Armata l-a dat în judecată pe Becali și cere 36,8 milioane de euro despăgubiri pentru folosirea ilegală a mărcii Steaua între 2004 și 2014. Ce argumente aduce CSA

Autor: Matei Udrea Publicat: 20 Sep. 2016, 16:46 Actualizat: 20 Sep. 2016, 16:47 Special

Clubul Sportiv al Armatei Steaua a dat în judecată Fotbal Club Steaua București, gruparea lui Gigi Becali, pentru folosirea ilegală a mărcii în intervalul 2004-2014, și solicită daune de 36.826.310 euro. Acțiunea a fost depusă la Tribunalul București, din acest moment intrându-se, practic, în linia dreaptă a conflictului dintre Armată și latifundiar. Procesul va continua, cel mai probabil, indiferent de sentința de la Tribunalul București, prin recursul taberei învinse la Curtea de Apel, dar această acțiune va lămuri, printr-o tăiere a nodului gordian, dacă Becali are sau nu dreptul să folosească numele Steaua.
„Am depus această acțiune în Instanță pentru recuperarea prejudiciului cauzat de folosirea ilegală și frauduloasă a mărcii Steaua din partea FCSB în perioada 2004-2014”, a declarat Florin Talpan, juristul CSA Steaua, pentru site-ul ziare.com.
În replică, Gigi Becali a afirmat, la Antena 3, că „este o tâmpenie. E ca și cum aș zice că dau în judecată pe cineva pentru că a zis numele meu la televizor. Și îi cer să îmi dea 70 de milioane. Exact cam aceeași speță este. Vezi, Doamne, că le-am adus un prejudiciu că le-am folosit marca. Instanța le-a spus clar că marca e marcă și că reprezintă un produs material. Numele firmei e altceva, apare pe contractele semnate”.

Acțiunea în justiție vine după ce Armata a așteptat două luni ca Becali să se conformeze


Pagina a doua a notificării remise de CSA Steaua către FC Steaua București pe 14 iulie 2016. Documentul a fost descoperit și prezentat în exclusivitate de ProSport două săptămâni mai târziu, pe 29 iulie

Armata a notificat, în iulie, atât clubul lui Gigi Becali, cât și FRF și LPF că folosesc abuziv numele Steaua și că, dacă nu se vor supune sentinței definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 3 decembrie 2014, se expun unui proces. Toate cele trei părți somate au păstrat tăcerea timp de două săptămâni, din 14 până pe 29 iulie, când ProSport a aflat de caz și a publicat informația. După o cerere a publicației noastre și o altă ezitare, FRF și LPF au dat răspunsuri oficiale, menționând că, din punctul lor de vedere, sentința ICCJ – care a anulat marca Steaua înregistrată de Becali – nu are niciun efect. Gigi Becali a ieșit și el la contraatac, mai întâi negând vehement că ar fi primit vreo notificare de la CSA, pentru ca, apoi, pus în fața actelor, să recunoască și să afirme că nu i se poate întâmpla nimic.

În somația trimisă prin executor judecătoresc în iulie, CSA Steaua acorda FCSB un termen de 30 de zile pentru a se conforma. Armata cerea ca gruparea lui Becali să renunțe la a mai folosi numele Steaua și să plătească 36,8 milioane de euro despăgubiri – sumă stabilită de un evaluator. Termenul a expirat pe 14 august, iar la încă o lună distanță CSA Steaua a pornit acțiunea în instanță.

Becali a cerut dreptul de a folosi numele Steaua în 2004, dar a fost refuzat de Armată

Bătălia se anunță crâncenă, miza fiind pe măsură. Armata pune pe masa judecătorilor, în primul rând, sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție din decembrie 2014, în motivarea căreia se scrie, negru pe alb, că Becali a folosit ilegal numele și palmaresul în toată perioada din 2004 și până în 2014 (când s-a dat sentința).


În motivarea ICCJ a sentinței definitive din 3 decembrie 2014 se specifică: „(…) pârâta cunoștea că nu are niciun drept asupra acestei mărci, cât și gradul de cunoaștere a acesteia în rândul publicului larg, răspândit, în special, datorită performanțelor echipei de fotbal, și anume câștigarea Cupei Campionilor în 1986 și a Supercupei Europei din 1987″. ProSport a prezentat în exclusivitate atât sentința ICCJ, cât și motivarea acesteia pe 3 decembrie 2014 și, respectiv, 19 februarie 2015

De asemenea, mai există câteva argumente de care cei de la CSA Steaua se prevalează:

> În 2004, Gigi Becali a solicitat de la CSA Steaua dreptul de a folosi numele Steaua. A fost refuzat. Cererea lui Becali și refuzul ministerului există.

