Ocolul Pământului în 24 de ore. De la coada de la WC-ul din Bruxelles și nebunia din Montreal și Viena, la dorința din Paris și mesajul lui Bellu. ProSport a stat de vorbă cu sportivi români care au spus ce-și doresc de la noul președinte

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Marius Hutu
Ocolul Pământului în 24 de ore. De la coada de la WC-ul din Bruxelles și nebunia din Montreal și Viena, la dorința din Paris și mesajul lui Bellu. ProSport a stat de vorbă cu sportivi români care au spus ce-și doresc de la noul președinte
  • Publicat:
  • Actualizat:

Românii care și-au dorit ca ei să conducă viața și nu viața să-i conducă pe ei și-au exercitat dreptul de vot pe parcursul zilei de duminică, 16 noiembrie, în Cotroceni și Militari, în Copou și în Piața Sfatului, sub Pietricica și în Piața Mare din Sibiu, la Londra și Paris, Viena și Statele Unite. Au ales pentru viitorul copiilor lor și pentru o viață mai bună a părinților, pentru a nu mai fi înhățați de o pânză a minciunilor și pentru că speră cu toată puterea lor ca țara lor să nu mai fie doar o vacă de muls pentru politicieni mânați de tot felul de interese meschine. Au ieșit la vot aceiași români sau descendenții celor care au scăpat țara de boala gravă, degeneratoare, numită comunism, au ieșit la vot duminică românii care au vrut să arate că frica, superficialiatea, nepăsarea sau ignoranța nu mai sunt stăpâne.

Reacție au avut și românii din sport. Unii s-au căsătorit cu alte țări pentru a avea un standard mai bun de viață și au trăit tot felul de experiențe la secțiile de votare de afară. Alții trăiesc încă în România și le-ar plăcea să atingă frumusețea unor timpuri mai bune. Pornind de la o discuție cu antrenorul român inclus în Cartea Recordurilor, Octavian Bellu, numărul 1 în gimnastica mondială, omul care se află la originea a peste 300 de medalii pentru România, ProSport a stat de vorbă cu încă șapte oameni de sport care performează în diverse colțuri ale lumii.


  • Primele estimări ale Biroului Electoral Central vor veni în jurul orei 2:00

Au apărut și rezultatele sondajelor exit-poll de la ora 21:00. Din cele cinci surse, la fel ca la ora 19:00, două îl dau câștigător pe Klaus Iohannis, iar alte două pe Victor Ponta. La ora 23:08, Victor Ponta a recunoscut înfrângerea: „L-am sunat pe domnul Iohannis să îl felicit pentru victorie„.

  • IRES: Klaus Iohannis 51,6% – Victor Ponta 48,4% – comandat de Digi24
  • CURS: Klaus Iohannis 51,5% – Victor Ponta 48,5% – comandat de TVR
  • ARP: Klaus Iohannis 50% – Victor Ponta 50% – comandat de Realitatea TV
  • SOCIOPOL: Victor Ponta – 50,9% – Klaus Iohannis 49,1% – comandat de Antena 3
  • CSCI: Victor Ponta – 50,72% – Klaus Iohannis – 49,28% – comandat de RTV

BUCUREȘTI (România). Octavian Bellu: „Președintele nu trebuie să fie un fost sportiv, dar cred că este bine să fie un iubitor al sportului”

