INTERVIU | Walter Zenga realizează 11-le tip al jucătorilor antrenaţi în Liga 1 şi îi laudă pe Lobonţ şi Martin Tudor: 'Steaua şi Dinamo jucau liniştite cu ei în poartă'. Cine e cel mai valoros la penalty-uri şi TOP 3 portari

20 ian 2016 21651 afişări Special
INTERVIU | Walter Zenga realizează 11-le tip al jucătorilor antrenaţi în Liga 1 şi îi laudă pe Lobonţ şi Martin Tudor: 'Steaua şi Dinamo jucau liniştite cu ei în poartă'. Cine e cel mai valoros la penalty-uri şi TOP 3 portari
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

de Andru Nenciu

ProSport vă prezintă azi partea a doua a interviului cu Walter Zenga, un material în care antrenorul italian de la Al Shaab face analiza portarilor români ai naţionalei, îşi exprimă opinia despre grupa reprezentativei lui Iordănescu la Euro şi face o incursiune în timp, până în România anilor 80, perioadă în care a venit în ţară de trei ori. Ce înseamnă Chivu pentru Inter, cum arată Top 3 al portarilor lumii şi Coppa del Mondo sunt alte câteva subiecte tratate în interviul realizat de ProSport.

Sunteţi o emblemă a echipei Inter. Cât de mult înseamnă Chivu pentru acest club, ce impresie a lăsat acolo?

Da, am jucat 14 ani la prima echipă cu Inter Milano. Chivu este un profesionist desăvârşit si numele lui va rămâne mereu legat de faimosul "triplete": campionatul, champions league şi campionatul mondial al cluburilor.

Aţi remarcat în România vreun jucător tânăr care ar putea deveni în curând un fotbalist valoros pe plan mondial?

Decât să evidenţiez un singur jucător, aş prefera să elogiez munca pe care a depus-o în ultimii ani Gică Hagi pentru a descoperi tinere talente şi pentru a crea un viitor important fotbalului din România, aducând un suflu nou.

Aţi venit în România în martie 1990, la Sibiu, pentru acel amical de dinainte de Coppa del Mondo (1-0 gol Sabău). Ce v-a impresionat atunci într-un mod plăcut şi ce nu la ţară şi cum aţi perceput-o după peste un deceniu când v-aţi întors?

Prima dată am venit în România în 1984, apoi în 1986, pentru a juca în cupa UEFA cu Sportul Studenţesc şi Rapid. În 1989 am fost la Sibiu, iar detaliul simpatic este că acel meci era debutul lui Dan Petrescu la echipa naţională! Ca jucător... atunci nu apucai să vezi prea multe, hotel-stadion, dar era clar că intram într-o atmosferă diferită de Europa cu care eram obişnuiţi... Sigur, după zece ani se schimbase considerabil, dar şi mai mult în aceşti ultimi ani.

Grupa României de la Euro cu Franţa, Elveţia şi Albania vi se pare una accesibilă?

Nu este o grupă uşoară, Albania este o revelaţie recentă, Elveţia nu a fost niciodată o echipă uşor de înfruntat... iar Franţa nu are nevoie de nici o prezentare.

Dar grupa Italiei?

Şi Italia are parte de o grupă dificilă pentru că Belgia impresionează printr-o echipă într-un progres constant.

Totul despre Tătăruşanu, Pantilimon şi Silviu Lung jr

Aş vrea să vorbim puţin şi despre naţionala României. Sunteţi un bun cunoscător al fotbalului românesc. Din postura fostului mare portar, ce calităti li se potrivesc lui Tătăruşanu, Pantilimon şi Silviu Lung jr dintre următoarele: priză la minge, agilitate, reflexele, ieşirea pe mingi înalte, tehnică, repunerea şi jocul cu piciorul, nebunia.

Sunt trei portari cu stiluri diferite, fiecare dintre ei are o calitate specifică, postură, tehnicitate, agilitate. Se disting şi prin diferenţe de caracter. Evoluează în trei campionate diferite, nu este uşor de ales între ei.

