"Job" INTERZIS | Fiul antrenorului Cristi Pustai, tipster-fotbalist pe Facebook: "Tata mai paria şi el". Ultimul pont, pentru prieteni, la meciul tatălui său: "Bate ASA pe Steaua"

29 oct 2014 16063 afişări Comentează şi tu Special
"Job" INTERZIS | Fiul antrenorului Cristi Pustai, tipster-fotbalist pe Facebook: "Tata mai paria şi el". Ultimul pont, pentru prieteni, la meciul tatălui său: "Bate ASA pe Steaua" 18 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/13476638/2/pustai-jr.jpg

Tastaţi cuvântul “betting” (pariere) în căsuţa de căutare de pe pagina de Facebook şi aşteptaţi o secundă. Paginile încep să curgă: BettingTips, Betting Tipster, Best Betting Sport, Betting Billionaire. Sunt mii de grupuri, cu mii sau zeci de mii de membri fiecare şi, atenţie, Facebook nu prinde foarte bine spaţiul chinez. Potrivit unui studiu făcut de Universitatea din Beijing, anual, chinezii pariază 96 de miliarde de dolari pe siteurile mari de gambling de pe piaţa internaţională.

În toată această reţea uriaşă de ponturi pentru pariuri, lucrurile funcţionează ca la carte. Diferiţi membri postează milioane de ponturi gratis, iar mulţi dintre ei îşi clădesc o reputaţie pe baza ratei de success. Există şi varianta mercantilă: ponturile plătite. Aici, meseria de tipster intră în zona crepusculară. Paginile sunt împânzite cu fotografii, multe trucate, care arată bilete pariate pe cote uriaşe, aşa zisele ponturi oferite de cei care pretind bani, uneori şi sute de euro, pentru asta.

Există încă un nivel, ascuns bine în subteran, în care jucători, antrenori şi preşedinţi din sportul mondial oferă ponturi reale, pentru sume importante, ponturi care sunt folosite pe piaţa neagră a pariurilor. În cartea sa, The Fix, jurnalistul canadian de investigaţie Declan Hill oferă exemplul unui internaţional macedonean care vindea ponturi cu 200 de euro la mâna a doua. “La prima mână, le vând foarte scump în Italia şi Singapore”, a mărturisit fotbalistul care susţinea că are prieteni şi, implicit, ştie meciuri trucate din Germania, Italia, Serbia, Croaţia, Polonia, Turcia şi Macedonia.

Hill scrie că internaţionalul şi-a demonstrat identitatea cu poze făcute după paşaport, iar pontul lui a fost real.

Fiul lui Pustai, tipster într-o comunitate "închisă"

Este aproape imposibil să găseşti un fotbalist care oferă ponturi, fie ele şi gratuite, forma aparent beningă a fenomenului. De aceea, ai nevoie la rândul tău de un pont. “Sunt membru pe o pagină de Facebook, iar fiul lui Cristi Pustai este tipster acolo”, a fost declanşatorul.

Chris Pustai are 21 de ani şi joacă la un nivel mic, liga a patra din România. Coincidenţă, este atacant la LSS Voinţa Sibiu, echipă resusciată de suporteri după dispariţia formaţiei cu acelaşi nume implicată în blaturile semnalate pentru ProSport de Marius Postolache, primul fotbalist de după 1989 care a recunoscut că a participat la meciuri trucate.


Chris Pustai, felicitat de colegii săi pentru un gol marcat în liga a patra

Pagina de Facebook BAPA.pro este o comunitate “închisă”, administrată de 4 membri, printre care un român şi un uruguayan, care fac înscrierile pe bază de accept. În prezentarea paginii, ultimul, Emiliano Navas, scrie:

“Suntem o echipă de tipsteri profesionişti cu o experienţă uriaşă în pariuri, minimum 10 ani. Cei mai mulţi dintre noi suntem foşti agenţi de pariuri, de diferite naţionalităţi şi toată lumea de aici a fost selectată după o perioadă lungă de recrutare. Biroul nostru principal este în România. Colaborăm de asemenea cu sportivi profesionişti din diferite părţi ale Europei. Ei acţionează ca insideri care ne oferă informaţii nepreţuite despre atmosfera din echipele de fotbal selectate”.

