ACTE | Au mâncat "greaua moştenire": în conturile FRF mai sunt 1,8 milioane de euro din cele 6,5 milioane găsite de Burleanu în prima zi de mandat. Anul trecut, când actualul preşedinte a fost reales cu 67%, din conturi au dispărut peste 2,2 milioane de euro | GRAFIC

1 apr 2019 11352 afişări Special
ACTE | Au mâncat "greaua moştenire": în conturile FRF mai sunt 1,8 milioane de euro din cele 6,5 milioane găsite de Burleanu în prima zi de mandat. Anul trecut, când actualul preşedinte a fost reales cu 67%, din conturi au dispărut peste 2,2 milioane de euro | GRAFIC
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Rezervele financiare ale FRF au scăzut dramatic. Acum trei luni, pe 31 decembrie 2018, în conturile bancare şi în casieria federaţiei se mai găseau 8.339.243 lei (echivalentul a aproximativ 1.774.000 de euro), de aproape 4 ori mai puţini bani decât la începutul mandatului lui Răzvan Burleanu ca preşedinte.

Declinul este catastrofal atât comparativ cu anul precedent – pe 31 decembrie 2017 casa şi conturile din bănci numărau rezerve de 18.087.591 lei (aproximativ 3.925.000 de euro la cursul de atunci leu/euro) –, dar şi faţă de momentul zero, data de 5 martie 2014, atunci când Răzvan Burleanu intra prima oară pe uşa Casei Fotbalului în calitate de preşedinte al FRF.

Nu pot finanţa FIFA şi UEFA cât pot cheltui managerii de la FRF


Evoluţia rezervelor FRF în ultimii 12 ani. Linia roşie reprezintă momentul în care s-a schimbat conducerea federaţiei, pe 5 martie 2014. Prima ascensiune a rezervelor federale, petrecută în 2008, a avut loc după calificarea naţionalei la Euro 2008 şi intrarea în conturi a 8.000.000 de euro de la UEFA. Cea de-a doua creştere substanţială a avut loc în 2010, când FRF a câştigat procesul cu Loteria Română 

În ultimii 5 ani, odată cu venirea noului preşedinte şi proclamarea noii ere, cea a mangementului corporativ al FRF, „osânza“ lăsată de Mircea Sandu a scăzut permanent:

- cu 1,4 milioane de euro în cele 10 luni din 2014,

- cu 370.000 de euro în 2015,

- cu 90.000 de euro în 2016,

- cu 700.000 de euro în 2017 şi

- cu 2.150.000 euro în 2018.

După cum uşor se poate vedea atât din cifrele de mai sus, cât şi din graficul alăturat, de la înscăunarea lui Burleanu s-au pierdut, în total, rezerve de peste 4.700.000 de euro.

Trebuie menţionat că această scădere s-a produs deşi

- în 2016, în conturile FRF au intrat 8.500.000 de euro de la UEFA sub formă de primă pentru calificarea naţionalei la Euro 2016, iar la aceşti bani s-au adăugat

- ajutoare nerambursabileanuale venite de la FIFA şi UEFA care oscilează între 5-6.000.000 de euro anual şi

- drepturi TV plătite de UEFA de peste 2.000.000 de euro pe an în contul participării naţionalei tricolore la diverse competiţii (preliminarii Cupa Mondială, Liga Naţiunilor, preliminarii Europene).


Casa şi conturile în bănci ale FRF numărau, pe 31 decembrie 2017, 18.087.591 lei. Acum 3 luni, rezervele erau diminuate cu 10 milioane de lei

Cât a consumat Naşu', cât a consumat Burleanu

Evoluţiile de mai sus merită explicate cu câteva elemente.

În 2014, când a venit la FRF, dar şi în anii următori, Răzvan Burleanu a declarat în repetate rânduri că se luptă cu „greaua moştenire“ lăsată de Mircea Sandu şi că a găsit federaţia în stare de faliment, cu o structură venituri/cheltuieli care consuma cu 5.000.000 de euro pe an mai mult decât producea.

Avea, în parte, dreptate, pentru că Mircea Sandu cheltuise, din 2010 până la începutul lui martie 2014, 16,3 milioane de euro din cei 22,8 câştigaţi în urma procesului cu Loteria Română.

Noul preşedinte nu a vorbit însă niciodată, în cei cinci ani de când a preluat conducerea, despre faptul că a găsit în conturi, în martie 2014, suma de 6,5 milioane de euro.

În 2016, Răzvan Burleanu a anunţat că s-a încheiat perioada de restructurare şi că, din acel moment, federaţia urma să treacă pe profit. În acel moment, în conturile FRF se mai aflau 4,6 milioane de euro.

Declinul financiar s-a accelerat însă din acel moment şi doi ani mai târziu, la sfârşitul lui 2018, în ciuda infuziilor uriaşe de capital făcute de FIFA şi UEFA, rezervele FRF au ajuns foarte aproape de nivelul minim al anului 2006.

