EXCLUSIV | Efectul Ekeng: ameninţare cu moartea între doctorii de la INMS. Poliţia chemată azi de directoarea adjunctă, cardiologul s-a baricadat în cabinet: "I-am spus că aş omorî-o cu mare plăcere!"

25 mai 2016 25698 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV | Efectul Ekeng: ameninţare cu moartea între doctorii de la INMS. Poliţia chemată azi de directoarea adjunctă, cardiologul s-a baricadat în cabinet: "I-am spus că aş omorî-o cu mare plăcere!" 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15374631/2/13275644-905294292931121-778436533-n.jpg

Marţi dimineaţă, holurile întunecate de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă erau pline de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, veniţi să-şi ia viza medicală obligatorie pentru a practica polo la clubul Steaua. Cu câteva minute înainte de apariţia reporterului ProSport, un scandal monstru a avut loc între pereţii îmbrăcaţi cu faianţă mozaic. Directorul adjunct Simona Nanoveanu şi cardiologul Adriana Maria Marinescu s-au certat violent pe tema refuzului doctorului de a consulta sportivi minori. „A fost scandal mare. Doamna doctor Marinescu a ameninţat-o cu moartea pe doamna directoare”, a dezvăluit profesorul doctor Anca Ionescu. Declaraţia este confirmată şi de câţiva rezidenţi aflaţi în institut la acea oră. Deşi a fost solicitată de reporter să discute pe această temă, Simona Nanoveanu a refuzat dialogul. Doctorul Marinescu a negat că ar fi ameninţat-o cu moartea pe directoare.

Lucrurile aveau să degenereze, însă, 24 de ore mai târziu.

Conflictul e de veche durată şi s-a soldat în ultimul deceniu cu două procese, unul civil şi unul penal, între conducerea INMS şi cardiologul Marinescu. Tensiunea a crescut după decesul lui Patrick Ekeng, pe data de 6 mai 2016.

Mijlocaşul camerunez a fost consultat de cardiologul Maria Marinescu pe 12 ianuarie 2016. Doctorul a considerat că fotbalistul nu are nicio problemă cardiacă, însă l-a trimis la o ecocardiografie la Medas, o clinică privată aflată sub contract de imagine cu clubul Dinamo. Cordul lui Ekeng a fost considerat sănătos, însă autopsia a relevat anomalii.

Ulterior decesului, conducerea INMS a ridicat mai multe semne de întrebare în privinţa acurateţii controlului efectuat de cardiolog. Potrivit unor surse din institut, conducerea a început cercetarea disciplinară împotriva colegei cardiolog. La rândul său, Maria Marinescu acuză că directorul Răzvan Buşneag şi directorul adjunct Simona Nanoveanu nu au aviz de liberă practică.

„Ei (n.red – conducerea INMS) nu au avizul de liberă practică şi nici nu sunt specialişti. Nu poţi să tot chemi lumea să fie consultată de persoane care nu au nici măcar pregătirea portarului.  Avizul nu avea parafa mea. Dacă a plecat pe alt nume, acela răspunde”
Adriana Maria Marinescu, cardiolog INMS

ProSport a scris pe 16 mai despre germenii conflictului şi despre comportamentul bizar al Colegiului Medicilor, consultat de jurnalişti după acuzele doctorului Marinescu. Articolul poate fi citit aici. Răspunsul solicitat la Ministerul Sănătăţii întârzie să sosească.

Marţi, pe uşa cabinetului de cardiologie era afişată o coală A4 pe care scria cu pixul: „Consultaţii conform Legii 95/2006 M.S.”. În timp ce reporterul se afla în cabinet pentru o reacţie, mai mulţi copii au bătut la uşă, cu o fişă de consult în mână, dar au fost refuzaţi ferm de cardiolog: „Nu consult minori. Dau consultaţii doar conform legii”.

Început marţi, conflictul verbal a continuat violent miercuri. Într-un final, Simona Nanoveanu a chemat poliţia. În jurul prânzului, doi poliţişti au ajuns în bulevardul Basarabia, la sediul INMS. „Au venit, dar doctoriţa Marinescu s-a închis cu cheia în cabinet. A refuzat să deschidă uşa. Poliţiştii au plecat la un moment dat”, spune unul dintre rezidenţii martori la incident, sub protecţia anonimatului.

Simona Nanoveanu nu a putut fi contactată. Doctorul Marinescu a răspuns la telefon: „Au chemat şi ieri poliţia. Eu am fost în audienţă la Ministerul Sănătăţii şi acolo mi-au confirmat că nici directorul Buşneag, nici doamna care se dă doctor, Nanoveanu, nu sunt în nicio funcţie de conducerea la INMS. În discuţie, am avut acest dialog: „Cu cine aţi avut discuţii?” Cu directorul. „Care director? Nu e director!”. Doctorul Buşneag nu e director, el nu poate da deciziile pe care le dă. Mai mult, doctoriţa Nanoveanu mi-a spus faţă în faţă ea este aleasă de oamenii muncii din institut. În institut sunt foarte puţini oameni ai muncii. În actuala lege, nu există oricum funcţia de director adjunct".


Simona Nanoveanu, directorul adjunct de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă

Contactată de ProSport, cardiologul neagă că a ameninţat-o cu moartea pe Simona Nanoveanu, căreia nu-i recunoaşte funcţia de director adjunct: „Nu am ameninţat-o cu moartea. Ar vrea ea să o ameninţ. Deci un om total lipsit de moralitate, care nu respectă nicio lege, nimic. Dacă ai depus jurământul lui Hipocrate, îţi respecţi colegii, nu intri peste mine, nu pui presiune. Nu am ameninţat-o cu moartea, ea este moartă. Este o infractoare, atâta tot”.

Eu puteam să fiu de 10 ori director, dar nu am vrut pentru că nu agreez politica, dar dacă este atât de ilustră de ce nu se duce să dea concurs
Adriana Maria Marinescu, cardiolog

În timpul discuţiei, doctorul Marinescu s-a enervat progresiv. La un moment dat a dezvăluit conţinutul dialogului cu Simona Nanoveanu: „Nu este sportiv în România care să nu vrea să-i omoare. I-am spus clar: „Băi, femeie, eu te-aş omorî pentru ce ai făcut! Să pui un om care munceşte aşa cum muncesc sportivii să plătească de trei ori serviciul unor infractori. Eu cu mâna mea te-aş omorî şi îmi pare rău că nu te-am omorât! Da, aş omorî-o cu mare plăcere”.

Contactat de ProSport, ofiţerul de serviciu de la secţia 9, pe raza căreia se află Institutul de Medicină Sportivă, a refuzat să comenteze pe tema intervenţiei de la sediul institutului.

Marţi, 31 mai, componenţii naţionalei de fotbal a României sunt programaţi la Institutul Naţional de Medicină Sportivă pentru vizita medicală înainte de turneul final Euro 2016. În condiţiile în care controlul de la cardiologie este unul cheie, conflictul din interiorul institutului riscă să pericliteze programul "tricolorilor".

Rămâi pe ProSport pentru alte reacţii în exclusivitate.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.