Deaconu l-a notat bine pe adiţionalul-comisar de la Steaua - ASA. Interviu amuzant cu poliţistul Rădulescu, reclamat la DNA împreună cu şeful său de la CCA: "Nu am teren la Clinceni!". Sigur? "Am teren la Clinceni. Arabil"

30 apr 2015 5747 afişări Special
Deaconu l-a notat bine pe adiţionalul-comisar de la Steaua - ASA. Interviu amuzant cu poliţistul Rădulescu, reclamat la DNA împreună cu şeful său de la CCA: "Nu am teren la Clinceni!". Sigur? "Am teren la Clinceni. Arabil"
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Minutul 81 al meciului Steaua – ASA Târgu Mureş: Varela trece mingea cu câlcâiul pe lângă Sepsi, apoi se prăbuşeşte. La jumătate de metru distanţă, balonul loveşte mâna fundaşului stânga ardelean. “A fost nu doar henţ, ci şi fault”, a spus Ion Crăciunescu după meci. “Eu aş fi dat henţ, dar centralul trebuie să meargă pe mâna adiţionalului”, a comentat Adrian Porumboiu. Cea mai controversată fază a derbyului s-a petrecut la un metru în faţa arbitrului adiţional George Rădulescu. Niciun obiect nu îi restricţiona câmpul vizual, însă arbitrul în vârstă de 40 ani nu i-a comunicat nimic centralului George Găman. În tribună, observatorul de arbitri Alexandru Deaconu şi-a notat ceva pe foi, iar raportul său îi dă, se pare, dreptate lui Rădulescu. Cei doi sunt legaţi de mai mult decât de o fază de joc, fie ea şi una importantă în lupta pentru titlu.

„Luaţi cifrele lui Rădulescu şi o să vedeţi că este un arbitru scos în faţă cu orice preţ”, spune o sursă din arbitraj. Statistica ProSport în privinţa arbitrilor delegaţi la meciurile de Liga 1, Liga 2, Cupa Ligii şi Cupa României arată că George Rădulescu a fluierat 16 jocuri în sezonul 2014-2015, o cifră nu cu mult mai mică decât cele ale arbitrilor FIFA din lotul CCA. Dintre delegări, 10 sunt în calitate de central la Liga 1.

În acelaşi timp, statistica internaţionalilor arată aşa: Sebastian Colţescu 21 de meciuri, Marius Avram 20, Radu Petrescu 20, Cristi Balaj 19, Alexandru Tudor 19, Istvan Kovacs 18 şi Ovidiu Haţegan 16.

Rădulescu are acelaşi număr de meciuri ca Haţegan, cu precizarea că primul este încă în lotul B, iar al doilea are ecuson FIFA. În comparaţie, Iulian Călin a arbitrat 15 meciuri, Andrei Chivulete 13 meciuri, iar Marian Balaci 12 meciuri.

Cine este însă adiţionalul promovat cu regularitate de CCA? Comisar de poliţie, George Rădulescu este adjunctul şefului poliţiei din Bragadiru, Ilfov, Aurel Caraiman, şi – spun surse din arbitraj – vecin cu Deaconu în comuna Clinceni. ProSport a sunat joi, la ora 12:25, la telefonul fix din sediul poliţiei Bragadiru pentru a discuta cu arbitrul adiţional. “Domnul comisar Rădulescu nu a venit azi. Domnul Caraiman a plecat acum 10 minute, nu ştiu dacă se mai întoarce”, a precizat o voce statusul primilor doi oameni din poliţia Bragadiru.

