Brânză în patru anotimpuri! Campioană mondială şi europeană, Ana Maria Brânză s-a dezbrăcat de secrete într-un interviu neconvenţional

20 mar 2012 2068 afişări Special
Brânză în patru anotimpuri! Campioană mondială şi europeană,  Ana Maria Brânză s-a dezbrăcat de secrete într-un interviu neconvenţional 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/9415246/2/branza-1.jpg

Ana Maria Brânză (28 de ani) este un monument de optimism. Dacă petreci câteva minute cu ea, îţi încarci bateriile pentru cel puţin o săptămână. Spontană, imprevizibilă, mereu pusă pe glume, Ana Maria nu are deloc aerele unei vedete. Deşi palmaresul ar îndeptăţi-o să fie altfel, multipla campioană europeană şi mondială la spadă răspunde fără ezitare la orice întrebare, nu se fereşte să-şi expună sentimentele şi să se dezbrace de secrete. Totul într-un interviu exclusiv pentru ProSport.

Hai să o luăm cu începutul. Cum a fost prima ta zi la sala de scrimă?
Îmi aduc aminte că am intrat în sală şi am văzut o mulţime de copii în costume albe, care se băteau cu săbii. Atunci mi-am spus că aici e de mine.

Cine te-a dus la scrimă?
Tata, la îndemnul fratelui meu. El era mai liniştit din fire, iar eu eram mai agitată, aşa. Şi ce crezi că şi-a spus el într-o bună zi? A zis că nu poate scăpa de mine decât dacă îl convinge pe tata să mă dea la sport. Şi aşa am început. Dar prima dată m-a dus la tenis. Un an de zile m-am bătut cu un perete, până mi s-a luat. Am lăsat tenisul în pace şi am trecut la scrimă.

Ştii câte medalii ai cucerit până acum, în total?
Nu. Nu le-am numărat până acum, dar le am pe toate acasă. De obicei nu mă gândesc la ceea ce am cucerit până acum, ci la ceea ce mai urmează să câştig în viitoarele concursuri.

Care îţi e cea mai dragă medalie?
Cea de bronz, de la individual, de la Mondialul de seniori de la Lisabona (2002). Am cucerit-o la doar 17 ani, în condiţiile în care am mers singură acolo, fără antrenor, doar cu cei din echipa de sabie, dar care aveau şi ei concurs.

"În dimineaţa finalei de la Beijing mi-am călcat toate hainele"

Cea mai amară înfrângere care e?
Ar trebui să spun că e cea de la Beijing, dar nu e aşa. De când eram mică, eu îmi doream să fiu mai bună decât prietenele mele. Nu mă interesa să bat campioana mondială, eu trebuia să-mi bat cele mai bune prietene. Iar la unul din primele mele concursuri am pierdut în faţa unei prietene, în semifinale... am fost tare tristă.

După finala de la Beijing ai spus că a fost singura dată când ţi-ai fi dorit să fii bărbat. Crezi că vei ajunge într-o astfel de situaţie la JO Londra?
Sper să nu. Pun mare accent pe pregătirea fizică şi nu aş vrea să mai am astfel de probleme la niciun concurs.

Care a fost primul gând pe care l-ai avut în dimineaţa finalei JO din 2008?
Când m-am trezit mi-am dorit să treacă cât mai repede timpul şi să vină ora confruntării. Eram curioasă cum se va termina. Ca femeie, cel mai mult urăsc să calc. Ei, în dimineaţa aia mi-am luat toate hainele din şifonier pe care le aveam cu mine şi mi le-am călcat. Aş fi făcut orice să ajung mai repede pe planşă.

Care ai vrea să fie titlul din ProSport după ce vei câştiga medalia de aur la Londra?
Brânză de aur. (râde)

Care e cea mai grea parte a unui antrenament?
Încălzirea. Eu am motor diesel. Mă încălzesc mai greu, dar apoi sunt dificil de oprit…(râde)

Ţi-ai dorit vreodată să te laşi?
Niciodată. Ştiu că sunt mulţi sportivi care se gândesc să abandoneze după un eşec greu sau după o accidentare gravă, dar la mine nu a fost cazul.

Ce ai face pentru a atrage mai mulţi copii spre sala de scrimă?
Păi în primul rând mă gândesc că pot fi un exemplu pentru ei prin ceea ce fac la concursuri. Aici un mare rol îl au părinţii. Ei trebuie să fie conştienţi că ar face un mare bine dacă şi-ar da copii la sport, nu neapărat la scrimă.

Ce vei face după ce te vei lăsa de spadă?
Nu vreau să mă gândesc acum la aşa ceva. Ştiu sigur că nu o să antrenez. Au albit mulţi din cauza mea şi nu vreau să păţesc şi eu la fel.

