INTERVIU | BERGODI Momentul "Ieşi afară din vestiar!", povestit pas cu pas 8 ani mai târziu. "Şi acum aş face la fel. Un tehnician trebuie să aibă autoritate, Gigi Becali a fost prea mândru atunci". Schimbarea lui Săpunaru, cum a aprins scânteia la CFR, fotbalistul mai scump ca Neymar şi rapidiştii preferaţi

12 sep 2017 32584 afişări Special
INTERVIU | BERGODI Momentul "Ieşi afară din vestiar!", povestit pas cu pas 8 ani mai târziu. "Şi acum aş face la fel. Un tehnician trebuie să aibă autoritate, Gigi Becali a fost prea mândru atunci". Schimbarea lui Săpunaru, cum a aprins scânteia la CFR, fotbalistul mai scump ca Neymar şi rapidiştii preferaţi FOTO Mediafax 14 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16723956/2/giannini-cr-small.jpg

Trosneau tibiile în duelurile lui din Serie A cu Van Basten, Careca, Vialli, Voller, Klinsmann, Carnevale sau Toto Schillaci. Le-a fost căpitan, la Lazio, unor fotbalişti precum Gascoigne, Winter, Signori, Fuser sau Luca Marchegiani. Şi a purtat banderola romanilor cu eleganţă şi rafinament. Personalitate puternică, ingenios şi curajos, Cristiano Bergodi (53 de ani) şi-a trăit prima picătură din cariera de tehnician ca secund la Lecce, dar şi-a consolidat numele de antrenor în România. Începută pe muzica simpaticilor trompetişti cu sombrero din Los Platanos, aventura italianului în Liga lui Mitică a avut ritm.

A lucrat cu John Wayne Shroj, Abiodoun Agunbiade, Tony, Toja sau Bâlbă, şi a trimis pe foile de joc nume cu greutate, în diverse etape, pentru naţionala României. Angajat de patroni cu buzunare grele de bani şi comportament oscilant, Bergodi şi-a câştigat treptat respectul. Prin ce a făcut de pe bancă şi printr-o mentalitate sănătoasă. Nu a avut coloană vertebrală din carton, dar un proiect cu tineri nu şi l-a mai văzut materializat niciodată. "Regret puţin", spune italianul, cu o voce şoptită, pentru ProSport. Fost antrenor la Pescara în Serie A şi ultima dată la Modena, Bergodi e în prezent liber de contract. Şi deschis pentru un interviu cu ProSport. Începem.


Bergodi, înaintea unei conferinţe de presă în Ghencea, cu privirea atentă şi cu pieptul dezgolit pentru orice întrebare FOTO Mediafax

Să ne imaginăm că mâine v-ar suna un patron sau manager din campionatul României. Şi vă invită la discuţii. Ce i-aţi spune?
Aş discuta, e normal să discut, chiar dacă o perioadă nu am antrenat, sunt atent la tot ce se întâmplă în fotbal. Şi la fotbalul românesc pentru că eu îi sunt recunoscător întrucât mi-a oferit o şansă de a pune în practică toate cunoştinţele mele. Pe de altă parte, îmi place să cred că mi-am pus şi eu amprenta pe fotbalul de la voi prin felul meu de a fi, prin ce le-am trasmis jucătorilor pe care i-am antrenat şi prin felul în care s-au exprimat în teren formaţiile pe care le-am pregătit. Am avut un feed-back pozitiv per total... Uneori chiar mă mai uit în ce punct al carierei au ajuns unii fotbalişti cu care am lucrat. Acum sunt acasă, în Italia, cu familia, dar citesc pe internet şi văd imagini din campionatul României.

Dar după experienţa de la Târgu Mureş cu ce gust aţi rămas?
Mi-am dat seama că sunt probleme mari şi m-a deranjat tot ce s-a întâmplat acolo. Înainte de Târgu Mureş relaţionasem corect cu toţi şefii de club din România, dar acolo mi-am dat seama că una se vorbeşte, alta se fumează. Când antrenezi o echipă de fotbal la acest nivel, nu poţi avea probleme cu banii în fiecare zi. Ca să-ţi dau un exemplu, înainte de sferturile de finală din Cupa României (n.r. - ASA a trecut de Poli Timişoara, Bergodi a plecat şi a lăsat echipa pe loc de play-off), Liviu Maior ne-a spus să jucăm şi apoi vor veni şi banii... Noi ne-am dat viaţa pe teren şi... A fost o experienţă negativă per total. E dincolo de limita mea de înţelegere o atitudine de acest gen.

