INTERVIU | Comandantul CSA Steaua, Cristian Petrea: "În patru ani jucăm în Liga 1". Câte locuri va avea stadionul Ghencea, replică pentru Iustin Ştefan, unde se vor vedea meciurile echipei lui Lăcătuş, relaţia cu Talpan, bugetul şi bătălia cu Rapid

26 sep 2017 21381 afişări Comentează şi tu Special
 INTERVIU | Comandantul CSA Steaua, Cristian Petrea: "În patru ani jucăm în Liga 1". Câte locuri va avea stadionul Ghencea, replică pentru Iustin Ştefan, unde se vor vedea meciurile echipei lui Lăcătuş, relaţia cu Talpan, bugetul şi bătălia cu Rapid 14 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16729986/1/7423102-mediafax-foto-marian-ilie.jpg

În vârstă de 46 de ani, comandantul CSA Steaua, Cristian Petrea, e născut de ziua Armatei, pe 25 octombrie 1970. Fost aruncător de greutate, Petrea spune că iubeşte toate sporturile, nu numai fotbalul, dar cu echipa manageriată de Marius Lăcătuş are o ţintă specială: să o propulseze până în 2020 în primul eşalon. Din 2011 până în 2016 a ocupat funcţia de locţiitor al fostului comandant, George Boroi (recordmenul României la 110 m garduri, actual secretar al CSOR), iar în 2012, Petrea pleca pentru şase luni în misiune, în Afganistan. Bătăliile din instanţă, atacul de pe Terenul 5, armele cu care trupa lui Ion Ion promovează şi lupta la baionetă cu Academia Rapid... în interviul de mai jos.


REGULAMENTAR. Lotul CSA Steaua, în poza începutului de campionat.

Domnule Petrea, ce buget are echipa de fotbal în acest moment?
Deşi în primele declaraţii am spus că vom dispune de un buget de 300.000 de euro, ulterior, prin negocieri, am reuşit să aducem fotbalişti la un preţ de transfer cât mai scăzut şi, în urma unor discuţii, am ajuns la un buget de 150.000 de euro.

Sunt bani de la bugetul de stat?
Sunt numai din veniturile proprii ale clubului, dar vor fi şi din surse private.

Dacă la finalul acestui an echipa va promova în eşalonul al treilea, cu cât credeţi că va creşte acest buget?
Cu o creştere maximă de 100.000 de euro, noi ne vom îndeplini obiectivul pentru că echipa esta tânără, dispunem de un grup unit, şi, probabil, pentru Liga a treia, cu un jucător sau doi care să completeze anumite posturi deficitare, cred că ne vom îndeplini obiectivul.

Care e acest obiectiv?
Sezonul viitor va fi, desigur, promovarea în Liga 2.

Aş vrea să facem trecerea către una dintre rivalele Stelei, Academia Rapid. Formaţia are trei sponsori pe tricou. De ce nu beneficiază şi echipa dumneavoastră de o susţinere similară în acest moment?
Pot să vă spun că în următoarea perioadă vor apărea sponsori şi pe tricourile Stelei Bucureşti. Ne aflăm în discuţii cu diferiţi parteneri care şi-au manifestat deja intenţia de a sprjini acest proiect şi urmează să le materializăm. Veţi vedea curând şi sponsori pe tricourile echipei noastre.

Circulă unele informaţii potrivit cărora aţi putea ajunge la o înţelegere cu Gigi Becali, iar echipa dumneavoastră ar urma să devină o pepinieră pentru FCSB. Cum comentaţi?
Nu, nu e nimic adevărat. Eu, personal, nu am discutat niciodată cu Gigi Becali. Noi nu vom deveni pepiniera nimănui, noi vrem să dezvoltăm proiectul nostru. Este un proiect pe patru ani, în patru ani ne propunem să ajungem în Liga 1. Vom beneficia şi de o infrastructură sportivă extraordinară, la standard UEFA pentru că în următorea perioadă stadionul central va fi predat Companiei Naţionale de Investiţii pentru proiectul EURO 2020. Sperăm să ne îndeplinim obiectivele până atunci şi să avem echipă în Liga 1, vom avea stadion nou, nu vom fi pepiniera nimănui!

Cei de la FCSB au venit să-şi ia bunurile?
O parte din lucruri... Urmează până la predare şi demolare să-şi ia şi următoarele lucruri.


ŞEFI. Gino Iorgulescu şi Iustin Ştefan conduc de patru ani Liga Profesionistă de Fotbal

"Îi adresez o rugăminte lui Iustin Ştefan: să se implice mai mult în regulamentele şi statutul LPF, mai ales că din câte ştiu este şi jurist! Astfel încât câştigătoarea campionatului să nu mai fie desemnată de TAS, ca în ultimele trei ediţii şi să ne lase pe noi în pace că ştim ce avem de făcut!"

