Cine e cu adevărat Ceferin: investigația care l-a iritat pe misteriosul nou președinte UEFA. „Și-a falsificat CV-ul și calificările din fotbal”. Slovenul amenință cu tribunalul

Cine e cu adevărat Ceferin: investigația care l-a iritat pe misteriosul nou președinte UEFA.
  • Publicat:
  • Actualizat:

„UEFA – forul supervizat timp de 9 ani de unul dintre cei mai valoroși și mai charismatici fotbaliști din toate timpurile, Michel Platini, care s-a prăbușit într-o spectaculoasă demonstrație de vanitate – s-a îndreptat acum spre un avocat prea puțin cunoscut pentru a o conduce printr-una dintre cele mai tulburi perioade din istoria sa”, a scris jurnalistul britanic Owen Gibson pentru The Guardian, miercurea trecută, imediat după ce Aleksander Ceferin, un sloven în vârstă de 48 de ani, a câștigat alegerile în fața mult mai versatului olandez Michael Van Praag. Scorul a fost zdrobitor: 42-13. Printre susținătorii lui Ceferin se numără federațiile din estul Europei, printre care și FRF, țările scandinave, Germania, Italia și Rusia. Susținerea este copleșitoare și surprinzătoare. De ce și-au îndreptat aceste țări sprijinul spre Ceferin? Cine este acest președinte de federație mică, devenit peste noapte șef la UEFA până în 2019?

Jurnaliștii din Slovenia nu se înghesuie să vorbească despre compatriotul lor, deși acesta tocmai a devenit președintele forului european de fotbal. Unul dintre ziariștii specializați pe fotbal nu a răspuns întrebărilor trimise pe mail de ProSport. Un altul a vorbit, dar nu a dorit să-și divulge identitatea. Al treilea, Uros Volk, spune:  

„Ceferin e un avocat de succes în Slovenia. A venit în federație de la un club de futsal, Litija, care este unul dintre cluburile de succes de aici. Știe cum să conducă o organizație și e o persoană foarte inteligentă. Trebuie să vă uitați la campania lui. Țările din Scandinavia au fost primele care l-au susținut, apoi au urmat est-europenii, italienii, nemții. Campania lui a fost foarte, foarte deșteaptă. Federația slovenă era bine condusă și înainte de venirea lui. De la numirea lui, însă, liga de fotbal din Slovenia a crescut în valoare, meciurile sunt la TV, iar federația a construit un centru de antrenament care este unul dintre cele mai moderne din Europa”.

Deși în mandatul lui Ceferin, naționala Sloveniei a căzut de pe locul 26 în clasamentul FIFA până pe poziția 59, modelul sloven pare unul inspirațional. Ceferin a venit la conducerea Federației slovene din futsal în 2011, Răzvan Burleanu a câștigat alegerile la FRF în 2014, după ce a condus federația de minifotbal. Asta nu răspunde, însă, la întrebarea legată de secretul ascensiunii lor fulgerătoare. Contactat de Mediafax, Răzvan Burleanu a dat el însuși o explicație, însă pentru descifrarea ei e nevoie de un cod cu o cheie necunoscută:

„În primul rând, am construit un profil ideal al candidatului care să îndeplinească atât obiectivele fiecărei asociații naționale, cât și obiectivele regionale. Apoi, am constatat că strategia reformatoare a domnului Ceferin propune un plan de acțiuni tranșante, fără de care fotbalul european nu poate progresa. Nu în ultimul rând, am fost convins că viziunea dumnealui propune un liant real între Estul și Vestul fotbalistic european, aspect fundamental pentru dezvoltarea acestui fenomen sportiv la nivelul continentului”.

Răspunsul lui Burleanu nu este singular. Într-un comunicat comun dat publicității după alegerea noului președinte, federațiile din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia au anunțat: „Împărtășim (n.red. – cu Aleksander Ceferin) aceleași valori puternice legate de viitorul fotbalului european. Avem același interes de a implementa anumite reforme și avem o viziune comună legată de buna guvernare a fotbalului mondial”.

Limbajul prăfos de PR nu face lumină în privința succesului avocatului Ceferin. În declarațiile pe care le-a dat în campania electorală, slovenul a vorbit despre anumite planuri, însă nu a oferit soluții concrete:

  1. „ne vom ocupa în primul rând de problema Ligii Campionilor și a discrepanței dintre cluburi”
  2. „regulile de Fair-Play financiar trebuie întărite și mai mult”
  3. „sunt multe lucruri de făcut în privința trucării de meciuri, siguranței pe stadioane și rasismului”

Cu aceste cuvinte, dar și cu numeroase întâlniri și discuții de campanie rămase secrete, Ceferin a câștigat 42 de voturi, reușind performanța ca în doar cinci ani să ajungă președinte de federație mică, apoi membru în Comisia Juridică UEFA și, în final, șef de for continental. Jurnaliștii occidentali au scris despre un „necunoscut” apărut din senin și despre o conjunctură favorabilă, un val creat de scandalurile de corupție recente din fotbalul mondial. Pe Ceferin, titulatura de „necunoscut” îl enervează la culme: „Nu am fost o persoană cunoscută în culise. Întrebați pe oricine din culise. Oamenii au încredere în mine. Nicio persoană din culise nu poate strânge 42 de voturi din toate părțile Europei”.  

