Experimentul "Liga 1 la Look TV", aproape de final. Postul se restructurează, emisiunile dispar, 25 de angajaţi pot rămâne pe drumuri. Studioul din Bucureşti se închide, sunt păstraţi doar patru invitaţi "navetişti"

13 feb 2015 27900 afişări Special
Experimentul "Liga 1 la Look TV", aproape de final. Postul se restructurează, emisiunile dispar, 25 de angajaţi pot rămâne pe drumuri. Studioul din Bucureşti se închide, sunt păstraţi doar patru invitaţi "navetişti"

Posturile Look TV şi Look Plus, cele care au transmis în exclusivitate meciurile din Liga 1 în turul acestui sezon, intră într-un proces amplu de restructurare. Activitatea Look din Bucureşti, loc în care era amenajat un studio unde erau produse cele două emisiuni prezentate de Roxana Ciuhulescu şi Horia Ivanovici, urmează să fie sistată. Sursele ProSport indică faptul că toate operaţiunile Look vor fi mutate la Cluj. Cei 25 de angajaţi din Bucureşti sunt plătiţi la zi, dar se tem că nu va mai fi nevoie de ei şi vor trebui să îşi caute alte locuri de muncă. La Cluj vor fi produse emisiuni cu alţi moderatori şi în alt format, pentru a ”îmbrăca” cele nouă meciuri ale fiecărei etape pe care posturile Look le vor transmite, alături de jocurile din Cupa Ligii. Look TV nu va mai avea niciun rol în producerea meciurilor, ci va prelua semnalul de la DigiSport, reducând astfel semnificativ cheltuielile. Este, practic, sfârşitul experimentului "Liga 1 la Look TV", formula prin care o companie off-shore cu sediul în Malta (despre care Dumitru Dragomir, fostul şef al LPF, a confirmat că e un paravan pentru Arpad Paszkany) a încercat să monetizeze drepturile TV.

Angajaţii din Bucureşti sunt plătiţi la zi, dar aşteaptă preavizul

Ciuhulescu şi Ivanovici nu au fost informaţi, până la ora redactării acestui articol, cu privire la viitorul lor. Cei doi nu au mai putut comunica în ultima perioadă cu şefii Look TV de la Cluj şi îşi caută în acest moment alte angajamente. Invitaţii din lumea fotbalului pe care cele două emisiuni îi aveau vor fi mai puţini în noul format. Look TV îi va păstra, pentru emisiunile pe care le va face din Cluj, doar cu Marius Bilaşco, George Galamaz şi Claudiu Vaişcovici, la care se adaugă Marius Mitran, purtătorul de cuvânt al lui Gino Iorgulescu la LPF. Colaborarea se va face printr-o metodă inedită: fiecare dintre cei patru îşi va alege un weekend în care va fi preluat de o maşină, dus la Cluj pentru a se prezenta la emisiunile făcute în jurul etapei, apoi adus în Bucureşti după ultimul meci al zilei de duminică.

În ceea ce priveşte angajaţii din Bucureşti, aceştia se aşteaptă să primească în perioada imediat următoare notificări de încetare a colaborării. Totuşi, Look TV şi-a onorat obligaţiile financiare faţă de aceştia, ei fiind plătiţi la zi chiar şi în perioada pauzei de iarnă.

ProSport a solicitat joi un punct de vedere oficial din partea celor de la Look TV, însă până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns. Conform surselor noastre, vineri urmează să aibă loc o şedinţă la Cluj în cadrul căreia angajaţii vor fi informaţi asupra situaţiei şi se va pune la punct planul pentru realizarea emisiunilor.

În returul acestei ediţii de campionat, DigiSport şi Look TV vor transmite live şi integral toate cele nouă meciuri ale etapei. DolceSport va transmite trei meciuri pe etapă. Look TV nu va mai produce partidele, ci va prelua semnalul de la DigiSport


Studioul de la Bucureşti în care erau realizate cele două emisiuni de sport ale Look TV au fost desfiinţate, mobilierul şi aparatura video fiind mutată la Cluj. Foto: captură Look TV


"Relocarea studiourilor" Look TV a fost anunţată din iarnă

Decizia şefilor Look a fost anticipată de ProSport încă de la începutul lunii decembrie 2014, după finalul turului de campionat. Atunci am publicat un material în care menţionam faptul că studioul de lângă Piaţa Obor era eliberat de aparatura tehnică care aparţinea firmei Studio Video Art. Drept răspuns la acel articol, cei de la Look afirmau că ar fi vorba despre ”o relocare a studiourilor temporare în noile studiouri, care vor deservi întreaga perioadă contractuală de cinci ani a competiţiiilor sportive transmise de cele două posturi”. În comunicatul de presă, cei de la Look motivau golirea studioului de la Bucureşti prin ”un plan de dezvoltare şi îmbogăţire a conţinutului şi imaginii oferite celor două posturi TV”.

"Exitul" lui Paszkany a readus RCS în prim-plan

Niciunul din planurile cu care Paszkany şi Iorgulescu au plecat la drum anul trecut nu s-a materializat. Cei doi mizau pe faptul că urmau să vândă Liga 1 la toţi marii operatori de cablu, iar abonaţii ar fi plătit în plus ca să vadă meciurile. Numai că doar UPC şi Telekom au acceptat, contra sumei totale de 16,8 milioane de euro, să preia în grilă posturile Look. Marele jucător de pe piaţă, RCS, care are aproape 50% din abonaţii la cablu în România, a refuzat înţelegerea. În plus, românii abonaţi la UPC şi Telekom nu s-au arătat deloc încântaţi să plătească în plus 9,5-10 lei pe lună ca să vadă meciurile din Liga 1. Toamna a marcat cele mai mici audienţe din istoria campionatului românesc. Situaţia financiară a deţinătorilor drepturilor TV a început să se înrăutăţească, iar conducătorii de cluburi s-au temut că nu-şi vor mai primi cea de-a doua rată din contract, 13,5 milioane de euro.

La începutul lunii trecute, lucrurile au luat o nouă turnură. Paszkany, care până atunci purtase un război al nervilor cu Teszari, proprietarul RCS, a cedat. Într-o înţelegere ce pare a fi mai degrabă preluarea afacerii de către RCS (Dumitru Dragomir a afirmat că Teszari a plătit 12 milioane de euro), Look a renunţat la toate atuurile. Din retur, meciurile vor fi produse de RCS şi preluate de Look TV. Abonaţii RCS-RDS vor vedea Liga 1 gratis, la DigiSport, canalul de nişă al companiei de cablu. În schimb, acum câteva zile s-a anunţat că RCS acceptă să reintroducă în grilă posturile Look TV şi Look Plus. DolceSport, canalul de profil al companiei Telekom, va transmite, de asemenea, trei meciuri pe etapă.

În această conjunctură, rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe cu abonaţii care astă-toamnă au acceptat să plătească 10 lei (la UPC) sau 9,5 lei (la Telekom) pe lună pentru a vedea acele meciuri ale Ligii 1 transmise pe Look TV. Aceştia vor fi din retur într-o situaţie dezavantajoasă faţă de abonaţii RCS, care vor putea urmări gratis jocurile.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.