Familia Curtean, o familie a perfomanţelor sportive

27 aug 2008 533 afişări Special
Familia Curtean, o familie a perfomanţelor sportive Familia Curtean

ProSport a făcut popas într-o familie sibiană de sportivi din tată şi mamă, în fiu şi fiică. Pe Dan Curtean l-am cunoscut acum 29 de ani. Am fost împreună, eu cu pixul, el cu gheata, în Coreea de Nord, unde se disputa un turneu internaţional de juniori. Era încorporat la Luceafărul, din Bucureşti, coleg cu Rednic, Gabor, Dorel Zamfir, Hagi, Lăcătuş, Dan Petrescu, Săndoi, Gică Popescu, Balint şi toată pleiada de fotbalişti de nădejde modelaţi în vestita şcoală de fotbal, desfiinţată din păcate. Până la urmă, fundaşul stânga, după o scurtă escală la Steaua, a ajuns la o echipă robustă, FC Olt, încheindu-şi cariera la Şoimii Sibiu.


Povestea cu trunchiul şi aşchia adeverindu-se, din Dan a răsărit Alexandru, zis Alex, tânără speranţă, selecţionat deocamdată în naţionala de tineret. Îmi trebuia un prilej să încheg cele două generaţii în aceste rânduri. L-am găsit cu ocazia meciului dintre Gaz Metan Mediaş şi FC Braşov. În timp ce puştiul se dezechipa la cabine, în uşa ei doi prieteni vechi se regăseau. Eu mai albit şi mai corpolent, el, Curtean bătrânul, la fel de suplu, tot zâmbitor şi tot ochios. Iată-l şi pe băiat apărând. Abia întors din Ţara Galilor, nu evoluase decât o repriză, a doua, fără să strălucească ca altădată, încadrat în modestia partidei. Suficient totuşi să-ţi dai seama că are stofă, fiind tehnic şi inventiv. Ni se alătură imediat doamna Carmen, mama, şi domnişoara Daciana, sora, spectatoare fidele şi suportere consecvente. După care familia se îmbarcă în maşină şi ia drumul casei, adică al Sibiului, acest oraş lăfăit într-o spuză de civilizaţie, calm şi bun-simţ, fără pereche pe meleagurile noastre.

Băieţii cu fotbalul, fetele cu handbalul
A doua zi, iată-mă-s şi eu la reşedinţă. Cum s-ar zice, n-am venit cu mâna goală, însoţindu-mă colegii Stancu, cu laptopul, şi Creţu, cu aparatul de fotografiat. Tăbărâse presa pe o familie de sportive, căci Carmen a jucat handbal la CSM Sibiu, iar Daciana îi calcă pe urme, fiind coordonatoarea pricepută şi tenace a Oţelului Galaţi, al cărei căpitan este. O operaţie de menisc a adus-o acasă în sânul familiei. Nici ea n-a venit cu mâna goală, ci acompaniată de Bogdan, prietenul ei gălăţean, care cochetează cu fotbalul în echipament de arbitru.
Încingem o discuţie, disecând sportul, în general şi fotbalul, în special. Tăvălim Olimpiada pe toate părţile. Împungem şi campionatul, mai spectaculos în declaraţii decât în iarbă. Descoperim şi ceva reconfortant, făcându-ni-l şi mai simpatic pe Alex, că el, ca fost elev al Liceului de Muzică, le cântă băieţilor în cantonament la fagot şi la acordeon. Cântă cu talent şi zel. Evident, nu manele. Spre cinstea lui.

5 meciuri a jucat Dan Curtean în Liga I, toate pentru FC Olt Scorniceşti în anii ‘80

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.