Lagărul lui Massone. Jucătorii Ceahlăului au o masă pe zi, n-au cablu TV, apa caldă e cu porţia iar în camere e ca în Hotelul de Gheaţă. "Un calvar! Colegii mai tineri fac chetă să-şi ia seara pizza sau paste"

10 oct 2015 28532 afişări Special
Lagărul lui Massone. Jucătorii Ceahlăului au o masă pe zi, n-au cablu TV, apa caldă e cu porţia iar în camere e ca în Hotelul de Gheaţă. "Un calvar! Colegii mai tineri fac chetă să-şi ia seara pizza sau paste"
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

de Andru Nenciu

Ceahlăul Piatra Neamţ, echipă de tradiţie în fotbalul românesc, se află într-o situaţie critică, iar prezentul cenuşiu dă senzaţia unei stări de început de sfârşit. Cu fotbaliştii neplătiţi de luni de zile şi cu o desfăşurare a activităţii în condiţii vitrege, echipa condusă de Mihai Ionescu şi Radu Lefter se situează pe ultima poziţie a Seriei I din Liga 2, cu doar 3 puncte adunate după şapte etape. Picajul a fost accentuat după venirea italianului Angelo Massone, omul care a vrut să preia întâi Rapid, oficialul pe care fotbaliştii l-au perceput iniţial drept un tip cu buzunare grele de euro. S-au lămurit apoi. "A venit la noi doar să vâneze suma de 1.700.000 de euro din drepturile de televizare. Doar asta şi-a dorit, nu a băgat niciun ban", rezumă pentru ProSport, sub protecţia anonimatului, unul dintre jucătorii Ceahlăului.

  • ProSport a stat de vorbă la începutul săptămânii cu mai mulţi componenţi actuali ai echipei, care, sub protecţia anonimatului, au dezvăluit obstacolele de care se lovesc zi de zi şi modul în care oamenii cu putere de decizie au pasat găluşca fierbinte de la unul la celălalt.
  • Unicul om care le comunică ceva fotbaliştilor este directorul FC Ceahlăul, Ioan Mironaş. ProSport l-a contactat pe oficialul nemţean joi după-amiaza
  • Angelo Massone nu a putut fi contactat de ProSport
  • Miercuri, în etapa a şaptea a Seriei 1 din Liga 2, Ceahlăul a fost învinsă în deplasare, scor 1-2, de Dacia Unirea Brăila.
  • De la începutul anului, pachetul majoritar de acţiuni a fost cumpărat de Angelo Massone. Pe 20 octombrie, clubul împlineşte 96 de ani de la înfiinţare.

Retrogradată sezonul trecut din eşalonul de elită, după ce a încheiat Liga 1 pe ultima poziţie, cu 27 de puncte, gruparea galben-negrilor, intrată în insolvenţă, găseşte cu greu resurse pentru a continua aventura din liga secundă. Fotbaliştii sunt neplătiţi de peste opt luni, simt că nu pot evada din menghina în care sunt prinşi, iar mulţi dintre ei şi-au depus memoriu pentru a deveni liberi de contract. Cei mai mulţi caracterizează situaţia actuală drept "un calvar" şi susţin că încă îşi mai dau şi ultima picătură de energie pentru a-şi respecta meseria. "Este o situaţie disperată, şi eu abia aştept să plec. Sunt neplătit de opt luni, în aceeaşi situaţie se află şi mai mulţi colegi de-ai mei, fiecare încearcă să-şi respecte meseria şi ne gândim să plecăm. Ce a fost  şi ce a ajuns Ceahlăul... Am făcut şi noi o grevă şi am reuşit să ne dea câte 15 milioane de lei vechi. Mulţi dintre noi avem rate la bănci, vin băncile peste noi acasă! Eu mă simt tras pe sfoară, dar nu am ce să fac", mărturiseşte pentru ProSport unul dintre fotbaliştii ajunşi cu cuţitul la os.

Lotul Ceahlăului e compus din 22 de jucători, "mulţi copii şi juniori", după cum afirmă unul dintre oamenii experimentaţi din lot, iar antrenorul Costel Ilie a demisionat weekendul trecut. La timonă au rămas însă pentru a încerca să redreseze corabia secunzii Mihai Ionescu şi Radu Lefter. "Antrenorii ce pot face!? Cred că şi ei sunt neplătiţi, dar ne tot zic să ne facem meseria, că e bine pentru noi, să ne vadă alte formaţii şi să ne asigurăm un viitor. Eu încă din prima zi în care am ajuns am dat tot ce am avut mai bun din mine, asta încerc să fac şi acum, dar sunt la capătul răbdării", spune un alt fotbalist al Ceahlăului.

De la începutul anului, pachetul majoritar de acţiuni a fost cumpărat de Angelo Massone, italianul care a sosit în Liga 1 cu intenţia de a cumpăra echipa Rapid. Investitorul care a dat rateuri şi la formaţii din Scoţia deţine 575.327 acţiuni, reprezentând 55,857% din total, iar în prezent jucătorii îl percep drept "omul negru" pe peninsular. Massone a promis luna de pe cer când a dat prima dată ochii cu componenţii formaţiei care pe 20 octombrie împlineşte 96 de ani, le-a îndesat pe gât ideea că-şi vor primi banii, dar până la urmă toţi au rămas cu buza umflată.

  • Pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă la Ceahlăul, ProSport a stat de vorbă cu mai mulţi fotbalişti ai formaţiei aflate cândva sub umbrela lui Gheorghe Ştefan.

MASA. Răbdările prăjite, cheta pentru pizza şi pastele carbonara: "Câţiva copii n-au bani nici de suc"

În momentul de faţă, jucătorii nu se pot plânge că primesc doar un blid de fiertură şi susţin că meniul e divers şi consistent. Îi deranjează însă doar ritmicitatea cu care sună clopoţelul pentru masă. Programul e mai degrabă recomandat unor domnişoare care au o relaţie strânsă cu un cântar, nicidecum unor sportivi pentru care alimentaţia devine esenţială. "Avem o masă pe zi, la ora 12:00, atât. Recunosc, e foarte bună, e consistentă. OK! Dar suntem sportivi şi avem nevoie de trei mese pe zi. E ceva normal, nu cerem prea mult", povesteşte unul dintre fotbalişti.

Cum salariile sunt neplătite de aproape opt luni, iar unii dintre componenţi nu provin din Piatra Neamţ şi nu au alternative, de multe ori ei apelează la soluţiile de avarie. "Băieţii se adună seara şi fac chetă pentru a-şi cumpăra câte o pizza, iar alteori îşi cumpără paste carbonara. Pentru mine e un calvar, parcă sunt în altă lume, masa era masă şi la o echipă din Liga a 3-a la care am mai jucat", zâmbeşte amar unul dintre jucătorii cu experienţă ai Ceahlăului. Un alt sportiv al "galben-negrilor" păstrează povestirea la acelaşi capitol: "Sunt câţiva copii care n-au bani să-şi cumpere un suc... şi nu sunt prea mulţi născuţi în Piatra Neamţ pentru a avea şansa să meargă acasă, la părinţi. Nici nu avem cu cine să vorbim, pe cine să întrebăm, suntem pasaţi ca o minge de ping-pong. Trebuie să stai foarte bine la mansardă ca să rezişti în această perioadă".

CASA. Fără căldură, apa la raţie şi cablul tăiat. Cei mai norocoşi stau pe laptop: "Văd şi 7 filme pe zi"

O condiţie de bază pentru un sportiv profesionist o reprezintă nivelul de confort al locului în care îşi duce viaţa de zi cu zi. Cel puţin aşa ar fi normal. La Ceahlăul însă confortul nu există, iar vremurile în care fotbaliştii lui Gheorghe Ştefan trăiau ca într-o vedere au rămas doar într-un album de amintiri. La Complexul Forestier se spune că în trecut nimic nu le lipsea din camere sportivilor şi nici musca nu-i deranja, dar în prezent e un talmeş-balmeş de nedescris. Jucătorii cantonaţi la obişnuitul loc de cazare sunt nevoiţi să-şi testeze limitele, deşi nu încearcă să ia castingul la Iron Man şi nici să pătrundă într-un show de televiziune. "Locuim la un fel de internat, nu avem căldură. Şi nici cablu! N-a fost nici apă caldă la hotel în ultimele zile, într-o zi au curs câteva picături şi de apă rece, suntem râşii lumii de-a dreptul!", face haz de necaz unul dintre fotbaliştii revoltaţi de situaţia actuală de la club.

Un alt jucător punctează exact la ţintă pentru a ajuta la construcţia tabloului gri: "Sunt fix cam 13 grade în cameră. Suntem sportivi, dar organismul, după efort, mai ales seara, nu poate suporta non-stop astfel de temperaturi. Cum aici e puţin mai răcoare ca în Bucureşti să spunem, e firesc să se facă rapid frig şi în camere. Cablu nu există demult în camere. Apă caldă... din când în când". Condiţiile existente îi determină pe fotbalişti să improvizeze. Un alt jucător, tot sub protecţia anonimatului, nuanţează. "Eu îmi pun ceva mai gros pe mine şi mă descurc. Dar sunt mai norocos din alt punct de vedere. Chiar dacă nu am cablu, eu am internet nelimitat şi-mi umplu timpul uitându-mă la filme. Uite, spre exemplu, la ora asta, vizionez al şaptelea film. Bine că mai am bani de internet...".

ProSport a stat de vorbă joi după-amiază cu directorul FC Cehalăul, Ioan Mironaş. "Noi am retrogradat. Şi acele condiţii modeste sunt în concordanţă cu eşalonul în care ne aflăm. Băieţii trebuie să aibă simţul raţiunii, eu am discutat de multe ori cu ei. Le-am spus: "Băi băieţi, aveţi regulamentul şi legea în mână şi vi se vor rezolva problemele. Consultaţi sindicatul (n.r. A.F.A.N)!". Indiferent de ceea ce se va întâmpla, ei ar trebui să fie pregătiţi! Noi traversăm un moment delicat şi nu ştiu dacă faptul că nu au cablu în camere este o nenorocire. Nu mai jucăm în Divizia A! Dacă ne vom curăţa, sfatul meu este să acţioneze în funcţie de regulament! Eu cred că ne lipseşte liniştea".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.