Pagina are 1.240 de membri din zeci de ţări, pornind din Vietnam şi terminând în Brazilia. Zona est-europeană este foarte bine reprezentată de români, bulgari, croaţi, sârbi şi macedoneni. Printre ei, se numără şi Chris Pustai, fotbalistul de liga a patra cu tată antrenor în prima ligă, admis în grup în urmă cu două săptămâni.

Ponturi din Germania, Brazilia, dar şi România

În postările din această perioadă, Pustai jr. a oferit ponturi din Bundesliga, din liga a patra germană, din Argentina şi Brazilia. Cel mai important meci, Borussia Dortmund – Hannover, la care Pustai a recomandat, live, că gazdele vor marca până în minutul 80 s-a terminat cu scorul de 0-1.


Biletul câştigător postat de Chris Pustai

La un alt meci, Heimstettin – Garching, Pustai a argumentat pontul cu propriul pariu. A mizat live 100 de lei că gazdele marchează. Heimstettin a marcat, iar Pustai a adăugat 262 de lei în balanţa de pe contul creat pe site-ul companiei Bet365 şi un rezultat “bun” în istoricul său de tipster.

În discuţia cu reporterul ProSport, fiul antrenorului de la ASA Târgu Mureş a recunoscut că a oferit ponturi şi din România. Totuşi, pe pagina principală nu figurează niciun astfel de “tip”, semn că, probabil, Pustai junior a dat ponturi în privat, pe mesaje. Ce meciuri a recomandat? Pustai: “La Iaşi cu Botoşani că ambele marchează”. Scorul a fost 2-2.

Al doilea pont, sugerat doar de fiul lui Pustai unor “prieteni” a fost că “Mureşul câştigă”. ASA Târgu Mureş – Steaua s-a terminat 1-0, după un meci cu scandal legat de arbitrajul lui Istvan Kovacs. Cota la Bet 365 pentru victoria gazdelor a fost iniţial de 7, dar până la ora meciului a coborât la 5,25. Dacă băiatul antrenorului care a bătut Steaua nu bravează, reputaţia sa de tipster tocmai a crescut cosmic.  

Are voie însă Chris Pustai să parieze şi să ofere ponturi?

Codul de Etică al FIFA, punctul 25, este clar:

Persoanele care sunt legate de acest Cod (n.red. – orice fotbalist dintr-o ţară afiliată la FIFA) vor avea interzis să participe, direct sau indirect, sau să fie asociate în vreun alt fel cu parierea, jocurile de noroc, loterii şi alte evenimente similare sau afaceri legate de meciuri de fotbal. Le este interzis jucătorilor să aibă o participaţie, direct sau indirect, în companii, organizaţii etc care promovează, intermediază, aranjează şi organizează astfel de evenimente sau afaceri.


Codul de Etică FIFA şi paragraful din regulamentele FRF referitor la pariuri

Deşi textul nu menţionează că fotbaliştii au voie să parieze pe meciurile de fotbal în care ei nu sunt implicaţi,  Codul de Etică FIFA nu este preluat întocmai de Federaţia Română de Fotbal. Juriştii de la Casa Fotbalului au preferat să penalizeze doar implicarea persoanelor în meciurile organizate de FRF, LPF şi AJF. Aşadar, potrivit regulamentului FRF, Chris Pustai nu este vinovat de nimic. Singura problemă este una morală. El încalcă flagrant Codul de Etică FIFA.

Ce părere are fiul lui Pustai despre asta? Citiţi discuţia următoare.

"Tata paria când eram mai mic. Ştiu că am fost cu el"

Chris, te-am sunat în legătură cu ponturile la pariuri pe care le oferi pe Facebook…
(Intrigat) Da.

Cum te-ai gândit să intri în acest domeniu?
Ăăăăă, depinde. Pe Facebook sunt mai multe, diferite grupuri de pariori, de chestii de astea. Sincer, mie îmi place să urmăresc fotbalul şi încerc să-i mai ajut şi eu pe alţii cu câte un pont. Din experienţa mea de câţiva ani.

Joci de mult la pariuri…
Păi...Nu joc eu foarte mult, dar de multe ori dau ponturi pentru ceilalţi.

