Bun-venit la singurul festival dedicat sportului din România. Miros de cauciuc şi salturi peste vechea Dacie, întrebarea unei junioare pentru Darren Cahill şi bucăţica de Circ du Soleil. REPORTAJ din Cluj + programul de duminică

16 iun 2019 1418 afişări Special
Bun-venit la singurul festival dedicat sportului din România. Miros de cauciuc şi salturi peste vechea Dacie, întrebarea unei junioare pentru Darren Cahill şi bucăţica de Circ du Soleil. REPORTAJ din Cluj + programul de duminică
GALERIE (8 de imagini) VEZI GALERIA

Parcul Central din Cluj a devenit un poligon al Sportului. Sau un Mozaic al Sporturilor. O bucăţică este ruptă pentru World Experience Festival, al multiculturalităţii, al artelor spectacolului. Însă prim-planul aparţine Sports Festival, un eveniment de patru zile, aflat la a doua ediţie, care propune 40 de activităţi sportive, de joi, 13 iunie, până duminică, 16 iunie.

Verdele pomilor şi al aleilor este rupt de oaze multicolore.

Primul popas: mica arenă în care cei mici s-au jucat de-a scrima, cum a spus, la final de zi, Loredana Dinu, campioană olimpică pentru România la ultima ediţie a Jocurilor. La câţiva metri distanţă găseşti un cort al talk-show-urilor. Acolo auzi, de la câţiva centimetri distanţă, cum s-a apucat Loredana de scrimă, cum a văzut pentru prima dată spada abia după un an de joacă fără arma adevărată, cum a trecut hopurile şi s-a mobilizat să nu renunţe înainte de Rio. Sau pe Mihai Covaliu vorbind despre Tokyo 2020, obiective şi programul de pregătire al României. Sau pe Alexandru Dedu vorbind despre procentul de mic de fonduri accesate de sportul românesc dintr-un plafon de oportunităţi. Despre marketing, parteneriat şi competiţie într-un sport care a adus satisfacţie României. La scurt timp, intră la discuţii Ciprain Marica, despre brandurile din fotbalul românesc.

CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO CU ADEVĂRAT SPECIALĂ: CE ÎNSEAMNĂ SPORTS FESTIVAL

Tonul diferă, subiectele sunt diverse. Eroii de la televizor rup bariera micului ecran şi vorbesc nemijlocit în faţa fanilor. Garantat, vei pleca având în minte măcar un lucru dintre cele povestite, o ancoră ce se propteşte ferm. Sesiunile de 20 de minute se înlănţuie, astfel că ai senzaţia că eşti la un simpozion cu teme variate, sub o umbrelă clară.

Ceva mai încolo, este zona jocurilor copilăriei. Împinge-zarul, nimereşte paharul-uriaş. Cei mici sunt cuceriţi, de nu mai vezi cap de copil plecat deasupra smartphone-ului. În faţa unei scene, zumba e noua rumba, punând pe muzică exerciţiile pentru braţe şi picioare, abdomen şi umeri. Din nou, copiii sunt în prima linie, în timp ce adulţii urmăresc de sub linia de copaci, la umbră.

Mai sus, vezi acrobaţie la bară, în timp ce o tipă flexibilă ca un elastic ajută o fetiţă să facă o mişcare cu cercul atârnat de sus, un element atât de spectaculos în spectacolele Circ du Soleil. Un tip cu echipamentul României îţi pune săgeata de darts în mână şi te învaţă să arunci ca un profesionist, cu acea zvâcnire controlată a încheieturii. Trăsurica face ture necontenit, purtată ca în basme, de căluţi.

Vechea Dacie şi mirajul enduro

Pe o altă laterală a BT Arena, te face curios mirosul de cauciuc ars, de la peste 15 de motoare încinse. Circuitul de enduro este micuţ, cu buşteni din care sar aşchii sub ochii tăi şi o Dacie albastră, schimonosită, transformată în obstacol.