Îmi spuneţi că vă propuneţi să ajungeţi în 2020 în Liga 1, dar secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Iustin Ştefan, a afirmat săptămâna trecută că echipele departamentale nu au voie să joace în primele două eşaloane!
Am auzit... Domnul Iustin Ştefan, secretarul general al LPF, nu a făcut nimic altceva decât să comenteze un articol din Legea 69/2000, Legea Sportului. Îl asigur încă o dată şi pe această cale că CSA Steaua va respecta prevederile Legii Sportului şi, când vom ajunge să promovăm în Liga a 2-a prin merit sportiv, vom îndeplini toate cerinţele legale astfel încât să nu fie nicio problemă. Îi adresez o rugăminte totuşi: să se implice mai mult în regulamentele şi statutul LPF, mai ales că din câte ştiu este şi jurist! Astfel încât câştigătoarea campionatului să nu mai fie desemnată de TAS (n.r. - Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne), ca în ultimele trei ediţii şi să ne lase pe noi în pace că ştim ce avem de făcut!

ProSport a scris săptămâna trecută că Academia Rapid, Steaua şi FC Dinamo au fost băgate în Liga 4 de o persoană fără nicio calitate la AMFB. Aţi citit?
Da.

Şi cum comentaţi?
CSA Steaua, la fel ca şi Rapid sau Dinamo, a depus cererea de înscriere la instituţia cu atribuţii în organizarea meciurilor de fotbal, la nivelul Ligii a 4-a şi a 5-a pe raza municipiului Bucuresti, în speţă AMFB. Dacă era altă instituţie abilitată cu această responsabilitate, ne-am fi adresat lor. După cum bine ştiţi, imediat după apariţia în presă a acelui articol, secretarul general al AMFB, domnul Claudiu Baboia, a ieşit în presă cu un drept la replică explicând situaţia. Nu cunosc speţa, nici nu e treaba mea, dar cred că pentru mai multe amănunte vă puteţi adresa direct AMFB.


ARHIVĂ. Stadionul Ghencea a fost inaugurat pe 9 aprilie 1974, cu ocazia meciului amical dintre Steaua şi echipa iugoslavă OFK Belgrad, scor 2-2. Arena a fost ridicată în opt luni (august 1973 - martie 1974)

Noul stadion Ghencea va avea o capacitate de 30.000 de locuri. "Dacă am avea o arenă cu 10.000 de locuri, ar veni acum în jur de 8.000 de oameni la un meci al Stelei"

Multă lume se întreabă cum mai arată stadionul Ghencea. Îmi puteţi spune?
Gazonul este perfect, e o tradiţie în Ghencea. În privinţa tribunelor s-a produs o uzură - şi morală, şi fizică! Nu am mai investit pentru că nu avea sens să investim nişte resurse într-un stadion care ulterior va fi predat către CNI.

De ce n-aţi jucat pe stadionul mare?
Dacă n-ar fi intrat în acest program, cu siguranţă am fi jucat pe el. E o împlinire să joci pe stadionul Ghencea, o arenă încărcată de amintiri pentru clubul nostru, dar momentam nu s-a luat în discuţie pentru că urmează să-l predăm.

Cum va arăta?
Eu ştiu... Există la nivelul CNI machete... A  fost prezentat studiul de prefezabiltiate, am optat şi am propus MApN un proiect din cele trei propuse. Au fost discuţii la nivelul directorilor din Compania Naţională de Investiţii, urmează ca dumnealor, pe baza opţiunii noastre, să facă studiul de fezabilitate.

Care va fi capacitatea noului stadion?
30.000 de locuri în toate cele trei variante.

Să ne imaginăm că aţi dispune de un stadion cu o capacitate de 10.000 de locuri. Câţi spectatori credeţi că ar veni acum?
Presupun că în jur de 8.000 de oameni.

Care a fost numărul maxim de fani  care a susţinut echipa în deplasare?
Cu Sportul 2, în etapa a doua, am fost încurajaţi de aproape 500 de suporteri. Fanii ne încurajează, ne sprijină, avem şi discuţii în contradictoriu pe anumite teme pe care noi le vedem într-un fel, iar ei le văd din altă perspectivă.

La ce vă referiţi?
Ei vor ca lucrurile să se întâmple foarte repede, le-am spus ce urmărim noi, care e strategia noastră inclusiv din punct de vedere juridic pentru apărarea mărcii şi a brandului. Anumite lucruri se întâmplă în acest ritm pentru că sunt şi decizii ale instanţelor şi diferite amânări în procese.