Şi îţi ies?
(Politicos) Poftim?

Îţi ies rezultatele?
(Râde) De obicei, da. Mai mult da decât nu.

Ponturile de unde sunt? Din ce campionate?
De peste tot. De multe ori şi live.

Din România?
Ăăăă, şi din România.

Îţi mai aminteşti care a fost ultimul pont pe care l-ai dat din România? Un meci al lui ASA Târgu Mureş?
(Râde) Mă gândesc, cred că Iaşi cu Botoşani, ambele marchează. Dar între prieteni am zis că va bate Mureşul.

Ştiu că în străinătate se şi vând ponturi.
Probabil. Eu nu iau niciun ban din chestia asta.

O faci doar de plăcere…
Din plăcere, da. Din simţ civic. Îi ajut pe ceilalţi.

Cum s-a lipit de tine pasiunea asta?
Pentru mine e microbul fotbalului, sporturile în general, nu pariurile. Nu am o problemă cu pariurile, Doamne fereşte! Nu e cazul. Nu sunt un fan al pariurilor.


Pont din Argentina, oferit de băiatul lui Cristi Pustai

Ce sumă rulezi lunar? Pariorii ştiu detaliul ăsta.
Păi, pfffff...Nu ştiu, nu cred...

Ai pariat 100 de lei la un meci din Germania.
Depinde. Unde simt că e mai sigur, dar mai mult...

Heims...
Heimstetten (E vorba despre un meci din liga a patra germană, zona Bavaria, însă Chris Pustai se mişcă precum peştele în apă). Mi-a ieşit pariul ăsta.

Aveai cotă 2.62. Ai câştigat ceva...
Da, ştiu, ştiu.

Chris, tu ştii ce scrie în Codul de Etică FIFA la punctul 25?
Nu ştiu, dar îmi puteţi spune. (Ascultă paragraful în care se menţionează că FIFA interzice jucătorilor de fotbal să parieze pe meciuri. Orice meciuri) Se referă în general?

Da, la toate meciurile. E vorba despre etică. În România, au preferat să ia în calcul doar meciuri din ţară. FIFA însă recomandă jucătorilor să nu parieze de niciun fel.
(Nu mai râde). Da.

Ce faci tu nu e conform cu Codul Etic al FIFA.
Am înţeles, dar nu cred că sunt singurul. Asta nu e o scuză, dar...Am prieteni care sunt mai sus puţin decât mine, din liga a treia. Pariază şi îşi pun biletele pe Facebook.

Şi în Liga 1 sunt jucători care fac asta.
Ştiu şi eu asta. Am zis că de la Liga 1 nu avea rost să spun, dar sunt unii pe care îi găseşti la agenţia de pariuri tot timpul. Jucătorii de fotbal iubesc fotbalul şi, na, simt că ştiu mai multe sau...

Problema este că e un fir foarte subţire între a paria pe meciuri din străinătate şi a paria pe meciurile echipei tale. Tu eşti în liga a patra,  nu sunt pariuri acolo, dar poţi ajunge la o echipă mai sus. În momentul acela, apare tentaţia.
Ok, bun, dar eu unul nu aş face aşa ceva. Consider că, na, ca şi caracter am integritate. Nu aş face asta. Că mai pun pe alte meciuri, la tenis, o fac pentru că oricum urmăresc sport şi uneori, ocazional, când văd ceva care se merită, mai şi pariez. Nu tot timpul. Că pun ponturi este cu totul altceva. Nu pariez eu.

Tatăl tău ştie că pariezi?
Ăăăăă, da, bănuiesc. Acum, nu ştiu dacă ştie exact ce cote fac în clipa X. Dar am mai discutat, mă întreabă. <Te mai uiţi la fotbal?> La asta, asta. Mă întreabă ce meciuri urmăresc la momentul respectiv. Acum, nu îi spun că pariez aia şi aia.

El pariază?
(Ezită) În prezent, nu...ştiu. Nu cred că a mai pariat de foarte mult timp. De foarte mult timp, de când eram eu mic. Aia ştiu pentru că am fost odată cu el şi am văzut. Dar sume modice, nicidecum sume mari.
 