Se spune că portarul trebuie să fie din punct de vedere psihic puternic. Care dintre cei trei ar putea avea tăria de a-şi controla emoţiile şi de a nu simţi presiunea unui turneul final?

Nu îi cunosc personal şi nu mă pot pronunţa, singurul pe care l-am văzut jucând este Tătăruşanu în campionatul Italiei, când antrenam la Sampdoria. Alegerea îi aparţine doar lui Iordănescu, cel care le cunoaşte cel mai bine calităţile şi personalitatea.

Aţi purtat banderola de căpitan. Ar fi o presiune în plus pentru goalkeeperul naţionalei dacă Anghel Iordănescu l-ar numi căpitan sau ar ceva justificat întrucât cea mai mare concurenţă este pe acest post.

Nu, nu ar fi o presiune în plus, ci doar deplasări "extra" pentru portarul-căpitan când trebuie sa meargă să discute cu arbitrul!

Tătăruşanu, Pantilimon şi Silviu Lung jr. au temperamente diferite. Tătăruşanu pare stilul flegmatic, Pantilimon sangvin, iar Lung pare mai melancolic. Dacă aţi lua strict partea psiho-intelectuală, având în vedere că dumneavoastră eraţi un tip coleric în timpul jocurilor, pe cine aţi prefera în poarta naţionalei?

Prin prisma experienţei internaţionale cred că Tătăruşanu ar fi cel mai potrivit; dar de exemplu în acest an nici unul dintre cei trei portari nu joacă în Europa League.

Se spune că siguranţa unei defensive depinde foarte mult de portar, iar dintre cei enumeraţi mai sus care credeţi că inspiră cea mai mare siguranţă când intră în poartă?

Este adevărat, un portar trebuie să transmită siguranţă şi încredere întregii echipe, fapt care va deveni esenţial la Euro, cu meciuri solicitante la intervale scurte de timp. Sunt convins că Iordanescu va vedea bine în alegerea sa.

În fotbalul modern majoritatea antrenorilor caută portari cu talie foarte înaltă. Este un avantaj faptul că avem doi goalkeeper de peste 1,90 m, care domină careul prin statura lor, însă suferă la alte capitol: spre exemplu viteză, elasticitate, spectaculozitate.

Un portar înalt domină careul, e adevărat, dar de exemplu la Steaua am dat tricoul de titular lui Tudor, iar la Dinamo lui Lobonţ, doi portari care nu erau foarte înalţi, dar aveau calităţi foarte bune, şi echipele jucau liniştite cu ei în poartă.

Corupţia din Italia şi România, victimele conflictului israeliano-palestinian şi CM 1990

Puteţi face o paralelă între gradul de corupţie din Italia şi cel din România? Identificaţi asemănări şi deosebiri între lucrurile care au pătat cele două campionate?

Nu este un subiect despre care imi face plăcere sa vorbesc pentru ca este neplăcut şi îmi place să cred înca în fotbal ca fiind un sport curat, nobil, pentru care lumea vine la stadion din pură pasiune, sa vadă meciuri competitive şi performanţa în teren.

Soţia dumneavoastră, Raluca, şi-a exprimat compasiunea faţă de victimele conflictului israleliano-palestinian. Aţi discutat cu ea? Îi împărtăşiţi punctul de vedere?

Eu si soţia mea împărtăşim aceeaşi părere. Nu pot sa nu te afecteze acele imagini, suferinţa victimelor, atat de multi copii...

Ce regret aveţi când vă gândiţi la Coppa del Mondo 1990?

Nu am niciun regret, părerile de rău nu îşi au sensul. Ceea ce am obţinut este pentru că am meritat, iar ceea ce am pierdut este pentru că, la fel, nu a fost să fie.

Cu Totto Schilacci aţi mai păstrat legătura?