Deci banii n-au mai venit niciodată... 
...

"Nu-i va fi uşor viitorului selecţioner. E greu de lucrat cu jucători tineri, deşi aveţi câţiva fotbalişti bine cotaţi afară"

Vă întreb altceva. Ce-l face pe un antrenor să ţină cu dinţii de scaun chiar şi atunci când se umple de ridicol? Vă adresez această întrebare gândindu-mă la situaţia din naţionala României.
Nu pot emite o părere pentru că nu am văzut meciurile naţionalei, doar am citit despre ele, aşa că nu ar fi corect din partea mea să dezvolt acest subiect. Am văzut că Daum e criticat...

Şi va fi schimbat. Se vehiculează trei variante de selecţioneri. Dan Petrescu, din informaţiile ProSport a fost contactat de FRF, iar lista scurtă îi mai cuprinde pe Cosmin Contra şi pe Walter Zenga.
Da? N-am ştiut. Sunt trei antrenori buni, dar le va fi foarte greu pentru că am observat că naţionala voastră se bazează pe jucători tineri şi nu e uşor de lucrat cu ei până nu ating potenţialul lor maxim. Oricine va veni... se va înhăma la o muncă dificilă, deşi aveţi câţiva jucători bine cotaţi pe afară.


Cu "Il Princippe" Giuseppe Giannini, înaintea unui derby cu AS Roma. Şi fostul decar de pe Olimpico avea să cunoască România, pe banca lui FC Argeş

"Au venit chinezii!". Pe ce loc se află Serie A în topul campionatelor, cine e cel mai valoros atacant împotriva căruia a jucat şi ce echipă îi suflă titlul lui Juventus

Nu ca în alte vremuri şi nici la 5 la sută din cel mai scump fotbalist al lumii. Dar dacă tot am ajuns aici, aş vrea să vă întreb... Dacă Neymar valorează 222 de milioane de euro, cât ar valora azi unul dintre cei mai buni fotbalişti lângă care aţi jucat la finele anilor '80 şi începutul anilor '90? Sau să vă întreb altfel: cine era cel mai bun?
Maradona, clar! Şi azi n-ar valora 222 de milioane de euro, ci 400 de milioane de euro! Am jucat mult împotriva lui, avea şi colegi care-i puneau în valoare calităţile la Napoli: Careca, Alemao... Dar nu erau doar ei. Milanul îi avea pe Gulitt, Rijkaard şi Van Basten, Inter pe Matthaus şi Klinsamnn, Roma pe Voller, Giannini, Berthold, nivelul era foarte ridicat în Italia. Şi tu, ca fundaş, trebuia să joci dur, la limita regulamentului.

E corectă sau mai stă în picioare teoria potrivit căreia fundaşii italieni sunt cei mai duri din lume?
Era corectă, dar înainte şi maniera de arbitraj era mult mai permisivă. Acum, iei galben imediat la un contact. Înainte puteai să apelezi la un repertoriu vast de trucuri. Cum altfel puteai de exemplu să-l marchezi pe Marco van Basten, cel mai bun atacant central împotriva căruia am jucat!? Şi acei fotbalişti dădeau o aură specială campionatului italian şi prin concurenţa cu noi, italienii, transformam liga în cea mai puternică din Europa. Acum, din păcate, Serie A a ajuns cam pe treapta a patra într-o ierarhie a celor mai tari ligi.

În urma cui?
Premier League, campionatul Spaniei şi Bundesliga. Nu cred că Franţa ar fi peste noi.

Şi care ar fi cauzele acestui picaj?
Lipsa investiţiilor în primul rând în infrastrucătură. Nu vedeţi că în ultimii ani doar Juventus a ajuns să evolueze pe un stadion nou!? Fondurile private nu mai vin spre fotbal. Oameni precum Berlusconi sau Moratti s-au retras. Şi uite aşa au venit chinezii! Chinezii! Chinezi peste tot! Şi arabii... Din ce în ce mai mulţi în fotbalul european.

Ne cumpără pe toţi?
Sper că nu!

Aţi pomenit de Juventus. Păstrează trupa lui Allegri şanse mari să cucerească titlul şi în acest an?
Nu cred. După şase titluri, nu cred că mai au forţa să se impună şi în acest an. Tind să cred că Napoli e favorită în acest sezon pentru că şi-au păstrat în  mare parte lotul de anul trecut şi automatismele de joc sunt bine unse. Se vede din ce în ce mai mult că nivelul de exprimare în joc a crescut substanţial la Napoli.