APRIG. Bumbescu, unul dintre cei mai valoroşi stoperi din istoria fotbalului românesc

"Am avut o discuţie cu el, i-am spus să se controleze pentru a nu mai avea astfel de ieşiri în viitor. Nu am acceptat niciodată acest gen de ieşire"

Înainte de a-l aduce pe Ion Ion pe bancă, s-au vehiculat mai multe nume de antrenori. S-a aflat cineva pe listă din generaţia 1986? Lăcătuş de ce nu a vrut să stea pe bancă?
Au fost discuţii şi cu alţi antrenori înainte de Ion Ion. Lăcătuş nu şi-a dorit să stea pe bancă pentru că vrea să construiască proiectul cu viziunea lui. Asta a fost dorinţa lui, să supervizeze proiectul şi ca antrenor al echipei să fie numit altcineva. Din generaţia echipei din 1986? Au existat discuţii... Şi cu jucători exponenţiali. Dar ne bucurăm că-i avem antrenori la Centrul nostru pe foşti fotbalişti de excepţie precum Adrian Bumbescu, Radu Troi sau Lajos Sătmăreanu.

La începutul acestei luni, Gazeta Sporturilor a scris că Adrian Bumbescu, antrenor la echipa U 17 a clubului dumneavoastră, şi-a înjurat elevii la meciul din deplasare cu Viitorul Constanţa. Ce reacţie aţi avut?
Da, am vizualizat şi noi filmuleţul. Am ajuns la concluzia că a avut doar acea ieşire necontrolată, am avut o discuţie cu el şi i-am spus că în viitor să se controleze astfel încât acest gen de ieşiri să nu mai existe. Noi nu am acceptat nicioadată acest gen de ieşire. Uneori, sub presiune mai dai frâu liber impulsurilor. În orice caz, nu suntem de acord şi nu promovăm acest gen de relaţie antrenor - jucător.


PE PICIOR DE LUPTĂ. Juristul CSA Steaua, Florin Talpan, se află mereu în block-start

De ce nu a semnat notificarea către UEFA şi către FIFA şi în ce relaţie se află cu Florin Talpan, juristul clubului. "Vom demonstra că palmaresul nu a fost niciodată cedat"

Mai devreme vorbeaţi despre procese, despre amânări. În ce relaţii vă aflaţi acum cu juristul clubului, Florin Talpan?
În relaţii foarte bune.
Relaţiile dintre militarii din Ministerul Apărării Naţionale sunt  reglementate conform statutului. Eu sunt comandantul-preşedinte al clubului, el este juristul clubului. Îi acordăm tot sprijinul pentru că dorim o reprezentare cât mai bună în procesele pe care le avem cu diferitele entităţi.

Aş vrea să vă întreb dacă aţi semnat notificările către UEFA şi FIFA privind situaţia juridică a Stelei?
Nu, momentan.

De ce?
Pentru că am vorbit cu el şi avem o altă strategie.

Dar juristul clubului a avut mandat pentru a notifica FRF referitor la sentinţa potrivit căreia FCSB nu e Steaua?
Am purtat o discuţie cu el pe marginea acelor notificări şi, momentan, ne-am schimbat strategia.

Despre ce strategie e vorba?
În linii mari avem acum o serie de procese pe care trebuie să ne concentrăm foarte bine. Trebuie să le câştigăm şi apoi vom aborda şi celelalte lucruri. Sunt nişte paşi fireşti pe care trebuie să-i parcurgem. Ceea ce vreau să spun este că nu vom renunţa niciodată şi nu am renunţat vreodată la palmares, vom demonstra că palmaresul n-a fost cedat vreodată. Cel puţin până în 2003... Există nişte paşi... Pot să le transmit fanilor să aibă încredere în noi că brandul Steaua aparţine CSA Steaua şi lucrul acesta, poate puţin mai târziu, va ieşi la iveală şi îl vom demonstra.

La meciurile echipei lui Nicolae Dică vă uitaţi?
Ma uit, de ce să nu recunosc!? Au făcut transferuri foarte bune, de la Astra, de la Viitorul...

Ce şanse are în procente FCSB de a câştiga campionatul?
Depinde doar de ei.


VALOARE. Luptătoarea Alina Vuc e pariul comandantului CSA Steaua şi al şefului de la FRL, Răzvan Pîrcălabu

"Am făcut o selecţie, noi ne aşteptam să vină mulţi băieţi. În realitate, au venit mai multe fete! Aşa a apărut echipa!'. Soarele orbitor, medaliaţii de la Tokyo 2020 şi banii recuperaţi de la angajaţii CSA Steaua

Pe final aş vrea să discutăm şi despre ce se întâmplă în celelalte discipline din curtea clubului. Unde simţiţi o creştere în anul post-olimpic?
Am avut un an post olimpic bun, cu medalii la gimnastică prin Marian Drăgulescu, la canotaj, la kaiac. Am obţinut rezultate bune la atletism, la lupte. Imediat după terminarea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro ne-am gândit să pregătim noua ediţie a Jocurilor Olimpice şi pe acest ciclu olimpic, potrivit unei analize realizată de noi, avem 90 de sportivi cu potenţial de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Le oferim condiţii bune de pregătrire, avem know-how, bază, antrenori...