"Iau des amenzi de la poliţie"

Ce ai face dacă ai fi preşedintele României pentru o zi?
În primul rând nu m-aş vedea preşedinte. Dar dacă tot aş ajunge la Cotroceni aş decreta o zi liberă în care toată lumea, dar absolut toată lumea, să iasă la mişcare. Ar fi o zi în care toţi românii chiar ar trăi bine.

Ce faci într-o zi în care te trezeşti fără niciun chef?
Încerc să mă conving că totuşi trebuie să fac ceva. Conştiinţa mea e foarte vigilentă şi îmi spune că dacă nu mă ridic din pat, nu ajung la antrenament şi în consecinţă nu iau medalie.

Ai 2.317 fani pe facebook. Ţi-ai dori mai mulţi?
Nici nu ştiam că sunt atâţia…(râde) Nu îi cunosc pe toţi, dar le mulţumesc pentru încurajările şi felicitările pe care mi le transmit după concursuri.

Să spunem că ai avea un milion de euro. În ce i-ai investi?
Mi-ar plăcea să mă retrag într-un oraş mic, unde să deschid o şcoală de scrimă într-un loc unde nu a mai fost niciodată aşa ceva.

Ai fost vreodată amendată de poliţie?
Deseori. Iau des amenzi pentru că depăşesc viteza cu 11-12-15 kilometri la oră, sau pentru că mai vorbesc des la telefon.

Când ai plâns ultima dată de fericire?
Nu prea mi se întâmplă. Ultima dată a fost la CM de la Catania.

Dar ştiu că ai trecut recent printr-o grea încercare…
Mi-am pierdut tatăl, care suferea de o boală care nu iartă. Marea lui dorinţă a fost să iau medalia de aur la Londra şi sper să se îndeplinească. Dar crede-mă că aş da toate medaliile din lume ca să-l am lângă mine acum… (ochii i se scaldă în lacrimi)

"Avem mai multe pizzerii decât ambulanţe!"

Dacă oamenii văd păsărele când se lovesc la cap, ce văd păsărelele când se lovesc la cap?
Păi în primul rând ar trebui să vadă peretele, sau obstacolul pe care ar fi trebuit să-l evite…

Ce faci când vezi că un animal pe cale de dispariţie mănâncă o plantă pe cale de dispariţie?
Încerc să salvez planta, sau ce a mai rămas din ea. Apoi privesc partea pozitivă: măcar animalul mai trăieşte…

Dacă de la înot se spune că slăbeşti, cu ce au greşit balenele?
(râde cu gura până la urechi) Cred că au vrut să destrame un mit…şi chiar le-a ieşit…

Vrei să cumperi un bumerang nou. Cum scapi de cel vechi?
Îl păstrez. Nu încerc să scap de cel vechi.

De ce poate sosi acasă mai repede o pizza comandată decât o ambulanţă?
Pentru că noi avem mai multe pizzerii decât ambulanţe.

Dacă toţi bărbaţii sunt la fel, de ce femeile mai pierd timp alegând?
Eu spun despre femei că nu se înţeleg între ele şi nu îi pricep pe bărbaţii care încearcă să înţeleagă femeile…

De ce magazinele non-stop au încuietoare?
Pentru că chiar se închid. Eu am văzut acum câteva zile un magazin non-stop care avea program…

"La 14 ani am avut prima întâlnire"

Multipla campioană mondială şi europeană la spadă urăşte bărbaţii delăsători şi nu a fost cerută niciodată în căsătorie.

Când ai avut prima dată un iubit?
La 14 ani, pe când eram la Craiova.

Cum a fost prima întâlnire?
După ce o perioadă am făcut schimb de zâmbete largi, şi-a făcut curaj şi m-a invitat la o îngheţată. Eram atât de fermecată de el, încât nici nu mai ştiu ce fel de îngheţată era…(râde)

Câţi bărbaţi te-au cerut până acum în căsătorie?
Niciunul. Şi bine au făcut!

Ce complexe ai?
Acum niciunul. Sunt obişnuită cu faptul că am nasul mare şi cu numele de familie. Acum chiar sunt mândră că mă cheamă Brânză şi nu mi-aş schimba niciodată numele.

Ai agăţat vreodată un băiat?
Nu.

Ce tactică adopţi cu un bărbat care îţi spune în faţă că nu te mai vrea?
Plec. Dispar. Pur şi simplu.

Crezi în dragoste la prima vedere?
Nu. Dar în atracţie la prima vedere cred.

Există bărbatul perfect?
Cu siguranţă. Şi nu cred că e doar unul pe lumea asta.

Ce trebuie să aibe un bărbat ca să-l găseşti frumos?
Să fie carismatic şi să aibă acel "ceva" inexplicabil...

Ce te enervează cel mai mult la un tip?
Mă enervează când e delăsător, când se lasă împins de la spate, când are nevoie de o motivaţie în plus ca să facă ceva anume.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.