Octavian Bellu, numele de care se leagă cele mai importante performanțe ale gimnasticii românești în ultimii 25 de ani și cel mai titrat antrenor al lumii, inclus în 2007 Cartea Recordurilor pentru cele peste 300 de de medalii cucerite de sportivele sale la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene, a votat de dimineață pentru noul președinte al României, cu gândul la un plus pentru sport. Duminică seara, reputatul antrenor a explicat pentru ProSport ce ar trebui să facă noul președinte al țării pentru sectorul care a dat nenumărați ambasadori pe toate colțurile lumii.
„Am votat cu gândul ca noul președinte să aducă ceva bun în domeniul în care activez, în sport. Mi-aș dori ca sportul să devină o prioritate, să fie organizat și finanțat așa cum trebuie”, a demarat Bellu. Omul care a pierdul alegerile la șefia COSR în fața lui Alin Petrache a nuanțat: „Nu sunt foarte multe atribuții ale președintelui legate strict de acțiunea sportului, cunosc foarte bine limitările sale, impuse de legislație și este clar că marile probleme ale sportului sunt rezolvate mai ales la nivelul Executivului, al Guvernului. Dar un mesaj de la cel mai înalt nivel este foarte important și sper ca asta să aducă noul președinte. Pentru că sportul este foarte mediatizat, iar România are o istorie în spate, dar și un potențial mare de dezvoltare, din punctul meu de vedere”. Bellu a oferit și un exemplu pentru a-și argumenta solidul său discurs. „Nu vreau să fac ca doamna Iolanda Balaș, care povestea de fiecare dată despre întâlnirea sa cu președintele Finlandei, despre felul în care s-au întâlnit pe stadion, președintele luând startul la cursă. Președintele nu trebuie să fie un fost sportiv, dar cred că este bine să fie un iubitor al sportului, care înțelege ceea ce poate aduce acesta pentru această țară: ca imagine, ca reprezentare, dar și pentru populația care nu face sport de performanță, la capitolul sănătate. Aș vrea ca viitorul președinte să transmită un mesaj în această direcție”, a încheiat antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastică.

„Cred că este momentul să începem să ne educăm și noi ca japonezii, precum cei din țările nordice și nu doar la nivel de sport de performanță. Orice mesaj în această direcție este de bun augur și sunt convins că este mereu luat în considerare dacă vine de la cel mai înalt nivel”

Octavian Bellu, antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastică


BRUXELLES (Belgia). Radu Petrescu: „Camera de vot era un birou amărât. Urcam pe două scări, un om cu handicap nu ar fi putut urca. Cei de la Ambasadă erau amabili și jenați de ce se întâmplă

În multe orașe ale lumii în care românii au încercat să-și exercite dreptul de vot, organizarea s-a făcut pe genunchi. Lucrurile nu au stat mai bine nici la secțiile de votare de la Bruxelles. Aflați în Belgia pentru a arbitra partida de rugby dintre țara gazdă si Ucraina (25-10) din Cupa Europeană a Națiunilor B (al doilea eșalon valoric), Radu Petrescu, Vlad Iordăchescu, Robert Diaconescu și George Bărgăunaș s-au trezit prinși în șirul ordonat al cozii întinse pe câțiva zeci de kilometri. După o așteptare de peste trei ore, presați de timp pentru a prinde avionul, aceștia au reușit să își exercite dreptul de vot doar prin bunăvoința celor aflați înaintea lor.  „Am ajuns la ambasadă în jur de ora 11:00. Coada era pe trei străzi. În plus, mai era o coadă la altă intrare, lângă cea principală. La ora 17:00 mai aveam vreo 200-300  de persoane în fața noastră. Au fost mulți care intrau prin față dacă aveau copii mici. Erau oameni care au venit de la sute de kilometri. Am cerut voie să votăm în avans pentru că nu am fi ajuns la timp având avionul la 19:30. În acel moment eram cam la 60-70 de metri de ambasadă. Coada era la fel de lungă ca în momentul în care ajunsesem acolo, la ora 11:00 dimineața. Exista un singur wc public care era plin și unde era altă coadă. Din când în când se striga: „vrem să votăm, jos Ponta, Hoții!” Mai erau cel puțin 800-1.000 de oameni la coadă. Spunea cineva: „nici nu știam că sunt atâția români în Belgia”. Camera de vot era un birou amărât. Urcam pe două scări, un om cu handicap nu ar fi putut urca. Cei de la Ambasadă erau amabili și jenați de ce se întâmplă”, ne-a declarat Radu Petrescu, arbitrul central în meciul disputat ieri, la Namur.