" O să ies de pe pagină. Şi mulţumesc de atenţionare"

Când eşti fotbalist, antrenor, trebuie să-ţi asumi o conduită. Chiar dacă eşti la liga a patra.
Înţeleg, dar jucînd la liga a patra nu ştiu dacă suntem legaţi de codul FIFA. Suntem legaţi de AJF, nu de FRF.

FRF e afiliată la FIFA, AJF e afiliată la FRF.Codul de Etică e valabil pentru toţi jucătorii din lume.
Am înţeles. Şi atunci este etic să-ţi ajuţi prietenii? Pariatul propriu-zis, înţeleg, dar ponturile nu cred că sunt interzise.

Tu eşti tipster, în limbaj de specialitate...Sună ciudat tipster-fotbalist. Acum câţiva ani, un internaţional macedonean vindea ponturi pe internet.
Să vinzi ponturi, gen 1 pauză 2 final, cu cote imense, de unde poţi face bani frumoşi, asta bănuiesc că este şi ilegal. Am înţeles, spre exemplu, că la Liga 1 nu poţi paria pe meciuri. Nu poţi retrage câştiguri de peste, nu ştiu, o anumită sumă. Din câte ştiam eu. Mai ales să pariezi pe meciul tău 2 pauză 1 final, când să retragi banii eu ştiu că e ilegal.

Ai văzut cazuri de meciuri trucate pe forumurile de pariuri pe care le frecventezi?
(Râde) Sincer, da. Dar cred că a fost nimereală. Informaţii clare pe Facebook nu ştiu dacă găseşti. Din câte am văzut eu, pe Facebook nu ai nicio şansă să găseşti meciuri aranjate. Sunt multe poze trucate cu câştiguri imense, să te atragă să le dai bani.

Dă-ne un pont din România. Uite, la Mioveni – Dinamo?
Pe moment, nu am niciun unul. Dar, uite, bate Dinamo. Doi solist. (n. red. – cota tipsterului Pustai a scăzut simţitor. Mioveni a câştigat cu 1-0)

După discuţia asta, o să mai oferi ponturi pe forumuri?
Ăăăăăă. Aflând că nu este etic, cu toată părerea de rău pentru că era o plăcere, mai ajuţi un om să-ţi zică mulţumesc, ăăăăă...o să mă retrag. Şi  mulţumesc pentru atenţionare.

Politicosul fiu al lui Cristi Pustai spune că era “mic” atunci când tatăl său mai paria. Chris Pustai junior avea 7 ani, când tatăl său a stat pe bancă la un meci de liga a doua, Drobeta Turnu Severin – Chimica Târnăveni, ultimul blat dovedit şi pedepsit din fotbalul românesc.

În primăvara lui 2000, 17 jucători de la Severin au declarat la FRF că li s-a cerut să piardă meciul cu echipa antrenată de Pustai, aflată în nevoie disperată de puncte pentru a se salva de la retrogradare. Prima măsură luată de federaţie a fost retrogradarea celor două echipe, însă ulterior, după ce unii dintre jucători şi-au schimbat declaraţia, pedeapsa a fost redusă. Echipele au pierdut amândouă meciul cu 3-0, iar Drobeta a fost depunctată cu 6 puncte. “Noi din fotbal trăim. Avem neveste şi copii”, spunea atunci Pustai (foto dreapta) în ProSport, revoltat de sancţiunile FRF.

Antrenorul care a bătut Steaua nu a putut fi contactat pentru a comenta postura de tipster-fotbalist a fiului său. După un mesaj trimis de reporterul ProSport şi-a închis telefonul.

Reacţia FRF

Contactat de ProSport, ofiţerul de integritate FRF, Costin Negraru, a declarat: “Mesajul federaţiei este unul ferm: tuturor celor implicaţi în fotbal le este interzis, conform regulamentului, să fie implicaţi, direct sau indirect,  în activităţi legate de pariuri sportive. Din păcate, în ultima perioadă am constatat că există un vid de cunoaştere al regulamentelor, în special în rândul fotbaliştilor, iar acesta este un aspect pe care încercăm să îl remediem”.

La 20 de ore după discuţia cu jurnalistul ProSport, Chris Pustai nu mai era membru al comunităţii BAPA.pro.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.