HALAGIAN 80 | "Eu îi iubeam şi ei erau mulţumiţi că-i iubesc". Marea durere, Valentin Ceauşescu, de ce nu a antrenat naţionala, FC Argeş, ce-i lipseşte lui Dinamo şi ce s-a întâmplat cu celebra şapcă "Chicago Bulls" EXCLUSIV

7 mar 2019 19058 afişări Special
HALAGIAN 80 | "Eu îi iubeam şi ei erau mulţumiţi că-i iubesc". Marea durere, Valentin Ceauşescu, de ce nu a antrenat naţionala, FC Argeş, ce-i lipseşte lui Dinamo şi ce s-a întâmplat cu celebra şapcă "Chicago Bulls" EXCLUSIV
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

de Alexandru STĂNILĂ

Florin Halagian, fostul jucător şi antrenor de legendă al secolului 20, împlineşte astăzi vârsta de 80 de ani, iar cel poreclit „Armeanul” a depănat amintiri pentru ProSport, comentând totodată şi situaţia actuală a fotbalului românesc.

Marile iubiri ale lui Halagian, FC Argeş şi Dinamo Bucureşti, i-au oferit cele mai mari realizări din carieră. Născut în Bucureşti, acesta a început fotbalul la alb-roşii la vârsta de nouă ani şi a fost unul dintre jucătorii talentaţi din perioada 1950-1970, însă rămâne în istorie pentru performanţele realizate pe banca tehnică. În sezonul 1971/1972, la doar 32 de ani, Halagian devenea antrenorul lui FC Argeş. Alături de legendarul Nicolae Dobrin, piteştenii au câştigat titlul de campioană în Divizia A şi în sezonul imediat următor au obţinut o victorie de răsunet în Cupa Campionilor Europeni: 2-1, contra lui Real Madrid: “Nici nu aş fi putut visa la ceva mai frumos. În Argeş m-am afirmat ca jucător, m-am căsătorit şi mi-am făcut un viitor”, spune Halagian.

Fără regrete

În stagiunea 1978/1979, Halagian repeta performanţa şi obţinea al doilea titlu de campion alături de FC Argeş. Isprava lui a avut loc şi la echipa care l-a format, Dinamo Bucureşti, câştigând şi acolo titlul, în sezonul 1991/1992. A pregătit 13 echipe din Divizia A şi peste 500 de jucători, fiind decorat în 2008 cu Ordinul Meritul Sportiv, iar după o carieră care s-a întins pe o perioadă de 40 de ani, încheiată în 2011, Halagian spune că nu are niciun regret, chiar dacă nu a avut şansa să pregătească echipa naţionala a României: “Fotbalul mi-a dat totul. Oricine ar vrea să antreneze şi naţionala, dar cei care o pregăteau atunci, o antrenau pe merit. Eu aveam dragostea mea, FC Argeş, iar împlinirile mele au venit de acolo. Şi dacă antrenam naţionala nu eram atât de fericit”, explică acesta.

Florin Halagian, alături de Nicolae Dobrin

"Eu îi iubeam şi ei erau mulţumiţi că îi iubesc"

Recunoscut pentru faptul că era un antrenor autoritar şi le impunea anumite lucruri elevilor săi, precum un program fix sau un look fresh, Halagian spune că a făcut toate aceste lucruri din dragoste şi se mândreşte cu toţi jucătorii pe care i-a condus, nu doar cu Nicolae Dobrin: "Am fost un antrenor destul de autoritar, dar tot eu i-am iubit cel mai mult. Eu îi iubeam şi ei erau mulţumiţi că îi iubesc. Mi-a plăcut să le port de grijă, la mai multe probleme, nu doar la cele din fotbal. Înainte era greu, trebuiau să intre într-un liceu, să facă o facultate. Şi de mine au avut grijă alţii, cum a fost Nicolae Roşculeţ, profesorul meu, Ion Motroc şi alţii. Pentru mine a fost o onoare să antrenez toţi fotbaliştii. Nu o spun formal, o spun din suflet. Toţi aveau un rol în angrenajul respectiv şi sub conducerea mea am fost mulţumit de toţi. O spun din suflet pentru că am avut şansa de a exista o autoeducaţie sportivă, care m-a ajutat foarte mult. Am avut norocul şi de oameni la centrul de copii şi juniori, în special la Argeş”.