Lazio?
Îmi doresc să meargă în cupele europene.

Printre alţi mari fotbalişti ai lumii, la Lazio aţi jucat cu Paul Gascoigne. Ce sentiment vă încearcă atunci când vedeţi imagini cu el în tabloidele britanice?
Un mare jucător, atunci când ştiai că-l ai în teren, fotbalul era mai frumos, mai simplu, trebuia doar să ajungă mingea la el pentru că sigur într-o fracţiune de secundă găsea trei-patru soluţii şi păstram posesia sau ajungeam mai repede la poarta adversă. Mereu cu capul sus, mereu inspirat, niciodată ezitant. Sper să treacă peste toate problemele şi să se facă bine.


Ce trupă avea Lazio! Sus, de la stânga la dreapta, pentru nostalgici: germanul Doll, olandezul Winter, Negro, Bergodi, englezul Gascoigne, Marchegiani. Jos, de la stânga: De Paolo, Signori, Fuser, Cravero, Favalli

"L-am transformat pe Săpunaru din atacant în fundaş dreapta. Şi e postul pe care a câştigat Europa League cu FC Porto". Ce spune despre Bogdan Stancu

Aş vrea să trecem la subiectul România. Vă mai aduceţi aminte ce impact a avut asupra dumneavoastră Bucureştiul prima dată când l-aţi văzut?
Din Italia am plecat cu o imagine denaturată, dar ajuns în România mi-am dat seama că este cu totul şi cu totul altfel. Plus că-l aveam la Bucureşti pe Renzo Rossi care era deja stabilit de câţiva ani şi adaptarea a fost mult mai uşoară. Eu pot să vorbesc doar în termeni laudativi despre România pentru că dezvoltarea mea profesională în antrenorat a survenit odată cu munca în ţara voastră, iar lucrurile ciudate care mi s-au întâmplat le-am luat ca pe nişte experienţe de viaţă. Depăşirea obstacolelor ţine de capacitatea noastră de adaptare, de relaţionare cu tipologii diferite de oameni, în fotbal sau în viaţă. Dar m-ai întrebat de primul impact...

Da...
Păi unul dintre primele lucruri care-mi vin în minte este o schimbare pe care am făcut-o la FC Naţional. Şi să ştii că sunt mândru de ea. Unul dintre cei mai buni fotbalişti români din ultimii 15 ani, Săpunaru, juca la FC Naţional atacant. De vremea lui Oli (n.r. - Cosmin Olăroiu). Calităţile lui i le-am identificat rapid: bun la jocul aerian, agresivitate pozitivă, poziţionare, înclinaţie spre acrobaţii, capacitate de efort. Tipul de fotbalist care s-ar fi aruncat şi în foc pentru echipa lui! Şi atunci am luat decizia de a-l trece fundaş dreapta, un post care i s-a potrivit mănuşă. Şi zic asta în primul rând pentru că la Porto a câştigat Europa League din postura de fundaş dreapta.

În 2006, FC Naţional, cu Bergodi pe bancă, pierdea finala Cupei României, 0-1 (d.p. / gol Daniel Niculae), în faţa echipei lui Răzvan Lucescu, Rapid. Ambii antrenori au avut în teren nume care au dat greutate Ligii 1 în diverse perioade. Iată echipele de pe stadionul 23 august, pe 17 iulie, acum 11 ani. Rapid: Coman - Bădoi, M.Constantin, Maftei, Rada, Karamyan (I.Stancu) - Buga, N. Grigore (V. Negru), R.Stancu - Pancu, D. Niculae (V. Moldovan). Rezerve neutilizate: Mincă, Perjă, Vasilache, Burdujan. Bergodi a trimis următoarea formulă: Nae - Săpunaru, Burcă, Mehmedovici, Panc - Abiodoun, Shroj (D. Ghindeanu), Tameş (Mozacu), Bundea (D.Marin) - Herea, Griffiths. Rezerve neutilizate: Stanev - Ninu, Marcu, Chihaia.