Poliţistul care nu a considerat infracţiune faza din finalul meciului Steaua – ASA a beneficiat în 2014 de ajutorul nesperat al observatorului partidei, Alexandru Deaconu. În momentul în care Rădulescu avea 39 de ani, şeful operativ al CCA, Deaconu, a insistat pentru schimbarea regulamentelor. Conform Regulamentului de Organizare şi Desfăşurare a Activităţii Arbitrilor aflat în vigoare în vara lui 2014, Rădulescu nu mai avea voie să promoveze pentru că limita era de 38 de ani. Adiţionalul de miercuri seară o depăşise, însă Deaconu a reuşit să împingă vârsta regulamentară la 40 de ani. Singurul care s-a opus a fost vicepreşedintele CCA, Cornel Sorescu, omul care declara, potrivit Gazetei Sporturilor:

"Eu am refuzat să accept o modificare pe care a propus-o Deaconu şi de care ar beneficia un singur arbitru din România. E prietenul din copilărie al lui Deaconu, vecin cu el. Atât eu, cât şi alţi colegi de la AJF-uri nu am fost de acord sa votăm modificarea ca să-i facem loc lui Rădulescu în prima ligă. UEFA ne cere promovarea tinerilor şi noi îl promovăm pe unul care face 40 de ani?”.

Acum, Rădulescu este tot arbitru de lot B, dar este delegat constant la Liga 1. În acest an, Deaconu trebuie să ia o decizie în privinţa sa, întrucât împlineşte 40 de ani, iar la finele lui 2015 este obligat să se retragă, conform regulilor pentru arbitrii din lotul B. Dacă promovează însă, Rădulescu se va încadra în limita maximă de vârstă specificată la Liga 1: 45 de ani. Pentru a promova oficial în lotul A, Rădulescu trebuie să îndeplinească una dintre cele trei condiţii impuse de regulament:

Prima este imposibil de atins. Vârsta maximă admisă pentru Talente este de 35 de ani, iar Rădulescu nu se încadrează. Potrivit unor surse din arbitraj, în această vară Alexandru Deaconu îl va promova pe Rădulescu conform punctului 3. Notele acestuia sunt bune, iar arbitrul trece constant testele.

De ce îl ajută Deaconu pe Rădulescu? Dincolo de hăţişul regulamentar în care se învârt membrii CCA, rămâne informaţia că Rădulescu şi Deaconu au o relaţie extraprofesională foarte apropiată. Această relaţie a constituit şi obiectul unei plângeri penale făcute de un arbitru din Constanţa. Paul Dimancea a acuzat la Direcţia Naţională Anticorupţie că şeful CCA şi-a construit o casă în Clinceni pe un teren obţinut de la Rădulescu. Tranzacţia ar fi fost făcută prin intermediul tatălui lui Deaconu, Gelu, fost magaziner la FRF. DNA şi-a declinat competenţa, iar cazul a ajuns la Secţia 9 de Poliţie.

Potrivit surselor din arbitraj contactate de ProSport, Deaconu şi Rădulescu locuiesc amândoi în Clinceni şi sunt văzuţi deseori împreună cu diferite ocazii. Rădulescu l-ar fi ajutat pe Deaconu să obţină aprobarea pentru conectarea la reţeaua de electricitate, în ciuda faptului că vila construită de şeful CCA este poziţionată în mijlocul unui câmp, la distanţă de reţeaua ENEL.

ProSport l-a contactat pe Alexandru Deaconu, însă acesta a refuzat să comenteze pe seama relaţiei sale cu George Rădulescu. “Trimiteţi-mi întrebările pe mail şi vorbim luni”, a spus şeful CCA.

Jurnaliştii au verificat declaraţia de avere a comisarului Rădulescu. Deşi are obligaţia de a o depune anual, arbitrul-poliţist a completat-o ultima oară în iulie 2013, acum aproape doi ani. În hârtii, Rădulescu precizează că deţine împreună cu soţia două terenuri intravilane, de 9.400 şi, respectiv, 600 de metri pătraţi, primul în Clinceni, comuna în care locuieşte şi Deaconu, şi al doilea în Bragadiru. De asemenea, în Bragadiru are o locuinţă cu o suprafaţă de 250 de metri pătraţi.

Rădulescu avea în 2013 două autoturisme, un Mercedes şi un Peugeot, un împrumut de 89.000 de franci elveţieni, scadent în 2032, şi un venit anual total de 81.000 de lei din activităţile desfăşurate în poliţie şi în arbitraj.

Rădulescu: "N-am teren, am teren"

În cele din urmă, ProSport a reuşit să-l contacteze pe George Rădulescu în cursul serii. Conform regulamentului CCA, nu a dorit să discute despre faza din minutul 81, însă a acceptat să vorbească despre relaţia sa cu Alexandru Deaconu.