La jocuri cum staţi?
Foarte bine, peste tot. Şi vă dau un exemplu: polo! Stăm foarte bine (n.r. - campioana României e antrenată de Andrei Iosep), am reuşit câteva transferuri importante, pe 25 octombrie vor avea primul meci.

Dar ce faceţi cu bazinul? Aveţi un bazin modern, dar a fost proiectat în aşa fel încât soarele îi deranjează şi pe jucători, şi pe spectatori...
Da, ştiu că bate soarele prin bazin. Există şi în manualul de licenţiere un capitol prin care ni se solicită să acoperim acele geamuri astfel incât soarele să nu mai fie un aliat sau un duşman al nostru.

Steaua a marcat handbalul românesc prin rezultatele echipei masculine. Cum v-aţi gândit să formaţi o echipă feminină de handbal?
E o poveste haioasă. În urmă cu trei ani s-a demarat un proiect interesant, am făcut o etapă de selecţie şi am fost luaţi prin surprindere. 

La ce vă referiţi?
Noi ne aşteptam să vină cât mai mulţi băieţi, dar au venit foarte multe fete! Şi, văzând această realitate, am răspuns acestei cerinţe şi acum iată-ne cu fetele în Liga 1 (n.r. - al doilea eşalon valoric după Liga Naţională). Avem câteva fete talentate, vom vedea ce vom  face în continuare.

Spre ce secţii simţiţi că îşi mai duc părinţii copiii?
Cei mai mulţi vin la scrimă. Avem şi avantajul trecutului, cu sportivi precum Laura Badea, Roxana Scarlat-Bârlădeanu, dar şi prezentul ne-a arătat că scrima de la CSA Steaua rămâne mereu în vârf şi reprezintă România la cel mai înalt nivel. Trebuie doar să specific câteva nume: Ana Brânză, Simona Gherman, Simona Pop...

Mi-aţi enumerat trei din cele patru campioane olimpice de la Rio. Din ce simţiţi, există vreun sportiv de la Steaua cu şanse de aur pentru Tokyo?
La lupte excelează în acest an Alina Vuc (n.r. - medaliată cu argint la CM din Paris din luna august, cat.48 kg),  e singura fată  din acest an medaliată la probă olimpică. O mai avem pe Andreea Chiţu (n.r. - judoka), aflată în recuperare, şi mai am mare încredere în Roxana Tudose de la tir. Bineînţeles, avem speranţe în fetele din barca de 8 plus - avem trei fete în barcă -, dar şi sportivii tineri de la kaiac. Avem mare grijă de Marian Drăgulescu (n.r. - 37 de ani), are un suflet mare, e un model pentru toţi ceilalţi ca mentalitate, e fantastic în sală, dar şi în ceilalţi sportivi tineri de la alte discipline. În următorii trei ani sper să reuşim să aducem cât mai multe medalii.

E prematur acum să prognozaţi exact numărul de medalii din 2020, dar aţi fixat un obiectiv?
3-4 medalii.

O ultimă întrebare. Ce sport aţi practicat?
Atletism, aruncarea greutăţii, dar doar la nivel de juniori.

Mulţumesc, succes şi medalii pentru România!
Aşa să fie, mulţumesc şi eu.


DINAMISM. Fazele spectaculoase animă Liga a patra


PREZENTARE. Afişul oficial al echipei de fotbal. Ştefan Iovan e director sportiv

Cristian PETREA la CSA Steaua

  • 1 decembrie 2016 – Comandant (preşedinte) al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” Bucureşti
  • decembrie 2016 –  Locţiitor al comandantului
  • noiembrie 2008 – decembrie 2010– Şef al personalului
  • iunie 2005 – octombrie 2008 – Ofiţer specialist în biroul personal şi evidenţă resurse umane
  • aprilie-noiembrie 2012 – Misiune în TO Afganistan , Elementului Naţional de Sprijin


AUR. Petrea a aşteptat-o duminică, la Otopeni, pe Eliza Samara, componentă a clubului Steaua. Sosită de la un concrus din Singapore, Eliza a luat în urmă cu 10 zile aur cu naţionala României, la Europeanul din Luxemburg

 

 


 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.