> Mai mult, la o lună după decizia ICCJ din decembrie 2014, FCSB trimitea la CSA Steaua o adresă prin care se angaja să nu mai folosească numele Steaua fără aprobarea expresă a Armatei. Ulterior, clubul lui Becali n-a mai respectat promisiunea.


Imediat după decizia ICCJ, clubul lui Becali s-a conformat și a renunțat la nume și la siglă, oferind o imagine unică în fotbalul mondial la meciul de campionat cu Iași. FCSB și-a luat angajamentul scris că va folosi numele Steaua doar cu aprobarea Armatei. După o lună s-a răzgândit. FOTO: Mediafax

În paralel cu această acțiune, ProSport a descoperit că Armata a introdus recurs, la Curtea de Apel, împotriva unei sentințe a Tribunalului București prin care se decidea că FCSB nu a încălcat dreptul la marcă atunci când a folosit semnul „Steaua”.

De ce pretinde CSA Steaua atât de mulți bani

La mijloc sunt, în primul rând, foarte mulți bani. În esență, Armata reclamă că Gigi Becali, folosindu-se ilegal și de rea-credință de o marcă notorie care aparținea statului, a înregistrat profituri colosale. Daunele au fost evaluate la aproape 37 de milioane de euro în zece ani, dar suma e relativă. Numai în vara acestui an FCSB a vândut sau împrumutat cinci jucători – Stanciu, Chipciu, Varela, Hamroun și Cojocaru – pentru o sumă de peste 13 milioane de euro. CSA Steaua susține că acești bani – și nici cei obținuți până acum din transferuri, biletele la meciuri, contractele de sponsorizare etc – nu ar fi fost obținuți niciodată dacă Becali nu ar fi folosit numele Steaua. Brandul echipei campioane europene în 1986 e cunoscut pretutindeni în lume și mărește cota fotbaliștilor și interesul pentru gruparea care-l folosește, susține Armata. Acesta ar fi motivul pentru care se cer atât de mulți bani.


În numărul său de marți, 6 noiembrie 2001, ProSport publica un interviu cu colonelul Laurențiu Roșu, comandantul CSA Steaua din acel moment. Ofițerul spunea că Gigi Becali, Viorel Păunescu și echipa lor nu au nicio legătură cu Steaua

Gigi Becali a replicat, în iulie, când s-a aflat de somația venită de la CSA, că nu are de gând să plătească niciun ban indiferent ce se va întâmpla în continuare, chiar și cu prețul de a desființa FCSB sau de a-i schimba numele.

ProSport a publicat în exclusivitate, în urmă cu 10 zile, informația că Armata discută cu un grup de afaceriști și de suporteri posibilitatea ca aceștia să ia în franciză marca Steaua contra sumei de 3,7 milioane de euro pe an. Un reprezentant al acestui grup a afirmat atunci că așteaptă ca Armata să dea curs somației din iulie și să îl dea în judecată pe Becali, pentru că „apoi știm noi ce avem de făcut”. Latifundiarul a replicat imediat, afirmând că Armata vrea să facă echipa cu un mason care n-are cinci lei în buzunar. „Eu iau toți masonii și îi bag într-un sac. În România, masoneria e zero. Eu sunt mai bogat decât toată loja aia a lui la un loc”, a fost replica lui Becali.

Numai că, la zece zile după acel episod, Armata a făcut pasul așteptat: a dat în judecată FCSB.   

Autor: Matei Udrea Publicat: 20 Sep. 2016, 16:46 Actualizat: 20 Sep. 2016, 16:47 Special
Pe aceeași temă
Ce surpriză! Cine sunt de fapt cei doi componenți ai Duo Maintenant, care au luat Golden Buzz azi-noapte de la Mihai Petre, la Românii au Talent de la Pro TV
Ce surpriză! Cine sunt de fapt cei doi componenți ai Duo Maintenant, care au luat Golden Buzz azi-noapte de la Mihai Petre, ...
Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele două teste au fost negative
Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele două ...
Rammstein anunţă pe Facebook că Till Lindemann nu are coronavirus. Mesajul publicat
Rammstein anunţă pe Facebook că Till Lindemann nu are coronavirus. Mesajul publicat
„Va fi nenorocire in tara, va urma o infectare in masa!” Ce spune Dumitru Dragomir despre reluarea Ligii 1
„Va fi nenorocire in tara, va urma o infectare in masa!” Ce spune Dumitru Dragomir despre reluarea Ligii 1
Faci comenzi online? Recomandările medicului pentru a nu contracta COVID-19 de pe colete
Faci comenzi online? Recomandările medicului pentru a nu contracta COVID-19 de pe colete
TOP 30
TOP 30 "cameltoe" - Vedete din România cu bikini prea mulați. Atât de mulați, că s-a văzut tot
Poze interzise minorilor cu bombardiera Theodora! E greu de crezut, dar fundul ei este 100% natural!
Poze interzise minorilor cu bombardiera Theodora! E greu de crezut, dar fundul ei este 100% natural!
Jobul făcut profitabil de coronavirus. „Fetele primesc acum 12.000 de dolari“
Jobul făcut profitabil de coronavirus. „Fetele primesc acum 12.000 de dolari“
Ungaria a fost lovită. Guvernul Viktor Orban resimte din plin impactul crizei
Ungaria a fost lovită. Guvernul Viktor Orban resimte din plin impactul crizei
Un VIRUS  mai fatal decât COVID-19 a apărut deja în China. Nu are LEAC
Un VIRUS mai fatal decât COVID-19 a apărut deja în China. Nu are LEAC
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
A învins coronavirus! ”Există tratament, nu vă temeţi!”. S-a refăcut după ce a fost depistat pozitiv la COVID-19
A învins coronavirus! ”Există tratament, nu vă temeţi!”. S-a refăcut după ce a fost depistat pozitiv la COVID-19
Băsescu, umilinţă supremă pentru Orban! A luat partea duşmanului în scandalul momentului
Băsescu, umilinţă supremă pentru Orban! A luat partea duşmanului în scandalul momentului
Ce se întâmplă la Centrala Cernavodă cu cei care au grijă de curentul electric din România. Măsură fără precedent
Ce se întâmplă la Centrala Cernavodă cu cei care au grijă de curentul electric din România. Măsură fără precedent
ING înrăutăţeşte semnificativ perspectivele României: Ce urmează să se întâmple
ING înrăutăţeşte semnificativ perspectivele României: Ce urmează să se întâmple
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru ROMÂNIA, doar că șoferii de la noi sunt prea FRICOȘI să o cumpere
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru ROMÂNIA, doar că șoferii de la noi sunt prea FRICOȘI să o cumpere
Site-ul YouPorn va difuza filme cu cele mai mari VEDETE de la Hollywood
Site-ul YouPorn va difuza filme cu cele mai mari VEDETE de la Hollywood
Un angajat al Spitalului din Piteşti, cercetat penal după ce a furat măşti, mănuşi şi dezinfectanţi
Un angajat al Spitalului din Piteşti, cercetat penal după ce a furat măşti, mănuşi şi dezinfectanţi
Alexandru Rafila, ne dă cifrele ascunse de autorități: Peste 650 de români mor zilnic
Alexandru Rafila, ne dă cifrele ascunse de autorități: Peste 650 de români mor zilnic
APARIȚIE miraculoasă a Fecioarei Maria, în plină criză planetară. „Este semnul pe care-l așteptam” FOTO
APARIȚIE miraculoasă a Fecioarei Maria, în plină criză planetară. „Este semnul pe care-l așteptam” FOTO
Veste mare pentru o vedeta de la noi! A adus pe lume al doilea copil in plina pandemie de coronavirus. Unde a nascut pana la urma, desi spitalul unde era programata nasterea a fost inchis
Veste mare pentru o vedeta de la noi! A adus pe lume al doilea copil in plina pandemie de coronavirus. Unde a nascut pana ...
Membrii familiei regale britanice i-au facut numai rau! Cu ce probleme se confrunta Meghan Markle dupa ce a decis sa se mute in Canada cu sotul sau
Membrii familiei regale britanice i-au facut numai rau! Cu ce probleme se confrunta Meghan Markle dupa ce a decis sa se mute ...
Cine este medicul româm despre care DIGI24 a spus că ar fi murit. Raed Arafat: Starea ei este critică
Cine este medicul româm despre care DIGI24 a spus că ar fi murit. Raed Arafat: Starea ei este critică
FOTO. Imagini incendiare din izolare! Cum s-a fotografiat Anda Adam în balcon i-a înnebunit pe fani
FOTO. Imagini incendiare din izolare! Cum s-a fotografiat Anda Adam în balcon i-a înnebunit pe fani
Lovitură pentru coronavirus?! Frigul ar putea salva România în lupta cu COVID! Anunţul lui Adrian Streinu Cercel
Lovitură pentru coronavirus?! Frigul ar putea salva România în lupta cu COVID! Anunţul lui Adrian Streinu Cercel
Dr. Gabriel Diaconu, medic în autoizolare: „N-avem de ales acum decât să ne ridicăm şi să dăm tot ce e mai bun din noi. Şi medici, şi pacienţi!”
Dr. Gabriel Diaconu, medic în autoizolare: „N-avem de ales acum decât să ne ridicăm şi să dăm tot ce e mai bun din ...
Aceasta este Dacia PERFECTĂ pentru atunci când se va termina CARANTINA
Aceasta este Dacia PERFECTĂ pentru atunci când se va termina CARANTINA