatea a şapte meciuri pe etapă în Liga 1.


UPDATE 14:41 Anunţată pentru ora 13:00, sentinţa Comisiei de Disciplină continuă să întârzie. Este amânarea amânării, dincolo de orice limită rezonabilă şi explicabilă oficial. LPF a anunţat iniţial că, până la Adunarea Generală din 12 iulie, nu se lămureşte situaţia Rapidului, va fi acceptată ACS Timişoara. Apoi, după ce şefii Ligii s-au lămurit că n-au argumente regulamentare, în Adunarea Generală din 12 iulie s-a fixat un nou termen: 21 iulie. Pe 21 iulie, la prânz, Justin Ştefan, secretarul general al LPF, a comunicat că ACS e primită în Liga 1 în locul Rapidului. După doar câteva ore, pe 21 iulie, la ora 21:00, într-o altă conferinţă de presă, şefii LPF au schimbat decizia şi au informat că au trimis cazul, spre judecare, la Comisia de Disciplină a FRF.

Comisia de Disciplină a FRF a judecat cazul, mai întâi, luni, 25 iulie. Au reportat cazul pentru miercuri, 27 iulie, dar nici atunci n-au îndrăznit să dea sentinţa şi au amânat pentru azi, joi, 28 iulie, ora 13:00.

Numai că, la ora 14:40, Comisia de Disciplină n-a făcut încă niciun anunţ. Toate aceste amânări în cascadă sunt provocate de teama consecinţelor ce vor decurge pentru cei care îşi asumă răspunderea. 


Comisia de Disciplină a FRF anunţă azi, la ora 13:00, dacă Rapidul aflat în faliment este primit în Liga 1, dar evenimentele, pe măsură ce se apropie ora fatidică, se derulează într-un ritm ameţitor.

Lichidatorul judiciar Aurel Brihac a fost vizitat aseară de Adrian Diaconescu, director la Azuga Waters, care i-a pus pe masă contracte cu mai mulţi jucători. „I le-am restituit. Nu pot să avizez aşa ceva, angajarea unor oameni la o societate în faliment. Judecătorul mi-a interzis asta prin sentinţa din 13 iunie. Contractele erau semnate pe 25 iulie de domnul Diaconescu, care nu are nicio calitate la Rapid. I-am şi spus acest lucru. Acţionarii au încercat să-l pună administrator special după ce a demisionat precedentul administrator, dar Adunarea Generală a Acţionarilor nu a aprobat atunci această numire“, a declarat Aurel Brihac joi dimineaţă, în exclusivitate pentru ProSport.

Diaconescu i-a predat lichidatorului ştampilele clubului (una dintre ele, folosită abuziv – spune Brihac – pentru a parafa cererea de înscriere în Liga 1), dar nu a adus cele 38 de bilete la ordin cu care Azuga Waters, firma soţilor Moraru, a garantat anul trecut că Rapid va plăti impozitele la stat. Cum din august 2015 nu s-a plătit niciun leu, lichidatorul judiciar intenţionează să introducă aceste bilete la ordin pentru a plăti datoriile Rapidului. Diaconescu ar fi trebuit ieri să aducă cele 38 de bilete la ordin. „Biletele la ordin nu le-a adus. A rămas să mi le aducă luni. Dacă le aduce anulate, e jale. Fac raport la judecător, dar mă duc direct la Parchet“, a avertizat Brihac.

„Le voi spune că nu am semnat contractele. Adrian Diaconescu, care a semnat actele, nu mai are atribuţiuni începând din 13 iunie“

Între timp, între LPF şi Brihac a continuat corespondenţa. „Aseară, la ora 20:00, Liga mi-a trimis o cerere. Domnul avocat Mincu mi-a cerut să informez dacă sunt valabile contractele. Le voi răspunde celor de la LPF în acord cu Legea Insolvenţei din 2006. Le voi spune că nu am semnat contractele. Adrian Diaconescu, care a semnat actele, nu mai are atribuţiuni începând din 13 iunie. Este angajat la Azuga Waters. Puteţi scrie că directorul de la Azuga Waters era administrator special la Rapid. Administratorul special Adrian Diaconescu nu a avut drept de semnătură niciodată la Rapid. AGA nu l-a aprobat. Domnul Adrian Diaconescu poate a semnat acele contracte în necunoştinţă de cauză, pentru că a fost în concediu. Dânsul e director la Azuga Waters, nu la Rapid. Eu fac azi deciziile de reziliere a ultimelor contracte care mai există la Rapid, ultimii trei jucători“, a afirmat lichidatorul judiciar.

Lichidatorul judiciar spune că avocaţii au fost primiţi ilegal la şedinţa Comisiei de Disciplină!

Rapid a fost reprezentat miercuri, la şedinţa Comisiei de Disciplină, de avocaţii Tudor Chiuariu şi Dan Ibita. Primul a fost condamnat definitiv în 2014 pentru corupţie, iar cel de-al doilea este avocatul familiei Reghecampf. „Din punctul nostru de vedere, sunt două chestiuni care nu pot fi contestate: Rapid şi-a câştigat pe teren dreptul de a evolua în Liga 1, deci dreptul acesta există şi nu poate fi contestat de nimeni. În al doilea rând, că a obţinut o licenţă din partea Comisiei de Licenţiere în acelaşi sens. LPF şi-a restrâns obiectul sesizării cu privire la aceste două aspecte asupra cărora Comisia de Disciplină se va pronunţa mâine (n.r. - azi). Acestea sunt cele două condiţii, licenţa şi dreptul de participare câştigat pe teren şi Rapidul le are pe ambele. Restul condiţiilor nu fac obiectul judecăţii. Comisia a admis cererile noastre formulate din partea creditorilor şi acţionarilor ca să fim admişi în cauză şi am pus concluzii pe fondul cauzei în numele creditorilor şi acţionarilor. Comisia a rămas în pronunţare. O să depunem susţinerile noastre şi în scris până maine (n.r. joi, 28 iulie) la ora 13:00“, a spus Tudor Chiuariu miercuri, după şedinţă.

Tudor Chiuariu, condamnat definitiv pentru corupţie în 2014, a apărat Rapid la Comisia de Disciplină. Lichidatorul judiciar spune că avocatul a fost primit în sală fără să aibă dreptul de a reprezenta clubul. FOTO: Mediafax

Lichidatorul judiciar contestă însă categoric calitatea în care au fost prezenţi avocaţii la şedinţă şi spune că aceştia au fost acceptaţi ilegal de Comisia de Disciplină! „Avocaţii Rapidului nu există, pentru că eu nu am semnat niciun contract, cu niciun avocat“, a afirmat Brihac, care adaugă că nici creditorul Azuga Waters, nici acţionarii nu aveau, conform Legii Insolvenţei, niciun drept să fie primiţi ca parte în proces. „N-au nicio treabă. Confom Legii Insolvenţei, nici acţionarul, nici creditorul nu pot primi calitate procesuală. E o lege specială valabilă pentru toate firmele din România. Azuga Waters este un creditor. Creditorul nu poate să facă decât contestaţii în instanţă. El nu conduce afacerea FC Rapid. Azuga Waters nu avea dreptul să fie primită în Comisia de Disciplină ca parte. Nici acţionarul majoritar nu avea dreptul să fie primit. Nimeni nu are nicio calitate în procedura insolvenţei. Membrii Comisiei de Disciplină ar fi trebuit să se uite la Registrul Comerţului, să vadă cine este reprezentantul clubului“, a afirmat Brihac.

FRF şi LPF, prinse în capcana propriilor complicităţi. Rapid întruneşte condiţiile regulamentare să joace în Liga 1, chiar dacă e aproape desfiinţată

În acest moment, FRF şi LPF se confruntă cu o problemă pe care chiar aceste instituţii au creat-o. Conform regulamentelor, acestea ar fi obligate să primească Rapid în Liga 1. După ce, între 2012 şi 2014, s-au modificat succesiv regulamentele la presiunea cluburilor şi cu complicitatea conducerilor FRF şi LPF, grupările primesc acum licenţa indiferent ce datorii au şi dacă sunt sau nu în insolvenţă.

Iorgulescu şi Ştefan, doi oameni care trag acum ponoasele unor jonglerii dubioase cu legile

Aşa s-a ajuns ca, după ani în care tot mai multe echipe au refuzat să-şi mai plătească taxele şi jucătorii, intrând în insolvenţă, să se ajungă la cazul extrem: o formaţie în faliment, fără angajaţi, nu poate fi înlocuită legal! „Regulamentul spune că trebuie înscrise echipele cu drept sportiv câştigat. S-au înscris 13 echipe plus Rapid. Rapid s-a înscris, dar se poate constata, dar numai printr-o acţiune judiciară, în baza unui temei regulamentar, că nu îndeplineşte condiţiile. Dar condiţiile le îndeplineşte, pentru că licenţă are şi drept de joc are. Alte dubii care sunt puse în discuţie acum sunt, cumva, la mişto, ca să nu descompleteze cele 14 echipe. Ca să poată să o înlocuiască acum cu ACS Timişoara. S-ar putea să constate că nu are temei regulamentar ca să decidă excluderea clubului şi atunci să spună că trebuie programat. Prin programare se va constata că nu poate îndeplini două etape consecutiv condiţiile, va pierde cu 3-0 şi va fi scoasă în competiţie. Şi atunci nu mai poate fi înlocuită. Nu ştiu cum ar putea face Comisia de Disciplină să coroboreze regulamentele cu Legea Insolvenţei, ca să decidă că Rapid nu mai poate participa la Liga 1. Se poate pune atunci problema dacă mai poate fi înlocuită cu ACS, pentru că a început deja competiţia. Rapidului i s-a amânat această etapă, apoi încă una şi câte s-or mai amâna până se ia o decizie definitivă. Dar competiţia a început şi nu mai poate fi înlocuită“, au explicat pentru ProSport specialişti în legislaţie şi regulamente.

Faptul că LPF a luat în discuţie contracte semnate de persoane neautorizate provine tocmai din spaima că va rămâne cu numai 6 meciuri pe etapă şi, implicit, supusă presiunilor din partea televiziunilor. Contractul LPF – televiziuni, în valoare de 27,5 milioane de euro, prevede 7 meciuri pe etapă. Dacă nu se pot asigura, se poate cere o renegociere. Aşa că, în disperare de cauză, LPF a acceptat actele depuse de un acţionar minoritar al Rapidului şi parafate de Adrian Diaconescu, fost administrator special fără drept de semnătură. „Acele contracte sunt nule de drept. Administratorul special nu avea calitate. Liga o să zică apoi că le-a primit din neatenţie. Nu le poate valida pentru că nu sunt semnate de persoana îndreptăţită. Nu au nicio valabilitate. LPF e oprită şi de hotărârea instanţei. Deciziile instanţelor sunt obligatorii pe teritoriul României“, au explicat sursele ProSport. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.