Aţi putea să-mi spuneţi un nume de fotbalist român de la fiecare echipă din Liga 1 pe care aţi antrenat-o - fără să clipiţi - luând în considerare câţiva factori gen potenţial tehnic peste medie sau spirit de sacrificiu?
De la Steaua ar fi Bogdan Stancu, de la Rapid... Costin Lazăr şi Maftei, de la CFR... Coroian şi Minteuan... La CFR Cluj sunt mândru pentru că am construit o echipă puterncică, una care avea să ia titlul, sub comanda lui Ioan Andone, un an mai târziu. Iar oamenii din defensivă - Stăncioiu, Tony, Panin şi Cadu au dat greutate mulţi ani echipei. Şi mai sunt jucători care au confirmat la CFR şi în mandatul meu, dar şi ulterior.

Pomi mai sădiţi?
Haha, de ce?

Mi-aduc aminte că pe vremea în care eraţi antrenor la  Poli Iaşi aţi ieşit cu Onuţ, cu Andrei Cristea, cu Bălbă să sădiţi nişte pomi...
Da, da, mi-aduc aminte, a fost o campanie frumoasă, am ieşit în calitate de voluntari într-o campanie de suflet. Nu mai plantasem pomişori până atunci, dar ne-am salvat de la retrogradare şi obectivul a fost atins.


"Hai, băieţi! Hai, băieţi! Puneţi mâna pe lopeţi!" Spiritul civic din Iaşi l-a cuprins şi pe Cristiano Bergodi FOTO Mediafax

De ce l-aţi nominalizat de la Steaua pe Stancu?
Era  foarte talentat. Şi şi-a valorificat talentul!

Credeţi?
Da, da. Era cel mai talentat în acea perioadă şi uite! E om de bază în naţionala României.

O naţională fără orizont.
Cu răbdare se pot schimba coordonatele, nu duceţi lipsă de fotbalişti tineri talentaţi.


Bergodi n-a avut timp să-i crească pe puştii din Ghencea FOTO Mediafax

"Becali a ţipat în pauza cu Şeriff Tiraspol pentru a produce un şoc la echipă. Nimeni nu trebuie să-i submineze autoritatea antrenorului"

Vorbiţi des despre tineri. În Ghencea aţi pus accentul mult pe tineri, la fel ca la FC Naţional sau Rapid.
Cum îţi spuneam şi când am abordat subiectul naţionala, e problematic de lucrat cu ei, dar vei avea satisfacţii enorme. Ăsta era stilul meu, am lucrat mult cu tineri, nu erau investiţii în acea perioadă, dar am mizat şi pe fotbalişti maturi. Mi-aduc aminte că  Dorin Goian oferea o mare siguranţă echipei, dar el s-a transferat rapid (n.r. de la Steaua la US Palermo, la 1 iulie 2009).

Proiectul nu s-a mai materializat niciodată. Lipsa de răbdare a patronului care a pus la punct un malaxor al antrenorilor, poate şi lipsa de inspiraţie a unor oameni de pe bancă au făcut ca ideea pusă în practică de dumneavostră să nu mai aibă o finalitate. După acea mişcare brutală a lui Becali cu ce impresie aţi rămas după acea experienţă?
Acum, la opt ani distanţă, aş caracteriza-o drept o experienţă frumoasă, au fost patru luni în care echipa juca un fotbal de calitate.

Se putea evita acel moment din vestiar de la pauza meciului cu Şeriff Tiraspol?
Se putea evita acel epsiod dacă am fi avut un manager. Panduru abia sosise, el stătea în lojă. Eram doar eu cu Renzo Rossi. Domnul Becali a ţipat pentru a produce un şoc la echipă în acea pauză, era presiune mare şi a acţionat poate la primul impuls. Nu aveam cum să permit aşa ceva, i-am spus "Ieşi!" pentru că un antrenor trebuie să dea dovadă de personalitate în vestiar.

Azi aţi proceda la fel ca în 2009 dacă aţi antrena la FCSB şi Becali ar intra în vestiar?
Aş face exact la fel!

Exista fir direct cu banca?
Niciodată.

Reacţia dumneavoastră poate fi percepută drept model de urmat pentru antrenorii din România care sunt puşi sub o oală cu presiune de diverşii conducători?
Nu ştiu ce să spun, să ia decizia optimă într-o fracţiune de secundă pentru ei, dar şi pentru jucătorii lor.

Ulterior, după ce aţi părăsit Steaua, aţi privit dintr-o postură mai relaxată implicarea patronului la echipă?
Pe de o parte e normal cum se comportă el pentru că investeşte bani în echipă, dar cu apariţiile în vestiar nu sunt de acord. Nimeni nu trebuie să-i submineze autoritatea antrenorului în relaţia cu jucătorii şi nimeni nu are voie să se implice mai mult decât e cazul. Eu cu Gigi discutam în fiecare zi, am avut o relaţie foarte bună, mergeam la palat. O am şi acum. Dar, din păcate, a fost acel episod şi s-a încheiat tot. Eu însă nu mi-am terminat munca şi asta regret, pentru că echipa devenise un mix de jucători tineri cu fotbalişti cu experienţă. Aveam mulţi fotbalişti tineri cu potenţial de creştere pe care eu mai mizam: Ducu Ninu, Onicaş, Tudose, Alex Iacob, Andrei Ionescu, Ochiroşii. A fost prea mândru Gigi atunci.


Şampanie, şampanie, şampanie! Totul până la un pahar de vorbă, în vestiar, la pauza meciului cu Şeriff Tiraspol FOTO Mediafax

CE SCRIA PROSPORT PE 18 SEPTEMBRIE 2009 Arbitrul Pavel Kralovec fluiera în minutul 45 finalul primei reprize al meciului Steaua - Sheriff Tiraspol, dar, în acelaşi timp, i-a trezit şi orgoliul lui Gigi Becali. Furios din cale afară, patronul a coborât la vestiare pentru o discuţie cu echipa.
Izbind uşa de perete, Becali a intrat val-vârtej în vestiar şi a început să-şi înjure jucătorii. Totul se petrecea în faţa unui Bergodi siderat care tocmai încerca să le explice fotbaliştilor tactica pentru a doua repriză. Italianul şi-a revenit relativ repede şi l-a înfruntat pe patron. L-a luat de braţ şi l-a scos din vestiar. Furios, Becali l-a ameninţat cu demiterea: "Cristiano, o să-ţi pară rău! Nu eşti singurul antrenor din România. Poţi să-ţi faci bagajele să pleci!".

"E prima oară când am fost la cabine, prima oară în şapte ani! Nu m-a lăsat Bergodi să spun prea multe, nu i-a convenit lui, că dădea nişte indicaţii tactice prea preţioase. Îmi pare rău că l-am deranjat, că din cauza mea nu au înţeles jucătorii indicaţiile lui Bergodi. Patronul poate să vorbească cu angajaţii lui oricând. Eu am demnitate. O să vedeţi voi dacă voi da afară pe cineva sau nu. O să vedeţi voi ce părere am eu despre relaţia dintre patronat şi angajat. O să vedeţi voi ce înseamnă respectul. Era cel mai liber antrenor din România!"

George Becali, într-o intervenţie la TV, după meciul cu Şeriff Tiraspol

Prin ce compensează Chiricheş hibele din jocul aerian şi avantajul de la Napoli. Opinia fostului căpitan de la Lazio despre un actual fundaş central de la Lazio

Trecem mai departe. La Steaua l-aţi avut pe Tătăruşanu în lot. Aveţi trei variante de răspuns la întrebarea cum s-a schimbat din 2009 până acum
La Steaua el se afla la început de drum, dar mi-am dat seama de pe atunci că deţine calităţi care-l recomandau pentru naţională şi pentru un campionat puternic. L-am văzut în Italia, s-a schimbat mult, e firesc că a mai comis şi greşeli, dar şi Gigi Buffon a mai greşit şi mai greşeşte. Există nişte antrenori de portari foarte valoroşi în Italia şi orice goalkeeper sosit aici va atinge o maturitate profesională. Că a plecat acum, după patru ani, din Italia... E ceva firesc pentru un portar.

Chiricheş?
Chiricheş are noroc pentru că la Napoli beneficiază de un antrenor - Maurizio Sarri - care ştie să le exploateze foarte bine calităţile tuturor elevilor săi. Mă uitam la Chiricheş încă de când juca pentru Pandurii şi bănuiam că va face rapid trecerea spre fotbalul mare. Cum Napoli e angrenată pe mai multe fronturi, Raul Albiol şi Koulibaly nu pot juca non-stop titulari. Mai ales că urmează şi Liga Campionilor...

Jocul aerian al lui Chiricheş lasă însă de dorit. S-a văzut acest minus şi la naţionala României. Poate fi compensat prin ceva acest dezavantaj?
Prin plasament! Şi prin tehnică, el e cu mult peste alţi fundaşi centrali din acest punct de vedere. Poate că stilul de joc din Anglia nu i s-a potrivit lui Chiricheş şi din această cauză nu a excelat, dar alegerea pe care a făcut-o - să vină la Napoli - a fost cea mai bună. În Italia e privit cu ochi buni.

