Hagi îl dă pe Nedelcu la AS Roma pentru un milion de euro. "Vede excelent jocul, are pasă, execuţie şi lovitură de cap. E printre cei 4-5 cu perspectivă la naţionala de seniori." Rămâne un singur mare semn de întrebare

1 aug 2015 4557 afişări Special
Hagi îl dă pe Nedelcu la AS Roma pentru un milion de euro. "Vede excelent jocul, are pasă, execuţie şi lovitură de cap. E printre cei 4-5 cu perspectivă la naţionala de seniori." Rămâne un singur mare semn de întrebare Dragoş Nedelcu (al patrulea din stânga) este component de bază al echipelor naţionale de juniori. FOTO: Mediafax

Dragoş Nedelcu, născut în 1997 şi legitimat la Viitorul, e pe cale să fie vândut de Gică Hagi, pentru suma de 1.000.000 de euro, la AS Roma, informează www.digisport.ro, citând ilsussidiario.net.

Fotbalistul, care joacă mijlocaş, dar şi fundaş central, a intrat în acest sezon pe parcursul ultimelor două etape: 45 de minute cu FC Botoşani (când l-a înlocuit la pauză pe Ianis Hagi) şi 13 minute cu Dinamo (când l-a înlocuit pe Florin Tănase).

Aflat la al doilea sezon în prima ligă din România, Nedelcu este, la 18 ani şi cinci luni, unul dintre jucătorii pe care Hagi a încercat să-i maturizeze mai repede. Sezonul 2015-2016 e al doilea pentru Nedelcu în Liga 1, după ce în campionatul trecut a jucat 15 partide: în 9 ca titular, iar în 6 a intrat pe parcurs. Jucătorul este însă, deocamdată, destul de firav, el nereuşind, dintre cele 9 meciuri începute între primii 11, să termine decât unul singur pe teren (în restul a fost schimbat pe parcurs). În total, el a strâns însă, deja, un număr consistent de minute petrecute pe teren: 857.

"Depinde cum se va adapta şi dacă va primi şanse din partea clubului"

Adrian Boingiu, antrenor la naţionala sub 16 ani şi unul dintre specialiştii în juniori din România, îl descrie în termeni elogioşi pe Dragoş Nedelcu: „Un copil cu calităţi deosebite. Joacă fundaş central şi mijlocaş defensiv. N-am lucrat direct cu el, l-am văzut la finala juniorilor mari, el fiind în echipă cu jucători cu un an mai mari decât el, născuţi în 1996. Din punctul meu de vedere, Nedelcu se numără printre cei 4-5 copii cu perspective, într-un orizont mai apropiat sau mai îndepărtat de timp, să urce la naţionala de seniori“. Experimentatul tehnician de juniori creionează un portret foarte interesant pentru Nedelcu: „Jucător de picior drept. Vede foarte bine jocul. Se poziţionează foarte bine în teren, ceea ce-l ajută să evolueze, în funcţie de situaţie şi de ce-i cere echipa, fie în centrul apărării, fie în faţa ei cu acelaşi randament. Pasează foarte bine, are o execuţie deosebită. Loveşte bine cu capul şi urcă în atac la fazele fixe“.

Boingiu are însă şi o strângere de inimă: „Singurul mare semn de întrebare pe care mi-l pun este de ce ne pleacă în continuare copiii la 16-17 ani în străinătate. Adesea, ei pleacă pentru a reveni, peste un an-doi, tot aici, în campionat, ca să joace“. În cazul lui Nedelcu, principalul obstacol, din perspectiva antrenorului, nu va fi de natură strict profesională, pentru că Boingiu e sigur de calităţile pe care le-a depistat la tânărul fotbalist, ci de altă natură: „E foarte important să reuşească să depăşească schimbarea care va surveni în viaţa lui. Dacă e un copil care poate învinge depărtarea, poate depăşi ieşirea din mediul său, din anturaj, din familie, atunci îi cresc mult şansele. Mai depinde, bineînţeles, şi de clubul la care merge. Dacă nu-i dă şanse, va fi foarte greu, pentru că Nedelcu pleacă de aici din postura copilului bun, care joacă, e în lot, se contează pe el. Acolo toţi sunt buni, toţi luptă pentru şansa de a prinde un loc în teren, toţi vor să fie titulari. Va fi o competiţie în care el va trebui să intre şi să o câştige, dacă vrea să reuşească“.

Dacă vânzarea lui Nedelcu se realizează, acesta va fi a doua mare afacere încheiată de Hagi în această vară, după ce Viitorul l-a vândut deja pe un alt puşti, Cristian Manea (care împlineşte 18 ani pe 9 august) la Chelsea contra sumei de 3.000.000 de euro. Marile investiţii şi răbdarea lui Hagi, în ultimii ani, încep astfel să dea şi rezultate financiare.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.