Domnule Rădulescu, am găsit ştirea despre plângerea pe care a făcut-o Paul Dimancea la DNA…Locuiţi în Clinceni, nu?
Nu, nu locuiesc în Clinceni. Dacă vreţi, veniţi şi vă dau mai multe informaţii. Veniţi la mine acasă, vedeţi unde stau, unde locuiesc.

Unde locuiţi?
În Bragadiru. Este la DNA o reclamaţie făcută, au făcut cercetări cei de la DNA.

Nu aveţi nicio treabă cu Clinceniul…
N-am nicio treabă cu Clinceniul. Asta este.

Nu aveţi niciun teren la Clinceni?
Nu.

Sunteţi sigur că nu aveţi un teren la Clinceni?
Am un teren la Clinceni, arabil, dar nu e niciun loc de casă.

Deci aveţi totuşi un teren acolo...
Da, am. Am teren, nu e de casă.

Aţi cultivat ceva pe el?
Da, e dat în arendă la nişte băieţi care se ocupă cu aşa ceva. Cred că au pus floarea soarelui. Dar veniţi dacă vreţi, vă pun la dispoziţie mai multe informaţii.

Cum aţi caracteriza relaţia pe care o aveţi cu Alexandru Deaconu? E una de prietenie?
Mmmm…Nu. Nicio relaţie de prietenie. E o relaţie pe care orice arbitru o are cu domnul Deaconu.

Deaconu a fost acuzat că a schimbat regulamentul special pentru dumneavoastră…
Nu ştiu.

Nu ştiţi?
Nu.

Domnul Sorescu a acuzat că se schimbă limita de promovare special pentru dumneavoastră.
Domnul Sorescu poate să spună ce vrea.

Promovaţi anul acesta?
Mă întrebaţi pe mine? (Râde)

Poate nu mai vreţi.
Eu vreau să promovez şi la 60 de ani dacă pot. Dumneavoastră nu vreţi să promovaţi unde sunteţi?

I-aţi vândut un teren lui Alexandru Deaconu sau tatălui dumnealui?
Domnule, deci, veniţi la mine să vă pun la dispoziţie...Nu am dat niciun teren tatălui domnului Deaconu, nu am vândut niciun teren, dar pot să vă scot de la primărie de la Bragadiru şi de la Clinceni tot ce am avut eu în ultimii 10-15 ani.

Aţi mai avut în Clinceni un teren?
Nu. Nu am avut. Vă pun actele la dispoziţie ca să fiţi informat. Domnul Sorescu a dezinformat foarte mult.

Nu a spus despre teren.
Dânsul a spus că stau gard în gard cu domnul Deaconu.

A, deci cunoaşteţi ce a spus domnul Sorescu?
Nu, atât. M-a sunat un arbitru şi mi-a spus că stau gard în gard cu Deaconu. Aşa a spus domnul Sorescu. Eu, unde stau, chiar nu stau gard în gard cu domnul Deaconu.

Terenul dumneavoastră arabil e departe de terenul domnului Deaconu?
Foarte departe. Mergem împreună la cadastru. Veniţi mâine.

Lucraţi de 1 mai la poliţie? Nu e liber?
Nu am, lucrez şi mâine, vă aştept şi mâine şi vorbim pe hârtii.

Anul trecut nu aţi mai depus declaraţia de avere.
Eu o depun în fiecare an.

Cea din 2014 nu este pe site-ul ANI.
Veniţi şi vă dau fotocopie după ea. Haideţi că vorbim, sunt atât de obosit acum, vă aştept pe la mine.

De ce sunteţi obosit? După meci?
Nu sunt obosit după meci. Sunt obosit psihic. Abia acum am ajuns acasă. După muncă, am avut astăzi cinci ore de şedinţe.
 

Cu puţine minute înainte de a discuta cu Rădulescu, reporterii au sunat din nou la secţia de poliţie din Bragadiru: "Domnul Rădulescu nu este. Nu a venit astăzi la muncă. Sunaţi mâine".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.