Totuși, ce altceva l-a mai recomandat pe Ceferin?

Despre noul președinte UEFA, presa occidentală a aflat că este căsătorit, are trei copii și un birou de avocatură din care intenționează să gestioneze bunul mers al UEFA, cel puțin pentru o perioadă. Ceferin, spun apropiații lui, urăște sediul de sticlă de la Nyon. De asemenea, slovenul care vorbește fluent patru limbi are centura neagră în karate și a traversat deșertul Sahara de cinci ori (de patru ori cu mașina și o odată cu motocicleta).

Nimic altceva nu a mai transpirat din trecutul lui Ceferin până la finele săptămânii trecute când un grup de presă norvegian, format din jurnaliști independenți care editează revista „Josimar”, a început să găsească piese lipsă din CV-ul noului președinte.

Ce este Josimar? Pe site, autorii au postat următoarea descriere: „Josimar nu scrie despre măririle de salarii, despre poziția în clasament sau despre bârfe din preajma marilor staruri din fotbal. În loc de asta, revista vrea să-i arate cititorului ce este sub suprafață și să-i prezinte istoria, cultura, sociologia din fotbal”.

Teoretic, scriu cei de la Josimar, pentru a putea fi ales președinte al Federației slovene, Aleksander Ceferin avea nevoie de o experiență de 5 ani în domeniul managementului din fotbal, așa cum prevedea articolul 3 din Regulamentul electoral al federației. La un an după alegerea sa, în 2012, articolul a fost schimbat, iar perioada a fost redusă la 3 ani. PÃ¥l ØdegÃ¥rd, HÃ¥vard Melnæs and Andreas Selliaas, adică jurnaliștii de la Josimar, susțin că nu au reușit să intre în posesia textului de regulament din 2011, iar federația slovenă nu le-a răspuns la telefoane și la mailuri.

ProSport a discutat cu mai mulți jurnaliști sloveni care susțin, însă, că perioada de experiență managerială de fotbal necesară pentru depunerea candidaturii era de 3 ani. Chiar și așa, Ceferin are probleme.

Conducător-fantomă la un club de futsal

În profilul prezentat pe site-ul UEFA înainte de alegerile de săptămâna trecută, Aleksander Ceferin se laudă cu experiența din fotbal la trei entități. Potrivit profilului, slovenul „a manifestat pentru prima oară un interes pentru fotbal în 2005″, adică la vârsta de 37 de ani. Este anul în care Ceferin a devenit „membru executiv în conducerea clubului de futsal KMN Svea Lesna Litija”, se scrie în CV-ul președintelui UEFA.

Cum site-ul clubului era închis în momentul publicării articolului, jurnaliștii norvegieni au căutat pe pagina de Facebook a celor de la Litija. Prima referire la Ceferin datează din 2012, la un an după alegerea sa la Federația slovenă, dar nicăieri nu se scrie că slovenul a făcut parte din conducerea clubului. Jurnaliștii de la Josimar au contactat conducerea celor de la Litija, însă nu au primit niciun răspuns.

După apariția articolului, un jurnalist turc, Cem Argun, – impresionat de investigația norvegienilor – a reușit să găsească în înregistrările de pe archive.org componența comitetului de conducere al clubului, din 28 martie 2010. Pe lista celor 6 membri (foto, jos), conduși de Samantha Tina Lovse, nu se află Aleksander Ceferin, cel care în CV a menționat un rol executiv în conducerea clubului între 2005 și 2011!

 

Jurnaliștii de la Josimar au discutat cu mai multe surse din Slovenia care au negat implicarea lui Ceferin la clubul de futsal. „Fără îndoială este un fals”, le-a transmis un oficial din fotbalul sloven, sub protecția anonimatului.

 

Din nou fantomă. La un club de fotbal al avocaților

A doua experiență din fotbal trecută de Ceferin în CV este cea de „membru în comitetul executiv de conducere de la FC Ljubljana Lawyers, o echipă de fotbal de amatori, formată din avocați, între 2005 și 2011″. Jurnaliștii de la Josimar se întreabă de ce avea nevoie de un consiliu executiv de conducere o echipă care joacă fotbal de plăcere, duminica? Cum FC Ljubljana Lawyers nu a fost și nu este afiliată Federației slovene, presupusa experiență a lui Ceferin nu are nicio valoare înaintea unor alegeri. Totuși, Cem Argun a verificat pe archive.org și a descoperit că în 2006 conducerea echipei era formată din Blaz Dove, David Kenda și Luka Divjak.

Din nou, nici vorbă de Aleksander Ceferin, în ciuda referințelor din CV.

Potrivit CNN, teoria conspirației în cazul lui Ceferin este alimentată de faptul că un alt avocat sloven care a jucat pentru Ljubljana Lawyers, Tomas Vesel, a fost numit președintele Comisiei de Audit a FIFA – care supraveghează contabilitatea forului mondial – la două luni după construirea bazei de pregătire din Slovenia, unde FIFA a contribuit – ca și în România – cu fonduri.

