"Lăsaţi-l pe acest copil să joace!". ”Highlander”-ul Buffon a debutat la numai 17 ani împotriva lui Milan şi a închis poarta în faţa actualului preşedinte al Liberiei, George Weah. Portretul altfel al unui goalkeeper legendar

31 ian 2018 6415 afişări Comentează şi tu Special
"Lăsaţi-l pe acest copil să joace!". ”Highlander”-ul Buffon a debutat la numai 17 ani împotriva lui Milan şi a închis poarta în faţa actualului preşedinte al Liberiei, George Weah. Portretul altfel al unui goalkeeper legendar

Portar uriaş, căpitan carismatic, lider înnăscut, coechipier loial, sportiv desăvârşit, personalitate fără cusur, legendă fără egal! Şi pentru că toate acestea trebuiau să aibă un nume, zeii fotbalului le-au zis Gianluigi BUFFON!

Considerat a fi unul dintre cei mai mari portari din toate timpurile, cel alintat ”GIGI” reprezintă probabil cel din urmă fotbalist iconic de tip old-school, nu doar între goalkeeperii de clasă mondială, ci între toţi jucătorii de câmp din fotbalul clasic! Doar că farmecul italianului cu zâmbet de star de cinema constă în faptul că lui i-a izbutit să facă saltul sau, în cazul lui, plonjonul de la stilul de joc de pe vremea mileniului trecut la fotbalul modern din ziua de azi!

Duminică, 28 ianuarie 2018, Gianluigi Buffon a împlinit incredibila vârstă de 40 de ani şi încă nu e pe deplin convins că vrea să-şi agaţe mănuşile-n cui! Dar, nici nu e sigur că mai vrea să continue...

Portarul de poveste, care în 2006, a condus prin paradele sale providenţiale Italia spre al treilea ei titlu mondial, recunoaşte că se regăseşte din ce în ce mai puţin în fotbalul de azi. Ceea ce nu e de mirare, întrucât ”Grande GIGI” este probabil ultimul romantic al fotbalului care a văzut în cei 23 de ani de carieră la cel mai înalt nivel posibil modul radical în care s-a schimbat sportul rege.

Mai mult decât atât, el nu numai că observă dar, în acelaşi timp, simte şi resimte această transformare cu multă patimăca un italiano vero ce este! Cu adevărat, indiferent dacă i-ai admirat uluitoarele parade pe care le făcea la 39 de ani cu aceeaşi măiestrie şi bucurie ca la 19 ani sau dacă-i asculţi declaraţiile şi interviurile, nu poţi să nu observi că Buffon este cu adevărată fără vârstă şi că iubeşte, pur şi simplu, fotbalul, dincolo de bani şi marketing.

Fix aceste astronomice sume de transfer şi jocurile de imagine au eclipsat spectacolul autentic, al cărui fervent adorator şi desăvârşit practicant portarul lui Juventus a fost şi este, ca ultimul mohican al fotbalului clasic ce se află! Şi care va mai fi până se va retrage definitiv, cel mai devreme anul acesta sau cel mai probabil anul viitor!

Mai poate exista poezie în fotbal după ”precedentul Neymar”?

După sute şi sute de milioane de euro scoase de şeici ca printr-o vrajă ciudată, fotbalul – aşa cum îl ştia şi juca Buffon – pare a se transforma, pe sezon ce trece, în”Super Bowl”-ul Europei cel de toate săptămânile. Unul care îşi are arenele, dar, mai ales, centrele de comandă pe ”axa banului” Paris – Madrid – Barcelona – Londra – Liverpool – Manchester, devenite în ultimii ani adevărate ”Las Vegas”-uri ale fotbalului!

Or, în aceste condiţii, Buffon chiar pare un ”romantic întârziat”, ultimul, de altfel, mai ales după retragerile recente ale altor maeştrii din garda sa veche precum Pirlo, Totti, Lahm, Xavi, Xabi Alonso sau – chiar la începutul acestui an – precum unicul Ronaldinho!

Şi totuşi, la peste 40 de ani şi peste 1000 de meciuri jucate, apărătorul porţii squadrei azzura, de la care s-a retras în lacrimi anul trecut după ce a ratat dramatic calificarea la Mondialele din Rusia din această vară după barajul cu Suedia, poate va mai continua la marea sa iubire, Juve! Gigi este mai mult decât un idol pe Delle Alpi, redenumit între timp Juventus Stadium, arenă unde toţi îl iubesc cu religiozitate încă din 2001! Şi nici c-ar putea fi altfel pentru că, dincolo de cele 8 titluri şi 3 cupe cucerite, Buffon şi-a demonstrat - pe lângă calităţile de portar de geniu – ataşamentul suprem şi sublim pentru echipa sa de suflet.

