L-a înfruntat pe marele Muhammad Ali, a fost un ”greu” celebru al ringului, dar acum a devenit om al străzii. Cum arată viaţa lui Rudi Lubbers: „Fără apă, electricitate şi cu cei 18 câini într-o rulotă avariată”

6 feb 2019 39977 afişări Special
L-a înfruntat pe marele Muhammad Ali, a fost un ”greu” celebru al ringului, dar acum a devenit om al străzii. Cum arată viaţa lui Rudi Lubbers: „Fără apă, electricitate şi cu cei 18 câini într-o rulotă avariată”

de Alexandru Stănilă

Rudi Lubbers (73 de ani), fostul boxer olandez participant la Jocurile Olimpice din 1964 şi 1968, care l-a înfruntat şi pe legendarul Muhammad Ali într-o partidă în 1973, a ajuns într-o stare gravă şi îşi duce viaţa în nişte condiţii mizere într-un sat din sud-estul Bulgariei.

După ce şi-a reprezentat ţara la cele două ediţii ale Jocurilor Olimpice, pugilistul de categoria grea a trecut la profesionisti în 1970 şi a obţinut performanţe remarcabile, având 28 de victorii, dintre care 13 prin KO, şi 8 înfrângeri. Printre eşecuri se numără şi unul în faţa lui „The Greatest”, în 1973, la Jakarta. Lubbers a rezistat 12 runde în faţa lui Ali, însă a pierdut la puncte.

S-a retras în 1981, iar viaţa sa a luat o turnură groaznică. Lubbers a fost arestat în Portugalia pentru trafic de droguri, iar după eliberare i-a fost teamă să se mai întoarcă în ţara natală din cauza percepţiei pe care oamenii ar fi putut să o aibă despre el. Astfel, Rudi şi Ria, soţia sa, au trăit mai multă vreme în ţări precum Liban, Maroc, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Portugalia sau Bulgaria.

Deşi puţini mai erau la curent cu traiul dus de fostul sportiv, o televiziune din Olanda a realizat un documentar săptămâna trecută şi l-a descoperit pe acesta trăind în nişte condiţii mizere, scrie Reuters. Lubbers şi-a petrecut ultimele două luni în satul Coşariţa, din Bulgaria, într-o rulotă avariată, suportând cu greu gerul, fără a dispune de electricitate sau apă. Mai mult, starea de sănătate a soţiei sale s-a deteriorat şi a fost transportată la spital, starea sa fiind una critică. Totuşi, Rudi nu a rămas singur pentru că are o slăbiciune apare. Are grijă de peste 16 câini maidanezi din împrejurări.

"Cel mai important lucru este că soţia mea se va întoarce aici în stare bună şi îşi va putea vedea câinii din nou. În Bulgaria este imposibil să trăieşti într-o casă cu atât de mulţi câini. Ar fi posibil cu trei sau patru, dar nu cu 16. Aş vrea să duc o viaţă normală, dar nu ştiu dacă aş putea sta într-o casă. Sunt mai mult un colindător", a spus Lubbers, potrivit sursei citate.

Conaţionalii săi au fost şocaţi la aflarea veştilor, iar olandezii au strâns peste 12,500 de euro într-o campanie de ajutorare pentru Rudi şi Ria. În plus, cei doi au fost ajutaţi şi de către localnicii din zonă, primind mâncare, haine şi mastică, o băutură puternică cu anason pentru a-i încălzi în zilele geroase.

Deşi starea în care se află nu este una deloc plăcută, Lubbers şi-a amintit cu bucurie de lupta cu Muhammad Ali, de la începutul anilor '70: "La câţiva ani după luptă, Ali a venit în Olanda şi mi-a spus: <Rudi, eşti singurul alb de la care am avut ceva de învăţat>, a încheiat acesta.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.