Al treilea fals: conducător la Olimpija Ljubljana

Cea mai importantă experiență citată de noul președinte UEFA este, însă, cea de membru executiv în conducerea clubului NK Olimpija Ljubljana, între 2006 și 2011. Potrivit jurnaliștilor norvegieni, clubul care a falimentat în 2004 a fost reînființat în liga a cincea, sub numele de NK Bezigrad, și a revenit prin promovări succesive până în prima ligă.

Președintele clubului din acea perioadă, Franci Zavrl, a devenit vicepreședintele Federației slovene, după alegerea lui Ceferin.

Teoretic, Ceferin era în conducere, însă Aljosa Veksic, ofițerul de presă al clubului, a explicat pentru Josimar: „Domnul Ceferin ne-a ajutat pentru o scurtă perioadă să obținem numele de Olimpija, în 2006, din calitatea de consilier legal extern, apoi a devenit membru în conducere în 2010″. Practic, actualul președinte al UEFA a ajutat clubul în hățișul birocratic necesar pentru obținerea unui brand.

Cem Argen a făcut o verificare pe internet a înregistrărilor de pe site-ul celor de la Olimpija Ljubljana și a descoperit că, în octombrie 2010 – cu doar patru luni înainte de alegerea în funcția de președinte al federației -, Ceferin nu figura în conducerea clubului.

Așadar, CV-ul lui Ceferin conține încă o informație neconformă cu realitatea! Potrivit jurnaliștilor de la Josimar, calificările lui Ceferin au fost certificate de o facultate privată de Drept din Nova Gorice. Coincidență, fratele lui Aleksander Ceferin este acum lector la respectiva facultate.

 

Interviul ascuns în subteranul internetului

Turcul Cem Argun a reușit să obțină din arhive și textului unui interviu acordat de Ceferin publicației slovene Delo, în februarie 2011, cu 10 zile înainte de alegerea sa fără emoții în fruntea federației. Una dintre temele discuției a fost tocmai incompatibilitatea lui Ceferin cu cerințele Statutului federației în privința candidaților.

„Statutul cere ca un candidat să fie implicat activ în fotbal pentru o perioadă de cel puțin 3 ani. Am îndeplinit acest criteriu. Noțiunea de „activ” este oricum relativă. Am fost membru activ în conducerile mai multor cluburi”, a răspuns atunci Ceferin.

Declarația lui nu are acoperire.

Tot atunci, noul președinte UEFA a spus: „Nu am niciun Naș în fotbal, care să-mi susțină candidatura”. În coada articolului, jurnalistul de la Delo, Rok Sinkovc pomenea, însă, despre oamenii controversați și influenți din Slovenia pe care avocatul Ceferin îi apărase în tribunal. Printre ei, primarul din Ljubljana și totodată afaceristul Zoran Jankovic, care „este ca un tată pentru el (n.red. – Ceferin) și care s-a implicat activ în candidatura sa”.

Pentru a înțelege contextul, etnicul sârb Jankovic (fost șef al multinaționalei Mercator) este poate cea mai controversată figură publică din Slovenia de după proclamarea independenței, în 1991. Jankovic este un apropiat al fostului lider comunist Milan Kucan, primul președinte al Sloveniei independente, acuzat că a mutat din Slovenia în conturi private din străinătate peste 55 de miliarde de euro!


Zoran Jankovic, fostul președinte UEFA, Michel Platini, și actualul președinte UEFA, Aleksander Ceferin

Amenință cu tribunalul

După apariția articolului de pe site-ul Josimar, Aleksander Ceferin i-a amenințat pe jurnaliștii norvegieni cu un proces. UEFA a reacționat și ea cu un comunicat de presă care conține o tentă arogantă:

„UEFA nu are absolut nicio îngrijorare legată de curriculum și de calificarea președintelui ei”.

Ce spun, însă, jurnaliștii norvegieni care au dezvăluit cum actualul președinte UEFA și-a falsificat trecutul?

„Ar putea fi îngrijorător că un președinte UEFA, care săptămâna aceasta, la alegerile de la Atena, a declarat că transparența și buna guvernare reprezintă platforma lui, ar fi putut să-și fabrice și bruma de experiență în fotbal pe care o are”, scriu cei de la Josimar.

Concluzia turcului Cem Argun este și mai acidă:

 „Imaginați-vă ce poate face un om – care minte cu ostentație în privința CV-ului doar pentru a fi ales președintele unei federații micuțe (bugetul NZS: 10,8 milioane de euro) – pentru a deveni președintele UEFA. Bugetul UEFA: 2,1 miliarde de euro”

Unul dintre jurnaliștii sloveni pe care ProSport i-a contactat are o teorie interesantă. Sub protecția anonimatului spune: „Cred că Ceferin a ajuns la UEFA pentru a încheia mandatul ăsta de doi ani și jumătate și pentru a ascunde lucrurile și mai adânc în dulap, dar cu siguranță va încerca să rupă tendința cluburilor mari de a controla Liga Campionilor și va deschide competiția și țărilor mici. Hai să așteptăm și să vedem”.

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele