ANALIZĂ | Bugetul cluburilor din Liga 1 în 2018. FCSB e lider la cheltuieli, cu aproape 20 de milioane de euro, CFR e pe doi, cu 16 milioane. Craiova - pe 3, Viitorul urcă în premieră pe 4. Dinamo a avut al 5-lea buget, dar a terminat anul pe locul 11 | TOATE CIFRELE

24 iul 2019 7065 afişări Special
ANALIZĂ | Bugetul cluburilor din Liga 1 în 2018. FCSB e lider la cheltuieli, cu aproape 20 de milioane de euro, CFR e pe doi, cu 16 milioane. Craiova - pe 3, Viitorul urcă în premieră pe 4. Dinamo a avut al 5-lea buget, dar a terminat anul pe locul 11 | TOATE CIFRELE CFR a câştigat lupta sportivă cu FCSB în 2018, deşi a cheltuit cu aproape 3 milioane de euro mai puţin. FOTO: Mediafax
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Cu echivalentul a 19.373.185 de euro cheltuiţi (91.053.969 lei), FC FCSB este clubul din fotbalul românesc care a cheltuit cel mai mult în anul calendaristic 2018. Gruparea patronată de Gigi Becali se poate considera, din acest punct de vedere, marea învinsă a anului trecut, pentru că a pierdut titlul (în vara lui 2018), apoi a terminat pe locul 2 şi sezonul de toamnă din sezonul următor – ambele în faţa clujenilor de la CFR, care au cheltuit în 2018 cu aproape 3.000.000 de euro mai puţin.

ProSport vă prezintă datele financiare ale cluburilor din Liga 1 în anul calendaristic 2018. Pentru o comparaţie concretă, am adăugat şi banii cheltuiţi de cele două echipe promovate în această vară din Liga 2. Datele sunt valabile, aşa cum am menţionat încă de la început, pentru returul sezonului 2017-2018 şi turul sezonului 2018-2019 – deci nu acoperă campania de primăvară din acest an –, însă sunt relevante pentru a observa anumite tendinţe în fotbalul autohton.


Sumele cheltuite în 2018 de cluburile din Liga 1 şi de cele două cluburi care au promovat acum două luni din Liga 2. Echipele au fost ordonate respectând locul ocupat în clasamentul sportiv la sfârşitul sezonului 2018-2019. Cifele scrise înaintea fiecărui nume reprezintă locul ocupat conform bugetului din 2018. Linia roşie limitează echipele din play-off, linia mov marchează echipele din play-out, linia vişinie marchează nou-promovatele

1. FCSB şi CFR domină categoric la capitolul buget,

2.Craiova este a treia forţă financiară a Ligii 1,

3. Ascensiunea echipei Viitorul, ajunsă a patra forţă financiară a fotbalului românesc, arată că proiectul lui Gică Hagi este, într-adevăr, unul de succes. Aceasta, mai ales dacă vedem şi că Viitorul marchează profit şi a terminat campionatul pe locul 3, depăşind Craiova, care a cheltuit cu peste 2.000.000 de euro mai mult.

4. Cifrele arată fără nicio umbră de îndoială că la Dinamo se poate vorbi fie de incompetenţă, fie de rea-credinţă, fie de amândouă la un loc. Anul trecut, gruparea “roş-albă” s-a plasat pe locul 5 în Liga 1 ca bani cheltuiţi. Ca performanţă sportivă, în schimb, a terminat campionatul 2017-2018 pe locul 7 (play-out), apoi sezonul de toamnă pe locul 11.
Cheltuielile generale ale clubului lui Negoiţă pe 2018 confirmă astfel informaţiile primite de ProSport pe parcursul anului trecut, multiple surse afirmând că în vara anului trecut au fost aduşi numeroşi jucători cu o valoare mult sub salariile oferite. Dinamo avea buget de salarii de play-off, dar lot de play-out, avertizau sursele ProSport.


"Ştaful". Ionuţ Negoiţă şi oamenii pe care i-a plasat şi îi susţine în conducerea clubului Dinamo au avut o strategie prin care au reuşit, cu un buget de locul 5, să termine anul 2018 pe locul 11. FOTO: Mediafax

5. Cel mai mic buget din Liga 1 a avut, în 2018, Hermannstadt Sibiu. Aici trebuie făcută însă menţiunea că, promovată în vara anului trecut în Liga 1, formaţia ardeleană a avut, în primele 6 luni, cheltuieli mult mai mici, corespunzătoare nivelului din eşalonul inferior. Aceeaşi menţiune se impune şi pentru Dunărea Călăraşi, echipa din Liga 1 cu al doilea cel mai mic buget. Dacă ajustăm suma absolută la nuanţa că în primele 6 luni s-a cheltuit mult mai puţin, iar în următoarele 6 luni mult mai mult, vedem că, de fapt, Hermannstadt şi Dunărea au avut cheltuieli la nivelul celorlalte formaţii din Liga 1.

6. Pentru relevanţă, am adăugat cheltuielile totale înregistrate anul trecut (retur 2017-2018 + tur 2018-2019) de echipele care, acum două luni, au promovat în Liga 1: Academica Clinceni şi Chindia Târgovişte. Dâmboviţenii au avut anul trecut un buget cu puţin peste 1.000.000 de euro – unul bun, dar nu impresionat pentru Liga 2 (unde Petrolul, U Cluj şi FC Argeş, de exemplu, au stat mult mai bine).

7. Academica Clinceni prezintă un caz cu totul particular. Suma minusculă cheltuită anul trecut (aproape 350.000 de euro) nu e relevantă, pentru că FC FCSB a ajutat formaţia ilfoveană din umbră, cu resurse de toate felurile. În acest caz, nu este clar cât ar fi cheltuit, de fapt, Academica Clinceni dacă ar fi suportat integral toate costurile.

8. Un caz aparte este FC Voluntari. Gruparea finanţată de primăria lui Florentin Pandele a încercat să-şi ascundă cifrele contabile după ce, în vara anului trecut, ProSport a dezvăluit sumele colosale băgate, din bani publici, în acest club. "Cineva" a modificat pe tăcute raportul trimis la Ministerul de Finanţe, iar funcţionarii au şters datele din anii precedenţi. La ANAF s-au raportat sume ridicole – conform acestora, FC Voluntari ar fi cheltuit în 2018 doar 1,98 milioane de lei. Operaţiunea nu este legală.

ProSport a descoperit însă, chiar şi aşa, care a fost situaţia financiară la FC Voluntari. Primăria a finanţat clubul în 2018, din bugetul public, cu circa 16,5 milioane de lei (3,5 milioane de euro), restul banilor – până la puţin peste 21,6 milioane de lei (aproximativ 4,6 milioane de euro) provenind din drepturile TV.

Cu acest buget, FC Voluntari s-a situat pe locul 7 în Liga 1 ca putere financiară. Ca performanţă sportivă, însă, echipa s-a clasat pe locul 12 în vară (a disputat barajul pentru evitarea retrogradării, menţinându-se în Liga 1 în urma loviturilor de departajare), iar sezonul de iarnă al campionatului 2018-2019 a fost încheiat pe locul 14 (ultimul). 
Echipa s-a salvat de la retrogradare abia în primăvara acestui an, mulţumită criteriului care înjumătăţeşte punctele la intrarea în play-out şi datorită rezultatelor bune obţinute după venirea lui Bergodi ca antrenor.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.