Pe lângă performanţele de la FC Argeş si Dinamo, Halagian este recunoscut şi pentru contribuţia semnificativă pe care a avut-o la construirea echipei Stelei, care a câştigat Cupa Campionilor Europeni, în 1986: “Mă bucur că am reuşit acest lucru, am avut satisfacţia omului care a ajuns să cunoască bine meseria. Condiţiile care erau acolo erau deosebite şi totul a fost frumos. A fost un mare iubitor acolo, Valentin Ceauşescu, care a ajutat extrem de mult, din umbră, fotbalul la Steaua”

Dinamo, FC Argeş şi durerea cauzată de prezent

În prezent, Florin Halagian “se ocupă cu pensia” şi spune că a renunţat la şapca cu Chicago Bulls pentru care devenise renumit: „De purtat n-o mai port, dar şapca este obiectul meu cel mai scump”. De asemenea, urmăreşte îndeaproape meciurile importante din Liga I, însă fostul tehnician recunoaşte că are un gust amar atunci când priveşte situaţia celor două cluburi de referinţă din cariera sa. Una care încearcă să revină în prim-planul fotbalului românec şi cealalta, care şi-a dezamăgit fanii pentru încă un sezon, după ratarea play-off-ului: “În primul rând, FC Argeş mă doare cel mai tare pentru că am amintirile cele mai frumoase, cu Dobrin şi cu ceilalţi. Fiecare echipă aparţinea cuiva, iar acei cineva nu mai sunt. S-a schimbat situaţia politică şi economică, iar lucrurile nu au mai fost dictate de simpatizanţii sportului. Sportul are o importanţă deosebită în sănătatea şi în plăcerile unei naţiuni. E mare păcat că sportul nu mai este la parametrii aceia. Mie îmi pare foarte rău şi de Dinamo, acolo am crescut de mic copil şi în sufletul meu e o durere. Ei nu au un Becali sau mai mulţi Becali. Au avut şi ei o perioadă oameni care au fost lângă ei, precum Nicolae Badea, iar acum nu mai au. Evoluţia nu e numai în sus, e şi în jos. Dinamo a reprezentat ceva, şi nu numai în fotbal.”, a mai spus acesta.

Florin Halagian, în 2001, la un meci FC Argeş - Dinamo 1-2

Întrebat cum ar gestiona o situaţie de tipul celei de la FCSB, unde patronul Becali a recunoscut în repetate rânduri că se implică în strategia antrenorului, Halagian a evitat discret răspunsul, însă îl apreciază pe latifundiarul din Pipera, care continuă să susţină financiar echipa: "Au un merit important cei care investesc pentru că statul nu se mai bagă în chestiile astea. Gigi Becali pare unicul care mai bagă bani. Eu nu am vorbit în viaţa mea cu el, chiar dacă el e machedon şi eu armean, dar cine mai face ce face el?! Faptul că el poate continua e un lucru deosebit, dă dovadă că în capul lui e ceva constructiv şi inteligent. Atât timp cât un om ca acest Becali ţine la un înalt nivel clubul Steaua (n. red - FCSB), ar trebui să fie lăsat în pace şi lăudat. Din câte am auzit, nu-l ajută nimeni cu nimic, iar Steaua nu o echipă pe care să o poţi ţine aşa, cu una, cu două. Te obligă trecutul ei glorios.

În final, “Armeanul” a comentat şi absenteismul de pe stadioanele din România şi a vorbit despre publicul Rapidului, care l-a impresionat încă din vremea în care era copil: “Mijloacele de prezentare au avansat foarte mult, iar comoditatea şi ocupaţiile oamenilor au făcut ca oamenii să nu mai vină la stadion atât de mult. Giuleştiul era moartea mea. N-am fost niciodată rapidist, dar am învăţat foarte mult stând la tribună. Atitudinea oamenilor de acolo era una extrem de frumoasă şi educativă pentru copii. Nu ţin minte să aud înjurături de la rapidişti".

FC Argeş, FC Olt, Steaua Bucureşti, Universitatea Craiova, Victoria Bucureşti, Dinamo Bucureşti, FC Inter Sibiu, FC Naţional, FCM Bacău, FC Braşov, Ceahlăul Piatra Neamţ, CS Mioveni şi Gloria Bistriţa sunt echipele din CV-ul lui Halagian. De asemenea, acesta a pregătit şi echipa naţionala Olimpică a României şi pe cea de tineret.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.