Pe final aş vrea să discutăm puţin despre un fotbalist român care stă poate pe locul dumneavostră în vestiarul lui Lazio: Radu Ştefan.
Am fost întrebat de cei de la Lazio atunci când l-au luat din România, de la Dinamo, era unul dintre cei mai promiţători tineri din fotbalul româesc. Timpul a arătat că nu m-am înşelat nici eu, nici Lazio. Eram la Rapid când Radu a plecat la Roma. Confirmarea valorii lui a fost arătată în primul rând de fanii lui Lazio. Sunt suporteri foarte pretenţioşi şi nu te lasă până nu dai maximum. Şi-a intrat bine în rol pe postul de fundaş lateral, dar se simte mult mai confortabil în centrul liniei defensive, în sistemul 3-5-2 (n.r. - joacă alături de Wallace şi De Vrij).

O naţională se refuză? Vă întreb asta pentru că el a făcut-o mereu. Dacă v-aţi pune în pielea lui, aţi găsi vreun argument solid?
E o întrebare grea, nu ştiu exact pe ce fundamente s-a clădit decizia lui, dar cred că i-a fost foarte greu să ia o astfel de decizie. Unii sportivi au ales mereu să meargă pe un singur plan şi să-şi facă treaba cât mai bine doar acolo. Poate este şi cazul lui, dar imaginea lui Lazio este foarte bună, vă spune un om care a trăit pentru Lazio.

O ultimă întrebare. După Revoluţie, fotbalul din România avea să fie marcat şi de un număr mare de antrenori italieni. Credeţi că vreun antrenor român va mai ajunge vreodată să semneze un contract cu o echipă din Italia?
Eu îmi doresc pentru că sunt ataşat de România şi îi respect pe colegii mei de acolo. I-am văzut pe mulţi cum pregătesc un meci, cât de minuţios lucrează şi cred că Serie A va avea mereu uşa deschisă pentru ei.

Mulţumesc şi succes!
Mulţumesc şi eu.


Rebelul Săpunaru, unul dintre preferaţii lui Bergodi, un fotbalist care se poate mândri cu un trofeu imens câştigat alături de Falcao, cu FC Porto FOTO Rapid


Fiesta la Pescara, în Serie A

Cristiano BERGODI

Născut: 15.10.1964 (Bracciano, Italia)
Ca jucător a evoluat ca fundaş central la patru echipe:

 • 1984-1989: Delfino Pescara 1936    97j/0g
 • 1989-1996: Lazio SS    160j/4g
 • 1996-1999: Padova Calcio    43j/1g
 • 1999-2000: Sliema Wanderers (Malta)    18j/1g

Ca antrenor s-a ocupat numai de echipe din ţara natală şi din România
Cele din Italia

 • 2002-2003: Imolese Calcio 1919
 • 2003-2004: US Sassuolo Calcio
 • 2010-2011 şi 2012: Modena FC
 • 2012-2013: Delfino Pescara 1936
 • 2013-2014: Brescia Calcio
 • 2016: Modena FC

Cele din România

 • 2005-06: FC Naţional    18. 7. 5. 6. 21-23 (et. 13-30)
 • 2006-07: CFR Cluj    24. 15. 4. 5. 36-21 (et. 11-34)
 • 2007-08: Rapid    9. 5. 4. 0. 15-7 (et. 1-8 şi 10)
 • 2008-09: Polit.Iaşi    17. 6. 3. 8. 19-22 (et. 18-34)
 • 2009-10: Steaua    6. 3. 1. 2. 9-6 (et. 1-6)
 • 2014-15: Rapid    8. 3. 2. 3. 8-10 (et. 27-34)
 • 2015-16: Ardeal Tg.M.    11. 3. 6. 2. 14-12 (et. 12-22)
 • Total: 93. 42. 25. 26. 122-101
 • A cucerit o Supercupă a României (cu Rapid, în 2007)

Statistică: Răzvan TOMA


Lazio în 1988, cu Bergodi, al treilea pe rândul de sus, de la stânga la dreapta


Banderola de la Lazio l-a motivat toată cariera


În Giuleşti, cu Maftei, Bozovici şi Costin Lazăr FOTO Mediafax


România, ţara suprizelor. Şi nu era un miel, era un pekinez FOTO Mediafax


Cu Dan Petrescu se întâlnise şi în Serie A, la începutul anilor '90 FOTO Mediafax

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.