4 secții de votare au fost deschise la Bruxelles, la Ambasadă, la Secția Consulară, la Reprezentanța Permanentă a României la UE, la Institutul Cultural Român


DOHA (Qatar). Daniel Nainer: „Am stat 30 de minute la coadă, dar am votat”

Românii din sport au votat și în Orient. Daniel Nainer, fostă aripă a echipei Steaua și a primei reprezentative, e stabilit în Qatar și joacă pentru echipa de rugby din Doha. Bucureșteanul în vârstă de 27 de ani a mărturisit pentru ProSport experiența sa. „Am stat 30 de minute la coadă, dar am votat. O experiență inedită… să votez la o distanță atât de mare de casă. Erau cam 20 de persoane la coadă când am fost eu la secție. Mi-aș dori ca noul președinte să investească în sport, să readucă sportul ca mod de viață, să-i facă pe români să înțeleagă ce se înseamnă sportul și să acorde acestui segment o atenție sporită, asemenea statelor importante din Europa și din toată lumea”, și-a exprimat dorința rugbystul școlit în Ghencea.


PARIS (Franța). Sever Dron: „După operația la gleznă mă deplasez încă în cărucior și văzând cozile, nu am votat. Nu am avion personal ca Ion Țiriac să plec în timp la București și să votez”

Ca și la precedentul tur de scrutin, la secțiile de votare din Franța a fost o adevărată babilonie. ProSport a vorbit pentru a lua pulsul în țara lui Napoleon cu venerabilul antrenor de tenis, comentator și scriitor Sever Dron. „Din păcate, nu am putut vota din cauza situației mele de refacere după o operație la gleznă. Mă deplasez încă în cărucior și văzând dificultățile întâmpinate – cozile – eu nu am un avion personal ca Ion Țiriac să pot pleca în timp la Bucuresti și să votez”, spune fostul jucător al echipei de Cupa Davis a României. „Dacă mă gândesc la parcursul meu civic, atunci parcursul înregistrat a consemnat trecerea de la statutul de cetățean român la cel de refugiat politic – apoi de la cel de refugiat politic la cel de apatrid. Pe urmă de la cel de apatrid am progresat la cel de cetățean francez, iar acum iată că roata vremii se învârte și mă aduce înapoi în țara unde m-am nă scut,primind dreptul de a-mi recupera conditia de cetatean roman. De la noul presedinte al Romaniei doresc un singur lucru :”să fie președintele tuturor românilor”, a continuat Dron. „Jur să fiu devotat patriei si poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile românești”, acestea sunt cuvintele pe care le-am rostit cu glas tremurând la reprimirea cetățeniei române. „Caracterul meu rebel, de electron liber, mă fac dintr-o dată să mă gândesc la cei care au fost, sunt sau vor fi la cârma țării după așa zisa Revoluție din1989. Ce jurământ de credință au făcut ei pentru această țară și acest popor, care a intrat în rândul democrațiilor populare și care dorește să trăiască in libertate și bună stare!?”

După o campanie în care multă lume crede că a votat între „doua răuri’, ar fi bine ca din timp în timp să recunoaștem că țara noastră nu va cădea în ruină și că în sânul ei găsim și altceva decât politicieni corupți, vedete de show-biz sau infractori

Sever Dron, fost jucător de tenis în echipa de Cupa Davis a României și fostul antrenor al lui Henri Leconte și al Virginiei Ruzici


CHIȘINĂ‚U (Republica Moldova). Romeo Surdu: „Am fugit și la Orhei, la 50 de kilometri de Chișinău. Am alergat cinci ore după urne și tot n-am votat. E trist cum am ajuns”

Jucător în Republica Moldova, la Milsami Orhei, Romeo Surdu (30 ani) și-a exprimat dezamăgirea, pe Facebook, când a ajuns la o secție de votare din Chișinău. „Fraților, noi, la Chișinău, cum să votăm?”, a fost mesajul fostului fotbalist de la FC Brașov și Steaua, care a postat și câteva poze cu cozile din Chișinău. Romeo Surdu a terminat ziua destul de dezamăgit, nu a reușit să-și exercite dreptul de a vota, deși a alergat la mai multe secții de votare. „E un infern aici. Am fugit și la Orhei, la 50 de kilometri de Chișinău. Am alergat cinci ore după urne și tot n-am votat. E trist cum am ajuns”, a declarat jucătorul care a spus că pe baza CNP-ului s-ar fi rezolvat problema votului foarte ușor.