Coincidenţă: din conturi s-au evaporat 2,2 milioane de euro exact în anul campaniei electorale


"Oamenii de fotbal", anul trecut, în momentul când s-au anunţat rezultatele alegerilor. FOTO: Mediafax

Marea prăbuşire a conturilor federale din perioada Răzvan Burleanu a avut loc anul trecut, când preşedintele FRF a candidat contra lui Ionuţ Lupescu şi Marcel Puşcaş la un nou mandat.

În timpul campaniei electorale, FRF a plimbat „membrii electori“ (cum sunt numiţi de conducerea federală alegătorii)

- în Antalya, la „cursuri de perfecţionare“ alături de lotul feminin de fotbal al României,

- la Ljubljana, pentru a încuraja naţionala de fotbal în sală participantă la turneul final al Europenelor,

- la Cheile Grădiştei, în numeroase „workshop“-uri şi „team building“-uri,

- la diverse acţiuni ale echipei naţionale.

Pe ce se duc banii la FRF

Au fost şi alte surprize în special pentru conducătorii din fotbalul mic şi foarte mic:

- Fiecare convocare la Bucureşti s-a lăsat cu cazare în condiţii de lux, ospeţe pantagruelice şi alte atenţii.

- Cu câteva zile înaintea alegerilor, în conturile cluburilor feminine au intrat, din partea FRF, câte 6.500 de lei, reprezentând o „sponsorizare“.

- Cu o lună înaintea votului, la cluburile de juniori au ajuns porţi, cadou din partea FRF. Mai mulţi conducători de cluburi, cârcotaşi, s-au plâns că produsele erau de proastă calitate, sudate necorespunzător.

- Echipelor le-au fost livrate mingi. Numeroşi antrenori i s-au plâns ulterior reporterului ProSport că baloanele erau de foarte proastă calitate, că se deformau şi deteriorau foarte repede şi că au putut fi folosite doar o perioadă scurtă de timp.

- O parte din preşedinţii de AJF-uri votanţi au primit rolul de observatori la Liga 3, beneficiind de baremul aferent.

- O altă parte din şefii de AJF-uri au fost desemnaţi „referenţi zonali“ remuneraţi de FRF.

- Contracandidaţii lui Burleanu au reclamat faptul că şeful FRF le-a promis mai multor conducători de cluburi din fotbalul mic că băieţii lor vor fi selecţionaţi la diverse naţionale de juniori. Astă-toamnă, Marcel Puşcaş a numărat nu mai puţin de 14 copii de preşedinţi de cluburi în loturile naţionale de juniori. Fenomenul s-a păstrat chiar şi în preliminariile pentru calificare la Europenele de juniori disputate acum o săptămână. 3 băieţi de preşedinţi de club au fost convocaţi la lotul naţional sub 17, iar fratele unui preşedinte de Consiliu Judeţean a stat chiar pe banca tehnică a naţionalei sub 19 ani, în calitate de selecţioner. Atât naţionala sub 17 ani, cât şi cea sub 19 ani au ratat cu brio calificarea la turneul final, fiind eliminate înaintea ultimei etape.


Răzvan Burleanu, astă-toamnă, în vizită de lucru în comuna Recea, din Maramureş. Primarul, care l-a sprijinit în campania electorală, i-a pregătit o festivitate ca pe vremuri. FOTO: Mediafax

Totuşi, acestea au fost cheltuieli mici pentru bugetul FRF, comparativ cu altele angajate de actuala echipă de conducere.
Iată doar câteva exemple:

- Federaţia cumpără echipament în valoare de peste 1,5 milioane de euro pe an de la o firmă de echipament sportiv prezentată drept sponsor al naţionalei.

- Se angajează şi se fac plăţi mari către diverşi furnizori precum o firmă de tipărituri din Cluj.

- Au fost angajaţi, pe salarii uriaşe, diverşi "consultanţi" şi "consilieri".

- Preşedintele Răzvan Burleanu şi colaboratorii săi apropiaţi petrec sute de zile în delegaţii în străinătate, cu diurnă de 250 de euro/zi, transport şi cazare în condiţii de lux.

- Delegaţiile FRF sunt mai numeroase ca niciodată (la tragerea la sorţi a grupelor pentru Liga Naţiunilor au fost 11 membri în delegaţie, număr record nemaiîntâlnit în istoria federaţiei la o astfel de acţiune).

- La meciurile României sunt luaţi, de-a valma, cu zecile, politicieni şi membri votanţi.

- În primăvara lui 2016, FRF a primit o ofertă ca echipa naţională să efectueze un turneu de pregătire gratuit, conform chiar declaraţiilor făcute de Răzvan Burleanu la ProSport Live. Până la urmă, acest turneu "gratuit" s-a transformat, în mod misterios, într-unul care a costat bugetul federaţiei aproape 250.000 de euro. Lucrurile au rămas neelucidate până în ziua de azi, la fel ca şi costul final, de aproape 4 ori mai mare decât cel plătit, de exemplu, de FC FCSB în astfel de turnee de pregătire.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.