EXCLUSIV | "Toată Franţa a înnebunit aseară". Aflat de aproape o jumătate de secol în Hexagon, un mare antrenor român zugrăveşte tabloul după incendiul violent de la Catedrala Notre Dame. "Parcă se reconstruieşte sufletul Franţei"

16 apr 2019 1883 afişări Special
EXCLUSIV | "Toată Franţa a înnebunit aseară". Aflat de aproape o jumătate de secol în Hexagon, un mare antrenor român zugrăveşte tabloul după incendiul violent de la Catedrala Notre Dame. "Parcă se reconstruieşte sufletul Franţei" Incendiu de proporţii la Catedrala Notre-Dame din Paris/ Ministrul de Interne: Încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului. Sursă foto: Hepta

Puternicul incendiu care a nimicit, luni seară, mare parte din Catedrala Notre Dame din Paris a stârnit valuri de emoţie. Sever Dron, unul dintre cei mai de succes antrenori de tenis ai României, stabilit încă de la începutul anilor '70 în Franţa, a aflat teribila veste fiind la 30 km distanţă de Paris. "Toată Franţa a înnebunit aseară", a mărturisit pentru ProSport fostul sfătuitor al Virginiei Ruzici şi al lui Henri Leconte.

Un simbol al capitalei Franţei, o adevărată capodoperă a stilului gotic a cărei construcţie a început în 1163, în timpul domniei Regelui Ludovic al VII-lea, Catedrala Notre Dame a fost cuprinsă de flăcări în jurul orei locale 19:00, iar aproximativ 400 de pompieri au avut nevoie de nouă ore pentru a stinge focul, reuşind să salveze iconicele turnuri ale faţadei.

"Nici nu ştiu ce să zic, vorbim despre o catedrală care are o istorie extraordinară, mulţi regi au fost încoronaţi acolo. Nu poţi să ştii ce se întâmplă în lumea asta! Aseară, preşedintele Franţei trebuia să ţină un discurs, să anunţe măsurile după toată nebunia cu vestele galbene (n.r. - o mişcare de protest de amploare) şi până la urmă nu a mai făcut-o.

Acest incendiu a adus şi un lucru extraordinar: Franţa parcă nu mai e Franţa. Era ruptă, acum parcă toată lumea e cu toată lumea, s-au unit să reconstruiască această catedrală. Parcă prin această catedrală se reconstruieşte din nou sufletul Franţei. Doamne fereşte, să nu se interpreteze greşit ceea ce spun... dar această nenorocire aduce o unitate incredibilă la urma urmei. Sunt deja atâţia oameni care au donat să se reconstruiască. Va dura ani de zile, dar s-au adunat francezii. Este nevoie de asta pentru a merge treaba cât mai departe", a declarat pentru ProSport Sever Dron.

Fostul căpitan al echipei de Fed Cup a României a pierdut şirul vizitelor făcute la Catedrala Notre-Dame şi îşi recunoaşte admiraţia. "Sunt respectuos pentru acest cult al întregii omeniri pentru astfel de monumente care arată sufletul omenesc. De asta stăm pe pământ, până la urmă. Era un lucru extraordinar să mergi să vizitezi catedrala. Şi din afară, pe faleza din faţă. Este o istorie. Dacă îţi place istoria este extraordinar. Istoria Franţei este poate cea mai frumoasă istorie din lume. Toate ţările au istorie, dar nu ca Franţa, cu atâtea vestigii, cu atâtea catedrale, cu atâtea castele - să nu uităm castelele de pe Valea Loarei. Catedrala e ceva extraordinar. Eu pot să spun cinstit că îmi place şi Biserica Neagră, de câte ori mă duc la Braşov am vizitat-o, de vreo cinci-şase ori. Mânăstirile din Bucovina le-am vizitat de asemenea de multe ori",  a concluzionat Sever Dron.

  • Catedrala Notre Dame, ridicată pe Île de la Cité, în centrul Parisului, a putut fi admirată de mai multe ori în lumea întreagă în timpul transmisiunilor din Turul Franţei. O altă legătură a Notre Dame-ului cu lumea sportului o reprezintă poveştile ţesute pe gheaţă de starurile din patinajul artistic în programe ce au avut teme muzicale din musicaluri, perechea franceză formată din Marina Anissina şi Gwendal Peizerat alegând un program inspirat din Danse mon Esmeralda, iar Yuzuru Hanyu şi un alt cuplu de la dans, Meryl Davis / Charlie White au ales temele muzicale Belle şi Notre Dame de Paris.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.