ANALIZĂ‚ | Dinamo dispare din primele două ligi dacă Negoiță e condamnat pentru bancrută frauduloasă, iar ieșirea clubului din insolvență – declarată ilegală. La cine ajunge marca în cazul falimentului

Autor: Matei Udrea Publicat: 30 Dec. 2017, 14:48 Actualizat: 31 Dec. 2017, 11:08 Liga 1

Trimiterea în judecată pentru bancrută frauduloasă a lui Ionuț Negoiță, patronul de la SC Dinamo 1948, și a administratorilor speciali și judiciari care l-au ajutat – spun procurorii – să scoată ilegal clubul din insolvență poate duce la colapsul ultimului mare brand din România scăpat, până acum, nevătămat.

ProSport a discutat cu specialiști, practicieni în insolvență, pentru a afla ce se întâmplă cu societatea (Dinamo) dacă judecătorii decid că a fost scoasă din insolvență fraudulos, iar creditorii – înșelați. Perspectivele nu sunt deloc încurajatoare: faliment sau revenirea în insolvență – în orice caz, Dinamo nu va mai activa în Liga 1 și Liga 2.

Cazul este extrem de complicat – surse judiciare citate de Agerpres vorbesc de un dosar care are 74 de volume – și de grav, spun specialiștii contactați de ProSport. Speța vizează fapte din 2014, când administratorul special Valentin Cristian Gheorghiță, cu sprijinul patronului Ionuț Negoiță, ar fi ascuns active de 16,8 milioane de lei în momentul întocmirii planului de reorganizare. Prin aceasta s-ar fi urmărit înșelarea creditorilor, care au fost determinați să accepte să li se restituie sume mai mici din totalul datoriilor. Prin declararea unor active de 3,8 milioane de lei în planul de insolvență, și ascunderea altor 16,8 milioane de lei, creditorii au fost convinși să renunțe la 94,07% din totalul datoriilor. Cele mai substanțiale restanțe erau înregistrate către Fisc – 24,5 milioane de lei și Primăria Sectorului 2 – 1,9 milioane de lei. Atât ANAF, cât și Primăria Sectorului 2 s-au constituit acum părți vătămate în proces.

Condamnarea lui Negoiță ar echivala cu condamnarea FC Dinamo 1948


Cu începătorul Ionuț Negoiță la volan, Dinamo a cârmit spre prăpastie. Brandul fusese însă avariat grav de precedenții „șoferi”, care îl lăsaseră, în 2013, cu datorii de 70 de milioane de lei. FOTO: Mediafax

Dinamo a intrat în insolvență pe 11 iunie 2014, iar planul de reorganizare s-a semnat pe 22 octombrie 2014. Clubul a ieșit din insolvență pe 24 septembrie 2015. La începutul acestui an, pe 23 februarie 2017, procurorii de pe lângă Curtea de Apel București au declanșat urmărirea penală împotriva vinovaților, instituind și sechestrul asupra unor bunuri în valoare de 16,8 milioane de lei.

Dacă în privința lui Ionuț Negoiță, lucrurile sunt destul de clare – fie este achitat, caz în care scapă toată lumea, fie este condamnat, iar pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani -, în schimb cazul societății Dinamo este unul excepțional tocmai prin faptul că nu există un precedent. De aici, și părerile divergente ale specialiștilor.

„Societatea nu e vinovată. Dacă îi găsesc vinovați pe cei trimiși în judecată și se constată că au fost scoși ilegal din insolvență, instanța va dispune, cel mai probabil, anularea tuturor actelor făcute pe baza documentației false. Creditorii n-au niciun interes să falimenteze societatea, pentru că e posibil ca, în acest caz, să recupereze mai puțini bani decât dacă ar executa-o silit sau ar reveni la starea de insolvență”, a explicat un practician în insolvență pentru ProSport. „Foarte probabil, se vor executa silit bunurile, pentru a se recupera paguba. Dacă se poate acoperi suma astfel, pentru că făptașii vor fi solidari cu societatea, atunci Dinamo scapă. Dacă datoriile sunt prea mari și nu se poate acoperi totul, atunci revine la insolvență și se reia tot procedeul: alt plan de reorganizare, alt administrator special, alt administrator judiciar și așa mai departe”, spune aceeași sursă.

Un alt practiciant în insolvență spune însă că lucrurile sunt mult mai complicate. „Având în vedere circumstanțele cazului și datoriile colosale, instanța probabil că va dispune intrarea direct în faliment. Legea prevede că o societate care a ieșit din insolvență n-are dreptul să mai apeleze la această formă de protecție contra creditorilor timp de cinci ani. Aici nu e cazul, pentru că Dinamo a fost scoasă fraudulos din insolvență, și atunci se anulează toate actele. Deci n-ar fi vorba de alți creditori care să fi solicitat insolvența, ci de vechiul caz. Dar modul în care spun procurorii că au procedat (n.r. – au înstrăinat bunuri, au „uitat” să declare sume existente în conturi și încasări de peste 13 milioane de lei), împreună cu sumele foarte mari, care e clar că nu pot fi acoperite, vor duce la faliment. În orice caz, eu nu am cunoștință, în România, de o situație asemănătoare. Efectiv, mă mir că Negoiță și administratorii clubului au putut face așa ceva”.

Indiferent, însă, dacă SC Dinamo 1948 SA va fi readusă în insolvență sau băgată direct în faliment prin decizia instanței, cert este că nu va mai juca în Liga 1 și Liga 2. Începând din vara anului viitor, FRF va aplica din nou, în manualul de licențiere, prevederea potrivit căreia echipele în insolvență sau faliment nu au dreptul să joace în primul eșalon. În plus, echipele cu datorii la stat nu vor avea dreptul să joace, începând din 2019, nici în Liga 2.

Procesul început acum contra lui Ionuț Negoiță va dura, cu tot cu apel, minimum un an și jumătate. Deci sentința definitivă poate fi așteptată, cel mai devreme, la sfârșitul primăverii lui 2019.


„S-a prezentat raportul de audit în ceea ce privește analiza financiară a cluburilor din Liga 1 și am întărit un principiu care se va aplica din primăvara anului viitor și din sezonul viitor. Dacă vei avea datorii la bugetul de stat, nu-ți vei lua licența pentru a evolua la nivelul Ligii 1 și la nivelul Ligii 2. Am aplicat un sistem de monitorizare financiară, astfel încât în doi ani de zile să nu mai avem cluburi aflate în insolvență la nivelul Ligii 1″
Răzvan Burleanu, președintele FRF


În sfârșit, un posibil răspuns: de ce a reînființat Badea „vechiul” Dinamo în Liga 4


Dinamo, un brand pasat din mână în mână, ar putea să ajungă din nou la Badea fără să mai fie nevoie ca acesta să execute silit acțiunile pe care le-a pus sub sechestru în contul datoriei lui Negoiță. FOTO: Mediafax

În acest context, pare să se clarifice, în sfârșit, logica inițiativei lui Nicolae Badea, care astă-vară a înscris subit, în Liga 4, o echipă cu numele SC FC Dinamo. ProSport a aflat, din surse absolut sigure, că Nicolae Badea știa cu precizie ce se întâmplă în dosarul bancrutei frauduloase de la SC FC Dinamo 1948. Omul de afaceri este la curent cu pericolul care paște societatea din Liga 1.

În acest caz, este posibil să asistăm la o reeditare a cazului Rapid. Nicolae Badea deține controlul asupra „vechii” asociații, SC AFC Dinamo, cea care a avut echipa de fotbal până în 2001. La acel moment, acționarii (între care se aflau Badea și Borcea) au înființat SC FC Dinamo 1948, care a preluat activele și a concesionat marca de la vechea asociație, devenită acționar minoritar în noua structură. Dacă SC FC Dinamo 1948 dispare dintr-un motiv sau altul, însemnele clubului revin la AFC Dinamo, formația care activează acum în Liga 4.

După cum se știe deja, lucrurile au evoluat și la Rapid, în bună măsură, la fel. Până în 2006, echipa din Liga 1 a evoluat sub structura AFC Rapid. George Copos a înființat atunci o societate, SC FC Rapid SA, pe care a trecut activele. AFC Rapid a rămas acționar minoritar la noua structură și a cedat dreptul de folosință asupra mărcii către SC FC Rapid SA, cu mențiunea că va recăpăta marca dacă societatea se dizolvă voluntar sau dispare. În 2016, cu câteva luni înainte ca SC FC Rapid SA să dea faliment, George Copos a cedat controlul asupra AFC Rapid unui fost angajat de-al său, Horia Manoliu. AFC Rapid s-a înscris în Liga 5 la două luni după falimentul FC Rapid, a promovat și acum joacă în Liga 4 (împreună cu AFC Dinamo a lui Nicolae Badea), propunându-și să promoveze, la un moment dat, în Liga 3.

 

