Negocierile pentru "Superliga Campionilor" găsesc România divizată. LPF: "Nu am avut niciun dialog pe tema respectivă" cu FRF. Doar 3 cluburi româneşti s-au arătat interesate de ce se întâmplă cu cupele europene

15 mai 2019 1271 afişări Special
Negocierile pentru "Superliga Campionilor" găsesc România divizată. LPF: "Nu am avut niciun dialog pe tema respectivă" cu FRF. Doar 3 cluburi româneşti s-au arătat interesate de ce se întâmplă cu cupele europene

LPF se raliază celorlalte Ligi Profesioniste din campionatele europene şi se opune cu vehemenţă proiectului “Superligii Campionilor” – reforma prin care UEFA şi marile cluburi vor să transforme competiţia, începând cu 2024, într-un campionat apropiat, ca organizare, de NBA.

ProSport a primit de la Robert Pongracz, vicepreşedinte al LPF şi responsabil cu relaţiile externe al acestui organism, răspuns la întrebări punctuale despre subiectul care a dat foc fotbalului european. Liga din România este solidară cu celelalte Ligi din campionatele Europei, spune Pongracz, într-un moment în care Anglia, Spania, Franţa şi Italia anunţă că se pregătesc să intre în grevă.

În acelaşi timp, deşi oficialul LPF şi-a îmbrăcat răspunsurile într-o uniformă politicoasă, aflăm că nu există un dialog între ligă şi federaţie, pentru stabilirea unei poziţii comune, nici măcar când e vorba de un asemenea subiect capital pentru cluburile româneşti.

Cu doar o zi în urmă, într-un răspuns pe care l-a trimis pe această temă publicaţiei noastre, Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, spusese că „(...) Foarte multe dintre aceste provocări şi tendinţe din industria fotbalului au fost dezbătute şi în cadrul Comitetului Executiv FRF şi în cadrul Comisiei de Fotbal Profesionist de la nivelul FRF”. Un fel de confirmare voalată a faptului că LPF şi FRF nu au avut sesiuni de discuţii dedicate special acestui eveniment major în istoria fotbalului european.

Liga a încercat să prezinte situaţia şi celor 14 echipe din Liga 1, dar numai trei au manifestat, chiar şi la nivel de intenţie, interes faţă de subiect.

La Madrid, pe 6 şi 7 mai, unde a fost programată o întâlnire a tuturor cluburilor profesioniste din Europa, niciuna din grupările româneşti nu a fost prezentă. Dintre conducătorii de club contactaţi de ProSport, unul singur - Cristian Bivolaru, de la Viitorul Constanţa - era în temă cu subiectul.

ProSport: Care este punctul de vedere oficial al LPF faţă de ideea reformării Ligii Campionilor în sensul dorit de UEFA şi marile cluburi?

Robert Pongracz, vicepreşedinte al Ligii: LPF susţine în totalitate punctul de vedere al ligilor europene, care formează o adevărată familie în acest sens. Noi credem că participanţii din toate cele 54 de asociaţii europene ar trebui să aibă posibilitatea să-şi apere şansa în cele mai importante competiţii europene, deoarece acestea aduc nu doar prosperitate financiară, dar şi posibilitatea de dezvoltare ulterioară a structurilor cluburilor, a dezvoltării personalului, cum ar fi Centrul de copii şi tineret, precum şi creşterea notorietăţii la nivel naţional şi internaţional. Nu în ultimul rând, e vorba de mândria că, prin fotbal, ţara ta înseamnă ceva în Europa.

FRF a contactat până la această oră LPF pentru consultări?

Nu ştim dacă FRF a contactat ligile europene de fotbal direct, dar avem certitudinea că acestea au contactat FRF, de cel puţin două ori, în noiembrie 2018, expunându-şi opiniile în detaliu. Noi, până în ziua de astăzi, nu am avut niciun dialog pe tema respectivă, doar am furnizat contactele colegilor de la conducerea FRF către ligile europene.

LPF a discutat cu cluburile din România - sau măcar cu cele importante - despre posibilele efecte ale schimbării formatului în Ligă?

Prin intermediul ligilor europene, LPF a trimis o scrisoare de invitaţie tuturor cluburilor din Liga 1 Betano, să participe la Forumul Club Advisory, la Madrid, în perioada 6-7 mai 2019. În acelaşi timp, au fost contactate toate cluburile noastre de către ligile europene cu informaţii despre noul format al competiţiilor europene. Cluburile CFR Cluj, FC Viitorul şi U Craiova 1948 şi-au manifestat interesul de a participa la respectivul forum. După ce ne-au confirmat interesul lor în această problemă, am avut discuţii cu fiecare dintre ele, în care le-am explicat tema şi motivul acestei acţiuni. Nu a fost singura acţiune de acest gen, în ultimii doi ani am informat mai mulţi reprezentanţi ai cluburilor din Liga 1 Betano despre schimbările preconizate la nivel european. Mai mult decât atât, cluburile primesc informaţii şi prin ECA (Asociaţia Cluburilor Europene). Cluburile afiliate la ECA sunt, in momentul acesta, Astra Giurgiu, FCSB şi CFR Cluj.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.