Îi auzi pe piloţi cum vorbesc despre controlul asupra motocicletelor, transpiraţie, alunecare şi obstacole.

Pe trotuarul din stânga schimbi mirosul de cauciuc închis şi ulei ars, de fum de la ţeava de eşapament, cu cel de burgeri şi raclette. Ai şi sursa de hidratare favorită a fanilor fotbalului şi ai rugby-ului: berea.

Profesorul şi povestitorul Darren Cahill

Dacă nu ai fost la Cluj, sâmbătă la prânz, ai motive să regreţi. Pentru că Sports Festival a organizat o prelegere în stil american, cu Darren Cahill la microfon.

Ca un elev silitor, australianul a venit cu prezentarea Power-Point, cu exemple, imagini şi clipuri. Iar când australianul se pune pe vorbit - ei bine, l-ai putea asculta ore în şir, poveştile sale având şi informaţie, şi poveţe, dar şi umor.

La MasterClass-ul ediţiei 2019 a Sports Festival, a fost vorba despre secretele unui antrenor de tenis, despre proiectarea Simonei Halep şi transformarea sa. Cursul deschis i-a fascinat pe adulţi, fiind parcă desprins din filmele hollywoodiene. Te întrebi - unde altundeva ai şansa să îi adresezi o întrebare directă lui Cahill, un Pep Guardiola al tenisului mondial?

O junioară a plecat îmbujorată după ce a primit ultima întrebare. I-a cerut un sfat pentru antrenamente lui Darren, iar acesta i-a spus: fixează-ţi un obiectiv clar pentru antrenament. Antrenorii vin să lucreze toate capitolele jocului odată. Nu, propune-ţi să lucrezi dreapta lung de linie. Astăzi, mâine, trei săptămâni. Trei luni. Şi vei constata o creştere mult mai clară.

Americanii fac astfel de prelegeri cu staruri ale filmului, ale televiziunii şi ale sportului, prin universităţi. Sports Festival a adaptat conceptul şi a obţinut o oră şi jumătate de incursiune extrem de sinceră în universul performanţei. Următorul pas ar fi ca, după ce ai umplut un număr limitat şi încă restrâns de locuri, să ajungi să umpli Polivalenta din Cluj cu totul. Pentru moment, la ediţia 2019, a fost o întrevedere destul de intimă care s-a simţit ca un privilegiu. În primul rând a stat Simona Halep, alături de Daniela Hantuchova, iar în spatele lor, o mână de oameni care au plecat din sală mai bogaţi.

Tot ce se întâmplă în afara main-eventului, care în acest weekend la Sports Festival a fost demonstrativul de tenis cu Simona Halep, Marius Copil, Daniela Hantuchova şi Fabio Fognini, plus antrenorii Darren Cahill şi Andrei Pavel, aduce ceva din atmosfera de campus, readuce la suprafaţă bucuria şi curiozitatea de copil şi deschide nişte punţi clare de dialog cu o lume uneori inaccesibilă - cu eroii şi cu sporturi despre care, poate, nu ai mai auzit şi nu ştii mai nimic.

Programul zilei de duminică:

Citeşte şi: EXCLUSIV "Acum, Simona este cea mai dură adversară în circuit. De departe!". Daniela Hantuchova, triumfătoare în toate cele 4 turnee de Mare Şlem, impresii la cald după main-eventul de la Sports Festival: topul celor mai tari adversare + un sfat pentru Halep

Citeşte şi: Moment fabulos la Cluj! Emil Boc vs Stere Halep, meciul serii la Sports Festival. FOTO Imagini de colecţie :)

Citeşte şi: Cluj Sports Festival 2019 Senzaţional! Clujenii fac spectacol total înaintea meciului Simonei Halep. S-au întrecut toate aşteptările: câţi spectatori sunt în tribune VIDEO

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.