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 30 Dec. 2017, 14:48 Actualizat: 31 Dec. 2017, 11:08 Liga 1
Pe aceeași temă
Klaus Iohannis, cu altă femeie la Constanţa! Cine e bruneta superbă! Oamenii au făcut ochii mari când au văzut cât de bine arată
Klaus Iohannis, cu altă femeie la Constanţa! Cine e bruneta superbă! Oamenii au făcut ochii mari când au văzut cât ...
Tainele din adâncurile „mării dintre munţi” din Moldova. Lucruri puţin ştiute despre barajul de la Bicaz
Tainele din adâncurile „mării dintre munţi” din Moldova. Lucruri puţin ştiute despre barajul de la Bicaz
Ludovic Orban: Programul teraselor se va prelungi: ”Am avut mai multe solicitări”
Ludovic Orban: Programul teraselor se va prelungi: ”Am avut mai multe solicitări”
Cifrele care explica DEZASTRUL de la Barcelona! Cate mingi au pierdut catalanii in meciul cu Bayern! Cifra HORROR pentru Messi
Cifrele care explica DEZASTRUL de la Barcelona! Cate mingi au pierdut catalanii in meciul cu Bayern! Cifra HORROR pentru ...
Aluniţe ce pot duce la cel mai agresiv cancer. Iată cum pot arăta şi la ce să fii atent!
Aluniţe ce pot duce la cel mai agresiv cancer. Iată cum pot arăta şi la ce să fii atent!
E doliu în România! Constantin Dinescu a murit. S-a stins în urmă cu puţin timp, ucis de iubită
E doliu în România! Constantin Dinescu a murit. S-a stins în urmă cu puţin timp, ucis de iubită
VIDEO Reglare de conturi în stil mafiot: „Tati, ne omoară!“ Ce a păţit salvatorul unei fete forţate să se prostitueze
VIDEO Reglare de conturi în stil mafiot: „Tati, ne omoară!“ Ce a păţit salvatorul unei fete forţate să se prostitueze
Un polițist a rupt tăcerea!  Dezvăluiri după moartea lui Emi Pian!
Un polițist a rupt tăcerea! Dezvăluiri după moartea lui Emi Pian!
Cel mai DOTAT bărbat din univers. Nimeni nu îl întrece. ''În timpul sexului se transformă în BUMERANG''
Cel mai DOTAT bărbat din univers. Nimeni nu îl întrece. ''În timpul sexului se transformă în BUMERANG''
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Iohannis a ȘOCAT pe toată lumea! Cu cine a fost surprins președintele de Sfântă Mărie (FOTO)
Iohannis a ȘOCAT pe toată lumea! Cu cine a fost surprins președintele de Sfântă Mărie (FOTO)
De ce și-a schimbat Emi Pian numele. S-a aflat marea manevră a interlopilor din România. Nu mai era Duduianu!
De ce și-a schimbat Emi Pian numele. S-a aflat marea manevră a interlopilor din România. Nu mai era Duduianu!
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. Nici bogaţii nu se pot ascunde
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. ...
Alimentul preferat al românilor este cel mai nociv pentru ficat. Topul mâncărurilor ce pot duce la ciroză
Alimentul preferat al românilor este cel mai nociv pentru ficat. Topul mâncărurilor ce pot duce la ciroză
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în sapă de lemn cu întreținerea
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în sapă de lemn cu întreținerea
Un istoric aruncă bomba: Nu trăim în 2020, ci în 1723! Iată ce s-ar fi întâmplat cu 300 de ani de istorie
Un istoric aruncă bomba: Nu trăim în 2020, ci în 1723! Iată ce s-ar fi întâmplat cu 300 de ani de istorie
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS
Loredana Chivu și-a făcut 5 operații la sâni și are cele mai mari silicoane din România! Și-a mărit buzele și fundul, și-a făcut liposucție, dar iată cum arăta în urmă cu 10 ani, înainte să devină celebră! Avea bustul plat, părul scurt și arăta ca un băiețel!
Loredana Chivu și-a făcut 5 operații la sâni și are cele mai mari silicoane din România! Și-a mărit buzele și fundul, ...
Poze fierbinți cu cele mai mari silicoane din România! Vedete fără sutien! Mihaela Rădulescu şi Carmen Brumă sunt în top!
Poze fierbinți cu cele mai mari silicoane din România! Vedete fără sutien! Mihaela Rădulescu şi Carmen Brumă sunt ...
O cunoscută vedetă a făcut dezvăluiri incendiare la câteva luni de la divorț: 'Am fost atrasă de femei înainte să fiu atrasă de bărbați'
O cunoscută vedetă a făcut dezvăluiri incendiare la câteva luni de la divorț: 'Am fost atrasă de femei înainte să ...
Halucinant. Cum explică Orban de ce nu cresc salariile profesorilor: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă
Halucinant. Cum explică Orban de ce nu cresc salariile profesorilor: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu ...
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat numele și l-au aplaudat / PAPARAZZI
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat ...
Dan Alexa o face praf pe Anamaria Prodan, la un an după ce impresara l-a pălmuit
Dan Alexa o face praf pe Anamaria Prodan, la un an după ce impresara l-a pălmuit
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
99% dintre șoferi habar nu au ce înseamnă acest indicator rutier
99% dintre șoferi habar nu au ce înseamnă acest indicator rutier
FOTO. Adelina Pestrițu, făcută praf de internauți după apariția în costum de baie! 'Zici că ești bebeluș cu pampers în chiloții ăia'
FOTO. Adelina Pestrițu, făcută praf de internauți după apariția în costum de baie! 'Zici că ești bebeluș cu pampers ...
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul