De 15 ani aducem sportul în viaţa ta! ProSport - 15 ani: mulţumim că ne sunteţi alături!

2 iul 2012 11778 afişări Special
De 15 ani aducem sportul în viaţa ta! ProSport - 15 ani: mulţumim că ne sunteţi alături! 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/9801579/2/opinie-buza.jpg

Ideea ziarului de sport "mai altfel" s-a născut la începutul lui 1997, în urma unor discuţii îndelungi între Adrian Sîrbu, Ovidiu Ioaniţoaia şi Cătălin Tolontan. Era o perioadă politică propice, dar una economică extrem de tensionată. În ultimii săi ani, Guvernul Văcăroiu ţinuse în mod artificial leul la un nivel înalt, vreme de mai bine de doi ani dolarul fiind în jur de 2.000 de lei. Imediat după noiembrie 1996, când Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu au predat puterea, dolarul a ajuns rapid la un curs de peste 10.000 de lei. Preţurile au explodat şi ele, un pachet de ţigări valora o sumă dimineaţa şi alta spre seară. Salariile au rămas pe loc sau au crescut prea puţin, neputându-se ţine de rata inflaţiei.

Nucleul, de fapt majoritatea primei redacţii a ProSport, provenea de la Sportul Românesc, ziar fondat de Dumitru Dragomir în 1991 şi condus de Ovidiu Ioaniţoaia. La "Sportul roşu" se lucra în plumb, se tipărea în vechea tipografie de la Palatul Universul, textele se culegeau seara la linotip, paginile se trăgeau la calandru. Deja anumite publicaţii, mai ales cele săptămânale, se tipăreau la offset, însă nici un cotidian, nici măcar Evenimentul Zilei, care în acea vreme era liderul pieţei, nu-şi permitea să abandoneze ideea tiparului înalt. Din pricina costurilor, dar şi din cauza unei tehnologii complet noi, pe care nimeni nu şi-o asuma. La un săptămânal mai mergea să pierzi patru-cinci ore pentru o pagină, la un cotidian nu-ţi puteai permite aşa ceva.

Occidentul din Bucureşti

În martie 1997, aproape toată redacţia Sportului Românesc a demisionat. Dragomir a încercat să se opună, dar n-a reuşit mai mult decât percheziţionarea portbagajelor unor maşini personale ca nu cumva fugrii să plece cu bunurile din dotare. Imediat au început discuţiile pentru noul ziar. Spre 200 de oameni angajaţi, salarii occidentale, exprimate în dolari, condiţii occidentale de muncă, un sediu ultramodern, computere pe fiecare birou.
S-a muncit vreo trei luni în orb. Cei mai mulţi dintre angajaţi atingeau pentru prima dată în viaţa lor tastele unui computer. La vechiul ziar, cine n-avea maşina lui de scris de acasă, scria de mână şi dădea textul unei dactilografe. Vreo două luni s-a făcut bucătărie internă, în ultima lună s-a trecut la ziarul propriu-zis.

Juve, Juve, vai de tine!

Primul număr de ziar s-a făcut cam într-o săptămână. Atât dura găsirea subiectelor, redactarea, paginarea şi, în sfârşit, tipărirea. Pe prima pagină s-a titrat "Juve, Juve, vai de tine!", după finala de Cupa Campionilor pierdută de torinezi în faţa Borussiei Dortmund. Când a fost gata ziarul, mai era un pic şi începea ediţia viitoare. Apoi, timpii s-au scurtat progresiv. S-a ales pentru primul număr începutul lunii iulie tocmai pentru că nu erau evenimente care să dea de furcă redactorilor şi paginatorilor.

Pe 2 iulie 1997, într-o zi de miercuri, apărea primul număr din ProSport. Ca treaba să fie gata pe la 9 seara, se începea la 9 dimineaţa, plus că multe dintre subiecte şi chiar dintre pagini se făceau dinainte. Impactul a fost cel aşteptat. Într-o lume încă a plumbului, un ziar color, aerisit, de un nivel grafic neobişnuit pentru România, cu subiecte redactate altfel decât ştirea care trăieşte de pe o zi pe alta. La petrecerea de inaugurare a fost inclusiv preşedintele Constantinescu. Peste încă un an numărul unu de la Cotroceni avea să ia contact cu solul patriei după o istorică şi nereuşită preluare în cantonamentul echipei naţionale de la Săftica.

Primii cu laptop

Tehnologia pătrundea treptat în viaţa noastră. Am fost primii care transmiteam cronicile de pe propriile noastre telefoane mobile, într-o vreme în care alţii încă se mai duceau la telefoanele cu fise sau, mai rău, la telefoanele din birourile preşedinţilor de club. Am fost primii care am transmis cu laptopuri. Procedeul a fost inaugurat cu prilejul campionatului european de tineret din 1998 şi aplicat la scară largă la Campionatul Mondial din Franţa, în vara aceluiaşi an. Nu erau laptopurile de astăzi, ci unele mari, grele ca nişte pietroaie, dotate cu carduri de transmisie care se conectau greu şi se deconectau repede. Odată, pe stadionul din Piteşti, cineva m-a luat la rost: "Ce tot scrii bă, acolo, la televizor?"

Cu pozele la fotograf

Cristi Preda, Gabi Arsenie, Toni Salabaşev, Dragoş Cristescu, primii fotoreporteri ai ziarului, cărau după ei un echipament de cel puţin 50 de kilograme. Tunuri, scannere, obiective, truse de developat. Pe parcurs, s-a renunţat la developarea în spatele porţii. După ce termina un rolfilm cu 36 de poziţii, fotograful scotea filmul din aparat şi-l pasa unui şofer care cobora lângă gard. Şoferul lua fimul, mergea cu el la un atelier foto, îl developa şi-l aducea înapoi. Fotoreporterul scana ce-i trebuia şi cu ajutorul păcătosului card de transmisie trimitea imaginile în redacţie.

Pagina de opinie

ProSport s-a individualizat prin calitate grafică, prin acurateţea informaţiei dar mai ales prin nivelul comentariilor. Încă de la prima pagină s-a simţit nevoia unei pagini de opinie, un fel de Agora unde semnături importante comentau cele mai importante evenimente. Ioan Chirilă, Radu Cosaşu, Fănuş Neagu, Cristian Ţopescu, Adrian Păunescu, Ioan Groşan, Tudor Octavian, George Stanca, Traian Ungureanu au fost printre rubricanzii care au semnat încă din primele numere în ProSport. De asemenea, până în 2003, în fiecare zi pagina de opinie a conţinut câte o caricatură.

Ediţii cu grătar şi iuţeală la ochi

La Campionatul Mondial din 1998, când juca echipa României, cu excepţia celor care se aflau la faţa locului, toată lumea era convocată la redacţie, de la şefi până la şofei, curieri şi dactilografe. La meciul cu Tunisia, după pauză, în curtea interioară din Luterană a început să sfârâie grătarul, iar după meci s-a stat, vreo sută de persoane, până spre ziuă. Altădată la puţin timp de la inaugurarea unui lanţ fast-food american cu produse din pui, s-au adus în redacţie cantităţi impresionante de aripioare picante. Când toată lumea înflueca, unui coleg i s-a spus că are ceva la ochi şi bietul om s-a scărpinat. I-au trecut lacrimile cam după o oră.

225 de mii de exemplare a fost tirajul maxim al ziarului, cu prilejul meciului România-Anglia, de la Euro 2000

1.400 (0,15 dolari) de lei a fost preţul de debut al ProSport

U Craiova-Dinamo 2-1, la 2 august 1997, a fost primul meci de Divizia A din istoria ziarului

14 noiembrie 2001 este data la care s-a inaugurat site-ul www.prosport.ro, cu prilejul barajului România-Slovenia

Austria Viena-Rapid 1-1, în Cupa Intertoto, la 5 august 1997, a fost primul meci a cărui cronică a apărut în ProSport

România-Macedonia 4-2, în 19 august 1997 a fost prima partidă a echipei naţionale reflectată de ProSport

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.