MONTREAL (Canada). JoJo Dan: „Se votează în centru la Consulat și din câte am auzit e nebunie cu votul, n-am timp să stau la coadă, soția mea e însărcinată ee în cinci luni”

Pugilistul JoJo Dan (Ion Ionuț) e stabilit în Canada, la Montreal, de aproape un deceniu. Născut și crescut în Ferentari, unul dintre cei mai valoroși boxeri profesioniști ai României a realizat vineri seară un scurt tablou al modului în care au decurs lucrurile la Montreal. „Se votează în centru la Consulat și din câte am auzit e nebunie cu votul, n-am avut timp să stau la coadă pentru că soția mea e însărcinată în cinci luni. Eu am meciul meu, pe 19 decembrie, gândul îmi este numai acolo”, a spus bucureșteanul. JoJo boxează pe 19 decembrie cu un canadian pentru a deveni challenger la titlu mondial. JoJo luptă categoria semi-mijlocie.


VIENA. (Austria). Simona Spiridon: „Am înghețat două ore, dar am reușit să votez. S-au organizat mai bine de această dată, au existat șapte ștampile în secția de votare”

Stabilită în Austria, unde este directorul Centrului Național de Excelență la handbal, fosta internațională tricoloră Simona Spiridon (34 de ani) s-a prezentat duminică, pentru a vota în turul II al prezidențialelor, încă de la ora 7:00, cu o oră înainte de deschiderea secției. Handbalista a găsit, chiar și la acea oră, o mare de oameni în fața secției. „La ora 7:00 am fost la Ambasada din Viena, unde erau deja circa 300-400 de persoane. Și la Institutul Cultural Român erau foarte mulți oameni așezați la rând. Românii sunt foarte conștiincioși de data aceasta. Toți vor să voteze cu orice preț, sper ca până la închiderea urnelor să fie totul OK. Vin foarte mulți români la vot”, ne-a povestit fostul pivot al echipelor Hypo Viena și Gyor, cele mai importante echipe la care a evoluat în carieră. Spiridon a votat împreună cu familia și alături de fosta ei coechipieră, Gabriela Rotiș – încă handbalistă activă la Hypo Viena -, care a venit, de asemenea, cu familia.

Cum decurgea dimineața procesul de votare la Viena? „Merge mai repede decât în primul tur. S-au organizat mai bine de această dată, au existat șapte ștampile în secția de votare. Totuși, se stă destul de mult la rând. La Viena este frig tare, am înghețat două ore, dar am reușit să votez. După mine au venit însă foarte multe persoane și cred că vor fi nevoite să stea mai multe ore la coadă. Acum e dezastru la ce aglomerație, nu știu dacă vor reuși să voteze toți”, ne-a relatat în cursul dimineții Simona Spiridon


ATLANTA. (Statele Unite). Adrian Ghioroaie: „Noul președinte să acționeze mereu spre interesul românilor nu al grupurilor de interese politice

Adrian Ghioroaie are 35 de ani și o energie nebănuită de a împinge spre performanță sportul românesc. S-a implicat activ în fenomenul Student Sport care promovează sportul în Universitățile din România, le-a explicat unor atleți români beneficiile învățământului universitar din SUA și a candidat la alegerile pentru șefia clubului bucureștean Olimpia, alegeri pierdute în fața lui Gheorghe Iordache.

În prezent antrenor-educator la Auburn University, fostul sprinter și săritor în lungime și-a făcut plinul rezervorului și și-a luat soția și fetița într-o călătorie de câteva ore. A fotografiat coada de la secția din Atlanta, a votat și a transmis un mesaj prin intermediul ProSport. „Noul președinte să continue direcția europeană și atlantică a României. Să acționeze mereu spre interesul românilor nu al grupurilor de interese politic” Ghioroaie a concurat în tinereție, în NCAA, alături de sprinteri de top ai lumii precum Tyson Gay sau Wallace Spearmon, iar în 2011 a fost numit antrenorul secund al anului în NCAA. Fost sportiv la CSA Steaua, Adrian s-a mutat cu familia, pentru o viață mai bună, în Statele Unite.

„De la viitorul președinte sper la seriozitate, mai mult profesionalism și mai puțină politică. De afară unele lucruri se văd mai clar. Nu avem nici o șansă să progresăm ca țară dacă se continuă pe linia de Partid-Stat numirea în poziții cheie a unor politicieni care nu au experiență în domeniul respectiv sau în orice profesie”


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen