Ce se întâmplă cu CSM Bucureşti după alegeri? Nicuşor Dan, activist şi candidat la Primărie, contestă modul în care se cheltuieşte bugetul de 12 milioane de euro: "Trebuie direcţionat către sportul de masă, nu spre vedete"

14 ian 2016 8998 afişări Special
Ce se întâmplă cu CSM Bucureşti după alegeri? Nicuşor Dan, activist şi candidat la Primărie, contestă modul în care se cheltuieşte bugetul de 12 milioane de euro: "Trebuie direcţionat către sportul de masă, nu spre vedete"
Suedeza Isabelle Gullden (la balon) e coordonatoarea de joc a echipei CSM Bucureşti şi are un salariu de peste 8.000 de euro pe lună. FOTO: Mediafax
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

„Consider neoportun ca Primaria Bucurestiului sa se milogeasca de guvern sa nu taie furnizarea gazelor, sa nu existe terenuri de sport in care copiii sa poata face gratuit sport, sa nu existe suficiente crese si gradinite de stat, dar aceeasi primarie sa plateasca salarii de sute de mii de euro unor handbaliste.“ Nicuşor Dan, activist şi candidat la Primăria Bucureştiului, enunţa astfel, pe 6 ianuarie, prin intermediul contului personal de Facebook, punctul său de vedere pe o temă delicată: aceea a priorităţilor pentru Bucureşti şi a felului în care trebuie abordat sportul în Capitală. Textul era ilustrat cu materialul în care ProSport nota intenţia celor de la CSM Bucureşti de a aduce noi vedete de talie mondială, în frunte cu Cristina Neagu, la echipa feminină de handbal.


Candidat la Primăria Bucureştiului, Nicuşor Dan consideră că oraşul are alte priorităţi înainte de a plăti
sute de mii de euro pentru aducerea Cristinei Neagu

Venit din partea unui om care în ultimii ani s-a remarcat prin lupta contra unor decizii controversate ale administraţiei, dar mai ales a cuiva care în primăvară poate deveni edil-şef al Capitalei, punctul de vedere este important.
Reporterul ProSport l-a căutat pe şeful Uniunii Salvaţi Bucureştiul şi a descoperit un personaj atipic, în mod clar nu politician. „N-am fost foarte inspirat“, surprinde cu mărturisirea din debutul discuţiei dublul medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, referindu-se la postarea din 6 ianuarie. Constatarea însăşi, ca şi explicaţia care urmează, relevă din start că la celălalt telefon e o persoană cu opinii şi decizii care-i aparţin, nu un personaj butaforic, creat de aparatul de propagandă al partidului şi de consilieri: „Mă grăbeam atunci când am postat mesajul, am tastat repede, pe fugă, şi exprimarea aleasă n-a fost cea mai fericită“.

„1% din bugetul total al Primăriei nu e o sumă mare. Dar aceşti bani sunt cheltuiţi fără să se vadă vreun rezultat“


Nicuşor Dan a fost tăios pe Facebook. În dialogul cu ProSport şi-a temperat tonul, dar a rămas ferm pe poziţie: Primăria nu are motive să cheltuiască sute de mii de euro pentru vedete, bani care ar trebui direcţionaţi către construirea de baze sportive în cartiere. FOTO: Mediafax

ProSport: Candidaţi în primăvară la Primăria Bucureştiului. Mesajul postat de dumneavoastră pe Facebook poate lăsa de înţeles că, dacă veţi câştiga alegerile, se vor schimba unele lucruri cu CSM Bucureşti.
Nicuşor Dan: Da, mi-au mai spus şi alţii că e interpretabil respectivul text. Dar e bine că pot clarifica asta.

Din informaţiile noastre, bugetul CSM Bucureşti a fost, în 2015, de aproximativ 11 milioane de euro.
10-11 milioane de euro alocate pentru sport înseamnă 1% din bugetul total al Primăriei. Nu e o sumă mare. Dar aceşti bani sunt cheltuiţi, în acest moment, fără să se vadă vreun rezultat. Dincolo de aceste echipe care evoluează în prima divizie la sporturile respective, nu se prea vede ceva concret acolo unde contează şi unde trebuie, de fapt, să se implice municipalitatea. Nu se văd selecţii în şcoli, nu se vede o dezvoltare a sportului de masă, nu am văzut apărând baze sportive publice pentru copii, acolo unde părinţii să-i poată duce să facă sport fără să plătească 50 de lei pe oră. Nimic din toate astea.

În acest moment, vedetele echipei de handbal feminin CSM Bucureşti au salarii de câte 8-10.000 de euro…
Pe lună?

Da.
Dacă vorbim, de exemplu, de Cristina Neagu, eu cred că Bucureştiul trebuie să fie mândru că s-a format aici cea mai bună jucătoare din lume, dar nu e cazul să se bată ca să o ia. CSM trebuie să se concentreze pe creşterea copiilor şi a juniorilor, să le ofere tinerilor care locuiesc în acest oraş posibilitatea de a face sport, nu să se lupte pentru nişte trofee care sunt, până la urmă, o mândrie goală.

„Scopul e să facem cât mai multe baze sportive de cartier, unde accesul copiilor să fie gratuit“

Echipele de la CSM Bucureşti nu prea au unde să joace. Formaţia de volei, de exemplu, îşi dispută meciurile de acasă în sala de la Dobroeşti.
Bucureştiul are nevoie de o Sală Polivalentă unde să-şi dispute echipele din oraş meciurile în condiţii civilizate pentru spectatori şi jucători. Era bine ca sala de lângă Stadionul Naţional să fi fost gata la timp, astfel încât să nu pierdem Europeanul de gimnastică din 2017, care a fost mutat între timp la Cluj. Lucrările la sală nici măcar n-au început din cauza contestaţiilor în instanţă la atribuirea licitaţiei. Aceste contestaţii apar atunci când caietul de sarcini e ambiguu.