Astfel, când au fost retrogadaţi doi ani în liga secundă după scandalul ”Calciopoli”, Gianluigi a ales să rămână la echipă, să sufere alături de ea, să lupte alături de ea şi să revină spre noi triumfuri în prima ligă, refuzând oferte din Anglia şi Spania de nerefuzat pentru alţii. Nu şi pentru Gigi.

”Pentru mine a fost o decizie foarte simplă. N-am stat nicio clipă pe gânduri. Juve mi-a dăruit atât de mult. Am ştiut şi am simţit din prima clipăcă nu pot alege altfel, decât să-mi urmez clubul de suflet nu doar la bine, ci şi la greu!”, mărturisea Buffon într-un interviu la vremea respectivă.

Iar echipa de la poalele Alpilor şi-a răsplătit la rândul ei ”copilul” ei cel mai iubit, venit acum 17 ani la ”Ea” de la prima lui idilă ”post-adolescentină”, Parma! De atunci şi până azi, marele ”GIGI” a strâns lauri peste lauri - atât la Juventus cât şi la ”squadra azzura” - la care alţi portari sau jucători de câmp nici nu îndrăznesc să viseze.

Astfel, pe lângă cele 8 titluri şi 3 cupe câştigate cu Juventus, Buffon a fost de 5 ori desemnat cel mai bun portar din lume, iar o dată cel mai bun jucător din lume, în anul său de graţie 2003! Nu mai vorbim de cucerirea Cupei Mondiale în 2006 şi de recordurile sale de invincibilitate, precum şi de participarea la 5 campionate mondiale – 1998, 2002, 2006, 2010, 2014 – cu precizarea că în 1998 a fost rezervă neutilizată. Alt record care dăinuie îl reprezintă preţul cosmic al trecerii sale de la Parma la Juventus în 2001! Raportat la inflaţie acesta este cel mai scump transfer din toate timpurile pentru un portar de fotbal! Iar lista de recorduri punctuale ale marelui Gigi rămâne deschisă...

Cum deschisă rămâne şi singura lui mare dorinţă rămasă neîmplinită încă, şi anume cucerirea unui trofeu de Uefa Champions League! După trei finale pierdute – dintre care ultima chiar anul trecut cu Real Madrid – Buffon îşi joacă probabil ultima şansă de a ridica deasupra capului o cupă de Liga Campionilor!

”De cinci ani mă întreb cam o dată la două săptămâni: ‘De ce mai fac ceea ce fac?’ Şi exact această luptă interioară mă împinge încă să intru motivat teren!” recunoaşte Buffon. Iar portarul care de câţiva ani buni are în echipă coechipieri care i-ar putea fi copii îşi continuă confesiunea: ”Doar pentru că mă apropii de finalul carierei, nu înseamnă că voi înceta să evoluez!”, spune Gianluigi. Pentru el, emoţiile sunt ”motorul vieţii”, iar emoţiile generate de fotbal sunt fără egal.

Iar Buffon devine foarte emoţionat şi emoţional când vorbeşte despre latura romantică a poveştii sale de viaţă care bate orice film.

Poveste care a început în 1995 când Buffon debuta în Serie A la Parma împotriva colosului Milan. Atunci, cei doi atacanţi de vis ai rossonerilor - magicianul Roberto Baggio şi fenomenalul George Weah – azi preşedintele Liberiei – nu au putut să-l învingă pe liceanul aflat între buturile adverse, care, pur şi simplu, a închis poarta! Acesta se numea Gianluigi Buffon şi avea 17 ani.

Vârsta sa crudă i-a şocat atunci pe unii comentatori mai conservatori din acele timpuri care au susţinut că, indiferent de cât de talentat este, un copil nu are ce căuta într-un joc de adulţi!

Din fericire au existat şi voci precum cea a legendarului fost mare portar Italian, Dino Zoff care a profeţit astfel: ”Lăsaţi-l pe acest copil să joace! În cinci ani va ajunge la naţională şi va deveni cel mai bun portar din lume!”.

Restul e istorie. O istorie ”marcă înregistată” Gianluigi BUFFON!

Articol scris de Ovidiu IORDAN

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.