EXCLUSIV CSA Steaua ÎL SOMEAZĂ pe Gigi Becali să plătească, în 30 de zile, aproape 37.000.000 de euro! Suma reprezintă prejudiciul adus Armatei prin folosirea ilegală, în intervalul 2004-2014, a brandului Steaua | DOCUMENTE

29 iul 2016 22589 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV CSA Steaua ÎL SOMEAZĂ pe Gigi Becali să plătească, în 30 de zile, aproape 37.000.000 de euro! Suma reprezintă prejudiciul adus Armatei prin folosirea ilegală, în intervalul 2004-2014, a brandului Steaua | DOCUMENTE 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15544710/4/notificare11.jpg

Într-o notificare trimisă prin executor judecătoresc, CSA Steaua somează clubul lui Gigi Becali ca în termen de 30 de zile să achite suma de 165.718.395 de lei, echivalentul a 36.826.310 euro, reprezentând contravaloarea prejudiciului din perioada 2004-2014, când FCSB a folosit ilegal marca Steaua.

„(...) Prin raportul de evaluare, expertul a stabilit valoarea prejudiciului la suma de 36.826.310 euro, respectiv 165.718.395 lei.
În concluzie, CSA Steaua Bucureşti vă notifică prin prezenta ca în termen de 30 de zile de la data comunicării să dispuneţi plata sumei băneşti, în cuantum de 36.826.310 euro, respectiv 165.718.395 lei.

În cazul în care nu veţi da curs notificării noastre, vă vom acţiona în judecată, unde veţi plăti pe lângă suma datorată şi cheltuielile de judecată constând în taxa de timbru, onorariu de executare şi dobânda legală etc“, sună nota ultimativă semnată de colonelul George Boroi, comandantul CSA Steaua, şi colonelul Florin Talpan, juristul clubului.

FRF şi LPF, acuzate de rea-credinţă pentru că nu au pus în aplicare hotărârea instanţei

Documentul obţinut de ProSport atestă că notificarea a fost făcută deja acum două săptămâni, cu menţionarea FRF şi LPF, dar atât gruparea lui Becali, cât şi cele două instituţii au ascuns acest document.

Biroul Executorilor Judecătoreşti Drăgănescu, Ionescu şi Crafcenco a trimis, în numele CSA Steaua, pe data de 14 iulie 2016, notificarea către SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, dar şi spre Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal. Acestea sunt avertizate că încalcă legea cu bună-ştiinţă. CSA Steaua le reaminteşte că „SC FC Steaua Bucureşti SA nu a informat FRF şi forurile internaţionale (UEFA şi FIFA) de faptul că nu mai deţine marca şi denumirea Steaua sau Steaua Bucureşti, deşi avea această obligaţie, pentru ca FRF şi LPF să ia măsurile legale care se impun“.

Armata aminteşte că „v-a notificat cu privire la interzicerea folosirii mărcii şi denumirii Steaua sau Steaua Bucureşti. În aceste condiţii, reiterăm obligaţia legală dată prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care vi s-a pus în vedere să nu mai folosiţi marca şi numele Steaua sau Steaua Bucureşti (presă, televiziune, interviuri, publicitate outdoor şi indoor etc) cu precizarea că utilizarea nelegală a mărcii şi denumirii Steaua sau Steaua Bucureşti reprezintă infracţiunea de nerespectare a unei hotărâri judecătoreşti prevăzută şi pedepsită de legea penală“.

FRF a înţeles, din hotărârile instanţelor, că echipa lui Becali a primit permisiunea Armatei să evolueze în Liga 1

ProSport a scris încă din luna februarie a acestui an că FRF a fost notificată de CSA Steaua, în vara lui 2015, asupra faptului că permite echipei lui Gigi Becali să folosească ilegal numele Steaua şi, în consecinţă, să joace în Liga 1. La vremea respectivă, ProSport a cerut de la FRF un punct de vedere asupra acestei acuzaţii aduse de CSA Steaua şi a primit următorul răspuns: 

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, am prezentat poziţia Federaţiei Române de Fotbal încă din februarie 2015. Faţă de acel moment, nu au apărut informaţii noi cu privire la modificarea situaţiei de drept şi de fapt.

În situaţia în care domnul Talpan deţine informaţii şi documente suplimentare solicităm ca acestea să ne fie comunicate pentru a fi analizate.

Vă retransmitem punctul de vedere al Departamentului Juridic al FRF de la acea vreme:

<<Referitor la motivarea ÎCCJ, trebuie să plecăm de la obiectul litigiului - respectiv solicitarea CSA Steaua Bucureşti de anulare a mărcilor înregistrate de SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA la OSIM.

Pe cale de consecinţă, singurul lucru pe care instanţa putea să-l decidă era (astfel cum a şi făcut) anularea mărcii / mărcilor deţinute de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, mărci considerate ca fiind similare cu o marcă anterioară, cea a CSA Steaua.

Întreaga motivare a ÎCCJ se circumscrie motivelor pentru care (conform dreptului proprietăţii intelectuale) marca deţinuta de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a fost înregistrată cu încălcarea dreptului de proprietate intelectuală a supra unei mărci similare detinută de CSA Steaua Bucureşti.

Chiar ÎCCJ explică faptul că sigla (marca) CSA Steaua Bucureşti era utilizată pentru toate ramurile sportive ale clubului şi nu doar pentru activitatea fotbalistică, ceea ce înseamna că cedarea activităţii fotbalistice către SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA nu înseamnă automat şi cedarea mărcii astfel încât SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA nu avea dreptul de a înregistra o marcă similară celei a CSA.

În concluzie, ÎCCJ a decis în mod definitiv doar faptul că marca deţinută de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA trebuie să fie anulată, instanţa nepronunţându-se în niciun fel cu privire la palmares sau la dreptul de participare în competiţii al clubului care participă în prezent în Liga I (aşa cum am arătat mai sus nici nu ar fi putut ÎCCJ să se pronunţe cu privire la mai mult decât s-a cerut).

Mai mult decât atât chiar ÎCCJ în motivarea deciziei arată că "faptul că activitatea fotbalistică a fost transferată către SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA nu înseamnă că s-a cedat şi dreptul asupra mărcii" - deci indirect ÎCCJ ia act de faptul că drepturile privind activitatea fotbalistică (dreptul de participare în competiţii) a fost transferat către clubul care participă în prezent în Liga I.

În prezent, nu există niciun temei legal sau regulamentar pentru a sancţiona clubul SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, pentru a-l exclude din competiţii sau pentru a considera că CSA Steaua Bucureşti ar avea dreptul de a participa în Liga I.”

Departamentul Juridic al Federaţiei Române de Fotbal".

Rămâne totuşi întrebarea de ce, dacă lucrurile sunt atât de clare din perspectiva FRF, această instituţie nu a pronunţat un punct de vedere public, în ultimele zile, după ce a fost notificată de CSA Steaua. Departamentul Juridic al FRF este condus de juristul Adrian Stângaciu.

Clubul Armatei somează şi presa

CSA Steaua Bucureşti a trimis vineri seară şi o adresă şi către presă, avertizând, de asemenea, să-i fie protejat numele, conform cu sentinţa ICCJ, iar gruparea lui Gigi Becali să nu mai fie intitulată „Steaua“. Într-un comunicat remis Mediafax, clubul Armatei subliniază că „vă readuce la cunoştinţă faptul că SC FC Steaua Bucureşti SA foloseşte neautorizat şi nelegal nerespectând deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţate la data de 3 decembrie 2014 (...) marca şi denumirea Steaua sau Steaua Bucureşti, SC FC Steaua Bucureşti SA nemaideţinând niciun drept de proprietate industrială şi de folosinţă asupra acestora“.

CSA Steaua supralicitează şi ameninţă chiar cu tribunalul toate instituţiile media care se vor mai referi la gruparea lui Becali folosind numele „Steaua“. „Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti este infracţiune prevăzută şi pedepsită de legea penală. Presa, prin toate acţiunile pe care le întreprinde nu numai că încurajează nerespectarea legii, dar nici nu o respectă. Vă notificăm că utilizarea în continuare de către presă a mărcii şi denumirii Steaua sau Steaua Bucureşti asimilate lui SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA nu numai că este infracţiune prin încălcarea deciziilor pronunţate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Legii privind combaterea concurenţei neloiale, dar aduce şi prejudicii materiale şi de imagine inducând în eroare suporterii, drept pentru care vom acţiona în judecată pe toţi cei care, începând cu data prezentei notificări, nu vor respecta informaţiile prezentei notificări“.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.