Şi cum veţi rezolva această problemă a locurilor unde să se poată face sport?
Sunt lucruri pe care le-am prevăzut şi în programul pe care l-am avut când am candidat în 2012. Avem o strategie pentru sport în oraş. Scopul va fi să facem cât mai multe baze sportive de cartier, unde accesul să fie gratuit pentru copii. Ne interesează să le oferim în primul rând posibilitatea de a practica sporturi. Abia apoi vin şi celelalte.

Cât ar costa această construcţie de baze sportive în cartiere?
E foarte greu să avansăm sume atât timp cât nu avem şi un cadastru al proprietăţilor municipalităţii. Adică una e să amenajezi, de exemplu, o bază pe un teren pe care-l ai deja în proprietate şi cu totul alta e să cumperi mai întâi terenul de la altcineva. Din păcate, nu avem acces la informaţii. Toată lumea cere cifre, dar e un efort imens pe care nu avem timpul fizic să-l facem noi, la asociaţie, pentru că datele primăriei nu sunt sistematizate, e un haos total, datele sunt aruncate de-a valma pe un PDF care are 7.000 de pagini.

„Dacă ai un brand, nu poţi să-l arunci pur şi simplu“

Şi atunci?
Sunt foarte multe lucruri lăsase de izbelişte şi care trebuie puse la punct în Primărie... Trebuie să facem un cadastru cu toate proprietăţile din Bucureşti. Nu există aşa ceva acum. Să ştim clar ce se întâmplă în oraş. Dacă, de exemplu, se depozitează gunoi pe un teren, să ştim foarte clar cine e proprietarul acelui teren şi pe cine amendăm. Trebuie făcută această ordine. Ne trebuie o situaţie a contractelor făcute de municipalitate, care de asemenea nu au o evidenţă clară. Ştiaţi, de exemplu, că noi, bucureştenii, plătim şi acum pentru Podul Basarab?

În concluzie: dacă veţi câştiga alegerile şi deveniţi primar al oraşului în primăvară, se desfiinţează CSM Bucureşti?
Dacă ai un brand, aşa cum a devenit CSM Bucureşti, nu poţi să-l arunci pur şi simplu. Nu se pune problema să fie desfiinţat. Dar trebuie să existe un plan prin care conducerea secţiei de handbal – pentru că asta era discuţia, acolo sunt cele mai multe vedete – să atragă sponsorizări private, fonduri care să vină şi din altă parte în afara bugetului public. Sigur că şi Primăria va asigura o sumă decentă. Dar nu putem ţine, pe bani publici, o pleiadă de vedete internaţionale. Cred că scopul Municipalităţii trebuie să fie altul.


Partea bună: clubul municipalităţii cheltuieşte două milioane de euro cu centrul de copii şi juniori, care este cel mai puternic din România

Nicuşor Dan (46 de ani), dublu medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, la ediţiile 1987 şi 1988, acum activist, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, candidează la postul de primar general la alegerile locale din această primăvară. Discuţia iniţiată de el deschide o Cutie a Pandorei evitată până acum tocmai din cauza implicaţiilor de ordin electoral. Sub mandatul lui Sorin Oprescu, Municipalitatea a înfiinţat un club sportiv în care s-au pompat milioane de euro anual. CSM Bucureşti a devenit, în timp-record, printre cele mai importante grupări din România, construindu-şi formaţii competitive la handbal, volei, rugby şi baschet, dar şi secţii de atletism, şah şi motociclism.

Partea rea: bani mulţi pentru vedete pe care nu le vede nimeni. Echipa de volei joacă la Dobroeşti

Până aici, nimic rău. Bucureştiul ajunsese, după reculul sau chiar dispariţia vechilor cluburi (Dinamo şi Steaua sunt umbrele grupărilor de odinioară, iar altele s-au desfiinţat), un oraş uriaş fără reprezentare pe măsură în sportul de performanţă. Numai că întregul eşafodaj naşte unele semne de întrebare.

Bugetul CSM Bucureşti pe anul trecut a fost unul uriaş: 53 de milioane de lei (aproape 12 milioane de euro). Vedetele de la echipa de handbal feminin sunt, într-adevăr, de talie mondială şi plătite pe măsură, cu contracte de până la 120.000 de euro pe an. Dar aceste formaţii care ar trebui să reprezinte Bucureştiul şi să joace pentru locuitorii oraşului n-au sală şi, uneori, joacă în comune din Judeţul Ilfov.

În acest moment, din bugetul total, circa 2 milioane de euro sunt alocate activităţii de la copii şi juniori. Este cea mai mare sumă cheltuită de o grupare din România pentru acest segment, iar rezultatul e, de asemenea, substanţial şi meritoriu. CSM Bucureşti are de departe cei mai mulţi copii şi juniori din ţară.
Polemica se poartă, însă, în jurul echipelor de seniori şi a oportunităţii ca sume uriaşe să fie direcţionate către achiziţionarea de mari vedete. Cristina Neagu a ales, între timp, să-şi prelungească angajamentul cu Buducnost Podgorica, însă CSM Bucureşti a fost în lupta pentru achiziţia marii handbaliste. Cum ofertele primite de Neagu au oscilat între 220 şi 260.000 de euro pe an (fără taxe), cazul e sugestiv pentru cheltuielile pe care le presupune o echipă de top aşa cum are acum CSM Bucureşti.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.