EXCLUSIV | 70 de milioane de lei de la Primăria Bucureşti pentru Clubul Sportiv Municipal în 2018. Curăţenia oraşului, reducerea poluării şi întreţinerea străzilor au primit mai puţini bani decât CSM | GRAFIC Cum a crescut finanţarea clubului sportiv şi pe ce se duc banii

6 feb 2019 4059 afişări Special
EXCLUSIV | 70 de milioane de lei de la Primăria Bucureşti pentru Clubul Sportiv Municipal în 2018. Curăţenia oraşului, reducerea poluării şi întreţinerea străzilor au primit mai puţini bani decât CSM | GRAFIC Cum a crescut finanţarea clubului sportiv şi pe ce se duc banii Gabriela Firea a mărit bugetul CSM Bucureşti, în doi ani, cu 16 milioane de lei.
GALERIE (6 de imagini) VEZI GALERIA

CSM Bucureşti a avut în 2018 un buget de 73.752.048,48 de lei, din care 69.946.934,46 lei au venit sub formă de subvenţii de la bugetul Capitalei, conform datelor făcute publice de Ministerul Finanţelor. Banii publici au reprezentat 94,84% din bugetul total pe anul trecut, restul de 5,16% (3,8 milioane de lei) provenind din surse proprii, donaţii şi sponsorizări.

Suma virată de municipalitate în conturile clubului sportiv este cu 7,5 milioane de lei mai mare decât cea de anul trecut (în 2017, alocaţia bugetară la CSM a fost de 62,5 milioane de lei) şi cu 16 milioane de lei peste cea din 2016 (ultimul an în care bugetul oraşului Bucureşti n-a fost făcut de actuala administraţie).

Priorităţi 2018: 70 de milioane la clubul sportiv, 57 de milioane la străzi

Sub comanda primarului Gabriela Firea, Consiliul Municipal Bucureşti a direcţionat către CSM, în 2018, mai mulţi bani decât către străzile din oraş (care au primit 57 de milioane de lei), reducerea şi controlul poluării (12,75 milioane) şi salubritate (48,35 milioane de lei).

Acest mod de a prioritiza necesităţile Capitalei este o noutate doar în ceea ce priveşte administrarea străzilor. Banii alocaţi către reducerea şi controlul poluării şi către salubritate de Primăria Municipală au fost, în mod constant, substanţial mai puţini decât cei alocaţi clubului sportiv. Premiera vine dinspre bugetul alocat străzilor. Dacă în 2016 şi 2017 s-au dat de către municipalitate sume foarte mari pentru străzile care îi revin în administrare (unele drumuri cad în sarcina primăriilor de sector), în schimb în 2018 această sumă a scăzut brusc, de câteva ori, ajungând sub nivelul subvenţiilor direcţionate către Clubul Sportiv Municipal, care au continuat să crească puternic.

Surse: bugetul CSM pentru echipa de senioare la handbal – 4,5 milioane de euro

Sintagma „bani alocaţi pentru sport“ este improprie în cazul CSM Bucureşti, pentru că o parte foarte mare din aceste zeci de milioane de lei este destinată altor secţiuni decât cea cu impact direct pentru beneficiul locuitorilor - formarea şi creşterea copiilor şi juniorilor din comunitatea locală. Sursele ProSport spun că bugetul anual al echipei feminine de senioare la handbal s-ar cifra la aproximativ 4,5 milioane de euro. Echipa masculină de handbal a CSM Bucureşti ar consuma, de asemenea, aproximativ 2,5 milioane de euro.

În total, doar cele două echipe de handbal consumă circa 7 milioane de euro pe an – cam 40% din totalul de 15,8 milioane. „Bugetul echipei feminine a CSM Bucureşti este între primele 4 din Europa, dacă nu cumva chiar din lume. Aş spune că este cam egal cu al celor de la Györ“, a evaluat, pentru ProSport, un specialist din handbalul românesc. „Este o sumă foarte mare pentru România şi cât se poate de competitivă cu ceea ce găsim acum în handbalul din Germania şi din Franţa. Diferenţa e că acolo banii sunt privaţi.“

Dincolo de informaţiile neconfirmate oficial privind banii consumaţi de echipele de seniori ale CSM Bucureşti, cert este că, în 2018, din bugetul total de 73.752.048,48 de lei, nu mai puţin de 66.723.307,65 lei (peste 90%) s-au cheltuit pe „materiale şi prestări servicii cu caracter funcţional“.

Explicaţia acestei sume gigantice alocate unei singure rubrici este aceea că jucătorii profesionişti de la echipele de seniori ale CSM sunt plătiţi pe contracte de prestări servicii, având PFI (Persoană Fizică Independentă). Titularele echipei de handbal feminin câştigă şi peste 10.000 de euro pe lună.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.