Nu, din păcate nu am mai ţinut legătura, am păstrat in schimb relaţii cu foştii mei colegi de la Inter, Ferri, Bergomi, Berti, Serena; şi cu cei cu care am jucat la Sampdoria: Vialli şi Mancini.

Ritualul de dinaintea meciurilor: "Îmi sun mereu soţia înainte de a intra in stadion, iar ea încearcă întotdeauna să îmi insufle ceva pozitiv"

Cine credeţi în acest moment că este cel mai bun portar din lume la penalty-uri?

Handanovic de la Inter.

Puteţi să realizaţi un Top 3 al celor mai valoroşi portari ai lumii?

Neuer, Buffon, Curtois.

Dacă aţi fi vrut să vă naşteţi cu o calitate în plus, care ar fi fost aceea?

Am fost votat trei ani la rând cel mai bun portar al lumii şi deţin încă recordul de imbatibilitate la Campionatul Mondial - mulţumesc lui Dumnezeu pentru aceste calităţi. Consider ca am fost înzestrat din belşug şi că mi-am fructificat talentul cum am putut mai bine. Vorbesc despre asta în cartea mea "antrenor", apărută in aceasta toamnă la editura Integral (aceeaşi care a publicat cartea soţiei mele, "Manualul mămicii ZEN").

Când vi s-a întâmplat să vă treziţi dimineaţă şi să vă spuneţi: “Sunt fericit, nu am nevoie de nimic”?

O fac în fiecare dimineaţă, recunoştinţa pentru ceea ce ai face parte din credinţa în succesul care va urma.

Ce vă spune Raluca înaintea unui meci important?

Îmi sun mereu soţia înainte de a intra in stadion, iar ea încearcă întotdeauna să îmi insufle ceva pozitiv - o întreb ce fac copiii, ne spunem ceva amuzant. Este tradiţia noastră.

În final aş vrea să vă rog să realizaţi un prim 11 al fotbaliştilor români pe care i-aţi antrenat.

Lobonţ  - Ogăraru, Ghionea, Moţi, Radu - Petrescu, Paraschiv, Rădoi - Dică, Neaga - Dănciulescu. Menţiuni speciale pentru Caramarin, Ovidiu Petre, Boştină şi Opriţa.

Vă mulţumesc!

Mulţumesc şi eu.

  • Walter Zenga (55 de ani) este antrenorul lui Al Shaab, în Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost instalat pe banca tehnică a echipei pe 1 decembrie 2015 şi are contract până în vara acestui an. În cariera de antrenor Zenga le-a mai antrenat pe Sampdoria, Al-Jazira, Al-Nasr, Al Nasr Ryadh, Palermo, Catania, Dinamo, Gaziantepspor, Steaua Roşia Belgrad, Steaua Bucureşti şi FC Naţional. Cele mai mari performanţe le-a obţinut atunci când o antrena pe Steaua, perioadă  în care a câştigat campionatul României, în sezonul 2004/2005, ajungând până în faza optimilor de finală din Cupa UEFA. A mai câştigat titlul în Serbia, la cârma celor de la Steaua Roşie Belgrad, în sezonul 2005/2006.
  • Ca jucător, Walter Zenga şi-a petrecut cea mai mare perioadă a carierei la Internazionale Milano. A acumulat 347 de partide, fiind unul dintre cei mai importanţi jucători din istoria formaţiei din Milano. Din cele 347 de partide, în 141 dintre ele a reuşit să păstreze poarta intactă. Fostul portar a mai jucat şi la Sampdoria, unde a strâns 44 de partide, dar şi la Calcio Padova, 21 de partide. 3 trofee a cucerit Walter Zenga în cariera de jucător: 1 campionat al Italiei şi 2

Editura Integral a tradus în timp record cartea Coach a lui Walter Zenga din italiană în română şi a lansat-o la Gaudeamus. Editura Integral este şi cea care i-a lansat cartea Ralucăi Zenga - Manualul Mamicii ZEN

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.